MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt sie 08, 2025 12:43 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
wiarus senior
Awatar użytkownika

hej

czy jechal ktos do chorwacji na istre poprzez niemcy, austrie i slowenie?

planuje taki wyjadz. wiem, ze jest krotsza droga ale ja planuje zahaczyc o norymberge, dlatego przebieg trasy musi byc taki a nie inny :).

wiem ze w austrii i slowenii autostrady sa platne, dodatkowo w austrii sa tunele platne extra :/. ale w sumie od zgorzelca po granice z chorwacja mam autobany :)

ma ktos jakies doswiadczenia z ta trasa?

moze jedzie ktos w tamte rejony na ostatni tydzien sierpnia??

Tytuł:
swój chłop

hej!
w austrii na auto do 3,5t. kupujesz winiete najtańsza jest 10-cio dniowa i kosztuje ok 7 euro.
na słowenii tez musisz kupić winietę jeśli masz zamiar jechać autostradami winieta na auto do 3,5t. kosztuje tam 35 euro i jest ważna pół roku.
jak jest z tunelami w austrii to Ci nie podpowiem ale nie raz jechałem przez austrie i nigdy nie zdarzyło mi się płacić za jakiś tunel ale może po prostu jechałem trasa na której nie był płatnych tuneli?
jeszcze Ci podpowiem ze jak jeździłem przez cieszyn to tam kupowałem na przejściu granicznym wszystkie winiety jakie mi były potrzebne po drodze ponoć to wychodzi taniej parę groszy. Ale słoweńska kupisz dopiero na słowenii! A jak jest w chorwac tego nie wiem bo tam nie byłem(jeszcze)
powodzonka życze i udanego wyjazdu!
ps. przez niemcy radzę jechać nocą bo w dzień straszne korki!

123 200D 76r. AUTOMAT
124 230E 88r.
123 200D 76r.
123 200D/220D
123 300D 82r.
123 300D 83r.
124 200D 85r.

Tytuł:
swój chłop

Sugeruję trasę na Klagenfurt i dalej na Tarvisio, z Włoch dalej na Bovec i wzdłuż doliny Soci, piękna widokowo trasa, niezbyt szybka jak to w julijskich alpach, ale za to wrażenia --- bezcenne, dalej na Nowa Gorica i dalej na południe. Przy okazji da się"usetric" 35 euro...
A winietki jak juz, to na pierwszej stacji CPN w kraju którego dotyczą
Np austriacka 7,7 euro a u nas na granicy 46 zł...Czeska 220 koron a u nas 48 zł...

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

wapniaczek pisze:
Sugeruję trasę na Klagenfurt i dalej na Tarvisio, z Włoch dalej na Bovec i wzdłuż doliny Soci, piękna widokowo trasa, niezbyt szybka jak to w julijskich alpach, ale za to wrażenia --- bezcenne, dalej na Nowa Gorica i dalej na południe. Przy okazji da się"usetric" 35 euro...
A winietki jak juz, to na pierwszej stacji CPN w kraju którego dotyczą
Np austriacka 7,7 euro a u nas na granicy 46 zł...Czeska 220 koron a u nas 48 zł...

w strone chorwacji na pewno omijam czechy. chce zahaczyc o norymberge i tam przenocowac.

co do winet, to zakupie je w adac, bo tam jestem czlonkiem. kupie nawet tzw. videomaut, aby nie czekac w nieskonczonosc przy tunelach w austrii.

niestety cholernie drogie sa autostrady w slowenii. co prawda dowiedzialem sie, ze maja byc nowe winety, 7 dniowe, ale w cenie 15 euro. co w zasadzie nic nie zmienia. oszczednosc 5 euro nie odciazy budzetu :).

Obrazek

'08/09 Citroen C3 1,4 16V sx pack - z salonu :)

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

BamBam pisze:
cholernie drogie sa autostrady w slowenii.

4 lata temu jechałem słoweńską autostradą A1 na odcinku lubljana-koper.
wtedy było tak, że na części autostrad trzeba było mieć winiety, a na części były bramki.
ten odcinek był należał do tej drugiej grupy.

do ljubliany od strony austriackiego villach prowadzą drogi ekspresowe i takie zupełnie zwykłe, więc może nie trzeba tam mieć winiety.
tam też jechałem 4 lata temu i nie trzeba było ich mieć.

polecam okolice miejscowości bled. piękne panoramy alp słoweńskich z ich najwyższym szczytem w tle.

'77 w116 450SEL 6.9
i inne Pontony

Tytuł:
swój chłop

pojedź normalnie na Gratz, Maribor, Zagreb a w słowenii zapłacisz tylko jakies grosze za kawalek autostrady. W chorwacji są bramki i to już troche kosztuje.

Tytuł:
swój chłop

W Słowenii nie ma już bramek na autostradach, każdy najkrótszy nawet odcinek kosztuje 35 Euro. Nawet przy samych granicach są jak ja to nazywam pułapki . Znak przy wjeździe na autostradę i za 300 m granica...

Jadąc przez Nową Goricę da się bez problemu ominąć płatne autostrady. Zresztą przez Maribor i Ptuj również. Trzeba tylko jechać żółtymi drogami. Jechałem tamtędy 2 tygodnie temu...Tylko jazda przez Zagrzeb do Rijeki po zwykłych drogach to droga przez mękę. Znacznie lepiej pojechać przez Goricę.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00