MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn lip 28, 2025 8:10 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 117 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 58 Następna

Jazda na światłach przez cały rok?
TAK 55%  55%  [ 65 ]
NIE 45%  45%  [ 54 ]
Liczba głosów: 119
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Jazda na światłach mijania w terenie niezabudowanym (na trasie) TAK !
Jazda na światłach dziennych ( 5- 10 Watt) w mieście i poza miastem TAK !
Jazda na światłach mijania w mieście (w korkach i temp. 30'C na zewnątrz ) NIE !

Tytuł:
swój chłop

witek-sec a co z światłami LED? One mniej zjadają niż 5W.

Tytuł:
swój chłop

Panowie (ci ktorzy mowicie, ze jazda na swiatlach prawie nic nie kosztuje) w Polsce jest 14 mln zarejestrowaych samochodow przyjmujac srednio, ze kazdy wymienia raz w roku (ja robiac 40tys km rocznie wymieniam ok 3 razy do roku) zarowki kosztujace srednio 40 zl to wychodzi 560 mln zl, idac dalej i zakladajac, ze kazdy samochod zuzywa 100W i robi rocznie srednio 20 tys km, a przejechanie 100 km zajmuje 2h to wychodzi 40kWh na jeden mnozac przez 14mln = 560 mln kWh.
Jedna kWh kosztuje ok 35 gr. to mamy nastepne prawie 200 mln zl, a pewnie koszt wytwozenia kwh przez samochod bedzie kilkukrotnie wyzszy, czyli smialo mozemy przyjac ze kosztuje to ok 1 mld zl i ostatnie zalozenie, ze jakbysmy nie jezdzili na swiatlach non stop tylko 1/4 czasu to i tak pozostaje 750 mln puszczonych z dymem.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

KajTan pisze:
Czekam az taki delikwent mnie wyprzedzi i wtedy wlaczam w klasyku - 4 dlugie fabryczne swiatla, dalekosiezne na zderzakach i czekam jak sie zachowa.

Nie masz sie czym chwalic...W tym momencie stwarzasz podobne zagrozenie do tego motocyklisty.

Mysle ze obliczenia Koordiana pokazaly ze to wszystko to nie sa marne niezauwazalne grosze.
No i moim zdaniem nasi rzadzacy zamiast wziac sie za budowe drog oraz infrastruktury drogowej Wymyslaja kolejne coraz to glupsze przepisy utrudniajace zycie kierowcom...

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Oczywistym jest, że kosztuje to grubą kasę i nie rozumiem ludzi, którzy twierdzą, że to "prawie nic". To "prawie nic" to 70-80% większy zysk dla producentów żarówek (bo znaczna większość tras jakie robimy to trasy w dzień- do szkoły, do pracy, po zakupy... ja po 20 jeżdżę raczej rzadko).

Poza tym koszt żarówek i paliwa to jedno, a mandacik 200zł za to, że się zapomniało włączyć światła w słoneczny dzień to drugie....

Niby samochody są lepiej widoczne, ale badania pokazały, że przez włączone światła trudniej jest ocenić prawidłowo odległość od pojazdu.

Jestem przeciwny wszelkim zakazom i nakazom dlatego dałem "nie" w głosowaniu. Jak ktoś chce jeździć na światłach, to niech jeździ ale po co NAKAZYWAĆ coś, co nie daje w praktyce żadnych efektów poza zwiększeniem kosztów i emisji CO?

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

KajTan pisze:
Takie dlugie wiecej robia zamieszania, niz jazda bez nich.

Kiedyś też byłem zdania, że jazda na długich w moto powoduje, że jestem bezpieczniejszy. Zweryfikowałem te poglądy jadąc autem, a z naprzeciwka motocykl na długich. Ocena jego odległości i prędkości jest wtedy daleca zaburzona. Mówię tu oczywiście o jezdzie w dzień i to nie pochmurny.

MB W201 190E 2.0 KAT 1992 r.
Nissan 350z '08 (480KM TT)
Ferrari Testarossa '91
Intrall Lublin III '05
2oo: Honda CBR 1000RR '08
Aprilia RSV4

Tytuł:
swój chłop

Piątal pisze:
Niby samochody są lepiej widoczne, ale badania pokazały, że przez włączone światła trudniej jest ocenić prawidłowo odległość od pojazdu.

A to dlatego bo co drugi samochód ma źre ustawione światła, lub ich ustawionych wcale nie ma. Jak światła świecą normalnie, to przynajmniej ja nie mam problemów z oceną odległości. Chodzi o konkretne sytuacje, a nie, że jest itd, gdzie samo otoczenie załamuje odległość.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

michele pisze:
A motocykl. Powiem tak, bardzo żadko jest motocyklista, który umie jeździć. Mi oni nie przeszkadzają, dopóki nie łamią prawa, a najbardziej to 3/4 motocyklistów ma w poważaniu ciągłe linie oraz ograniczenie prędkości. Rozumiem, żeby w mieście jeździli 60-65, ale nie więcej, a po za miastem zamiast 90 max 110. Ale jak widzę jak idiota jedzie 200 i wyprzedza na ciągłej linii, albo jedzie a w kolumnie wyprzadzanie jest, to powiem szczerze, że czasem mam ochote zacząć wyprzedzać. Trudno, ale go widać, ale jak mamy coś do wyprzedzenia, to w lewym lustrze się nie przyglądamy, tylko sprawdzamy, czy można. I w tym momencie jeśli jedzie 200km/h, a ja wyprzedzam czy 70, to jak sprawdzam to on jest daleko. Ale jak już wyjadę, to jest za mną. Ja się tym nie przejmuję, bo jeździ zbyt szybko, a ja nie mogę oglądać tego. Stąd co 4 motocyklista mógłby jeździć, a reszcie zabrać prawojazdy.
Używanie świateł drogowych przez motocyklistę, aby był bardziej widoczny, to argument na to, ale żeby nie obrazić, to nie napisze co trzabyłoby napisać.

Polski przetłumacz teraz proszę, bo nie składni ma ta wypocina Twa i bardzo zrozumieć ciężko po co głowie chodzi Ci?

Nawet wbudowany tłumacz w google sobie z tym nie poradził ...

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Numer GG: 85536
Koordian pisze:
...ze jakbysmy nie jezdzili na swiatlach non stop tylko 1/4 czasu to i tak pozostaje 750 mln puszczonych z dymem.

Idąc tym tokiem rozumowania - wywalmy poduchy i napinacze pasów z aut, przecież co większy dzwonek trzeba je wymieniać a one kosztują troche więcej niż żarówka. No i koszt ich wytworzenia jest zdecydowanie wyższy. :roll: To samo z klimatyzacją w samochodach - żre toto paliwo strasznie a do jazdy zbędne :roll: itd itd [zlosnik]

Tytuł:
wiarus senior

Koordian pisze:
...przyjmujac srednio, ze kazdy wymienia raz w roku (ja robiac 40tys km rocznie wymieniam ok 3 razy do roku) zarowki...

Jeżdżę od 20 lat, ale przednią żarówkę wymieniałem chyba raz albo dwa razy... Nie robię 40.000 km rocznie, ale za to dużo włączam/wyłączam silnik (i światła). Wydaje mi się, że masz coś z elektryką, jeśli wymieniasz żarówkę 3 razy w roku.

Pozdrawiam

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

Swiatla sa przydatne szczegolnie w dni sloneczne jadac przez las. Auto bez swiatel znika w polcieniach i go poprostu nie widac. Wg mnie mozna wsadzic miedzy bajki wywody nt. kosztow zarowek i zuzytego paliwa. Jak komus auto pali za duzo to niech wylaczy klime. Co do motocyklistow to uwazam ze w wiekszosci to sa debile ktorzy urzadzaja sobie tor wyscigowy na drogach publicznych a potem biadola ze ich nie widac. Skoro podejmuja ryzyko jazdy z predkoscia kilkakrotnie wieksza niz dozwolona to chyba biora pod uwage ze moga byc nie zauwazeni i zepchnieci z drogi. Gdyby jechali z predkoscia w miare przyzwoita to kazdy kierowca od czasu do czasu spoglada co sie za nim dzieje i tym samym zauwazylby motocykl. Smiesza mnie argumenty ze jak nie bylo obowiazku jazdy na swiatlach to mozna bylo rozpoznac ze jedzie motocykl. No i co z tego ze jedzie, ma tak samo stosowac sie do przepisow drogowych, nie jest on swieta krowa.

Kilku moich znajomych jezdzi na sciagaczach (zaraz beda glosy typu, jak nie jezdzisz to nie wiesz lub sie nie odzywaj...) i po miescie i na trasie jezdza spokojnie bo jak sami mowia nie jest bezpiecznie jezdzic na motorze. Jak chca sie wyszalec to pakuja sprzet i jada na tor gdzie mozna wycisnac maximum z motoru. To jest madre podejscie, a nie zadac przywilejow majac w pogardzie przepisy.

S124 2.5TD '90 Sport - ex

Gdyby Pan Bog byl za przednim napedem to by ludzie na rekach chodzili.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

MacKuz pisze:
Idąc tym tokiem rozumowania - wywalmy poduchy i napinacze pasów z aut, przecież co większy dzwonek trzeba je wymieniać a one kosztują troche więcej niż żarówka. No i koszt ich wytworzenia jest zdecydowanie wyższy. To samo z klimatyzacją w samochodach - żre toto paliwo strasznie a do jazdy zbędne itd itd

Nie ma obowiązku posiadania poduszek tak jak nie ma obowiązku jazdy z klimą. Różnica jest właśnie w tym, że tutaj pozbawiają Cię wyboru i MUSISZ jechać na światłach nawet jeśli nie chcesz.

ex Jawa 50 typ23

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Numer GG: 85536
Piątal pisze:
MUSISZ

słowo KLUCZ [zlosniki]

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

E.S.M pisze:
Smiesza mnie argumenty ze jak nie bylo obowiazku jazdy na swiatlach to mozna bylo rozpoznac ze jedzie motocykl. No i co z tego ze jedzie, ma tak samo stosowac sie do przepisow drogowych, nie jest on swieta krowa.

Popieram, kiedyś motocykle nie musiały jeździć na światłach, wprowadzili przepis żeby było im bezpieczniej, ale jadąc autem też chcę dostrzegać innych i być lepiej widoczny, więc czemu samochody nie mają jeździć na światłach.

Poza tym motocykli jest o wiele mniej niż samochodów, a w wypadkach giną często całe rodziny jadące samochodem, bo ktos wyprzedzając nie zauwazył ze jadą z przeciwka, motocylistom proponuję kamizelkę odblaskową, mi ten kolor kojarzy się z policja i jak widze kogos w kamizelce mam odruch ostrożności, co mądrzejsi sami wpadli na pomysł ich zakładania, jak chca poszalec motorem albo.... rowerem [zlosnikz]

Argument zwiększenia zużycia paliwa i kosztów żarówek nie trafia do mnie. Moje auto pali w trasie poniżej 6 litrów, żarówek nie wymieniałem jeszcze a auto mam więcej niż 2 lata, jeżdze 35 tys km rocznie, nic mnie to nie kosztowało zauważalnie, za to naprawa klimy, jej nabicie kosztowało mnie 500zł a i spalanie o 1l wieksze, choć nie zamierzam z niej rezygnować, bo to super rzecz

http://motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/bezpieczenstwo/news/nie-jestesmy-niemcami,1328577,415

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

E.S.M pisze:
Co do motocyklistow to uwazam ze w wiekszosci to sa debile

No i to jest wlasnie to mentalnosc polska. Jak jedzie motocyklem to musi byc debil. W kazdym spoleczenstwie trafi sie czarna owca.Dlaczego uogolniasz? Jak debile jezdza najczesciej bogate dzieciaki ktore od taty na 8nastke dostaly motor nie zrzeszone w zadnym klubie czy bractwie.Chociaz to tez uogolnienie z mojej strony bo czesto spotykam mlodych ludzi na jednosladach ktorzy swoje w glowach maja.
[quote="E.S.M"]Jak chca sie wyszalec to pakuja sprzet i jada na tor gdzie mozna wycisnac maximum z motoru. To jest madre podejscie,quote]
I powiem ci ze spora czesc spolecznosci motocyklowej tak robi.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 117 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 58 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00