zazdrość przez was przemawia .... czy jak??
Cytuj:
Szkoda tylko ze w swoim przekonaniu.... Pozniej po jakims wypadku trzeba by bylo zapytac takiego "miszcza" kierownicy co sie stalo?
jak by Cie kiedyś było stać na porsche ,też byś się takim stał. Punkt widzenia zawsze zależy od punktu...

A dzis masz tylko logo i moralizujesz.
Jednak nie o tym chciałem. Ja osobiście uważam ,że wiek pozwalający na prowadzenie samochodu jest zdecydowanie zbyt bardzo przesunięty w pozorną dorosłość.Sami wiemy ze wiek 18-20 lat jest najgłupszym możliwym.
Kanadyjska prowincja Alberta ma to dość ciekawie rozwiązane, a mianowicie prawo jazdy ma się w wieku lat 14, co prawda do 16stego roku życia ,jest ono ważne tylko pod opieka osoby dorosłej (25 lat z tego co pamiętam ), mającej prawo jazdy dłużej niż jakis tam okres( nie pamietam już jaki ). A złamanie przepisów powoduje ukaranie obu osób, lub utratę prawa jazdy. Takie rozwiązanie powoduje ze prowadzenie auta dla młodego człowieka staje sie normalna czynnością ,a nie spełnieniem marzeń z gier komputerowych. Sam na sobie ten system sprawdziłem , i mogę powiedzieć ze w tamtych warunkach się sprawdzał. Myśle ze u nas tez by sie sprwadzał jednak zmenił bym czas karencji do 18lat i dodatkowo 2 lata dla każdego nowego kierowcy.