MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 09, 2025 8:38 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

miałam nic nie pisac bo znow bedzie ze herezje prawie - ale - niech mnie ktory sprobuje przeszukac......

FSO Polonez caro plus 1.6

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Katrina pisze:
niech mnie ktory sprobuje przeszukac......

.... to co mu zrobisz :?:

Pooglądajcie jak w Stanach funkcjonuje Policja. Tam nawet nie ma dyskusji z funkcjonariuszem. A u nas jest jak jest - z góry mamy wrodzone olewanie Policji. Smutne tylko to, że gdy to my będziemy poszkodowani np skradną nam auto to chcielibyśmy aby policja zajrzała wszędzie nawet w d... sąsiadom aby odnaleźć nasze autko. I nikt wtedy z poszkodowanych nie powie, że "policjant tego nie może".

Tytuł:
swój chłop

jackie01 pisze:
Pooglądajcie jak w Stanach funkcjonuje Policja. Tam nawet nie ma dyskusji z funkcjonariuszem. A u nas jest jak jest - z góry mamy wrodzone olewanie Policji.

Tak, tylko tam policja działa trochę inaczej niż w polsce. Krótko mówiąc tam policja jest dla obywatela, a nie odwrotnie. I wiem co piszę, bo mam sporo rodziny w stanach i sam miałem kilka razy do czynienia z Police Officer'em ;)

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

u nas to jest tak ze policjant od samego poczatku zgrywa rambo i chce ci udowodnic co to nie on,kto dyktuje warunki.Poza tym jego mina wyraza to ze zawracasz mu glowe i trwonisz jego cenny czas

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Katrina pisze:
miałam nic nie pisac bo znow bedzie ze herezje prawie - ale - niech mnie ktory sprobuje przeszukac......

to nie było przeszukanie, tylko kontrola osobista (odzieży i np: przenoszonego bagażu) przed taką akcją trzeba było zapytać policjantów czy sporządzą na miejscu protokół z tej czynności, bo na żądanie osoby kontrolowanej muszą to zrobić.

Co do tego kogo przyjmują do tej firmy, to jest różnie :roll:

A co do legitymowania, to faktycznie nie ma czegoś takiego jak rutynowa kontrola-musi być podstawa prawna i faktyczna legitymowania osoby
-prawna - art. 15 Ustawy o Policji
-faktyczna- osoba legitymowana znajduje się w miejscu w którym zdarzają się kradzieże, rozboje. Może przed chwilą ktoś coś w okolicy odwinął i mają każdego legitymować itd.

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Nie dajmy się zwariować. Czy poza utratą na własnym Ego coś złego się stało? Tak to już jest, że policja legitymuje. Oczywiście trudno od nich wymagać uśmiechu na ustach, ale mogli by to robić uprzejmie. Amerykański "officer" będzie uprzejmy nawet przy zakładaniu kajdanek, ale to u nich jest elementem szkolenia.

Faktycznie może komuś obrobiono mieszkanie, może skradziono portfel itp, a kolega miał kurtkę w podobnym kolorze co sprawca? Tego się nie dowiesz.

BTW - czy tak trudno pisać Polska zamiast "polska"? Odrobinę szacunku tej naszej "mateczce" się chyba należy.

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Bukol pisze:
Nie dajmy się zwariować. Czy poza utratą na własnym Ego coś złego się stało?

A Ty uważasz, że to mało? Ja bym się bardzo głupio, gdyby na ulicy przy ludziach kazali mi podnieść ręce i zabraliby się do obmacywania. Dziwię się ludziom, dla których godność osobista to nic [szalone]

Bukol pisze:
Tak to już jest, że policja legitymuje.

Nie mówimy o samym legitymowaniu, a o przeszukaniu. Zupełnie 2 różne rzeczy.

Teoretycznie bez powodu "rutynowo" nie mają prawa Cię przeszukać, ale powód zawsze się znajdzie ("bo wydawał mi się podobny do poszukiwanego").Z tego co słyszałem, to masz prawo odmówić przeszukania, ale wtedy mają prawo zabrać Cię na komendę i tam przeszukać.

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Piątal pisze:
Bukol pisze:
Nie dajmy się zwariować. Czy poza utratą na własnym Ego coś złego się stało?

A Ty uważasz, że to mało? Ja bym się bardzo głupio, gdyby na ulicy przy ludziach kazali mi podnieść ręce i zabraliby się do obmacywania. Dziwię się ludziom, dla których godność osobista to nic [szalone]

W takim razie musisz zostać w domu, mała szansa, że przyjdą do ciebie z nakazem, ale wtedy będziesz piszczał, że macają cię we własnym mieszkaniu.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Wiecie chodzi o to jak oni do tego podeszli.Nie zadne tam:czy moglby Pan oproznic kieszenie itp.tylko podnies rece i nie dyskutuj,jak sie nie podoba to mozemy inaczej na komendzie porozmawiac(cytat Pana sierżanta).
No prawde mowiac poczulem sie jak jakis smiec.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Noc. 2.30. Stoje na przystanku. Ciemno zimno. Stoje sam, pale fajke. Jedzie srebrny polonez. Tzn przemieszcza sie z prędkością no z 20km/h. W środku typki. Patrzą na mnie zwalniają. Po czym mijając mnie ruszają z buta. Ja jako że kocham muzyke mam zawsze słuchawki na uszach. Takie szczelne bardzo z redukcją szumów. No i stojes sobie pale tą fajke, aż tu nagle czuje lekkie pchnięcie zderzakiem. Mówie sobie kurde albo coś zaraz mnie potrąci albo ktoś sobie jaja robi. Obracam sie, srebrny polonez. Młody milicj... policjant, a z resztą to to samo, podchodzi i drze na mnie morde że policja coś tam, nawet go nie słuchałem. Zdjąłem słuchawki, i pytam sie o co chodzi. On że dokumenty. Ja mówie NIE MAM. On że godność. Podałem mu już te dane dla świętego spokoju. Pyta sie skąd ide. Mówie że od kobiety. On a dokąd, ja mówie do drugiej kobiety, on w śmiech zwinął notesik wpakował sie do poloneza i krzyknął tylko przez śmiech miłej nocy i odjechali. :)

Kiedyś byłem świadkiem( nie świadomym), dostałem wezwanie na przesłuchanie. Termin przesłuchania XX XX 2008 godzina 7.00. Przybyłem na 6.55. Przywitał mnie jakiś milicjant starej daty(C*** mu w... swoją drogą) bardzo nie miło. Jak bym to ja był podejrzanym. Następnie przejął mnie młodszy pan policjant. W sumie bardzo ok. Zaprowadził mnie pod sale przesłuchań. Do sali wszedłem o... 9 45. Skandal. Przewałkowali mnie jak magiel. Zresztą szkoda gadać.

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

No niestety, potrzebna jest zmiana pokoleniowa. Nie tylko policji to dotyczy. Są jeszcze milicjanci w policji i póki nie przejdą na emeryturę to tak będzie. W chwili obecnej trzeba po prostu z tym żyć, bo każda próba samodzielnej walki może się źle skończyć.

Mam dość niepokornego kumpla, który po kilku piwkach został wylegitymowany. No i był niegrzeczny, dość obcesowo sobie poczynał z policjantami, stawiał się niepotrzebnie gdy pytali skąd i dokąd. W efekcie spędził upojną noc na wytrzeźwiałce :)

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

A tak troche z innej beczki...
Czy straz miejska moze mnie zatrzymywac przyslowiowym lizakiem?
Nie chodzi mi o laczone patrole z policja,ale sytuacje kiedy mamy do czynienia z dwoma samotnymi straznikami.Czy moga zatrzymac mnie gdy na przykład przejade na czerwonym?
Czy moze ich kompetencje ograniczaja sie do fotografowania i karania pojazdow w stanie spoczynku(parkowanie,tarasowanie itp)?

Pozdrawiam

Rychu

Tytuł:
swój chłop

Ja całkiem nie dawno miało bardzo ciekawą i zarazem nie miłą przyjemność konwersacji z Panami Policjantami. Otóż była niedziela, godzina 11, wracam sobie z bratem z kościoła, patrzymy przejeżdża radiowóz, spojrzeliśmy się i poszliśmy w stronę domu. Już mamy skręcać w stronę swojego bloku a tu słyszę chamskie Halo obywatele. Poczułem się jak bym żył za komuny. Z radiowozu wyszło dwóch strasznie niemiłych policjantów. Jeden miał gładkie pagony, a drugi już się dorobił bo miał starszego posterunkowego:D Następnie zażądali dokumentów bez podania przyczyny kontroli. Zapytałem się co jest powodem kontroli. W odpowiedzi usłyszałem ordynarne " Na bip się patrzyliście ". Zdębiałem, nie wiedziałem co mam powiedzieć. Mój brat od razu zapytał się "To już nie wolno się nigdzie patrzeć?", usłyszeliśmy tylko dawać dokumenty bo pojedziemy na komendę. Mówię, że nie mam bo wychodząc do kościoła nie spodziewałem się, że mogę zostać zatrzymany pod jakimś absurdalnym zarzutem do kontroli. Znowu usłyszałem, że możemy jechać na komendę. Dla świętego spokoju podałem dane. Następnie było pytanie gdzie mieszkamy. Zważywszy na to, że kontrola odbywała się niemal pod moim blokiem pytanie trochę idiotyczne. Pokazałem na swój blok i powiedziałem, że tutaj. Na co bardzo "uprzejmy" policjant powiedział żebym nie kłamał bo wylądujemy na komendzie. Zagotowałem się trochę i zapytałem na jakiej ulicy się znajdujemy. Usłyszałem nie wiem, nie obchodzi mnie to. W takim razie pokazałem na tabliczkę na moim bloku i podałem nazwę ulicy, nr. bloku i mieszkania. W końcu stróż prawa mi uwierzył. Później przyszła wiadomość przez szczekaczkę, że nie jesteśmy czyści. Zapytałem czy wolno tak nękać ludzi w niedziele bez jakiegokolwiek sensownego powodu. Usłyszałem "bip cię to obchodzi, nam wolno wszystko". Na tym moje jakże miłe spotkanie z prawem się zakończyło. Więc nie jesteś odosobniony.

PS: Sorry za język, ale takich mamy policjantów.

W124 E250 Turbo Diesel '93

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Cytuj:
PS: Sorry za język, ale takich mamy policjantów.

Jak już ktos wcześniej powiedział, zawsze może się trafić osioł, który swoje kompleksy leczy tym, że teraz ma mundur, odznakę i broń.... :-?

A co do:
RychuTaryfiarz pisze:
Czy straz miejska moze mnie zatrzymywac przyslowiowym lizakiem?

To może:
- za znak B-1 (zakaz ruchu)
- jeżeli istnieje uzasadnione podejrzenie, że kierujący jest po użyciu alkoholu lub w stanie nietrzeźwości (czyli praktycznie zawsze można mieć takei podejrzenie)
- jeżeli dokonują pomiaru prędkości fotorejestratorem i np: 200 metrów dalej stoi patrol Straży Miejskiej/Gminnej i on Cię zatrzymuje i na miejscu rozlicza za zrobioną fotkę.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

trzeba ich tepic na kazdym kroku!

syrena 105- nasze wspolne dziecko

CLK208 2.3 kompressor

FSO Polonez caro plus 1.6

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00