MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt sie 08, 2025 3:37 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop

Witam, mam taki problem.
Dnia 20 lutego 2009 wygrałem alufelgi na allegro, za które zapłaciłem na następny dzień. Dzisiaj mamy 19 kwietnia i nie dostałem ani kół ani pieniędzy. Niestety facet ma podaną tylko skrytkę pocztową, miejscowość (jest z Ełku) i numer konta więc nie wiem jak się nazywa. Na 2 telefony nie odpowiada. Allegro odmawia pomocy.
W jaki sposób mogę odzyskać stracone pieniądze bądź zakupiony towar?
Z góry dziękuje za odpowiedzi. Pozdrawiam

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

zgłosić to na policje, ale najpierw pisałeś do allegro?? bo jest taki program ochrony kupujących i oni zawsze starają się coś z tym zrobić, no i jest jeszcze ubezpieczenie zakupów, tylko jeżeli mnie pamięć nie myli do 300zl :/ no ale w twojej sytuacji została już chyba tylko policja

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Numer GG: 309237
Ja miałem podobny przypadek z gosciem z Będzina za owiewkę szyberdachu, złozyłem doniesienie do prokuratury z kserokopią maili i przlewu, po kliku miesiącach w ramach pomocy przesłuchano mnie na moim komisariacie i o dziwo po kilku dniach zapukał listonosz i przyniósł owiewkę, wbrew pozorom policja nie olewa tych spraw.

Tytuł:
wiarus junior

art. 284 kodeksu karnego
zwyczajnie ktos przywlaszczyl sobie twoje felgi (chcac nie chcac podpisal umowe kupna sprzedazy - patrz reg. allegro)

proponuje udac sie na policje a najpierw napisac do allegro
dziwie sie ze odmawiaja pomocy oni zawsze sa w obronie kupujacych

W210 300TDT - ex
W210 320 CDI - ex

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

blackmilk pisze:
art. 284 kodeksu karnego
zwyczajnie ktos przywlaszczyl sobie twoje felgi (chcac nie chcac podpisal umowe kupna sprzedazy - patrz reg. allegro)

proponuje udac sie na policje a najpierw napisac do allegro
dziwie sie ze odmawiaja pomocy oni zawsze sa w obronie kupujacych

ale niestety maja ograniczone pole mozliwosc :/ np na policje zawiadomienie zlozyc trzeba osobiscie

Tytuł:
swój chłop

można zawsze napisać upoważnienie notarialne i wtedy można, tylko po co sobie robić koszta dodatkowe. Tak czy inaczej Policja i jazda.

PS> Ja kiedyś kupiłem sobie sterownik firewire. Do tego sterownika wersja oem oprogramowania do filmu. Otwieram na poczcie, a tam pirat. Byłem odrazu na Policji, to mnie gdzies wysłali. Napisałem do gościa, Ach i jakoś tak się złożylo, że wszystko upadło. Mnie to kosztowało 30złotych i zależało na tym programie. Idź i walcz o swoje. Bo niestety większość ludzi nie walczy i złodzieje pozwalają sobie na coraz to więcej. Gdyby było wiadome, że za ołówek się ściga ludzi, to by nikt nie próbował bawić się na allegro i gdzieś indziej.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

serwis allegro zwraca koszty do 10. 000 zł

1. pierwszą sprawą jest zgłoszenie na Policji o popełnieniu przestępstwa - tutaj masz szczegółowe informację jak zacząć rozmowę z mundurowymi ;)
http://www.allegro.pl/help_item.php?item=191
2. w ciągu 30 dni powinno dotrzeć do Ciebie postanowienie o wszczęciu śledztwa/dochodzenia
3. jeżeli otrzymasz informację o wszczęciu śledztwa, wypełnij ten oto wniosek : http://www.allegro.pl/pl_insurance.php
PAMIĘTAJ masz 120 dni na wypełnienie go od momentu otrzymania informacji o wszczęciu śledztwa.
4. serwis allegro w ciągu 30 dni roboczych skontaktuje się z Tobą i poinformuje o decyzji jaką podjęli w tej sprawie.
5. jeśli decyzja zostanie rozpatrzona pozytywnie, zostaniesz poproszony o wypełnienie kolejnego formularza i przesłania kompletu dokumentów (prawdopodobnie związanych ze śledztwem w tej sprawie) co i jakie dokumenty na pewno Tobie napiszą
6. Kiedy serwis otrzyma od Ciebie komplet dokumentów, poproszą Cię jeszcze o potwierdzenie nr. konta bankowego - masz na to 21 dni
7. po otrzymaniu potwierdzenia w ciągu 7 dni roboczych dostajesz pieniążki na konto.

Mam nadzieję, że pomogłem :)

Życzę pomyślnego zakończenia sprawy.

Tytuł:
swój chłop

Witam Panowie. Sprawa już zakończona. Napisalem gościowi że jeśli w przeciągu 5 dni roboczych nie dostane kól bądź gotówki - sprawa trafi na policje bądź drogę postępowania sądowego. I co? Nagle pojawil się email z prośbą o numer konta oraz z przeprosinami. Poraz kolejny sprawdzila sie metoda ostrzeżeniowa z wladzami. Taka widocznie już mentalność polaków..
Dzięki Koledzy za rady i pozdrawiam.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00