MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz lip 27, 2025 7:38 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

bobasspr pisze:
Tylko jak wtedy odpalić samochód jak mamy na dworze -8'C??

Janfocus pisze:
Wtedy parownik zakłada się z grzaniem elektrycznym i nie ma problemów z uruchamianiem na zimno...

ex W110'64 200D "Kaczuszka"
ex W123'81 240D "Niszczyciel" -obecnie tatowóz
ex 353W'87

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Janfocus pisze:
bobasspr pisze:
Tylko jak wtedy odpalić samochód jak mamy na dworze -8'C??

Janfocus pisze:
Wtedy parownik zakłada się z grzaniem elektrycznym i nie ma problemów z uruchamianiem na zimno...

Mój 280SE z M110 odpalał po nocy na gazie nawet przy ostatnich -18.
Oczywiscie to nie najzdrowsze dla parownika itp ale odpalac odpala.
Tak samo Ford - ten ma cos zwalone w gazniku i odpala tylko na LPG bez
problemu niezaleznie od temperatury.

Powiedziałbym nawet że starym gratom mróz służy, byle aku nie padł. Jak się robi Syberia, nie ma wilgoci. 280SE przy sporym minusie pali na benzynie od dotknięcia, a jak jest bliżej zera już robi problemy.

Gab

------
Drive It Like You Hate It - stara reklama Amazona

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Gab pisze:
Mój 280SE z M110 odpalał po nocy na gazie nawet przy ostatnich -18.

to nie chodzi o to przy jakiej zapali, mój tez może na mrozie zapalić, ale jak mu dam w palnik to w kilka sekund zamarza parownik (nawet przy dodatnich temp na zewnątrz) i juz jest po jeździe... Po to są ogrzewacze aby ten proces był bezpieczny...

ex W110'64 200D "Kaczuszka"
ex W123'81 240D "Niszczyciel" -obecnie tatowóz
ex 353W'87

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Ja miałem kiedyś Forda Sierrę 2.0DOHC z gazem na gaźniku i zimą nie było najmniejszych problemów z odpalaniem na gazie. Wystarczyło włączyć ssanie (przez lekkie naciśnięcie gazu).

Tytuł:
swój chłop

ja wlasnie u sibie wywalilem stromberga 175 CDT i zlozylem silnik z KE jetronic - nie powiem brakuje mi kilku elementow.

jesli zalozysz blosa do takiego stromberga to na dosc mocno zuzytym silniku odpalisz przy -25 stopniach - moja beczka od roku nie widziala benzyny i zapalala bez zadnych problemow. przy blosie rozkrecasz parownik na full i moze on sobie zamarzac do woli - blos sam wyreguluje ci potrzebna ilosc gazu (budowa analogiczna jak stromberg)

przy przesiadce musisz dolozyc zasilanie elektryczne gaznika - niezbedne do do ssania automatycznego - na gazie pomaga w zimie, musisz wywalic z glowicy zaslepne miedzy dolotem 2 i 3 cylindra - wymiana uszczelki na kolektorze z silnika m102.920 i dolozenie niebieskiego czujnika temperatury wody do glowicy ktory zalaczy ci podgrzewanie kolektora :) - ostnia czynnosc to wykrecenie zaslepki z pompy wody i dolozenie wezyka doprowadzajacego wode do kolektora

jakby cos mam komplet - dziala niezle ale na benzynie troche ma za bogata mieszanke - wiek gaznika (ma zrobiony remont kapitalny procz iglicy i dyszy) do tego kolektor i mechaniczna pompe paliwa

jakby cos to pisz - ja potrzebuje troche do kjeta - napewno sie dogadamy :)

pozdrawiam

Tytuł:
swój chłop

Panowie Panowie, bo widzę, że się troszkę zapędzamy w kozi róg. Zgadza się że na upartego zapali na LPG w duży mróz ale defacto cierpi na tym bardzo silnik, parownik i reszta elementów.

Myślę, że zbaczamy trochę z tematu. Moje założenie jest takie ażeby wywalić K-Jeta i wsadzić tam gaźnik z beczki i bardzo proszę Was o pomoc właśnie w tej kwestii.

Doskonale wiem jak wielu z Nas podchodzi do gazu w MB ale nasza Polska rzeczywistość jest taka że niekiedy trzeba troszkę pokombinować.

Proszę skupmy się razem na włożeniu do mnie gaźnika zamiast K-Jeta.

Znalazłem gaźnik od beczki 2 litrowej - czy będzie odpowiedni do mojego 2.3??

Tytuł:
swój chłop

tak jak napisali przedmowcy bedziesz potrzebowal: modulu, aparatu zaplonowego z przyspieszaczem i hallotronem, gaznika, kolektora, uszczelek do kolektora z kanalem wody, przerobic glowice - wyciagnac zaslepke miedzy 2 a 3 kanalem dolotowym, i dac doprowadzenie wody z pompy do kolektora. a jesli to ma dobrze dzialac na benzynie to jeszcze troche elektroniki - czujnik temperatury niebieski, wiazka i to chyba wszystko

jakby co to pisz

pozdrawiam

Tytuł:
swój chłop

Kolego "olgierdo" piszesz o przeróbce głowicy - bardzo proszę opisz w wolnej chwili co należy przerobić, czy trzeba zdejmować głowice itp. Dziękuję. :)

Tytuł:
swój chłop

jak zdjemiesz kolektor ssacy to miedzy otworem 2 a 3 cylindra jest metalowy kapsel - musisz go wyciagnac poniewaz nim wraca woda z kolektora do ukladu

pozdrawiam

Tytuł:
wiarus junior

Jak będziesz potrzebował cały zestaw do tej przeróbki to zapraszam-mam wszystko.Na razie mam to w 123 ale ja z kolei idę w drugą stronę.Mój stary silnik miał za mało mocy więc wstawiłem 230 zostawiając kolektor z gaźnikiem i całą resztą .Zero jakichkolwiek problemów z zapalaniem.Kombi zaczęło palić w mieście 13 litrów gazu a w trasie 11 :o

Tytuł:
swój chłop

Części chyba już do mnie jadą, zobaczymy ile będą warte... kupiłem w ciemno z gazety.

Mam pytanie do kolegi THC - Czy silnik który pokazałeś na zdjęciu był wcześniej zasilany K-Jetem czy był to normalny gaźnikowiec?? Nie wiem czy mój silnik sie nie rozleci jak dołożę mu gaźnik.

A co do K-Jeta to chce go zostawić całego (w garażu w pudełku oczywiście) bo nie wiem jak motor się będzie zachowywał PO przeróbce. Czytam różne fora i ogólnie mówiąc każdy narzeka że po takiej przeróbce silnik traci bardzo na mocy - dodam iż starta rzędu 15% jest DLA MNIE do przyjęcia. Nie mam zacięcia sportowca.

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Numer GG: 60349017
bobasspr pisze:
Mam pytanie do kolegi THC - Czy silnik który pokazałeś na zdjęciu był wcześniej zasilany K-Jetem czy był to normalny gaźnikowiec?? Nie wiem czy mój silnik sie nie rozleci jak dołożę mu gaźnik.

To silnik M-102980 w budzie C123.
Został wywalony cały wtrysk i założony gaźnik.
Z mocy 136 koni, po tej operacji zostaje najmniej 109, tyle ile ma dwu litrowe 123 z gaźnikiem,ale że pojemnośc jest większa to moze coś tam więcej będzie.Tak czy inaczej jest strata mocy na pewno.

Tytuł:
swój chłop

Ale ogólnie auto chodzi "normalnie" tak?? wiadomo strata jest ale jeździć się jeździ. Napisz mi proszę jak wyszła u Ciebie sprawa ze spalaniem?? Z Odpalaniem?? itp. itd. Oraz czy "operacja" ta jest bezpieczna dla silnika??

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Numer GG: 60349017
bobassprTo nie moja gablota,ale widziałem jak to jeździ na tym stożku i jak fajnie to słychac.
Spalanie pewnie około 15 lpg.
Silnikowi nic nie jest.
A jeździ jak zwykłe 200 , czyli bez rewelacji,ale tez nie stoi w miejscu.
Przekładaj i się nie łam.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00