MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 09, 2025 1:59 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
swój chłop
Awatar użytkownika

czy ktoś z Was ma doświadczenia z takim kominkiem (turbokimnkiem). Zastanawiam się nad wpięciem takiego urządzenia w system u mnie w domu. Mam pytanie ile czasu średnio pali się (żarzy) po porządnym załadowaniu. Dodam że kaloryfery mam niskotemperaturowe i nie mogę zbyt mocno grzać wody. Tutaj tzw. turbokominek jest ok bo ma sterowanie automatyczne dopływem powietrza aby regulować proces spalania i utzrymywać zadaną temperaturę.

Może ktoś pomoże opiniami z "życia"

ex W201 2,0D, ex W124 2,5D,

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Niewiele kolego napisales. Co znaczy niskotemperaturowe?
Masz gazowe z podlogowka, czy po prostu konwektory na scianach?
Kominek z plaszczem to fajne rozwiazanie, ale niestety troche drogie, pracochlonne i skomplikowane. Oprocz samego wkladu z plaszczem (nie warto kupowac byle czego) musisz kupic pompe, komputerek, zawory, elektrozawor, wymiennik, naczynie wzbiorcze, rury i inne szpeje potrzebne do zmontowania otwartego ukladu.
Komputer musi sterowac nawiewami wkladu, pompa i elektrozaworem, zeby w czasie gdy kominek nie pracuje, nie grzac go centralnym.
Generalnie, jak ktos ma spora chatke i rozlegle ogrzewanie, a jest maniakiem kominkowym, to warto sie nad tym zastanowic. Jednak jesli masz jakis normalny dom (ok 100-150m2), w dodatku pietrowy, to wydaje mi sie to przerostem formy nad trescia. Zwykly kominek z poprawnie zaprojektowanym rozprowadzaniem ciepla w zupelnosci wystarczy i bedziesz mial wszedzie cieplo i przyjemnie. Nie zapomnij o doprowadzeniu powietrza do kominka z zewnatrz osobnym kanalem.
W zyciu tak jest, ze im cos jest bardziej skomplikowane i prowizoryczne, tym wiecej jest okazji do zepsucia sie. Podobnie moze byc z Twoim wymarzonym kominkiem - zamiast przyjemnosci pozostanie Ci wieczne dlubanie, poprawianie, regulowanie i kombinowanie. Szkoda zycia na takie problemy.
Tez o tym myslalem, ale zwyczajnie odpuszczam. Wystarcza mi doswiadczenia przy budowie podwojnego ukladu (zamkniety i otwarty) z wymiennikiem i zaworem trojdroznym dla pieca mial/groszek i bojlera na wode. Niby sprawa prosta a jednak zabawy przy tym mam od cholery.
Pozdrawiam!

'94 BMW R1100GS Balbinka, '95 Honda NTV 650 Honoratka, '60 Awo 425S
ex - '88 MB 124 200TD

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

mam pompę ciepła Firmy Nibe typ Fighter 301P. Jest to popma wentylacyjna, która pobiera ciepłe powietrze z domu i nim poprzez wymiennik ogrzewa wodę zarówno CO jakii c.w.u. dom jest niestety parterowy 100m2, a komin na zewnątrz domu - kłopot z rozprowadzeniem DGP. Kominek z płaszczem miałby zjechać do piwnicy, gdzie jest pomieszczenie do ogrzenia i będzie pralnia.razem będzie 150m2 do ogrzania.cała instalacja grzejnikowa jest na parterze trzeba dorobić w piwnicy. temperatura przy której odtsawia się pompa to 52-53 stopnie i jest trochę za słaba do ogrzania tych 100m.
patrząc na rynek i ceny kominek (turbokominek firmy Makroterm) teoretycznie może rozwiązać problem.
tak to mniej więcej wygląda

pozdrawiam Marcin

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Hmm, o ile Cie dobrze zrozumialem, to chcesz ten kominek postawic w piwnicy? Zawsze mi sie wydawalo, ze kominek pasuje do salonu czy tam generalnie do pokoju mieszkalnego, a nie do piwnicy...
Generalizujac, kominki z plaszczem wodnym to fajna sprawa, tyle ze nieco skomplikowana. Skoro juz zainwestowales w pompe ciepla, to nie jestem przekonany czy warto komplikowac istniejaca juz instalacje.
Taki kominek to dodatkowy pion z naczyniem wzbiorczym oraz obieg otwarty wraz z wymiennikiem ciepla, ktore to trzeba wykonac i gdzies umiescic. Do tego trzeba dorobic w piwnicy grzejniki i instalacje (kontynuacje istniejacego zamknietego obiegu). Wszystko to bedzie kosztowac i to raczej niemalo. Zysk jakis tam bedzie, bo podniesie Ci temp. w ukladzie, jednak czy warty zachodu?
Jestem zwolennikiem upraszczania sobie zycia, zamiast go komplikowac. Nie prosciej bedzie postawic w piwnicy po prostu koze? A jesli juz koniecznie chcesz wmontowac w obieg jakies zrodlo ciepla to czy nie lepiej jakis piec na drewno albo kociol na groszek?
Jak dla mnie kominek nadal pozostaje kominkiem z walorami przede wszystkim estetycznymi. Pozdrawiam i zycze trafnych decyzji! :)

ex - '88 MB 124 200TD

Tytuł:
swój chłop

Jak do piwnicy i opałem ma być drewno to poleca kotły zgazowujące ATMOS
Są wyposażone w wężownicę schładzającą i w innych krajach EU mają dopuszczenia do układów zamkniętych.
Odpada wtedy potrzeba montowania wymiennika ciepła i drugiej pompy.
U nas niestety prawo budowlane zabrania takich instalacji.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Nie wiem w jakich krajach prawo dopuszcza instalowanie kotla stalopalnego w uklad zamkniety. Przeciez to na zdrowy rozum niebezpieczne!!!
Swoja droga takze slyszalem bardzo duzo dobrych opiniii o Atmosach. W naszych realiach jednak jest problem z sezonowanym drewnem do takiego pieca. A samemu sezonowac 2 lata... Jak kto woli..

ex - '88 MB 124 200TD

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

witam - posiadam kominek w domu - słuzy on do ogrzewania , podgrzewania temperatury - wody w kaoryferach- jest wpięty w układ od pieca z centralnego ogrzewania - piec węglowy - w sposób następujący. od rury centralnego ogrzewania za pomoca trójnika zostala poprowadzona odnoga do kominka gdzie znajduje sie wklad -"żeberka" - i za kominkiem spowrotem rownież za pomoca trójmnika woda jest spowrotem wprowadzana w uklad , w rurce wyjsciowej z kominka jest zamocowana pompka elektryczna. Na trojnikach sa zawory zamykajace wpływ do kominka gdy sie w nim nie pali a dziala piec w piwnicy. w piwnicy natomiast , by niegrzac pieca woda z kominka jest zastosowane analogiczne rozwiązanie. Poprostu zakrecając zawory mozna wyłączyc piec lub kominek z obiegu. ot tyle - proste i dobre rozwiązanie. - dodam tylko że kominek jest "zwykły" murowany dośc stary tradycyjny - czyli zwykłe palenisko

FSO Polonez caro plus 1.6

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

http://forum.muratordom.pl/opinie-uzytk ... ight=komin
: ;)

Żonę mam w domu, kochankę w garażu.
----------------------------------------------------

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

dzięki za podjęcie tematu
pozdrawiam Marcin

Tytuł:
wiarus senior

w niedługim czasie będę instalował ogrzewanie w budowanym domu 220m2 25cm keramzyt+15wełna+klinkier. oczywiście wentylacja mechaniczna z rekuperatorem.
Plan jest taki:
kominek z płaszczem wodnym o mocy ok 30KW podłączony do zbiornika akumulacyjnego i ze zbiornika rozprowadzenie na dom, cała instalacja niskotemperaturowa (ogrzewanie indukcyjne: ściana, sufit, podłoga).
W przyszłości oczywiście solary podłączone do zbiornika.
jak to nie wystarczy to mam wyciągnięte podłączenie do dodatkowego kotła: olej, gaz, węgiel choć mam naprawdę nadzieję że nie będę musiał instalować dodatkowego kotła ale życie pokaże.

Tytuł:
swój chłop

kominki są bardzo fajne stwarzają bardzo miłą atmosferę ,ale pomyślcie ?? robicie najbardziej reprezentacyjny pokój w całym domy i chcecie zainstalować tam kotłownie :P

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Dokladnie, mnie sie to tez srednio podoba.
Poza tym jest jeszcze inna kwestia. W kominku z plaszczem wodnym musi byc stale woda, wypada tez zeby pompa pracowala. Jesli zalozymy ze taki kominek bedzie glownym zrodlem ogrzewania w instalacji, to w rzeczy samej trzeba bedzie w nim ostro hajcowac, co wiaze sie z tonami drewna, ktore wnosimy codziennie do naszego wystawnego salonu (nie dotyczy to akurat kolegi yagood, bo u Niego kominek ma byc w piwnicy).
Kominek to dla mnie fajna sprawa, ale nie widze go u mnie jako glowne zrodlo grzania w calym domu.
Pozdrawiam!

ex - '88 MB 124 200TD

Tytuł:
wiarus senior

mam w tej chwili kominek zwykły na powietrze, a dom grzany normalnym kotłem, a mimo to i tak w kominku pali się codziennie!! więc skoro i tak się pali to niech i grzeje - takiego mam pomysła

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

w rzeczy samej, u mnie w grę wchodzi piwnica. w przyszłości tam będzie pokój imprezowo-awaryjno-gościnny z łazienką. na obecnym etapie wukułem dzirę w ścianie i wstawiłem okno, co by jasno było i można było przewietrzyc. po za tym nad obecną kozą, która tam stoi mam wyprowadzone rury z wodą od pompy. idealne rozwiązanie aby się wpiąc w system.
rozpozananie zrobione na decyzję czas przyjdzie. dól trzeba ogrzac, aby zrobic pomieszczenie.
pozdr

ps. cały cza zastanawiam sie nad wymianą pompy na mocniejszą. nic nietrzeba dokładac, onic się martwic no i rachunki niskie. tylko ten koszt zakupu.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

A ja mam "kotłownię w salonie" - czyli kominek z płaszczem, dom 240 metrów i jakoś nie narzekam. Jako "backup" leci sobie piec gazowy. Wszystko się sprawdza, nie ma syfu z salonie, a temperatura też jest taka jak powinna być (żona jest "zmarzluchem" ;) ) Jeśli jesteś zainteresowany podam Ci szczegóły.

Ex MB C124 '87 230CE
FSM 126el '95

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00