MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 09, 2025 7:04 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 169 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 13 4 5 6 712 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Numer GG: 578747
howser pisze:
szymon.dziawer pisze:
Piątal napisał:
Ciekawe, czy będzie dość determinacji i organizacji, żebyśmy się zbuntowali...

12 000 zł rocznie (popatrz mój opis)? Słaby "bodziec"?

12 tys to nic w porównaniu do podpisu kolegi Kielbika
[totalszok] [totalszok] [totalszok]

Pozdro
Spoko, spoko, niech cie twoja rozczochrana o to nie boli. Ja zyje w normalnym kraju u place za caly Fuhrpark (moze byc nawet i 50 samochodow) 191,00 € podatku rocznie (slownie: stodziewiecdziesiatjeden ojro, zerozero ojrocentow). Pracuje na to niecale trzy dni. I nie potrzeba do tego zadnych zoltych, rozowych czy fioletowych tablic - wystarcza czerwone :P. Samochod do jazdy dziennej (trzylitorowy opoj) kosztuje mnie 220 €/rocznie. Od 2012 maja podniesc bo Unia wymyslila, ze trzeba placic od emisji CO2 i bede placil ok. 330 EUR (czyli zamiast 3 dni bede pracowal teraz 3,5 dnia :P). A jakby mnie przycislo to se po prostu auto wymelduje i nie palce nic :P.
Cremek pisze:
naukowcy w ostatnich latach notuja nawet przyrost masy lodowcowej na Arktyce
Tak tak, ostatnio nawet jakis szelf tak przyrosl na masie, ze az sie oderwal i planie na poludnie (szelf wielkosci Polski i Wegier razem wzietych...).
Cremek pisze:
wystarczy spytac starszych ludzi albo poczytac jak to w Polsce kilkadziesiat lat temu byl klimat sprzyjajacy uprawom roslin srodziemnomorskich, potem nadszedl czas ochlodzenia, ze mozna bylo zima do Szwecji przejsc po Baltyku i zimy byly siarczyste i sniegu po kolana itp
No ubawiles mnie tym do lez. Nie wiem jak sedziwych masz krewnych ale bajki o karczmach na srodku Baltyku maja jakies 400 lat. Brednie wypisujesz i tyle! Sniegu po kolana to bylo tej zimy, i mrozy siarczyste tez!

Globalne ocieplenie jest faktem! Mozna sie jedynie spierac czy jest efektem dzialalnosci czlowieka wzglednie jak duzy wplyw ma czlowiek na to ocieplenie. Tyle, ze wprowadzane planowanych oplat nie ma nic wspolnego z ochrona srodowiska, ekologia czy redukcja emisji CO2!

I jeszcze zla wiadmosc dla tych, co wierza, ze KE obroni ich przez zakusami niedobrego rzadu: podatek ma miec forme corocznej oplaty (tak jak to sie odbywa w wiekszosci krajow UE) i dotyczyc WSZYSTKICH samochodow zarejestrowanych w Polsce. Podobnie jak akcyza w dzisiejszym ksztalcie dotyczy WSZYSTKICH samochodow po raz pierwszy rejestrowanych w Polsce. Nie ma wiec mowy o nierownym traktowaniu samochodow nowych i uzywanych imortowanych z krajow UE (utrudnianiu swobodnego przeplywu towarow). Nikt nie bedzie mial do podatku w takiej formie zastrzezen, co wiecej - taka jest tendencja w calej Europie. Nie chce mi sie jednak wierzyc, ze ktokolwiek chcialby wprowadzac podatek w takiej wysokosci - nie mozna przeciez pozbawic ludzi z dnia na dzien ich samochodow. I jeszcze jedno: gdzie ma sie podziac te ok. 10 milionow w ciagu kilku tygodni zezlomowanych samochodow?! :o Nad tym zaden z madrali pewnie sie nie zastanowil ;).
Cremek pisze:
potwierdzil tylko wrodzony debilizm ...............................
A to sie nadaje co najmniej na upomnienie i nienijszym zglaszam te wypowiedz do moderatora! :evil:

P.S.:

Ci co wieszaja psy na PO niech moze laskaiwe doczytaja, ze to jest projekt koalicjanta, czyli PSL. Mogliscie porzadniej glosowac to powstalby rzad z absoltuna wiekszoscia i nie byloby potrzeby bratac sie z gamoniami, za pomysly ktorych teraz tylko trzeba sie wstydzic. Ja glosowalem na PO, wcale sie tego nie wstydze i przy najblizszej okazji bede glosowal dokladnie tak samo :P.

'71 250 CE, angol

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Numer GG: 309237
By zyło się lepiej KOLEGOM [zlosnik]

Tytuł:
wiarus junior

same cuda [szalone] a Palikot jak zwykle odkreca kota ogonem ze niby prezydent pije.
nie zauwazyliscie ze jak rzad cos spieprzy albo zrobi cos kontrowersyjnego to zawsze ten idiota kreci jakies kocomoly zeby odwrocic uwage?
zobaczcie ludzie kogo wybraliscie i placzcie, bo jak kolega wczesniej napisal tez uwazam ze bez wojny sie nie obedzie.

prawda jest taka ze mamy to na co zaslugujemy, ja juz sie nawet nie denerwuje bo i po co? ja najwyzej pozbede sie samochodow za w sumie niewielkie pieniadze, ale pocieszajace jest to ze system robi sie coraz ciasniejszy, jest coraz wieksze cisnienie na kase i niech sie martwia ci co posiadaja duzo wiecej od pospolitego zjadacza chleba, bo kiedys tez sie ktos do nich doierze.
jak bedzie taka potrzeba to zezlomuje swoje gwiazdy na wiejskiej + auta mojego ojca i brata, bo wedlug moich obliczen musialbym 15 klockow rocznie zaplacic,
nasi urzednicy maja ciekawy sposob rzadzenia-zebrac wszystko to co najgorsze z calej europy i wprowadzic u nas, dobrze ze nie wszyscy wiedza do jakich zmian sie przymierzano w prawie o ruchu drogowym, moze sie jeszcze przymierzaja(: <br>Dodano po 8 minutach.:<br> i jeszcze jedno, gdyby taki podatek wszedl w zycie to chyba bylby koniec zabytkow

Mercedes W124 90r. 3.0D Turbo
Mercedes W123 81r. 2.8E Kombi
Mercedes W123 82r. 2,4D "Taryfa"
Mercedes W123 81r. 2.4D "beczkowóz"
Mercedes W123 78r. 2.4D automat

Tytuł:
swój chłop

A tu mamy następny pomysł naszych władców:

http://biznes.interia.pl/news/rzad-chce ... ke,1293499

Tylko tak dalej a za niedługo będziemy pracować na rząd a żyć będziemy jak za komuny - wydzielać nam będą produkty,jedzenie itp.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

gieniek pisze:
(...) i jeszcze jedno, gdyby taki podatek wszedl w zycie to chyba bylby koniec zabytkow

lub początek, o ile pozostałyby wyłączone [zlosnik] . Zdaje się, że w Holandii za auta powyżej jakiegoś wieku nie pobiera się opłat, przyczyniło się to do dużej popularności i szacunku dla starych samochodów.

Sam pomysł oczywiście jak wiele poprzednich niezalenie od rządzącej ekipy to kolejny sposób jak zabrać biednymi dać bogatym, czyli na dzisiaj sobie. A ekologia to dobre uzasadnienie na każdą głupotę. Jeżdżę starym autem nie dlatego, że takmi się podoba (nie dotyczy samochodów z gwiazdą), ale na nowszy mnie nie stać. Jak koszty jego utrzymania jeszcze wzrosną to z niego zrezygnuję. Nie kupię paliwa, częsci, ubezpieczenia, opłaty za parking nie zapłacę mandatu.... tak właśnie zabija się własną gospodarkę. A samochód znów będzie symbolem luksusu jak za dawnych lat lub obecnie w krajach trzeciego świata. Nie wierzę w to, że powstaną przepisy, które naprawdę bedą sprzyjać obywatelom tego kraju, zamiast przynoszących doraźną korzyść ekipie, ale złości mnie to, że te projekty powstają za moją i waszą kasę, a ich autorzy nie bedą się martwić, że ich auta są za stare.....

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

mardan pisze:
A tu mamy następny pomysł naszych władców:
http://biznes.interia.pl/news/rzad-chce ... ke,1293499

I jak zwykle zebrane pieniądze przepadną gdzieś tam, a na opiekę paliatywną ich nie będzie...

MB W201 190E 2.0 KAT 1992 r.
Nissan 350z '08 (480KM TT)
Ferrari Testarossa '91
Intrall Lublin III '05
2oo: Honda CBR 1000RR '08
Aprilia RSV4

Tytuł:
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Numer GG: 183187
gieniek pisze:
same cuda [szalone] a Palikot jak zwykle odkreca kota ogonem ze niby prezydent pije.
nie zauwazyliscie ze jak rzad cos spieprzy albo zrobi cos kontrowersyjnego to zawsze ten idiota

Być może jest nim być może nie - Ziobro nosił na swoje konferencje swoje zabawki Palikot nosi swoje - jest wg Ciebie jakaś różnica?

gieniek pisze:
kreci jakies kocomoly zeby odwrocic uwage?
zobaczcie ludzie kogo wybraliscie i placzcie, bo jak kolega wczesniej napisal tez uwazam ze bez wojny sie nie obedzie.

Prezes Jarek robił dokładnie to samo - jak coś spierniczył Ziobro wyskakiwał z dyktafonem.

gieniek pisze:
prawda jest taka ze mamy to na co zaslugujemy, ja juz sie nawet nie denerwuje bo i po co?

podwójnie się z Tobą zgadzam mamy to za czym wrzuciliśmy kartkę do urny - ja ze swoją wrzuconą za PO śpie spokojnie.

gieniek pisze:
ja najwyzej pozbede sie samochodow za w sumie niewielkie pieniadze, ale pocieszajace jest to ze system robi sie coraz ciasniejszy, jest coraz wieksze cisnienie na kase i niech sie martwia ci co posiadaja duzo wiecej od pospolitego zjadacza chleba, bo kiedys tez sie ktos do nich doierze.
jak bedzie taka potrzeba to zezlomuje swoje gwiazdy na wiejskiej + auta mojego ojca i brata, bo wedlug moich obliczen musialbym 15 klockow rocznie zaplacic,
nasi urzednicy maja ciekawy sposob rzadzenia-zebrac wszystko to co najgorsze z calej europy i wprowadzic u nas, dobrze ze nie wszyscy wiedza do jakich zmian sie przymierzano w prawie o ruchu drogowym, moze sie jeszcze przymierzaja(: <br>Dodano po 8 minutach.:<br> i jeszcze jedno, gdyby taki podatek wszedl w zycie to chyba bylby koniec zabytkow

I to jest właśnie problem nas wszystkich. Sprzedajmy swoje Merce i po sprawie. Nikt z was nie raczy pamiętać, że to my jesteśmy suwerenem, który wybrał tylko swoich przedstawicieli do tego żeby nas reprezentowali i zamiast użalać się nad swoim losem weźmy sprawy w swoje ręce.
Zbierzmy się do kupy z innymi klubami i jazda na wiejską!! Pokażmy, że to nam ma być dobrze w kraju, w którym mieszkamy i że nam z naszymi kilkudziesięcioletnimi mercami jest bardzo dobrze.
Potrafimy się zorganizować super zloty jeździmy na spoty. Zróbmy coś na wiejskiej - pogadajmy z pismakami niech przyjadą porobią fotki i nakręcą reportaże a ci co sobie siedzą na wiejskiej niech czują nasz oddech na plecach.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Numer GG: 4094058
W dyskusje już się nie bedę wtrącał bo nie jestem zadowolony ani z rządów PiS ani PO .. owszem i jedni i drudzy zdziałali trochę dobrego ale reszta to jakaś padaka. Ok ale nie ważne. CHodzi mi o:
Worek pisze:
Pokażmy, że to nam ma być dobrze w kraju, w którym mieszkamy i że nam z naszymi kilkudziesięcioletnimi mercami jest bardzo dobrze.
Potrafimy się zorganizować super zloty jeździmy na spoty. Zróbmy coś na wiejskiej - pogadajmy z pismakami niech przyjadą porobią fotki i nakręcą reportaże a ci co sobie siedzą na wiejskiej niech czują nasz oddech na plecach.

Święte słowa. Chrześcijaństwo Chrześcijaństwem ale ile można nastawiać tego policzka ;)?? ... to Państwo jest dla Nas a nie my dla niego. To My musimy zadbać o swoje... bo Ci na górze zawsze dbają o swoje w pierwszej kolejności. A jak będą się wykłucali to mały przewrót im zrobimy [zlosnik]

Cadillac DeVille Lowrider
Chevy '64 Impala SS Lowrider
C123 280CE
S124 250D
Lincoln Town Car -ex
C124 300CE 24V -ex
W126 420SEL Cali. -ex
W123 240D '84 -ex
W123 200D -ex

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Z przytoczonego artykuly wynika, ze nasi rzadzacy oszacowali nasz sredni zarobek w Polsce na poziomie 3,1tys zl.. Wiec co marudzicie ze nie stac Was na nowe auta? Nie rozumiem tez tych tysiecy glodujacych, ktorzy narzekaja ze zostaje im w portfelu 300zl, jak mozna lekka reka przehulac 2,8 tys zl?
Racja, trzeba im dowalic kolejny podatek, a jak sie nie sfajdaja to jeszcze jeden, zeby im sie kupa rowno w nogawkach ulozyla, jestem za!!! Wczesniej tylko kupie sobie kominiarke i stane sie pelnoprawnym bandyta..

Worek pisze:
Zbierzmy się do kupy z innymi klubami i jazda na wiejską!! Pokażmy, że to nam ma być dobrze w kraju, w którym mieszkamy

Rozpedza Ciebie i ta cala wesola gromadke palami i gumowymi kulami.. Lub, jesli staniesz sie na prawde upierdliwy czy niewygodny (jak chocby Lepper) to dostaniesz pare wyrokow za cokolwiek (zacznijmy od przeterminowanej gasnicy) i skonczy sie Twoje kozakowanie na ulicach..
Kolega kielbik przytoczyl konkretne przyklady opodatkowania aut w DE, co przy poziomie tamtejszych zarobkow daje jakies pojecie o skali obciazenia jednostkowego. Nie mowie, ze tam jest idealnie, ale nie znajac szczegolow odnosze wrazenie ze tamten kraj w znacznie mniejszym stopniu ucieka sie do okradania i dymania obywateli..

'94 BMW R1100GS Balbinka, '95 Honda NTV 650 Honoratka, '60 Awo 425S
ex - '88 MB 124 200TD

Tytuł:
swój chłop

Witam

http://wiadomosci.onet.pl/1207517,2677,1,kioskart.html

Artykuł mówiący trochę więcej o tym podatku - wynika z niego że ma on zastąpić akcyzę przy imporcie samochodu ma być płacony jednorazowo.
Najciekawsze są wypowiedzi prawników - nie zostawiających złudzeń co do tego, że już jest do bubel prawny.

Pozdrawiam
Adam

Tytuł:
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Numer GG: 183187
Borys nie jestem członkiem Solidarnosc '80 i nie mam zamiaru palić opon i rzucać petardami przed sejmem. Jeśli byśmy się mieli organizować na takie pokazanie naszego niezadowolenia zrobilibyśmy to oficjalnie i tyle wiec pomysł z pałami i gumowymi kulami odszedł w zaświaty razem z IV RP.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Worek pisze:
Zbierzmy się do kupy z innymi klubami

tu można wpisać swój sprzeciw http://wmw24.pl/stop-auto-tax/

dzis w onecie napisali że celem tego podatku jest ograniczenie kozystania ze starych auto dużej pojemności, bo spalają więcej... Ja tam nie zauwazyłem aby jeep 4.0 3letni palił mniej od mojej Smoczycy... [szalone]

ex W110'64 200D "Kaczuszka"
ex W123'81 240D "Niszczyciel" -obecnie tatowóz
ex 353W'87

Tytuł:
wiarus senior

Ten podatek, jeśli już ma być , powinien być sprawiedliwy i mieć coś wspólnego z tą ekologią a według założeń tego projektu tak nie jest .
Trzeba jedynie płacić za pojemność i wiek auta .
Całkowite nieporozumienie,bo jeśli ktoś robi np.swoją S500 3000 km w roku , to czy zanieczyszcza bardziej czy mniej od kogoś , kto swoim fiatem cc robi w roku 50000 km ?!?
Moim zdaniem , uczciwie byłoby "ukryć" ten podatek w kosztach paliwa .
Ktoś tankuje dużo = jeździ dużo , truje dużo = płaci więcej .
To uważam za dobre rozwiązanie tylko czy aby w kosztach paliwa nie ma już tego podatku ???

'07 E60 530D Sedan
'03 Aprilia SR50

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Wypowiedzmy wojnę np. Czechom i natychmiast się poddajmy. ;) Może wtedy w końcu będzie normalnie...

Straszna choroba. Ludzie patrzą na litery i słyszą różne głosy w głowach.
A Ty i tak powiesz, że czytają forum...

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Numer GG: 4094058
Wika pisze:
Moim zdaniem , uczciwie byłoby "ukryć" ten podatek w kosztach paliwa .

Ale przecież to już jest ukryte w cenach paliwa...
Koszt samej benzyny na litrze to niecałe 2zł .. a gdzie kolejne 1,90zł ;)??
Cen paliwa nie można podwyższać bo będzie to co we Włoszech .. a w dobie czegoś co nazywają kryzysem może sie to źle skończyć.
Panowie. Fajnie będzie!! I tak 70% naszych zarobków idzie na podatki .. co tam kilkadziesiąc tys zł rocznie w ta czy w tamta :evil:
Zawsze byłem patriotą .. ale jak mnie moje państwo nienawidzi to i ja się wypnę. (yyy. tj. odwrócę plecami)

Cadillac DeVille Lowrider
Chevy '64 Impala SS Lowrider
C123 280CE
S124 250D
Lincoln Town Car -ex
C124 300CE 24V -ex
W126 420SEL Cali. -ex
W123 240D '84 -ex
W123 200D -ex

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 169 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 13 4 5 6 712 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00