KamilKamil pisze:
wg. niektórych mogą być to stare rzęchy powodujące jeszcze większe zagrożenia na drogach z racji wieku i gdyby Nam kazano płacić większe ubezpieczenia i jakieś jeszcze dodatkowe zabezpieczenia w razie wypadku takim samochodem to jakbyś się czuł, nie dyskryminujmy palaczy.Palenie jest nałogiem tak samo jak miłość do starych MB, nie pisz tego że nie powinni mieć dostępu do darmowej służby zdrowia bo to jest chore moim zdaniem.
Wiem, że dla niektórych są to stare graty i dlatego właśnie płacę 1800zł OC a nie 600zł Jak za Pandę.
Twoje porównanie jest tak chybione, że nawet nie jak kulą w płot. Wiek samochodu nie przekłada się bezpośrednio na częstość powodowania wypadków przez jego właściciela, natomiast palenie bezpośrednio wpływa na zachorowalność na raka, na miażdżycę, na zawały itd.
Jak ktoś chce sobie palić, to niech sobie pali, tylko czemu ja mam później płacić za tego skutki? To że ktoś z własnej woli pali a później za darmo chce się leczyć powoduje, że jak ktoś kto nie pali dostaje raka nie ze swojej winy, to ma mniej kasy na leczenie i ma gorszą opiekę. Jak masz na fajki to masz też na lekarza.