MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz cze 29, 2025 8:51 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
swój chłop
Awatar użytkownika

Helo,

Poszukuję i szukam i nie mogę znaleźć obrazków z wzorem wyglądu zegarów do W123 (prędkościomierz i zegar, paliwo/ciśnienie/temp. już mam), coby sobie zrobić siakieś nowe, ma ktoś może luzem i zeskanowałby? Aha, 240D, więc skala chyżościometru :) do 160 km/h.

Danke,

Tytuł:
wiarus senior

A jak się zdejmuje wskazówki z zegarów?? W 123/ do 200km/h

Tytuł:
wiarus junior

Tak w poblizu tego tematu.Czy ktos z kolegow moze mi w prosty sposob opisac jak zdemontowac liczniki w W123 .Nie dzialaja mi lampki oswietlajace zegary,licznik kilometrow a od wczoraj tez kontrolka hamulca noznego chcialbym kupic cala tablice i wymienic ale nie wiem jak :cry:

Zastosowanie do Diesla OR pozwala zmniejszyć o połowę ilość dwutlenku węgla. Przy spalaniu oleju roślinnego siarki nie ma,powstaje o 80 procent mniej cząstek stałych. Na nich osadzająsię węglowodory aromatyczne wywołujące choroby nowotworowe.
W123 200D

Tytuł:
swój chłop

Irek pisze:
Tak w poblizu tego tematu.Czy ktos z kolegow moze mi w prosty sposob opisac jak zdemontowac liczniki w W123 .Nie dzialaja mi lampki oswietlajace zegary,licznik kilometrow a od wczoraj tez kontrolka hamulca noznego chcialbym kupic cala tablice i wymienic ale nie wiem jak :cry:

Ahoj
najprościej odkręcic dolna oslone ta nad pedałami gazu i hamulca (przykrecona jest na 3 wkretach) i opusic ja do dolu, natepnie delikatnie wypychac caly zestaw wskaznikow od srodka (nie ciagnij zbyt mocno za pokretła zegara i kasowania licznika bo mozesz je wyrwac) i w ten sposob wysuwamy zestaw wskazników
masz wtedy latwy dostep do wszystkich zarówek
Jak chcesz wyjąc licznik zupełnie to musisz odłaczyć przewod ciśnienia oleju, linke od licznika i kostke okragła od elektryki troche pomagikowac i masz go na wierzchu
nie działa ci licznik kilometrow dziennych czy oba??
aby wyjąc licznik z zestawu musisz odrecic zegar i licznik (sa przykrecane tymi samydi wkretami), uwazaj jak bedziesz wyjmował licznik bo on ma taka dziwna łapke ktora podchodzi pod przysisk kasowania kilometrow dziennych
głowna uwaga: NIC NA SILE
milej walki

Daihatsu Move L601 '1997 - ex
‘DEMON PRĘDKOŚCI’ W123’ 200D - ex

Tytuł:
wiarus junior

Dzieki serdeczne.Nie dziala mi ten licznik ktory pokazuje przebieg glowny kilometrow a pro pos kilometrow dziennych nie mam wcale.Podobno istnieje tez tablica z obrotomierzem.Jesli tak to czy mozna go prosto wmontowac do autka?

Zastosowanie do Diesla OR pozwala zmniejszyć o połowę ilość dwutlenku węgla. Przy spalaniu oleju roślinnego siarki nie ma,powstaje o 80 procent mniej cząstek stałych. Na nich osadzająsię węglowodory aromatyczne wywołujące choroby nowotworowe.

W123 200D

Tytuł:
swój chłop

Irek pisze:
Dzieki serdeczne.Nie dziala mi ten licznik ktory pokazuje przebieg glowny kilometrow a pro pos kilometrow dziennych nie mam wcale.Podobno istnieje tez tablica z obrotomierzem.Jesli tak to czy mozna go prosto wmontowac do autka?

Jak nie działa ci licznik głowny a tego dziennego nie ma to moze lepiej faktycznie zapodać dobrą używkę, tylko przed montażem sprawdz czy ten nowy działa.
Zwróć uwagę na skale do ilu jest na cyferblacie w twoim starym a do ilu w tym zanabywanym
Obrotomierz jest montowany w prawej częci tam gdzie zegar tj. zegar jest duzo mniejszy.
A do czego chcesz podłączyć tą obrotomiarkę???
z dieslami jest pewien problem aby zamontować obrotomiarkę
pozdro

Daihatsu Move L601 '1997 - ex
‘DEMON PRĘDKOŚCI’ W123’ 200D - ex

Tytuł:
wiarus junior

DZIEKI,DZIEKI,DZIEKI.
Obrotomierz to takie przyzwyczajenie z benzyniaka i pytanie bylo kontrolne jak bedzie problem to oleje sprawe.Po prostu auto sluzy mi do dlugich i bardzo dlugich tras i jak patrze na obroty to wiem ''ile mi pali''
Nie wiem czy tak sie tez jezdzi dieslem ale w benzyniaku dawalo to b.dobre efekty.Co do zegarkow to juz poczynilem pewne kroki aby dostac z pewnego zrodla wiec( nasz kolega ma na zbyciu :lol: )chyba nie bedzie problemow.Jeszcze raz dzieki.

W123 200D

Tytuł:
Klubowicz

Obrotomierz byl w dieslu opcja, dosc rzadka, obroty zbiera czujnik na wale. W sumie dosc droga zabawka, a i nie wiele pomagajaca w dieslu, bo szybko sie poznaje ile pali i przy jakiej predkosci [zlosnik]

Tytuł:
wiarus junior

laudan pisze:
Obrotomierz byl w dieslu opcja, dosc rzadka, obroty zbiera czujnik na wale. W sumie dosc droga zabawka, a i nie wiele pomagajaca w dieslu, bo szybko sie poznaje ile pali i przy jakiej predkosci [zlosnik]

Nie jest to takie wcale proste.Przyklad.W czwartek zrobilem 600-700 km jednym ciagiem i cholernie pilnujac predkosciomierza(klamie ale staralem sie utrzymac stala predkosc) ktory pokazywal 120km spalil 80l.
W niedziele ta sama trasa i tylko technika inna tj.tym razem na liczniku 130-140 a spalil 65l-cuda?Dla benzyniakow ktorymi jezdzilem wygladalo to zupelnie odwrotnie :lol: [zlosnik] :roll:Sorry zmieniam tekst bo zagromilem te ilosci ropy sa dla trasy ok 600-700km a nie calej trasy bo mozna pomyslec ze mam najlepszego Diesla z mozliwych [zlosnik]

W123 200D

Tytuł:
Klubowicz

Irek pisze:
pokazywal 120km spalil 80l.
na liczniku 130-140 a spalil 65l-cuda

To rzeczywiscie cuda:), poza tym zrozumialbym roznice na niemieckiej ropie i polskiej, bo tak jest ze do granicy dojade na 1 zbiorku, ale w druga strone nie, ale u Ciebie bylo na odwrot tez chyba:)))

Te 11l/100 w 1 strone, to chyba wina tego ze motor dlugo nie chodzil, nie przesadzaj z 200 bo znow motor sie skonczy:(

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Irek pisze:
jak patrze na obroty to wiem ''ile mi pali''

[zlosniki] Żeby wiedzię ile pali patrz raczej na wskaźnik poziomu paliwa [zlosnikhihi] [zlosnikok]

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Dokałdnie tak jak mówią chłopaki: wypchnij od tyłu ( [zlosnik] ) i poodkręcaj kabelki - przydadzą Ci się silne i zwinne palce oraz płaska "dziesiątka"... Cała operacja jest banalna - ja to zakończyłem jakieś 0,5h temu... Zmieniałem licznik na ten świeżo zakupiony z RPM [cool] tylko "troszkę" go cofnąć musiałem...

PS. Dziko trochę wygląda jak znowu mam czarne cyferblaty... Będę się musiał p [zlosnik] rzyzwyczaić

"Chcę umrzeć spokojnie, we śnie - tak jak mój znajomy, a nie wrzeszcząc z
przerażenia - tak jak jego pasażerowie."

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

ehm... nikt nie ma tych obrazków?... :)

Ex: „Belina” - W123 240D automat taxi version, 414 - 432 kkm

wiarus senior
Awatar użytkownika

Peter pisze:
Helo,
Poszukuję i szukam i nie mogę znaleźć obrazków z wzorem wyglądu zegarów do W123 (prędkościomierz i zegar, paliwo/ciśnienie/temp. już mam), coby sobie zrobić siakieś nowe.

Po co nowe ,jak stare wyglądają super.Zobacz na moje zegary ,po co tu kombinować ?

Obrazek

Tytuł:
wiarus junior

(( Żeby wiedzię ile pali patrz raczej na wskaźnik poziomu paliwa [quote]))
Jak patrze na wskaznik paliwa to marzy mi sie zlota karta kredytowa [zlosnik] [zlosnik]
Po 1000 km nie interesuje mnie ile mam w zbiorniku tylko ktory to zboirnik a przy 1500 to juz tylko czy mam kase :evil: :evil:

W123 200D

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00