MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt sie 08, 2025 10:20 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
nowy

Witam,

Wprawdzie MB rok temu wymieniłem na karawan Volvo ;) - ale zaglądam często w imieniu ojca :D

Trochę z racji potrzeby, trochę z przyzwyczajenia od kilku miesięcy "klepie" serwis do przechowywania wszelkiej maści informacji o naszych samochodach.
Obecnie w ramach testów pomaga mi kilkanaście osób - ze względu na przypływ danych i pomysłów mam wrażenie że przydało by się więcej ochotników :) - a nie chce jeszcze serwisu zupełnie upubliczniać.

Tutaj http://automobilo.info/public_demo.html obrazkowe demo (co by nie marnować Waszego czasu) a poniżej trochę prozy...

Dlatego jeśli ktoś czuje ze akurat podobnej funkcjonalności mu brakuje, do tej pory nie używał podobnego programu/serwisu lub po prostu chce czegoś więcej niż daje np. (spritmonitor) - oraz może trochę czasu przeznaczyć na informowanie o znalezionych błędach lub pomysłach rozwoju - zapraszam do kontaktu na PRW lub przez formularz na stronie serwisu.

A teraz może o samych założeniach... wprawdzie istnieje niewielka ilość serwisów podobnych, lecz w moim (i nie tylko) odczuciu nie realizują zadania kompleksowo - albo skupiają się na spalaniu w przesadny sposób i reszta eksploatacji pojazdu jest na doczepkę. Albo maja za zadanie jedynie zaprezentować pojazd do sprzedaży/lansu ;)
W wypadku automobilo.info na razie wymyśliliśmy tyle (Przyklejony kawałek z "O serwisie") :
* Dzięki regularnemu przechowywaniu wydarzeń z historii samochodu będziemy mogli poznać rzeczywiste koszty jego eksploatacji.
* Dowiedzieć się ile przejeżdżamy miesięcznie, rocznie - jaki kształtuje się spalanie.
* Każda cykliczna wymiana będzie dodatkowo pilnowana przez nasz system oraz umożliwi wymianę tych informacji pomiędzy użytkownikami.
* Dodatkowo historyczne dane umożliwią przeglądanie zmian cen paliwa, części, kosztów napraw etc. (globalnie dla całego serwisu jak i lokalnie dla pojedynczego użytkownika).
* Sprzedając samochód, będzie można przekazać całą historie nowemu nabywcy itd.
* Będzie można wyszukać części pasujące do naszego samochodu (jeśli ktoś wcześniej je już wymienił), poznać ich ceny, warunki eksploatacji etc.
* Pojawi się możliwość prezentacji samochodu (w celu sprzedaży, "pochwalenia się", zdalnej diagnozy etc.) z określonymi ograniczeniami w dostępie do informacji.
* Oraz oczywiście wszelkiej maści "smaczki" w stylu banery do forum z ustawianymi danymi, przebiegiem, spalaniem, logo itd

sauron{at}rpg{dot}pl /`/ controls The Thing ... (DUNE)

Tytuł:
swój chłop

Ciekawe, co mogę mieć wątpliwość, to widzę brak konsekwencji w użytych czcionkach. Raz szeryfowa, a raz nie.

Ogólnie to bym z chęcią zobaczył jak to działa. Nie mogę ocenić tego serwisu na podstawie tego co zobaczyłem - ciekawie wygląda graficznie, ale nie wiem np. co to są za te 3 samochody na górze koło loga, które mogło by być moim zdaniem rozmazane do tła na krawędzi poprzez dodatnie np. kanału alfa.

A tak ogólnie... również się zastanawiam nad ceną paliwa po lewej stronie, bo nie wiem oco w tym chodzi.

Nie logowałem się z braku czasu.

Życzę powodzenia!

Tytuł:
nowy

michele pisze:
widzę brak konsekwencji w użytych czcionkach. Raz szeryfowa, a raz nie.

Wizualnie serwis wymaga jeszcze bardzo wiele pracy - acz to nie jest moja najsilniejsza domena ;) ...

michele pisze:
nie wiem np. co to są za te 3 samochody na górze koło loga.
A tak ogólnie... również się zastanawiam nad ceną paliwa po lewej stronie, bo nie wiem oco w tym chodzi.

Oba elementy są klikalne... mimo ze nie zmienia się kursor myszki (button) na samochodach. Każdy element jak się nad nim na chwile zatrzymasz powinien powiedzieć coś o sobie :)

Cytuj:
Nie logowałem się z braku czasu.

Chwilowo można tylko z kodem - który daje na priva - serwis nie jest jeszcze otwarty.

Tak przy okazji - nie napisalem poprzednio - jeśli ktoś ma jakieś sugestie, pomysły (a nie chce sie rejestrować/pisać do mnie) - zapraszam do rozmowy tutaj - przeczytam na pewno!

--

Adrian (Sauron) Siemieniak /,/ .. Who can destroy The Thing,

Tytuł:
nowy

Hej,

Informując zgrubnie - serwis obecnie trafił w fazę ogólnych testów użytkowników - można się rejestrować bez referencji.

Tak wiec zapraszam do użytkowania i testowania, a poniżej na zachętę lista ostatnich zmian.

v0.12 do 27 lipca 2009r.
- poprawione wyliczanie maksymalnego przebiego (do np. listw prezentacyjnych)
- automatyczne uzupelnianie pola email w kontakcie (po zalogowaniu)
- dodanie "menu zaawansowane"
- poprawa wyswietlania minaturek profili
- dodanie miniaturki samochodu po jego wybraniu w prawym menu
- dodanie w historii samochodu informacji o stacji na ktorej tankowano paliwo
- archwizacja samochodów

---------------------------------------------------------------------------------------------
v0.11 do 23 czerwca 2009r.
Ogolne
- poprawienie kodowania kalendarza
- statystyki za paliwa sa sumowane (ON i ON+) - do tej pory byl tylko ON

Uzytkownik
- edycja profilu uzytkownika (haslo, email, podstawowe dane)

Statystyki
- poprawione dzialanie kalendarza w statystykach rocznych (reaguje automatycznie na zmiany)

---------------------------------------------------------------------------------------------
v0.10 do 1 czerwca 2009r.
Wyszukiwanie
- dodanie mozliwosci sortowania po polach (asc i desc)
- dodanie stronicowania

- sprawdzanie czy email juz nie jest w bazie

Modul przypominania hasla
- utworzenie modulu i modyfikacje...

Statystyki
- przebudowa modulu, mozliwosc wybrania okresu statystyk (docelowo jeszcze miesieczne i calkowite - narazie brak)
- poprawione liczenie spalania dla LPG (troche przebudowa systemu paliw, dodane priorytety).

Historia samochodu
- nie pokazywala sie opcja przejscia do wszystkich tankowan samochodu (10+)
- poprawienie pokazywania dystansu jesli poprzedni wpis mial stan licznika 0 (roznica brana od poprzedniego podanego)

Ogolne
- dodanie paliwa BIO Diesel (BIOEster)
- przejscie na kodowanie ISO-8859-2 (z UTF-8)

Uprawnienia
- poprawione ograniczenie dostepu do pliku (bledna sqlka)

--

Adrian (Sauron) Siemieniak /,/ .. Who can destroy The Thing,

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

http://www.autocentrum.pl/

Tu jest nieźle, są opinie użytkowników. Zaglądam co jakiś czas, jak mnie najdzie na kupno jakiegoś wynalazka. Po przeczytaniu kilku opinii zaraz mi przechodzi :)

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00