MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 09, 2025 6:21 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 169 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 14 5 6 7 812 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

jak by tak ten podatek wprowadzili -ile to by cześci tanich się pojawiło [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik]

ex W110'64 200D "Kaczuszka"
ex W123'81 240D "Niszczyciel" -obecnie tatowóz
ex 353W'87

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

adamkatowice pisze:
Witam

http://wiadomosci.onet.pl/1207517,2677,1,kioskart.html

Artykuł mówiący trochę więcej o tym podatku

Ten artykul jest sprzed 4,5 roku, ale to cos mowi jak glupi jest ten pomysl i ze nie ma szans wejsc w zycie.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

kielbik pisze:
I jeszcze zla wiadmosc dla tych, co wierza, ze KE obroni ich przez zakusami niedobrego rzadu: podatek ma miec forme corocznej oplaty (tak jak to sie odbywa w wiekszosci krajow UE) i dotyczyc WSZYSTKICH samochodow zarejestrowanych w Polsce. Podobnie jak akcyza w dzisiejszym ksztalcie dotyczy WSZYSTKICH samochodow po raz pierwszy rejestrowanych w Polsce. Nie ma wiec mowy o nierownym traktowaniu samochodow nowych i uzywanych imortowanych z krajow UE (utrudnianiu swobodnego przeplywu towarow). Nikt nie bedzie mial do podatku w takiej formie zastrzezen, co wiecej - taka jest tendencja w calej Europie. N

Tak, tylko w wiekszosci UE i nie tylko, podatek ten jest obliczany na podstawie emisji CO2 przez samochod i spelnianych norm skladu spali a nie na podstawie wieku auta!!
Moze jeszcze wporwadzmy podatek "babciowy" - proporcionalny do wieku delikwenta!! Wkoncu to starzy ludzie najbardziej obciazaja sluzbe zdrowia!! [szalone]

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

...pomysl z Czechami najbardziej mi sie spodobal.. :)
Byle drugiego Auschwitz nie urzadzili, choc to co sie obecnie odbywa w naszym kraju to legalna, zatwierdzona i juz przez lata zakorzeniona niewola.

'94 BMW R1100GS Balbinka, '95 Honda NTV 650 Honoratka, '60 Awo 425S
ex - '88 MB 124 200TD

Tytuł:
swój chłop

http://moto.onet.pl/1553495,1,co-dalej- ... tml?node=2 tutaj to co zostało już powiedziane z dzisiaj. Mnie interesuje fakt dopłat do takich samochodów. Podsumowując: gdybym mnie było stać, to już dawno kupiłbym sobie nowy samochód, ale mnie nie stać, więc nie będę tego płacił.

A odnośnie polityki: czy tutaj trzeba się denerwować?

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Jest to wspanialy prezent dla bogatych. Kupujac Audi Q7 z duzym silnikiem trzeba zaplacic okolo 300kzl. Akcyza na taki samochod to 13,6% czyli kolo 40kzl. Placac nawet najwyzsza stawke podatku po 10 latach wyjdzie w sumie 30kzl, 10.000zl czystego zysku.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Kurde ciekawe czy nasz kraj bedzie w koncu normalny?i czy my tego doczekamy?Bo jak narazie to tak jak ktos pisal emigracja i nic innego...Zobaczcie w kogo znowu uderza podatek? W NAJBIEDNIEJSZYCH...

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Cremek pisze:
Przyznawanie sie do glosowania na to co obecnie rzadzi w obliczu kolejnych rewelacji dotyczacych coraz to nowych podatkow moze tylko przyprawic o jedna reakcje:

Też na nich głosowałem, choć w sumie na wybory nie chodzę, ale nie chciałem PiS'u. Napewno nie jest lepiej, ale też nie jest gorzej. Jednak jakby wprowadzili ten pieprzony nowy podatek i do tego składkę na geriatrię to będę bił się w piersi. A na następne wybory napewno nie pójdę, jakby nie zagłosował, zawsze d*** z tyłu.

MB W201 190E 2.0 KAT 1992 r.
Nissan 350z '08 (480KM TT)
Ferrari Testarossa '91
Intrall Lublin III '05
2oo: Honda CBR 1000RR '08
Aprilia RSV4

Tytuł:
swój chłop

Dobrze przedstawiona sytuacja:

http://motoryzacja.interia.pl/wiadomosc ... ie,1292257

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

No i ja też głosowałem na PO z braku innej alternatywy.

Na PiS byłem strasznie wkurzony przez ich poronione pomysły dotyczące armii. To oni wprowadzili durne przepisy pozwalające 40-latków z dwójką dzieci po koszarach ciągać. Przez nich zmarnowałem 2 lata uciekając przed służbą wojskową.

Właśnie z tego powodu cieszę się że głosowałem na obecną ekipę. To dzięki nim mogę spokojnie kończyć studia, pracować, zaciągnąć kredyt. Nie muszę się martwić że w najlepszym okresie mojego życia ktoś w mundurze zaprosi mnie na kilkumiesięczne przymusowe wakacje...

Tak jak już pisałem podatek ekologiczny o którym rozmawiamy to ściema. Nic takiego nie wejdzie bo to by była śmierć polityczna. Przecież żadna ekipa rządząca nie miała odwagi zreformować KRUS-u, służby zdrowia, pozbyć się nierentownych spółek Skarbu Państwa... Tym bardziej nikt nie ma odwagi narazić się ogromnej części społeczeństwa.

Boję się nie o tych co jeżdżą autami 10 letnimi. Ich jest bardzo dużo i nie pozwolą sobie w kaszę dmuchać. Boję się o nas, jeżdżących autami dużo starszymi. Jeśli szybko nie damy znać panom p-osłom że nasze auta robią niewiele km rocznie i raczej ze względu na wiek powinny podlegać ochronie to obudzimy się z ręką w nocniku...

Nikt mi nie wmówi że nasze benzyniaki (często zagazowane) szkodzą bardziej niż 7 letnie wyeksploatowane do granic możliwości TurboDiesle... To oni powinni więcej płacić, w końcu zazwyczaj robią 5 razy więcej km rocznie...

Podatek ekologiczny jeśli już wejdzie w życie powinien być zależny od liczby robionych km. Na dziś dzień jedyna możliwość to dodanie go do ceny paliwa, tylko kto kupi benzynę jak dojdzie kolejny podatek?

ex: W123 D30 '83, W126 E28 '83, S123 E23 '85, W201 E23 '92

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Numer GG: 578747
voytas pisze:
Przez nich zmarnowałem 2 lata uciekając przed służbą wojskową.
To taki z ciebie patriota? :o Powinienes sie wstydzic - i tym razem wcale nie robie sobie zartow :evil:. Zeby nie bylo: na WKU porzedlem zaraz po obronie pracy - jeszcze w garniturze. I nie dlatego zebym nie musial sie potem martwic o kredyty albo miec czyste konto ale po prostu dlatego, ze uwazalem to za swoj zasrany obowiazek. We Francji o sluzbe wojskowa pytaja na rozmowach kwalifikacyjnych i wykrecacze raczej nie maja wiekszych szans. W Niemczech w ogole nie mozna sie wykrecic: albo idziesz do koszar, albo odrabiasz albo ladujesz w pudle! Wstyd jak cholera...

Wracajac do tamatu: podatek bazujacy na emisji CO2 zostanie wprowadzony bo takie sa wymagania EU ale on akurat nie bedzie mial "szkodliwego wplywu" na wiek samochodu bo emisja CO2 zalezy tylko i wylacznie od zuzycia paliwa i rodzaju silnika (ZI-ZS). To o czym tak zawziecie wszyscy dyskutuja powodowalo podobne reakcje 5 lat temu ale jakos wszystko ucichlo - podobnie bedzie tym razem....

'71 250 CE, angol

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

kielbik pisze:
Zeby nie bylo: na WKU porzedlem zaraz po obronie pracy - jeszcze w garniturze.

Poszedłeś po przeniesienie do rezerwy czy na trzymiesieczną przygodę? Możesz to wyjaśnić?

kielbik pisze:
To taki z ciebie patriota?

Nie uważam żeby o tym czy ktoś jest patriotą czy nie decydował fakt uwięzienia na 3 miesiące w koszarach z bandą pijaków. Każdy wie jak wygląda takie szkolenie, bardziej przydatny w czasie zagrożenia byłby kurs szydełkowania...

ex: W123 D30 '83, W126 E28 '83, S123 E23 '85, W201 E23 '92

Tytuł:
Panowie, a tak abstrahując od tematu polityki - czy zna ktoś może jakieś dane dotyczące emisji CO2 naszych MB? Od jakiegoś czasu producenci nowych plastików podniecają się na prawo i lewo jak to mało w/w gazu emitują ich wynalazki (100g/km itp. itd.)... Mój MB to pewnie kopci jak Huta Katowice. ;)

voytas pisze:
na 3 miesiące

Na 3 miesiące to ja bym się sam zgłosił...

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Numer GG: 578747
voytas pisze:
Poszedłeś po przeniesienie do rezerwy czy na trzymiesieczną przygodę? Możesz to wyjaśnić?
Poszedlem na szesciomiesieczna przygode. I bardzo sobie cenilem - po dwoch miesiacach musialem zapinac pasek od spodni o jedna dziurke luzniej :P.
voytas pisze:
Nie uważam żeby o tym czy ktoś jest patriotą czy nie decydował fakt uwięzienia na 3 miesiące w koszarach z bandą pijaków. Każdy wie jak wygląda takie szkolenie, bardziej przydatny w czasie zagrożenia byłby kurs szydełkowania...
Oczywiscie, ze nie uwazasz - dlatego podkuliles ogon i ukrywales sie przed armia w jakiejs norze. Mysle, ze nas dwojga to jednak ja lepiej wiem jak wyglada sluzba i mam wieksze prawo do oceny jak jak bardzo jest przydatna ;).

A co wg. ciebie jest w takim razie wzorem patriotyzmu?...

Szymon. pisze:
Panowie, a tak abstrahując od tematu polityki - czy zna ktoś może jakieś dane dotyczące emisji CO2 naszych MB? Od jakiegoś czasu producenci nowych plastików podniecają się na prawo i lewo jak to mało w/w gazu emitują ich wynalazki (100g/km itp. itd.)...
Badanie emisji CO2 jest elementem badan homologacyjnych kazdego samochodu dopiero od kilku lat. Nie ma zadnych danych na ten temat w odniesieniu do samochodow tak starych jak nasze.

'71 250 CE, angol

Tytuł:
swój chłop

A co ja mogę powiedzieć: WPROWADZIĆ PODATEK EKOLOGICZNO-ZDROWOTNY od palenia tytoniu, aby NFZ miał później na leczenie raka płuc.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 169 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 14 5 6 7 812 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00