MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn cze 30, 2025 12:46 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
postmajtek

czy swiece żarowe firmy AUTOLITE sa dobra firmą. Moze mial je ktos w swoim mercedesie. Sam posiadam 190 tke i powoli przymiezam sie do zmiany. Tylko ich cena: 15 zł za sztuke wydaje sie zbyt mala- tanie mięso.... ;-)Prosze o opinie
Marcin

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

dobra świeca do merca to koszt 50 zł za sztuke, mechanik mowił mi ze te za 30 zł to juz badziewie, ja wymieniam swiece tylko oryginały i awarie i przepalenia to rzadka rzecz. A zima idzie mrozna takze nie chciałbym pewnego dnia cholowac do wymiany swiecy, a u mnie to robota na 3 godzinki bo kolektor musze sciagac. Ostatnbio to przechodziłem i tylko 1 i 6 da sie w miare szybko wymienic.

Tytuł:
Klubowicz

barto pisze:
Ostatnbio to przechodziłem i tylko 1 i 6 da sie w miare szybko wymienic.

Chyba 5 :lol:

Tytuł:
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Swojego czasu handlowałem świecami firmy Autolite (zarówno żarowymi jak i zapłonowymi), jest to firma należąca do Bendixa. Sprzedałem dziesiątki kompletów tych świec i nie było ani jednej reklamacji.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

no nie za bardzo wiem na jakiej podstawie mozna reklamowac swiece zarowa. bedzie widac ze uzywana, jesli nie jest zapisany okres gwarancji nikt sie nie bedzie wyglupial i reklamowal czegos za 15 zika.
moim zdaniem cena w wiekszosci wypadkow okresla jakosc. (dlatego kupilem MB) :D

Tytuł:
Klubowicz

W orginale sa montowane swiece BERU, ale one kosztuja 3 razy wiecej od tych ktore znalazles.

Tytuł:
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

gorex pisze:
no nie za bardzo wiem na jakiej podstawie mozna reklamowac swiece zarowa. bedzie widac ze uzywana, jesli nie jest zapisany okres gwarancji nikt sie nie bedzie wyglupial i reklamowal czegos za 15 zika.
moim zdaniem cena w wiekszosci wypadkow okresla jakosc. (dlatego kupilem MB) :D

Masz prawo do reklamowania nawet gumki od majtek a to czy będziesz reklamował coś za 5zł, czy też nie to tylko zależy od szacunku do własnych pieniędzy. Oczywiście zgadzam się że cena w większości przypadków odzwierciedla jakość - choć nie zawsze.
Jeżeli kupisz auto za powiedzmy 300 tyś.zł i wyjedziesz z salonu , to po jednym kilometrze też będziesz mieć ślady użycia i co nie będziesz reklamował?
Wracając do świec - nie zachwalam ani nie ganię, miałem z nimi doświadczenia więc odpowiadam na pytanie.

P.S
Ktoś wspomniał o BERU? proszę nie przy mnie bo mam odruchy wymiotne [zlosnikz] , ale to temat na inny post.

Tytuł:
Klubowicz

Stawros pisze:
P.S
Ktoś wspomniał o BERU? proszę nie przy mnie bo mam odruchy wymiotne [zlosnikz] , ale to temat na inny post.

Podziel sie wiedza z innymi:) Ja jak na razie mam pozytywne doswiadczenia, ale nie handluje czesciami zamiennymi:)

Tytuł:
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Proszę bardzo: któregoś dnia stwierdziłem że "kupecie" należy się wymiana świec, chcąc być w zgodzie z sumieniem , pojechałem do sklepu "mercedesowskiego" i poprosiłem o świece, podano mi pięknie opakowane (na pudełku był hologram i znak mercedesa, w środku Beru) świeczuszki. Wymieniłem i za godzinę byłem w drodze na Mazury, już na Trasie Toruńskiej zaczęły się pierwsze "chrząknięcia" silnika a z każdym kilometrem było coraz gorzej. Gdzieś za Wyszkowem, znalazłem w skrzynce dwie stare świece i wymieniłem te z I i VI cylindra. Przerywał dalej, kuśtykał na wolnych obrotach ale już jakby mniej. w Ostrowi znalazłem sklep , kupiłem zwykłe jedno-elektrodowe świece Boscha i wymieniłem, nie trzeba chyba dodawać że dalsza podróż przebiegła bez zakłóceń. Świece były dobrze dobrane (sprawdziłem nr) i sprawne, leżą w garażu więc mogę Cię nimi obdarować :lol:

laudan pisze:
ale nie handluje czesciami zamiennymi:)

Ja też już nie...

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

moze i masz racje
ale powiedz jakie sa warunki reklamowania swiec zarowych? bo nie wiem. ilosc rozruchow? ale to niepoliczalne (dokladnie trudne do policzenia)
okres do ktorego sie nie przepali?
co do beru to oni robia chyba tylko swiece iskrowe? moim zdaniem robia b.dobre kable, co do swiec nie wiem.

Tytuł:
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Pewnie warunki gwarancji określają odpowiednie przepisy, w praktyce wyglądało to tak, że jak przychodził klient po kilku dniach od sprzedazy i twierdził że świeca nie działa to wymieniałem ją i już, nie bawiąc się w dociekanie co i jak, najważniejszy tu był prestiż firmy i zadowolony klient.Takie reklamacje zdarzają się niezmiernie rzadko, ja przynajmniej nie pamiętam o czymś takim, poza tym świeca ma określoną żywotność np. dla świec zapłonowych przyjmuje się 10-15 tyś km. jeżeli chodzi o żarowe to naprawdę nie wiem :oops: ale mogę się dowiedzieć...

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00