MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt sie 08, 2025 10:16 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 1231765
Mam dylemat jaki wosk kupić. Zastanawiam się nad zakupem wosku TURTLE WAX - POLISH WAX - WOSK NANO-TECHNOLOGIA w formie twardej pasty w puszce. coś takiego http://allegro.pl/item661484117_turtle_ ... olysk.html Macie już jakieś doświadczenia z tym produktem może polecacie coś innego lepszego a może nawet i tańszego co by zabezpieczyło lakier na dłuższy czas? Czekam na sugestie.

Tytuł:
swój chłop

Cześć
Nie mam może jakiegoś super doświadczenia w woskach,
ale od jakiegoś czasu używam http://www.meguiars.pl/shop/product_inf ... cts_id=277 .
Efekt po woskowaniu jest naprawdę bardzo dobry. Samo mleczko jest bardzo wydajne i wydaje mi się że stosunek ceny do jakości jest odpowiedni. Jedyna wada to aplikator, dołączony do wosku, mi starczył na dwa razy.
Niestety jaka pogoda jest każdy widzi. Co woskowałem samochód lało przez kilka dni, ale nawet po trasie i spłukaniu auta lakier prezentuję się pięknie.

V8 500 '91
V8 500 '93

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

michal pisze:
Cześć
Nie mam może jakiegoś super doświadczenia w woskach,
ale od jakiegoś czasu używam http://www.meguiars.pl/shop/product_inf ... cts_id=277 .

ja tez sie na to skusilem, juz ze 3 razy szejka pastowalem - jest super. musi byc jednak wzglednie cieplo przy nakladaniu, no i wczesniejsze przygotowanie powierzchni jest bardzo wazne - u mnie, recznie, zajmuje calosc jakies 2-3h. Szampon, glinka, detailer, wosk. Drogie sa te srodki, ale bardzo wydajne. Szamponu mala zakretka na wiadro wody to az nadto.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

a z takich tanich to polecil bym T - Cut. coś koło 25zł kosztuje a działa naprawde zadowalająco.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

A co sądzicie o produktach Turtle. Podobno dobre. Macie jakieś doświadczenia z tym ? Jak kupować to jaki w płynie czy lepsza twarda pasta ?? Głównie chodzi mi o efekt końcowy i czas pozostawania na aucie. Chce auto zrobić raz na dłuższy czas i myślę o wosku w twardej paście podobno dłużej się trzyma na aucie ale trzeba się narobić przy woskowaniu.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

z tanich rzeczy, to polecam autopoliturę, coś takiego: KLIK
wystarczy umyć auto, później to "mleczko" (woskiem bym tego nie nazwał...) wcieramy aż utworzy się cienka warstwa i jazda z polerką. Przez tydzień auto można czyścić ściereczką z kurzu i wszystkiego co się przyklei, bo schodzi jak ta lala. Do kupienia chyba na każdej stacji benzynowej.

T-Cut również polecam, wystarczy dobrać kolor i efekt będzie zadowalający.

Z takich wynalazków jeszcze, to kiedyś na allegro sprzedawano środek niby stosowany w salonach renault z tego co pamiętam, który cudownie usuwał zarysowania z lakieru (takie kółka widoczne pod słońcem). Osobiście nie wierzyłem w takie cuda, ale chyba nawet na tym forum x ludzi poleciło to cudeńko i chwaliło sobie efekty. Nazwy nie pamiętam niestety

Jeśli ktoś posiada natomiast lakier akrylowy w jakimś starszym aucie, to polecam tanią jak barszcz pastę k2 tempo lekkościerną, np. taką: KLIK
Wujek, który jeździ od x lat przyjechał kiedyś na dłuższy weekend, popatrzyłem na tego jego leciwego vw... i powiedziałem mu, że go zrobię na cacy :P nie chwaląc się wyniki były bardziej niż zadowalające. Matowy wyblakły lakier naprawdę nabrał świeżości:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i tutaj po robocie:

Obrazek

Obrazek

dlatego tutaj jestem
[quote]"Jazda Mercedesem to tak jakby trafić do nieba- bez konieczności umierania"[/quote]

na co dzień skromny ale dumny posiadacz swojego pierwszego auta:
Opel Astra F 1.4 8v :)

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Ok po Tempo widać efekt ale po dobrym deszczu lub kilku myciach powraca stan pierwotny. Tempo to tylko zwykła pasta lekko ścierna. Zrobiłem samochód pastą polerską i teraz chcę ten efekt zakonserwować na jakiś czas. A tak po za tym to nikt swojej gwiazdy nie woskuje ? Czy używacie jakichś tajnych chemikaliów by gwiazdki błyszczały :)

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

maxtro pisze:
A co sądzicie o produktach Turtle. Podobno dobre. Macie jakieś doświadczenia z tym ? Jak kupować to jaki w płynie czy lepsza twarda pasta ??

Turtle'a w spray'u testowałem i nie sprawdził się, nie polecam.
Na razie z czego jestem zadowolony, to do zaniedbanych lakierów lekkościerna autopolitura plastmal, a do zadbanych twardy wosk w płynie Sonax, który długo się trzyma(o ile się myje dobrym szamponem samochodowym) i ładnie wydobywa głębie koloru.
Pewnie są lepsze, ale te spełniają swoją funkcje i są niedrogie.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

zegarek pisze:
Turtle'a w spray'u testowałem i nie sprawdził się, nie polecam.

nie ma co liczyć na "psikadła". Prawda jest taka, że aby uzyskać dobry efekt to trzeba się napracować.

Co do produktów turtle wax to w różnych rankingach są chwalone, np. w testach auto-świata chyba. Kolego jeśli jednak chcesz uzyskać wielomiesięczne efekty czy wielotygodniowe to nie wiem czy istnieje taki środek ? :roll: nic chyba nie potrzyma tyle na lakierze przy deszczach i wysokich temperaturach na zmianę.

Tak jak pisałem wcześniej: autopolitura i tydzień czasu auto można tylko przecierać szmatką, wszystko schodzi bardzo gładko a lakier nadal błyszczy. Tak było w przypadku czarnego audi ojca, teraz merca srebrnego i mojej astry bordo. Wszystko to lakier metaliczny

dlatego tutaj jestem
[quote]"Jazda Mercedesem to tak jakby trafić do nieba- bez konieczności umierania"[/quote]

na co dzień skromny ale dumny posiadacz swojego pierwszego auta:
Opel Astra F 1.4 8v :)

Tytuł:
swój chłop

rozkminka kolegów z forum porsche, warto przeczytać do końca:

http://www.porscheclub.home.pl/forum/vi ... php?t=2395

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

tej politury nie polecam, nakładanie jej na czerwony lakier to koszmar, nawet szmatka do polerowania pozostawia smugi na lakierze i cieżko jest to wypolerować.

Poszukuje czegoś co mi wydobędzie głębie koloru, lakier mam w dobrym stanie, ale czerwone matowieje szybko.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Numer GG: 8478669
Moj lakiernik polecil mi wosk Carnauba. Kupilem go (19zl puszka z gabka do nakladania) ale jeszcze nie mialem okazji zrobic auta. Podobno jeden z najlepszych woskow, zabezpiecza lakier i daje ladny polysk.

-----------------------------
W140 500SEL '93 USA - ex
C124 230CE, S210 E290TD, C208 CLK200, S124 E220-ex

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

trocin pisze:
Moj lakiernik polecil mi wosk Carnauba. Kupilem go (19zl puszka z gabka do nakladania) ale jeszcze nie mialem okazji zrobic auta. Podobno jeden z najlepszych woskow, zabezpiecza lakier i daje ladny polysk.

Carnauba, to naturalny wosk roślinny, który znajduje się w różnych produktach różnych producentów. Kupiłeś po prostu sam wosk, czy przygotowany jako kosmetyk samochodowy?

Naturalne woski ładnie wyglądają, ale szybko schodzą.
Są też syntetyczne zmieszane z naturalnymi jak i same syntetyczne, które zostają i zabezpieczają lakier przez długi okres.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Ja używam wyrobów SONAX i jestem zadowolony: rewelacyjne szampony, spraje do uszczelek czy opon . Ceny są całkiem przystępne.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Numer GG: 8478669
Wosk Carnauba firmy Formula 1 w zestawie gabka do nakladania...

-----------------------------
W140 500SEL '93 USA - ex
C124 230CE, S210 E290TD, C208 CLK200, S124 E220-ex

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00