MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 09, 2025 7:51 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

KIA jest robiona w większości w Słowacji. Więc jest to jak najbardziej europejskie auto. W dodatku w moim mniemaniu bezawaryjne. Jeszcze ani razu nie musiałem jechać na lawecie, odwiedzać serwisu. Wszystko działa i funkcjonuje lepiej niż w uznanych markach ja renault [zlosnik] ,pug,cytryna,smierdziwagen. To czy się to komuś podoba czy nie KIA dogoniła i nierzadko PRZEGONIŁA JUŻ EUROPEJSKICH PRODUCENTÓW.
Nie boi się dawać na swoje auta gwarancji 7 letniej a to o czymś świadczy.
Jakie to typowo Polskie krytykować coś czego się nie maiło a zna się tylko z opowiadań.
Czytając forum kia nie widzę tematów "zgasł i nie chce zapalić" albo czy "głowica od 1.9 td pasuje do 1.9 tdi".
Te auta kia są dziś na przyzwoitym poziomie, są tanie w utrzymaniu,bardzo dobrze wyposażone jeśli chodzi o systemy bezpieczeństwa. I jak Trocin zauważył to inna półka niż Logan czy TATA.
Już dzisiaj wiem ze za niecałe dwa lata kupie kolejne auto tej marki MPV które będzie wchodziło do produkcji i będę z niego zadowolony jak dzisiaj z SOUL.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Numer GG: 8478669
No wlasnie moj brat tez chce kupic KIA Sportage, podobno dobre auto za bardzo dobre pieniadze... mnie jedna KIA nie przekonuje

-----------------------------
W140 500SEL '93 USA - ex
C124 230CE, S210 E290TD, C208 CLK200, S124 E220-ex

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Drogi Marcinie to nie jest auto do kochania tylko wozidło a wozidło musi być
A tanie w zakupie
B ekonomiczne
C dynamiczne-w miarę
D wygodne i wyposażone w klimę
Tam nie ma co kochać ani zachwycać-ot auto z długa gwarancja, nowe,przez najbliższe kilka lat lejesz paliwo robisz podstawowy serwis i jeździsz i jeszcze raz jeździsz.
Ford i Fiat i Renault i wieśwagen dla mnie nie spełniały tych założeń.Nie spełniał ich nawet Nissan czy Toyota.

Tytuł:
wiarus senior

Numer GG: 12453483
Szanowny kompresorze piszesz, że słyszeliśmy, widzieliśmy, jakie to polskie i wogóle nie powinniśmy zabierać głosu bo nie mamy Carnivala.
Z tego co czytam, to ani Ty ani Twój tata też nie jeździ Carnivalem !!!
Więc zacznij od siebie przytyki panie kolego.
P.S. ja tym nieszczęsnym Carnivalem kulałem się paręnaście tysięcy kilometrów i obserwowałem go od momentu kupna do sprzedaży (4lata)
;)

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

A jakie to ma znaczenie?
KIA to KIA. Silniki te same i podzespoły też.
Znam przynajmniej dwie osoby które posiadają Carnivale z tego właśnie rocznika.Nikt nie narzeka.
Rdza-rdza jest w każdym aucie , masz przykład nowego MB.
Gwarancja NA PERFORACJE JEST 10 LAT WIEC CZYM SIĘ PRZEJMOWAĆ-ZGŁASZASZ I NAPRAWIAJĄ.

Współczesne auta nie są obliczone na eksploatacje rzędu 30 lat.
Coraz wyższe wymagania względem producentów co do bezpieczeństwa i ekologii wymuszają oszczędności na wszystkim i tu cierpi trwałość.Tak jest teraz wszędzie. Drugim powodem jest to że auta maja być jak najtańsze.
KIA to nie MB ale uważam że jest lepsza alternatywa od vw,ford,fiat,skoda z racji chociażby ceny i jej stosunku do jakości wykonania i wyposażenia.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Samochodu w życiu z bliska nie widziałem, ale w rankingach TÜV zajmuje ostatnie miejsce chyba we wszystkich kategoriach wiekowych w jakich jest brana pod uwagę, więc o czymś to świadczy...

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

kompressor pisze:
A jakie to ma znaczenie?

kompressor pisze:
Jakie to typowo Polskie krytykować coś czego się nie maiło a zna się tylko z opowiadań.

kompressor pisze:
Znam przynajmniej dwie osoby które posiadają Carnivale z tego właśnie rocznika

Nie miałeś, więc zgodnie z Twoimi słowami nie powinieneś się wypowiadać.
KIA to nie to samo co KIA. Chyba mi nie powiesz, że A - klasa jest na tych samych podzespołach co G - klasa :D

Stary zastanów się zanim coś napiszesz, proszę.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

kompressor pisze:
W dodatku w moim mniemaniu bezawaryjne.

Tak się zastanawiam co Ty możesz wiedzieć o bezawaryjności Soula, który w salonach jest od lutego.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

kompressor pisze:
KIA to nie MB ale uważam że jest lepsza alternatywa od vw,ford,fiat,skoda z racji chociażby ceny i jej stosunku do jakości wykonania i wyposażenia.

Ze stajni Fiata wychodzą też takie wynalazki jak Lancia. Jeżeli porównasz wykonanie i wyposażenie nawet 10 letniej lancii do Kii to mocno się zdziwisz.
Nie mówiąc już o zabezpieczeniach korozyjnych, te samochody po prostu nie gniją. Więc dla mnie to żadne wyjaśnienie, żę ma 10 lat gwarancji odstawiasz i naprawiają.

Ja chce przemieszczać się samochodem a nie odstawiać do warsztatu i tym się chyba różnimy.

Cytuj:
Tak się zastanawiam co Ty możesz wiedzieć o bezawaryjności Soula, który w salonach jest od lutego.

Jak to co? Jeszcze nie zgnił :D

Tytuł:
swój chłop

Może ja się wypowiem... na temat koreańców ogólnie, przerobiłem trzy:)

Najpierw Daewoo Nexia - czyli w sumie to stary poczciwy Kadett... żadnych napraw 60tkm

Później Nubira - 260tkm i w zasadzie się nie psuła

No i na końcu Matiz - 180tkm i nie był traktowany dobrze a nie psuł się wcale..

Nie kupiłbym jednak koreńca nigdy więcej. Nie ten prestiż, nie to wykonanie... deski rozdzielcze zawsze wytarte, dziury w siedzeniach, schodzący lakier, rdza. Zresztą wszystkie ten chevrolety, hyundaje, kia wygladają na lekko niedorobione. Nie wiem z czego to wynika. To moje subiektywne zdanie.

Na codzień teraz też jeżdżę plastikiem. Nissan Almera, nie ma jeszcze 4 lat. W tej chwili 90tkm. Poza laniem benzyny i wymianą oleju i filtrów nie robię nic. Ale i tak wolę swoją weekendową Beczkę:)

Zgodzę się z Weebshut'em Lancie są bardzo porządnymi autami. Od nowości miałem Ygreka. 180tkm i nadal wszystko wyglądało jak nowe. Mam też w domu Cytrynę Picasso i samochód też bardzo pozytywnie znosi trudy eksploatacji na polskich drogach.

Pozdrawiam

BMW e34 518 - sprzedam!
Renault Laguna 2.0 dCi 150 KM AT

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

No widzisz.....piszesz aby pisać.
Tak ma te same silniki , te same blachy, te same zawieszenia- to są tanie auta.
Ja rozumiem że nie każdego stać na zakup nieużywanego auta.
Porównywanie 10 letniego włocha mija się z celem nawet jeśli to Lancia :lol: która super to taka nie jest i nie była i nie będzie.
A klasa to nie mercedes popełniasz straszny nietakt próbując takich porównań do G-jesteś heretykiem i powinni cie spalić na stosie. [zlosnik]

Tak mogę dużo powiedzieć na temat SOUL bo go mam a nie oglądam na prospektach.
Dobijające są opinie osób które gdzieś coś słyszały a nie miały tak naprawdę z marka do czynienia a z tego powstają legendy nie mające nic wspólnego z rzeczywistością.
Kolega który się zastanawia nad zakupem powinien kierować się swoim rozumem, poczytać fora marki a nie sugerować się skrzywionymi umysłami miłośników MB [oczko] <br>Dodano po 5 minutach.:<br>
bubson pisze:

Nie kupiłbym jednak koreńca nigdy więcej. Nie ten prestiż, nie to wykonanie... deski rozdzielcze zawsze wytarte, dziury w siedzeniach, schodzący lakier, rdza. Zresztą wszystkie ten chevrolety, hyundaje, kia wygladają na lekko niedorobione. Nie wiem z czego to wynika. To moje subiektywne zdanie.

.....wynika z ceny i należy być tego świadomym rozważając zakup, bo jeśli się liczy na jakość materiałów jak w MB z lat przełomu 80 i 90 to można się srogo zawieść.
Jak ktoś pragnie prestiżu polecam coś z segmentu aut na S. [zlosnik]

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

kompressor pisze:
Tak mogę dużo powiedzieć na temat SOUL bo go mam a nie oglądam na prospektach.

Pomyśl przez chwilę.
Jak można porównywać nowe, dwumiesięczne auto, z autem sześcioletnim, pod każdym względem różniącym się od Soula?
To, że Twoje, dwumiesięczne!!! auto się nie psuje, to żadna rewelacja. Uwierz. No chyba, że aż tak nisko cenisz Kie.
Twoje argumenty są tak samo poważne, jak mój, o ten:
Nie kupuj nigdy Kii bo, ja jej nie lubię, a wiem co mówię, bo wiem [zlosnik]

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

azamat pisze:
... Nie kupuj nigdy Kii bo, ja jej nie lubię, a wiem co mówię, bo wiem [zlosnik]

znam lepsze uzasadnienie:

Nie kupuj nigdy Kia bo TAK !!!

"Szkoda Ziutka. Dobry był z niego herbatnik. Mógł jeszcze pożyć..."

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

coś mi sie popierdzieliło [zlosnik] chciałem zmienić, a zacytowałem
proszę o skasowanie tego posta :)

Tytuł:
swój chłop

Ja się przy niemieckiej motoryzacji nie upieram... Zresztą moja Beczka jest poza parszywą Omegą pierwszym niemieckim samochodem u mnie. Szczerze mówiąc gustuje raczej w Saabach, Lanciach, Alfach i choć wiem, że się psują nic na to nie poradze. Na codzień jeżdzę japońcem, bo jako nowy był tani i miał się nie psuć... wszystko spełnione.

A co do koreańców po prostu widze w nich ciągle nie dorobione auta.. Myślałem nad Kią Ceed, ale jak wszedłem do środka, to poczułem obrzydliwy smród tandetnego plasiku a myślałem o najbogatszej wersji z półskórą... Wszystkie te Magnetisy, Elantry, Sonaty, Captivie itd. wyglądają na tanie i koniec. Poza tym tracą dużo na wartości. Wierze Ci Kompressor, że nie psują, bo jak pisałem miałem do czynienia z autami marki Daewoo i w ogóle nie narzekałem na awaryjność. Ale wykonanie i własności jezdne do dupy. I zostaje przy swoim... Nigdy więcej koreańca. A to, że chwalisz swoje nowe auto jest dla mnie jak najbardziej zrozumiałe. Psuć się napewno nie będzie, ale niedorobione pozostanie:)

Pozdrawiam.

BMW e34 518 - sprzedam!
Renault Laguna 2.0 dCi 150 KM AT

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00