MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 09, 2025 11:55 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
wiarus junior
Awatar użytkownika

Na początku chciałbym zaznaczyć, że nie chodzi o mercedesa Panowie. Chciałbym Was prosić o radę w związku z wymianą przedniej szyby w oplu astrze f.

Czy jest to możliwe do zrobienia "u siebie w garażu" biorąc pod uwagę, że posiadam oryginalną szybę nową na wymianę ?

jakie środki byłyby ewentualnie potrzebne do wymiany ? czy trzeba dawać nowe uszczelki itd. ? a może w ogóle (i zapewne tak będzie...) nie polecacie próby wymiany na własną rękę ?

jest to dla mnie dość ważna sprawa, więc bardzo proszę o pomoc i rady.

dlatego tutaj jestem
[quote]"Jazda Mercedesem to tak jakby trafić do nieba- bez konieczności umierania"[/quote]

na co dzień skromny ale dumny posiadacz swojego pierwszego auta:
Opel Astra F 1.4 8v :)

Klubowicz

Nie wiem co to jest Astra F, ale jak ma szybe na uszczelke i sam tego wczesniej nie cwiczyles (najlepiej zaczac od bocznych) to bedzie Ci trudno wymienic (chociazby brakujace rece). Jesli szyba jest wklejana to z racji kosztu sprzetu specjalistycznego, ale tez pewnym umiejetnosci nie radze do tego podchodzic. Wymiana szyby w wyspecjalizowanym warsztacie to koszt okolo 100-150pln (ceny warszawskie). Moze w nidzicy jest taniej, raczej na pewno niz moze:) Oplaca sie robic sobie klopotu?

Poza tym w niskich temp latwo uszkodzic szybe, wiec jest potrzebny grzany garaz i dobrze zostawic w nim autko tez na noc.

Tytuł:
wiarus senior

Potrzebny jest specjalny drut do wycięcia szyby, klej do wklejenia szyby, najlepiej chwytaki do jej wyjęcia. Koszt w specjalistycznym warsztacie to 100zł, nawet ASO korzystaja z takich podwykonawców, nie warto sie z tym babrać.

Skoda Favorit 135L+LPG (ex) - pierwsza dziewczyna-przeinwestowana, dobrze, że z nią nie wpadłem

Tytuł:
swój chłop

Jest to do wykonania samemu, wystarczą chęci i sprzęt wymieniony poniżej:
1. Nóż do tapet 2 pln
2. Klej do szyb samochodowych zakupiony w sklepie z częściami 20 pln
4. Wyciskacz do silikonu dobry nie taki za 10 pln
3. Stara linka metalowa grubości do 1.5 mm wartość nieokreślona
4. W tych okolicznościach przyrody garaż co by nie kapało na głowę i klej mógł zastygnąć.

Nożem do tapet naciąć w jednym miejscu przełożyć linkę i wypiłować starą szybę.
Jeśli klej pod szybą nie jest stary czyli się nie kruszy, nie starać się usunąć całego. Ponieważ gdy się wyczyści rant do blachy może okazać się że jedna tuba kleju nie wystarczy. A nowy klej ze starym łączy się bardzo dobrze.
Okleić szybę z wierzchu po krawędzi taśmą papierową . Ramkę w samochodzie też.
Posmarować ramkę klejem przyłożyć szybę i gotowe . Przy niskiej temperaturze można posłużyć się opalarką w celu szybszego wiązania kleju, ale trzeba uważać.
Klej przed użyciem warto potrzymać w temperaturze minimum 25 stopni C gdyż zimny jest cholernie twardy i ciężko wychodzi z tuby.

Ale nie wiem czy zabawa jest warta wysiłku Jak Kolega Darus napisał wymiana w serwisie szybowym to koszt około 100 zeta?

Cenę szyby też warto sprawdzić bo czasami nowe szyby w serwisach zajmujących się tylko szybami są tańsze od tych ze szrotów.
Pozdrawiam Marcin

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Numer GG: 309237
Astra f to to jedynka, bo kadet zakończył się na E, a co do wymiany jak nie znajdziesz w Nidzicy to w Mławie lub Olsztynie bankowo.

Tytuł:
wiarus senior

darus pisze:
Potrzebny jest specjalny drut do wycięcia szyby, klej do wklejenia szyby, najlepiej chwytaki do jej wyjęcia. Koszt w specjalistycznym warsztacie to 100zł, nawet ASO korzystaja z takich podwykonawców, nie warto sie z tym babrać.

Potwierdzam, nie warto bawic sie samemu. Poza opisanymi wyzej rzeczami potrzeby jest tez aceton do usuinecia starego kleju i odtluszczenia powierzchni i aktywator/podklad do kleju.
Wyspecjalowany gosc wie poza tym jak szybko rozebrac ,co trzeba i robi to duzo sprawniej. Poza tym on wie jak uratowac stara usczelke, jesli w danym aucie mozna. Tobie niekoniecznie sie uda, a to nastepne kilkadziesiat zlotych. Srednio zabawa wyciecie/wklejenie zajmuje mu 30-40 minut. Ja w warsztacie sie nie bawie sam, gosc przyjezdza na telefon.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Panowie wszystko się zgadza co piszecie i ja podzielam Wasze zdanie (to nie ja miałem wymieniać, ja raczej do komputerów jestem a do samochodów to dwie lewe ręce :P ), żeby zapłacić w warsztacie i żeby to dobrze było zrobione, jest tylko jedno ALE...

skoro w WWA koszt wymiany szyby to 100zł (i tyle powinno ogólnie być z tego co się dowiadywałem) to w Nidzicy pracują ZŁODZIEJE :roll:

Po pierwsze:
1. nie wymienią mi szyby jeśli ja posiadam już swoją, oni wstawiają tylko "swoje" szyby. (zakupiłem nową sztukę za 160zł i teraz nie ma co z tym zrobić :\ )

2. jeśli już da radę przez znajomości załatwić, żeby wymienili (trzeba jeździć po znajomych kto zna szefa tego warsztatu chociaż trochę i stawiać flaszki ehhhh) to życzą sobie za to 240 złotych :-?

Ps. pochwalę się jeszcze, że to moje pierwsze w życiu auto bedzie :) i poproszę jednocześnie o wybaczenie, że to nie Mercedes :) no ale na razie fundusze nie te, żeby zaczynać od MB ;)

dlatego tutaj jestem
[quote]"Jazda Mercedesem to tak jakby trafić do nieba- bez konieczności umierania"[/quote]

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Maksio pisze:
poproszę jednocześnie o wybaczenie, że to nie Mercedes

tego Pana nie obsługujemy [zlosnik]

ex W110'64 200D "Kaczuszka"
ex W123'81 240D "Niszczyciel" -obecnie tatowóz
ex 353W'87

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

dzwonił ojciec, wstawił do jakiegoś serwisu, ciekawe ile zaśpiewają... :roll:

no i miałem do kupienia c-klase, ale 4x droższą, więc nie bardzo na studencką kieszeń ;)

dlatego tutaj jestem

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00