MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt sie 08, 2025 7:19 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Firma kurierska
wiarus senior
Awatar użytkownika

Witam!

Mam pytanie dotyczące firm kurierskich? Z którą firmą najlepiej jest podjąć współpracę (DHL, UPS, DPD, a może Pocztex?)? Chodzi o koszty, oraz o to by paczki docierały bez uszkodzeń?

weteran
Awatar użytkownika

MajsterGarage pisze:
Witam!

Mam pytanie dotyczące firm kurierskich? Z którą firmą najlepiej jest podjąć współpracę (DHL, UPS, DPD, a może Pocztex?)? Chodzi o koszty, oraz o to by paczki docierały bez uszkodzeń?

z doświadczenia pracowniczego najlepiej sprawuje się UPS - ale... nikt nie jest doskonały bo wszystko zależy ok kierowcy-dostawcy to on układa paczki on je przewozi i on je dostarcza (to jeżeli chodzi o ,,jakość dostarczania).

Koszty ... w sumie wychodzi na jedno. Ostatnio szukaliśmy nowego kuriera bo DHL lubi niszczyć przesyłki i czasami zapominać ich z magazynu ale w sumie pozostał DHL bo inni nie mieli nic ciekawszego do zaoferowania.
Jak będziesz dowiadywał się o umowy dopytaj dokładnie jakie koszty bo mają swoje kruczki o których nie do końca mówią jak się ich nie dopytasz.
Dla szybkiego przykładu.
Oferta jaką dostaliśmy od UPS przy wysłce 50-100 paczek miesięcznie
koszt wysyłki paczek ,,na umowę,, do 1-3kg
13.66
ale zapomnieli dopisać (chociaż można było się domyślić że to netto) i powiedzieć że do tego dochodzi koszt dopłaty paliwowej o wartości 2.5% (opłata zmienna w zależności od ceny paliw) do tego dostarczenia poza strefowe (a poza strefą to np miejscowość gdzie jest 5 budynków albo miejscowość z przeprawą promową albo coś w dużej odległości od innych miejscowości) także płatne (nie dowiedziałem się ile) do tego 4zł dostarczenie do klienta prywatnego (nie firmy).
W sumie 13.66 netto które jeszcze nie wyglądały tak źle zrobiło się sporo więcej. Nie wspominam o paczkach o niestandardowych gabarytach ... ale tu rządzi np DHL :P
Wysyłaliśmy ,,na umowę,, uszkodzony kij golfowy ... koszt jedyne 65zł bo miał ciut więcej jak 1metr (mimo że ważył jakieś 0,5kg)

Najtańsza jest poczta ale czas jaki się traci na wysłanie jednorazowo np 10 paczek jest porażający. No i wiadomo co u nich oznacza priorytet... [zlosnik]

Powodzenia w poszukiwaniach :)

ex 126 280se Kijek
ex 115 220d

Tytuł:
wiarus senior

jak znajdziesz coś ciekawego to daj cynk [zlosnik]
DHL mnie wykańcza sposobem naliczania opłaty, nawet kierowca nie potrafi tego policzyć i zawsze mi coś doliczali i zawsze byłem w plecy, by będąc z nimi na umowie to tobie wystawiają fakturę na koniec miesiąca a ty masz podać ile będzie kosztowała przesyłka. poprostu magia opłat. a kluczem jest: humor Pani na sortowni i tak za 2 identyczne paczki rozstrzał sięgał 30%

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

kruszyn, masz sporo racji.

Moja firma miała umowę z UPS. Zrezygnowaliśmy z niej chyba tylko dlatego, że wysyłaliśmy coraz mniej paczek. Teraz korzystamy z DHL, okazyjnie z Poczty. Jedno jest pewno: bardzo dużo zależy od kierowcy. Każdą paczkę dostajemy bez żadnego uszczerbku, a nasze paczki dochodzą w odpowiednim stanie.
Trzeba uważać faktycznie na każdą firmę kurierską, gdyż sposób naliczania potrafi być kosmiczny.

Jeżeli chodzi natomiast o wysyłki zagramaniczne (bez umowy), to tylko DSV! Bez konkurencji! Z tego co dobrze pamiętam, towar na palecie o wadze ok.400kg wysłaliśmy do Włoch za 400/500zł [zlosnikz]

Radio Alpine CDE 111 R - stan perfekcyjnie idealny :]

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

o tym juz raz było

kruszyn pisze:
wysłce 50-100 paczek miesięcznie
koszt wysyłki paczek ,,na umowę,, do 1-3kg
13.66

stosunkowo dużo Cie kasują,podusił bym ich troche. Jedyny z nimi problem jest taki ze u mnie potrafią te 50 paczek miesięcznie zgubić, a do 100 poniszczyć.
UPS trochę w mojej firmie zastąpił pocztę polska , poprostu jest tani. Ale poza tym jest naprawde słaby. Po pierwsze paczki idą długo , gina i sa zniszczone. Dość długo mam z nimi umowę, jeszcze z czasów kiedy nie połączyli sie ze stolica, wtedy standardy mieli wyższe.Póki nie przerzuciliśmy środka cieżkości na schenkera naprawde nie było różowo,

MajsterGarage pisze:
hodzi o koszty, oraz o to by paczki docierały bez uszkodzeń?

uważam ,że jezeli paczki maja być bez uszkodzeń warto porozmawiać z dpd.

Tak naprawde troche słabo opisałeś swoją sytuacje, bo może jeżeli masz większe ilości towaru który chcesz wysyłać. Lepiej rozmawiać z tymi teoretycznie droższymi firmami.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

wau pisze:
uważam ,że jezeli paczki maja być bez uszkodzeń warto porozmawiać z dpd.

Potwierdzam. Nawet niedbale zapakowane paczki dochodziły bez problemów i nikt nie uskarżał sie na zły stan paczek.

Cena w przypadku firmy w której pracowałem,to 20 netto za paczke do 30 kg i bliżej nie określonym gabarycie. Moim zdaniem cena rozsądna, zwłaszcza przy tej jakości usług - terminowość, bardzo dobry kontakt z centrala DPD np. w przypadku błędnego/zmiany adresu przesyłki itp.

Pzdr!

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00