MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt sie 08, 2025 3:34 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
wiarus junior

Witam, mam pytanie odnosnie gwarancji na opony, chodzi o marke
Good Year opony Excellence.
Sprawa wyglada tak ze kupilem samochod z oponami ktore poprzedni wlasciciel kupil rok temu, problem z oponami jest taki ze opony sa glosne i wyja, niestety nie mam paragonu na ich zakup, data produkcji na oponach wskazuje ze opony byly wyprodukowane niecale 3 lata temu.

i moje pytanie jest takie czy ktos sie orientuje jak jest z gwarancja? bo chyba watpie zeby zaklad w ktorym byly kupione opony uwzglednil reklamacje bez dowodu zakupu, wiec moze producent udziela jakiejs gwarancji np na 4 lata od dnia zakupu

Mercedes W124 90r. 3.0D Turbo
Mercedes W123 81r. 2.8E Kombi
Mercedes W123 82r. 2,4D "Taryfa"
Mercedes W123 81r. 2.4D "beczkowóz"
Mercedes W123 78r. 2.4D automat

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Szkoda Twojego czasu - na 99% taka reklamacja zostanie odrzucona.

Niestety GY nie słynie z dobrej gumy.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Ogólnie rzecz biorąc,gwarancja na opony to jedna wielka ściema :evil:
Nie słyszałem jeszcze,aby komuś uznali jakieś roszczenia.
Zazwyczaj uznają,że wszystko co złe dzieje się z winy użytkownika.
Po prostu zwyczajny haczyk na klienta :-?

W126 420SEC
313 CDI-ex
316 CDI Maxi SprintShift
319 CDI
W215 CL500

Klubowicz

gieniek pisze:
.... niestety nie mam paragonu na ich zakup, data produkcji na oponach wskazuje ze opony byly wyprodukowane niecale 3 lata temu.

i moje pytanie jest takie czy ktos sie orientuje jak jest z gwarancja? bo chyba watpie zeby zaklad w ktorym byly kupione opony uwzglednil reklamacje bez dowodu zakupu, wiec moze producent udziela jakiejs gwarancji np na 4 lata od dnia zakupu

Bez dowodu zakupu lub min podbitej karty gwarancyjnej to gienek nawet budzika za 10pln nie oddasz do naprawy gwarancyjnej. Poza tym to, ze opony sa glosne to nie bedzie pogladalo gwarancji. Gwaracja w UE to 2 lata. W przypadku opon dotyczy wad ukrytych i to jest straszne trudno udowodnic.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Nie jestem pewien, czy ten sam model, ale ojciec ma 4, a ja dwie takie opony(na pewno GY, ale nie jestem pewien co do modelu właśnie) i wszystkie elegancko huczą, bardziej niż słaba zimówka...
Opony, które podobno wygrywały w testach etc. i podobno doprowadzały w testach wielu do spazmów, po zakupie okazują się być totalnym szajsem za odrobinę wyższą kwotę...

Tytuł:
wiarus junior

to nie dobrze, ale wczoraj znalazlem w necie regulamin gwarancji opon GY i nie tylko i wynika z niego ze opony dla samochodow osobowych podlegaja 5 letniej gwarancji od daty produkcji wybitej na oponie lub od daty zakupu.
czyli teoretycznie wydaje mi sie ze nawet jak nie mam dowodu zakupu, to opony i tak podlegaja gwarancji, na oponach jest wybita data produkcji 38 tydzien 2006 roku
Wiem ze gdybym mial paragon to byloby lepiej, gadalem z poprzednim wlascicielem i powiedzial ze posial gdzies paragon i go nie ma, ale mowil tez ze wymienial w serwisie w ktorym kupil 2 razy opony, wiec moze sie uda???
dzisiaj postaram sie tam przejechac, zobacze co zalatwie

dodam jeszcze ze te opony byly wyprodukowane w chinach [szalone]

Tytuł:
swój chłop

Ale oprócz tego, że opony są głośne, to co chcesz reklamować? Bo to, że są głośne wynika z mieszanki użytej oraz faktury opony. I nawet jak by Ci wymienili na nowe (ten sam model), to po tym przebiegu, albo od początku znów będą tak samo hałasować, więc nie wydaje mi się, żeby cokolwiek z tym zrobić.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

i wszystkie elegancko huczą, bardziej niż słaba zimówka...

Mam takie sam eopony co autor watku, GY Excelence i tez wyja :(
Po zmianie z zimowek (Fulda Montero) myslalem, ze mnie szlag trafi, ale wyja no i co im zrobic :/

Opony kupilem nowe i jezdze juz drugi sezon.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

http://www.goodyear-promocja.pl/promocja_exc.html Poczytajcie sobie, te same bzdury wypisywali w testach i ojciec kupił myśląc, że będą super [oczko]

Tytuł:
wiarus junior

michele pisze:
Ale oprócz tego, że opony są głośne, to co chcesz reklamować? Bo to, że są głośne wynika z mieszanki użytej oraz faktury opony. I nawet jak by Ci wymienili na nowe (ten sam model), to po tym przebiegu, albo od początku znów będą tak samo hałasować, więc nie wydaje mi się, żeby cokolwiek z tym zrobić.

Chce reklamowac tylko to ze opony sa glosne, to malo?

oczywiscie jezeli byly by szanse na przyjecie reklamacji to bede wnioskowal o inne opony, bo w innym przypadku to nie ma sensu

Jeszcze nie bylem w tym serwisie w ktorym byly kupione opony, ale wczoraj gadalem z wlascicielem serwisu opon ktory miesci sie po sasiedzku-taki troche znajomy ten wlasciciel.
Jak tylko powiedzialem ze chodzi o GY to odrazu zapytal czy przypadkiem nie Excellence :lol: chyba cos w tym jest [szalone]

W kazdym razie, powiedzial ze nie mam co sie z tym ciskac, bo Gwarant zwali to na wady zawieszenia w samochodzie, albo zle dobrane opony do samochodu :evil:
nie wiedzialem, ze opony powinno sie dobierac do samochodu, ale co jesli np pracownik serwisu polecil te opony a nie inne? przeciez klient nie musi sie na tym znac?
co do zawieszenia w moim samochodzie to nie mam zastrzezen, ale widac kazda wymowka jest dobra zeby wykecic klienta.

po za tym pogrzebalem na necie i widac ze jest mase skarg na te opony, a przeciez nie tylko w mercedesach one jezdza.

tak czy siak przejade sie do tego serwisu i zobacze co oni powiedza

koles z ktorym wczoraj rozmawialem poradzil mi zebym troche popiszczal tymi oponami, wtedy zetrze sie jakas tm warstwa i na jakis czas przestana wyc, ale przeciez ja nie bede zrywal swojego samochodu

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

gieniek pisze:
koles z ktorym wczoraj rozmawialem poradzil mi zebym troche popiszczal tymi oponami, wtedy zetrze sie jakas tm warstwa i na jakis czas przestana wyc, ale przeciez ja nie bede zrywal swojego samochodu

Wyje od "poząbkowania" się opony.
Mój brat co ma wulkanizacje ma specjalny sprzęt do wyciszania poząbkowanych opon, ale w Twoim przypadku, to nie ma sensu, bo za chwilę będziesz miał znów zęby. Po prostu są to kiepskie opony pod tym względem.

Tytuł:
Klubowicz

Numer GG: 267496
Mnie właśnie GY uznał gwarancję opon zakupionych przed wakacjami A.D. 2008. Zareklamowałem 5 szt. ATRów, bo biły i nie dały się wyważyć. Fakturę miałem, ale i bez niej firma, która mi je sprzedała załatwiła temat. Jeszcze ich nie odebrałem, ale informacje otrzymałem następujące:

1. Uznana została reklamacja 3 z 5 opon i zostały wymienione na nowe, ale mam zapłacić za 20% zużycie (ok. 380zł).
2. Czwartą oponę uznano za sprawną.
3. Reklamacj piątej opony nie uznano, bo miała jakieś uszkodzenie (nacięcie na jednej lamelce). Dziwne, bo nie reklamowałem nacięcia, a napieprzanie na boki.

Zastanawiam się, co z tym fantem zrobić. Opon jeszcze nie odebrałem i zasuwam na zimowych :oops: Z jednej strony mam ochotę opieprzyć towarzycho, a z drugiej nie chciałbym spalić dobrych układów, tyle, że trzeba będzie zabulić i mieć 3 nowe. W każdym razie regulaminu czy czegokolwiek nt. użytkowania opon GY nie otrzymałem i nie czytałem.

A reklamować trzeba i walczyć o swoje tak czy inaczej [cool]

Pozdrawiam

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Wyć może również z kilku innych przyczyn, kolega Zegarek słusznie zauważył że wyząbkowana opona wyje, ale wyją również praktycznie wszystkie opony kierunkowe, że już nie wspomnę o oponach z bieżnikiem w kształcie jodły, najlepszym rozwiązaniem są opony o asymetrycznym wzorze bieżnika, ale o takie w niektórych rozmiarach jest bardzo ciężko. Ogólnie rzecz ujmując opona kierunkowa lepiej prowadzi wodę ale za to jest głośniejsza od opon asymetrycznych.

ex W126 4,2 SE
ex W123 200D
ex W115 240D

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Dokładnie berts. Mogę polecić asymetryczne Micheliny, a z tańszych Barum Bravuris 2, które mają dobry cichy bieżnik i nie wyzębia się.

Tytuł:
wiarus junior

wiem ze to wycie jest na wskutek zabkowania, nic innego na razie nie moge zarzucic, co prawda czasami przy wyzszych predkosciach czuje drganie kierownicy i czasami przy wolnej jezdzie czuje kolysanie samochodu ale to chyba raczej kwestia wywazenia?
po za tym nawet jezeli przyjma te opony do reklamacji i zakladajac ze wymienia na nowe a ja bede musial doplacic za zuzycie to taki interes mi sie nie opyla bo nie chce placic za cos z czym za chwile bede mial ten sam problem, chyba ze wymiana bylaby na opony z ktorymi nie bede mial tego problemu, czyli asymetryczne.
druga sprawa to taka ze zakladajac ze przyjma opony to na czym mam jezdzic przez ten czas?

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00