MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz cze 22, 2025 10:38 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 449 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 111 12 13 14 1530 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

A jak najlepiej sprawdzić zawór biegu jałowego, dziś go przeczyściłem, podpinając do kostki pod napięciem, ani be ani me, czy powinien chociaż jakoś pikac , czy co??

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Zawór w spoczynku powinien mieć szparkę dla umożliwienia pracy w trybie awaryjnym (po uszkodzeniu, wyłączeniu sterownika).
Po dołączeniu napięcia z akumulatora i masy na piny powinien się szybko otworzyć całkowicie.

Tytuł:
postmajtek

U mnie po przekręceniu stacyjki (włączenie zapłonu) słychać jak się otwiera a po kilku sekundach wraca do tzw. szparki.
Dobrze to czy źle?

W 201 2.3E 90r. Sportline EX
VIN WDB2010281A594390

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Tak wszystko OK. Zachowanie normalne.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Silniczek krokowy sprawdzony, jest oki. Nigdzie nie mogę znaleść schematu podciśnienia w komorze silnika, ciśnienie od modułu zapłonowego doczego powinno być podłączone, natomiast widzę ze są dwa podciśnienia w przepustnicy, które są podłączone do termozaworu przełanczania zapłony. Wydaje mi się że ktoś coś tu pomieszał, jak powinny byc prawidłowo podłączone? A i jak sprawdzić, czy przepustnica działa prawidłowo,oraz elektrohydrauliczny regulator ciśnienia i ścieżki na potencjometrze przepływomierza??

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Dziś już wszystko poskładałem, jest lepiej, ale w potencjometrze zauważyłem przetarta jedną ścieżkę, udało mi się ustawić między 1 a 2 pinem na 0,68 V, a między 2 a 3 jest około 4 V, omomierzem sprawdzałem i pokazuje różnie, wachania strasznie skaczą. Wymieniłem wtryski, na inne niby lepiej, nie ma aż takiej dziury już i żwawiej przyśpiesza na rozgrzanym, ale pojawiło się następne niedomaganie wolne obroty skaczą między 800 a prawie 0, dzieje się to na postoju. Silniczek krokowy działa prawidłowo, albo to wina potencjometra klapy, albo przepływomierza, jutro walka dalej. Sprawdzając napięcie na łączy diagnostycznym to na 3 pinie a masą mialem 50% (7V) (zapłon, praca silnika bez zmian), na pinie 5 a masą 10-20% (13,52V) (zapłon, praca silnika bez zmian), a między pinem 3 i 5 50%.

Nie wiem co może powodować te przygaszanie obrotów na jałowym, obstawiam jeszcze jakoś podciśnienie i moduł zapłonowy, ale licze tu już na waszą pomoc.

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

A ja chyba wiem ;-)
Potencjometr przepustnicy pewnie nie działa jak powinien, jeśli ścieżki na oko wykazują zużycie to jest to złom. Jak sprawdzić elektrycznie było pisane. Jak pot. jest upośledzony to nie ma mowy o stabilizacji obrotów.
Dwa - brak reakcji sygnału na pinie diagnostycznym wskazuje na : padniętą sondę L. albo rozstrojony wtrysk. Jak to sprawdzić tez opisywane.
Do tego wszelkie wężę do regulatora wolnych obrotów muszą być 100% szczelne.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

ukaniu pisze:
A ja chyba wiem ;-)
Potencjometr przepustnicy pewnie nie działa jak powinien, jeśli ścieżki na oko wykazują zużycie to jest to złom. Jak sprawdzić elektrycznie było pisane. Jak pot. jest upośledzony to nie ma mowy o stabilizacji obrotów.
Dwa - brak reakcji sygnału na pinie diagnostycznym wskazuje na : padniętą sondę L. albo rozstrojony wtrysk. Jak to sprawdzić tez opisywane.
Do tego wszelkie wężę do regulatora wolnych obrotów muszą być 100% szczelne.

sonda lambda jest odłączona, ze względu na wycięcie kata.
PS. wszystkie węże szczelne

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Hmm, a dlaczego odłączona? Z wycięciem katalizatora to nie ma nic wspólnego.
Sterownik pracuje w odpowiednim trybie po tym "udoskonaleniu"?
Jeśli już pogarszamy parametry ekonomiczne samochodu to trzeba przełączyć jeszcze sterownik trysku w odpowiedni tryb pracy z pomijaniem sygnału z sondy (o ile jest taka możliwość). To oczywiście kompletnie bez sensu z punktu widzenia ekonomicznego w przypadku staruteńkiego KE.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

ukaniu pisze:
Hmm, a dlaczego odłączona? Z wycięciem katalizatora to nie ma nic wspólnego.
Sterownik pracuje w odpowiednim trybie po tym "udoskonaleniu"?
Jeśli już pogarszamy parametry ekonomiczne samochodu to trzeba przełączyć jeszcze sterownik trysku w odpowiedni tryb pracy z pomijaniem sygnału z sondy (o ile jest taka możliwość). To oczywiście kompletnie bez sensu z punktu widzenia ekonomicznego w przypadku staruteńkiego KE.

Jeśli jest podłączona, to auto jeździ jeszcze gorzej, jakość dziwnie szarpie, nie ma wogóle mocy, gaśnie (prawdopodobnie jest uszkodzona), albo silnik jest już totalnie rozlegulowany. Po jej odłączeniu da radę jeździc (można ją jakoś sprawdzić prostym miernikiem??
A jak z ustawianiem oktanów, jak najlepiej powinno być na "S", 5, czy "N", czy to ma jakiś wpływ na pracę silnika??
Co reguluję klapą przepływomierza?? bo widzę że jest tam mała srubka do ustawienia szczelinki klapki przy puszczonym pedale gazu?? Powinienem tam jakąś zostawić??

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

miles pisze:
(można ją jakoś sprawdzić prostym miernikiem??

tak, po rozgrzaniu motoru (sondy) podłącz pod jej wyjście miernik i sprawdź napięcie, jeśli przy dodawaniu gazu (tak do 2-3tyś obr przez kilka sekund) i odejmowaniu będzie się wahać w od 0,1 do 0,9V to znaczy że sonda działa -generalnie ważne aby łapała w okolicach 0,9V...

ex W110'64 200D "Kaczuszka"
ex W123'81 240D "Niszczyciel" -obecnie tatowóz
ex 353W'87

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Janfocus pisze:
miles pisze:
(można ją jakoś sprawdzić prostym miernikiem??

tak, po rozgrzaniu motoru (sondy) podłącz pod jej wyjście miernik i sprawdź napięcie, jeśli przy dodawaniu gazu (tak do 2-3tyś obr przez kilka sekund) i odejmowaniu będzie się wahać w od 0,1 do 0,9V to znaczy że sonda działa -generalnie ważne aby łapała w okolicach 0,9V...

Na zimnym silniku sonda wskazywała 0,09V, a po rozgrzaniu cały czas 0,01V bez względu na obroty. Czy sonda od poj. 2000 będzie pasowała??
Gdzie można kupic potencjometr klapy spiętrzającej?/ bo na allegro nie występuje jako oddzielna część, tylko razem w komplecie z klapą.

Tytuł:
swój chłop

Mam takie pytanie: podczas pracy silnika sygnał z lambdy zmienia się prawidłowo ale co 3.5 s - 4 s, więc chyba częstotliwość jest zbyt mała? Czy pora wymienić lambde czy może być to spowodowane inną niesprawnością układu KE?
Sprawdziłem przy 2000 lambda pracuje właściwie tzn cykl na sekunde.

Tytuł:
postmajtek

WITAM

Podłączę się pod ten watek
Mam następujący problem swego czasu autko odpaliło bez problemu (koniec października) popracowało około5 minut i zgasło. W tym czasie silnik pracował równo nie było falowania obrotów. Dwie próby odpalenia nie dały rezultatu dopiero długie dwukrotne kręcenie poskutkowało, silnik odpalił i wszystko było ok. do połowy grudnia. Sytuacja wyglądała następująco silnik po odpaleniu pracował około 1 minuty i zgasł. Niestety długotrwałe kręcenie nie dawało rezultatu, spowodowało rozładowanie akumulatora. Po podładowaniu jakieś 1,5h silnik odpalił za pierwszym razem, niestety na desce nie zgasła kontrolka ABS. Auto w takim „stanie” przejechało 15 kilometrów z obrotami wszystko było ok. Wyczytałem że za świecenie kontrolki ABS winę ponosi srebrny przekaźnik z bezpiecznikiem. Po dobraniu się do niego okazało się ze bezpiecznik jest ok postanowiłem go sprawdzić; cewka przyciąga styki przewodzą (przynajmniej jest ciągłość połączenia) diody trzymają. Przy okazji wyczyściłem styki od obydwu sterowników (ABS i silnika). Sprawdziłem potencjometr klapy i niestety okazało się ze przy pomiarze miernikiem rezystancja skacze początek to ok. 4 dalej 14 i przy końcu wraca do wartości ok8 (oscyloskopem sprawdzę przy odrobinie czasu!). Po zmontowaniu wszystkiego w całość silnik odpalił (ABS nie świecił). Napięcie pomiędzy pinem górnym a środkowym wynosiło ok. 1,3V. Innych czujników nie sprawdzałem. Sytuacja niestety się powtórzyła auto po kilku dniach postoju znowu odpala na 1minute i gaśnie, nie reaguje na gaz i nie gaśnie kontrolka abs-u.

Czy ktoś z KOLEGÓW ma jakiś pomysł....co z tym fantem; to coś z KE Jetronic czy inna problem?

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

slawek_z7 pisze:
silnik odpalił za pierwszym razem, niestety na desce nie zgasła kontrolka ABS

kontrolka ABS może nie zgasnąć, bo testowane jest napięcie zasilania i podczas kręcenia bywa za niskie -czasem zwiastuje to kończący się akumulator, albo problemy z ładowaniem... Zapewne jak motor pochodzi i odpalisz ponownie (gdy aku złapało napięcie) kontrolka gaśnie i wszystko działa...

ex W110'64 200D "Kaczuszka"
ex W123'81 240D "Niszczyciel" -obecnie tatowóz
ex 353W'87

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 449 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 111 12 13 14 1530 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00