MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 09, 2025 9:05 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop
Awatar użytkownika

Witam,
mam pytanie-moze ktoś z Was przechodził to wcześniej i może mi pomóc.Mianowicie jestem posiadaczem dwóch motocykli(jeden z 63 roku,drugi z 74).Zakupiłem je od pierwszych właścicieli-mam z nimi spisane umowy K-S.Obydwa motocykle posiadają dowody rejestracyjne(numery ram i silnikow w nich zawarte są zgodne ze stanem faktycznym).Jednak na każdym dowodzie jest pieczątka:WYREJESTROWANO CZASOWO(jeden motor w 84 drugi w 97 roku).Tablic rejestracyjnych nie mam,bo zostały zdane przy wyrejestrowaniu
-Czy motocykle można normalnie zarejestrowac,tzn.robie przegląd ubezpieczam i jazda
-Czy jeśli mam podbite umowy K-S w Urzędzie Skarbowym to nie muszę rejestrowac pojazdow od razu,tylko np.za rok jak je wyremontuje?

Z góry dzięki za odpowiedź

Pozdrawiam-Rysiek

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

ja remontuje (kupilem ja 6 lat temu i jakos tak nie moge dokonczyc :D) WSK-e M06 B1 z 1970r. niestety okazalo sie ze w '72 zostala wyrejestrowana i jedyna mozliwoscia jest zarejestrowanie jej na zolte blachy. nie wiem jak w przypadku wyrejestrowania czasowego ale mysle ze podobnie. w tym przypadku zarejestrujesz kiedy bedziesz chcial. powodzonka przy remoncie;)

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 5048999
RychuTaryfiarz pisze:
WYREJESTROWANO CZASOWO(jeden motor w 84 drugi w 97 roku).Tablic rejestracyjnych nie mam,bo zostały zdane przy wyrejestrowaniu
-Czy motocykle można normalnie zarejestrowac,tzn.robie przegląd ubezpieczam i jazda

Niestety nie. Miałem identyczną sytuację z Junakiem. Kupiłem od właściciela, który już dawno go czasowo wyrejestrował. Spisaliśmy umowę kupna sprzedaży, ja do Wydziału Komunikacji a tu zonk, jedyna możliwośc do na zabytek.

CHRYSLER SEBRING 2.7 V6 2004r. - ex
JEEP GRAND CHEROKEE LTD 4.7 V8 1999r. - ex

BEZ GWIAZDY NIE MA JAZDY!!!

W124 E220 1995r. - ex
W124 250D 1992r. - ex
W124 200E 1991r. / E220 1994r. - SZCZEPAN - ex

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Rejestracja na zabytek takiego sprzętu to spora część wartości pojazdu. Może warto byłoby kupić jakiś zajechany motor z normalnymi dokumentami i przełożyć wszystkie podzespoły? To chyba 100% legalne, prawda?

Swoją drogą ciekawi mnie, dlaczego na allegro 3/4 motorów i motorowerów z krajów demokracji ludowej ma w opisie "bez dokumentów". Ludzie wyrzucają dokumenty do śmieci, czy wszystkie motory na allegro są kradzione? Jakoś do samochodów zawsze jest dowód, a do jawki czy WSK prawie nigdy :-?

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Piątal pisze:
Jakoś do samochodów zawsze jest dowód, a do jawki czy WSK prawie nigdy

No jak WSK ktoś walnął w krzaki 20 lat temu i o niej zapomniał,to tym bardziej zapomniał o czymś tak małym i łatwo ulotnym jak dokumenty.Gdzieś pewnie leżą w kartonie pod taką skrzynką po lewej stronie strychu
BTW:przypomina mi się taki opis aukcji allegro dotyczący WSK 125:

"...papiery spłonęły,a zgliszcza rozwiał wiatr..."
Norwid?Słowacki? :lol:

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

RychuTaryfiarz pisze:
No jak WSK ktoś walnął w krzaki 20 lat temu i o niej zapomniał,to tym bardziej zapomniał o czymś tak małym i łatwo ulotnym jak dokumenty

Wychodzi na to, że wielka część motorów z allegro leżała 20 lat w krzakach. Zobacz sobie jawy 350- za komuny szczyt marzeń i raczej nikt w krzaki takiego sprzętu nie rzucał, a dokumentów połowa nie ma...

ex Jawa 50 typ23

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

No troszkę zbyt mocna przenosnia.Przepraszam,chodziło mi o to że właściciel motocykla,który był nie używany X lat,nie bardzo przejmował się dokumentami-zaginęly przy przeprowadzkach,są wetknięte gdzies po komodach.Stąd te braki.Pozdrawiam <br>Dodano po 6 godzinach. 27 minutach.:<br> A wiecie coś o tych nowych zasadach rejestracji pojazdu bez papierów-na tzw.oświadczenie,czy jakoś tak.Weszło to już?

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00