MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 09, 2025 6:28 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 169 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 15 6 7 8 912 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Cytuj:
A co ja mogę powiedzieć: WPROWADZIĆ PODATEK EKOLOGICZNO-ZDROWOTNY od palenia tytoniu, aby NFZ miał później na leczenie raka płuc.

Świetny pomysł.
Ja proponuję, żeby wprowadzić podatek od jedzenia tłustych rzeczy, żeby było za co leczyć otyłość i problemy z sercem.
Dodatkowy podatek od cukru, żeby było na leczenie próchnicy i cukrzycy.
Jak masz jeszcze jakieś pomysły, to wrzucaj.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

To taki z ciebie patriota? Powinienes sie wstydzic - i tym razem wcale nie robie sobie zartow . Zeby nie bylo: na WKU porzedlem zaraz po obronie pracy - jeszcze w garniturze. I nie dlatego zebym nie musial sie potem martwic o kredyty albo miec czyste konto ale po prostu dlatego, ze uwazalem to za swoj zasrany obowiazek. We Francji o sluzbe wojskowa pytaja na rozmowach kwalifikacyjnych i wykrecacze raczej nie maja wiekszych szans. W Niemczech w ogole nie mozna sie wykrecic: albo idziesz do koszar, albo odrabiasz albo ladujesz w pudle! Wstyd jak cholera...

Taaa, pewnie, już pędzę. Zacytuję Tobie to co śpiewa jeden z moich ulubionych muzyków:
Szczęk broni w imię boże. Jeszcze jedno słowo
Zapamiętaj na zawsze - "P****l służbę wojskową!"

Z czym w pełni się zgadzam. Chcesz, to sobie bądź w armii,
ale mnie tam nie było i nie będzie z czego jestem dumny.
Tyle w temacie, żaden wstyd. Za offtopic sorry :>

Tytuł:
swój chłop

No było dziś w TV na temat podatku na osoby stare, które wymagają pomocy. A chodzi o 1-1.5% naszych zarobków dodatkowo do zabrania, bo NFZ jak zwykle nie ma. Więc chcąc troche powiedzieć wpadłem na pomysł łącząc Ekologie ze zdrowiem.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Ok, ale zauważ, że na to wszystko już każdy z nas płaci podatki. Na mojego raka od fajek i na Twój zawał od golonki.
Na ekologię płacimy w paliwie, co śmieszniejsze, na drogi też w paliwie płacimy - jakie mamy drogi?
Pomysł tak dużych stawek na podatek ekologiczny jest kretyński. Poza tym na 100% pieniądze z podatku nie pójdą na ekologię, nie ma się co łudzić
Ale się nie martwię - kierwców są miliony, spokojnie można doprowadzić rząd do zapomnienia o ustawie. Skoro mogą górnicy, lekarze, to dlaczego nie kierowcy?

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Skoro mogą górnicy, lekarze, to dlaczego nie kierowcy?

Bo nie są zwartą grupą? Bo nie są bandytami jak związki górnicze?
Wątpię w powszechna mobilizację kierowców przeciwko takiemu podatkowi.

MB 123 230E, ASB i gaz 82 - dawca

Audi 100 2,3, ASB i gaz 91.

Tytuł:
swój chłop

chodziło mi o ten artykuł: http://wiadomosci.onet.pl/1955712,11,rz ... ,item.html

Zgadzam się jak dróg nie było tak nie ma, a dodatkowo są płatne. Kurcze na Słowacji drogi powstały, a to dzięki nalepce (raz na rok kupiona i działa - to nie jest złe). A nie jakiś podatek i koniec. Płatna autostrada powinna być zabroniona, bo po pierwsze jest anty ekologiczna. Osoby z złomem jakby nie było będą jechać do Krakowa przez Olkusz, stać na światłach, bo ich nie stać na autostradę oraz na naprawę swojego wózka.

Ale niestety tylko Ci na wiejskij są mądry... A my szukamy jedynie swoich korzyści.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Jestem za zastapieniem starego podatku ekologiczno-drogowego nowym, tylko takie wyjscie jesli w ogole to jest dla mnie do przyjecia... Czyli schodzimy z podatkami w benzynie do ceny samej benzyny (czyli do przytoczonych 2zl), a dodatkowo nakladamy kierowcom 500zl podatku rocznego na drogi, ekologie itd(winieta, sreta czy jak tam go nazwiemy)...
Wiem, to utopia, bo zaden z tych kretynow na gorze nie patrzy zeby zastepowac tylko zeby dowalic jeszcze wiecej..

'94 BMW R1100GS Balbinka, '95 Honda NTV 650 Honoratka, '60 Awo 425S
ex - '88 MB 124 200TD

Tytuł:
swój chłop

Panowie

Dziwne jest jedno, że jak do tej pory nie słychać głosów sprzeciwu od handlujących autami używanymi. To przecież oni powinni najgłośniej krzyczeć i palić opony. Analogicznie lobby paliwowe powinno tu się oburzać bo przecież stare auta palą więcej, dodatkowo przeważnie to co im się wleje to na tym jadą. (jak wiadomo jakość paliw jest przeważnie daleka od ideału)

Z drugiej strony wystarczy 100 000 podpisów osób by wystąpić z inicjatywą ustawodawczą zmieniającą odpowiednio prawo.

Jedyna nadzieja jest jeszcze w naszym Prezydencie, który przeważnie jest przeciwko jakimkolwiek zmianom prawa i wetuje sporo ustaw obecnie rządzących.

Pozdrawiam
Adam <br>Dodano po 18 minutach.:<br> Co do ekologii to warto zapoznać się z tym artykułem dot. F1 http://motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/news/kers-czyli-ekosciema,1294281,1569

Jak dla mnie to ta cała ekologia to jedna wielka sciema. Z jednej strony dobrze, że są zaostrzane normy odnośnie spali, ale chyba mało kto myśli ile trzeba wyemitować świństwa by zbudować komputer i inne podzespoły zdolne sprostać takim wymaganiom.

Pozdrawiam
Adam

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 7505845
Popieram ostatnia wypowiedz, zreszta powiedzialem to juz wczesniej - cala ekologia to jeden wielki szwindel i kupa kasy dla odpowiednio ustawionych osob...

EX: W123 200 D 1985r. Manual @ White
EX: W123 300 D 1981r. Automatic @ White

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Numer GG: 4094058
Oj.. handlarze (którzy mimo wszystko w dużej mierze są ludźmi wpływowymi) po prostu nie przejmują się jakąś głupią plotą ..
Będą chcieli wprowadzić - to się zadziała
Głupie media coś trąbią i robią wielkie halo (za razem nam psując zdrowie) - olać to... po co się nadmiernie stresować?

Cadillac DeVille Lowrider
Chevy '64 Impala SS Lowrider
C123 280CE
S124 250D
Lincoln Town Car -ex
C124 300CE 24V -ex
W126 420SEL Cali. -ex
W123 240D '84 -ex
W123 200D -ex

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

moim zdaniem nie ma się co martwić aż tak, kwoty które oni sobie wymyślili w tej ustawie są tak kosmiczne ze nie ma opcji żeby ktokolwiek normalny był w stanie to zaakceptować albo płacić, wiec jest to po prostu projekt jakiegoś idioty który na pewno zostanie odrzucony w glosowaniu (tzn, mam nadzieje ze ludzie w sejmie maja przynajmniej szczotkowe mozgi)

ps. sory za offtop ale nie mogę się powstrzymać żeby nie skomentować wypowiedzi o wojsku [zlosnik] niestety ale to ze służba zasadnicza została zawieszona (komisje lekarskie, ewidencje itd dalej są prowadzone, brak jest tylko wcielenia) to duży błąd, przykład to Czesi którzy zrobili to co my i teraz zastanawiają się jak się z tego wycofać, każdy obywatel powinien się szkolić przynajmniej w myśl zasady ze żeby unikać wojny, należy się do niej przygotowywać, natomiast powinna ta służba wyglądać nieco inaczej niż to było, a powinno być to na zasadzie obrony terytorialnej, każdy zna swoja okolice i tak ja np mogę bronic Zgierza bo go znam i jestem przywiązany ale już np o Hel walczyć tak dobrze nie będę i dlatego powinna być służba dla każdego mężczyzny który kończy 18-20lat np pól roczna żeby się obył z wojskiem, nauczył obsługi broni, podstaw łączności itd a następnie np raz do roku na 2-3 dni powinny być organizowane szkolenia z obrony terytorialnej, obsługi broni itd żeby nie zapomniał jak co działa. Dokładnie taki system jest w Niemczech, tam nie ma opcji żeby się wymigać 18 lat i na kilka miesięcy do woja, a później co roku 2 dni w jednostce do odbycia, dla przykładu w Szwajcarii jest armia tylko tego typu (maja może kolo 5tys armii zawodowej) i w ciągu 24 godz są w stanie wystawić 300.000 żołnierzy do obrony (każdy ma bron w domu po szkoleniu, w razie wojny idzie do jednostki już umundurowany i czeka na amunicje i rozkazy) wiec my naród dużo większy żeby czuć się bezpiecznie powinniśmy mieć możliwości mobilizacyjne co najmniej 1,5 mln ludzi, ale cóż poczuliśmy się bezpieczniej i niestety ale bezpiecznie przestaje być :/

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Jesli jedynie wysokosc stawki podatku mialaby byc gwarancja niewprowadzenia go w zycie to smiem watpic w sens takiego rozumowania...
Popatrzcie, co sie dzieje z benzyna.. Podniesiono jej cene powyzej 4,5zl, co juz na nasze warunki bylo cena ekstremalna, powialo groza ustami analitykow, ze juz niedlugo zaplacimy ponad 5zl.. Teraz cena spadla ponizej 4zl i kazdy sie cieszy, ze mamy tak tania benzyne, ze normalnie zaczniemy ja chyba zamiast wody pic... A ja nadal jestem zdania, ze jest ona dwukrotnie za droga.
Generalnie mam na mysli to, ze jesli nasi wladcy pogroza nam jakims nowym podatkiem w wysokosci 3000zl, sytuacja pogrozkowa potrwa wystarczajaco dlugo, zeby kazdy sie oswoil z ta mysla, to po wprowadzeniu tego podatku w zredukowanej wartosci powiedzmy 500zl, kazdy pobiegnie z pieniedzmi w zebach do odpowiedniego okienka, szczesliwy ze tak malo musi zaplacic. Podam za przyklad karte pojazdu (czy tam ksiazke wozu, jak kto woli), ktora kiedys kosztowala 1000zl, pozniej po wielu lamentach placilismy 500zl (ja tyle zaplacilem), a teraz kazdy z nas placi nic nie znaczace 70zl nie zastanawiajac sie nad tym, ze jest to kolejny podatek, ktory tak na prawde niczemu nie sluzy.
Jak tak dalej pojdzie, to rzeczywiscie wprowadza nam podatki od oddychania, wydalania, erekcji, chrapania, pierdzenia i siorbania, chocby po zlotowce, to juz sie pare ladnych milionow uzbiera..

'94 BMW R1100GS Balbinka, '95 Honda NTV 650 Honoratka, '60 Awo 425S
ex - '88 MB 124 200TD

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

(me: how) pisze:
Może będzie wreszcie można poddychać w mieście, diagności zaczną używać analizatorów i skończą się posty pt: "Co sie stanie jak wytnę katalizator, bo mnie nie stać na nowy w S500?", a niektórzy dowiedzą się, że do 30 letniego auta taki kat można dołożyć i płacić podatku mniej.

Jeśli faktycznie chciałbyś pooddychać w mieście, to należałoby opodatkować ludzi, którzy mają piece na węgiel i palą w nich starymi kaloszami emitując nieporównywalnie większe zanieczyszczenie.

Katalizator to większe spalanie, mniejsza moc i wcale nie jest zawsze tak pięknie z jego dołożeniem. Dołożyłeś katalizator w swojej beczce fanie czystego powietrza?

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

tutaj jest rozsądny komentarz;
http://www.moto.wp.pl/kat,23681,title,K ... caid=17e6a

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

(me: how) pisze:
Może będzie wreszcie można poddychać w mieście, diagności zaczną używać analizatorów i skończą się posty pt: "Co sie stanie jak wytnę katalizator, bo mnie nie stać na nowy w S500?", a niektórzy dowiedzą się, że do 30 letniego auta taki kat można dołożyć i płacić podatku mniej.

Jak to dobrze, że siedzisz w Niemczech a nie na Wiejskiej... Znaczy jeszcze czuwa jakaś siła nad tą biedną Polską, że nasi "byli" obywatele nie pchają się tutaj do polityki.

MB W201 190E 2.0 KAT 1992 r.
Nissan 350z '08 (480KM TT)
Ferrari Testarossa '91
Intrall Lublin III '05
2oo: Honda CBR 1000RR '08
Aprilia RSV4

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 169 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 15 6 7 8 912 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00