MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 09, 2025 10:30 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Numer GG: 183187
Witam

Sledze sobie ostatnio doniesienia medialne na temat energetyki jądrowej i wód geotermalnych i dokopałem się do interesującego artykułu na ten temat w obcym mi akurat ideowo organie.
link do artykułu
http://www.radiomaryja.pl/artykuly.php?id=98218

Prawdą jest, że Polska w wody geotermalne jest wyjątkowo bogata.
Ciekawą informacją jest to, że Japonia chciała kupić wszystkie wody geotermalne i Niemcy zakopują swoje elektrownie jądrowe.

Ciekaw jestem waszego zdania w tym temacie.

Pozdrawiam

Worek

Tytuł:
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Opis geotermii w Mszczonowie.
http://www.ure.gov.pl/portal/pl/71/227/ ... olsce.html

Urząd Regulacji Energetyki na swojej stronie ma kilka interesujących artykułów.

http://www.ure.gov.pl/portal/pl/198/Artykuly.html

Sam zrobiłem kilka symulacji na temat opłacalności zastosowania energii odnawialnej w domku jednorodzinnym i wniosek na razie jest taki - jeszcze się nie opłaca. Zwrot kosztów po 10 czy 15 latach użytkowania jest zbyt długi moim zdaniem aby go poważnie rozważać.

W sprawie energetyki jądrowej niestety coraz częściej słyszę opinie podobne do tych, które można było zaobserwować pod koniec lat '90, kiedy temat budowy Żarnowca wzbudzała duże emocje.

Pamiętam taką ciekawostkę usłyszaną od jednego z doktorów fizyki jądrowej, że seks jest dużo bardziej niebezpieczny od mieszkania w pobliżu elektrowni jądrowej. Śpiąc 8h z innym człowiekiem (płeć nie ma znaczenia) otrzymuję się od niej 4 razy większą dawkę promieniowania niż otrzymałoby się od elektrowni jądrowej. Z resztą widać to w artykule na stronie Radia Maryja.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Worek pisze:
seks jest dużo bardziej niebezpieczny od mieszkania w pobliżu elektrowni jądrowej. Śpiąc 8h z innym człowiekiem (płeć nie ma znaczenia) otrzymuję się od niej 4 razy większą dawkę promieniowania niż otrzymałoby się od elektrowni jądrowej.

nie sądziłem że napromieniowanie może być tak przyjemne [zlosnik]

ex W110'64 200D "Kaczuszka"
ex W123'81 240D "Niszczyciel" -obecnie tatowóz
ex 353W'87

Tytuł:
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Janfocus pisze:
Worek pisze:
seks jest dużo bardziej niebezpieczny od mieszkania w pobliżu elektrowni jądrowej. Śpiąc 8h z innym człowiekiem (płeć nie ma znaczenia) otrzymuję się od niej 4 razy większą dawkę promieniowania niż otrzymałoby się od elektrowni jądrowej.

nie sądziłem że napromieniowanie może być tak przyjemne [zlosnik]

:)
Pewnie trochę zależy to od tego gdzie swój "czujnik" zasadzasz ....

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Worek pisze:
Sam zrobiłem kilka symulacji na temat opłacalności zastosowania energii odnawialnej w domku jednorodzinnym i wniosek na razie jest taki - jeszcze się nie opłaca. Zwrot kosztów po 10 czy 15 latach użytkowania jest zbyt długi moim zdaniem aby go poważnie rozważać.

Ja robiłem symulację budowy domu pasywnego. Oczywiście - zwrot po 10-15 latach nie jest być może rewelacją, ale:

1. Jeżeli przyjmiesz założenie, że budujesz na kredyt, gdzie powiedzmy 90% kosztów pokrywasz z "krechy" to sytuacja zaczyna wyglądać inaczej. Mianowicie trzeba policzyć miesięczne koszty - rata kredytu + koszty energii. O ile przy domu pasywnym ta pierwsza wzrośnie o jakieś 25% to ta druga kwota zmaleje o jakieś 50 do nawet 70%. I tu już może się okazać, że oszczędzamy od pierwszego roku!
2. BOŚ daje (dawał?) nisko oprocentowane kredyty na proekologiczne rozwiązania domowe. To też warto sprawdzić i mieć na uwadze przy kalkulacjach.
3. Komfort. Każdy tego typu dom musi być wyposażony w wentylację mechaniczną z rekuperacją. Walory użytkowe nieporównywalne z grawitacyjną.

W końcu jednak kupiłem dom gotowy od dewelopera i na kolkulacjach się skończyło. Ale działka czeka i pewnie kiedyś wrócę do tematu domu, z tym że letniskowego. Na 100% będzie domem energooszczędnym. Raczej nie będzie grzany "ziemią", ale kto wie... Póki co jest kryzys [zlosnik]

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

BOŚ dalej ma w ofercie kredytowanie rozwiązań odnawialnych pod warunkiem, że nie jest to mniej niż 50 tys pln.
Robiłem sobie wstępną kalkulacje zużycia energii elektrycznej. Niestety wydajność jak na razie urządzeń do odnawialnego wytwarzania energii elektrycznej jest ciągle zbyt mała.
Inaczej sprawa ma się przy obliczeniach energii cieplnej. Stosując ogrzewanie wody w kolektorach można osiągnąć w lecie nawet 100% ciepłej wody z kolektorów i 40% w zimie tak ciepłej wody jak i ogrzewania. Ogrzewania jeśli zastosuje się dogrzewanie wody + rekuperacje + odpowiednie ocieplenie domu + najlepiej instalacja niskotemperaturowa.
Pompa ciepła jest super fajnym i drogim rozwiązaniem i ma jedną wadę - jeśli sąsiedzi też będą używać pomp ciepła cały chytry plan weźmie w łep.

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Jest jeszcze jeden szkopół - aby GWC działał prawidłowo, to nie tylko sąsiedzi nie powinni się grzać z ziemi, lecz i nasza własna działka musi być odpowiedni większa.

Ale słyszałem także o takich rozwiązaniach, gdzie dolnym źródłem ciepła była miejska sieć wodociągowa :)

Inną sprawą jest odpowiedni projekt budynku. Niestety większość polskich domów, z mocno rozbudowanymi połaciami dachu, nigdy nie będzie energooszczędna. Z założenia. Poza tym jak słyszę, że 25cm wełny na poddasze to świat i ludzie to włos na głowie się jeży. Także mocno leceważąco podchodzą zarówno projektanci jak i wykonawcy do izolacji podłogi. Trochę chudziaka, 10cm styropianu i wylewka - ot nasza recepta na "ciepły dom" [zlosnik] I słyszę, że to przecież zawsze górą ucieka. A jak pytam, czy pod namiotem karimatę się pod d..pę wkłada czy na łeb, to dopiero zaczynają się zastanawiać. A, i jeszcze wyliczają parametr p.t. średnia izolacja. To dopiero bajka. To tak, jakby zimą popylać bez gaci, za to z trzema czapkami - śrdnio będziemy dobrze chronieni przed zimnem.

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

BrunoGiamatti,
pozwolę się nie zgodzić z Tobą w temacie kasy dla Ojca Inkasenta Tadeusza z UE. Sam bym mu zabrał i nakopał na odchodne do dupy.
Nie jeden Ojciec Inkasent próbuje zrobić coś w sprawie geotermii i nie jest on jedyną nadzieją Polski na wykorzystanie tych źródeł odnawialnych - przykład Mszczonowa czy Zakopanego czy masę innych przykładów z kraju.
To, że nie dostał kasy z UE ma jeszcze moim zdaniem aspekt moralny. Wszyscy wiedzą bądź słyszeli jak dziamgotał jaka to krzywda się Polsce stanie jak wejdziemy do unii. Ręka mu nie zadrżała jak ją po unijną kasę wyciągnął.
Ja akurat słucham sobie Radia Maryja bo lepszego kabaretu nie ma w eterze. Zwłaszcza rozmowy niedokończone jest super przykładem ciemnogrodu, manipulowania i zwykłego mówienia nieprawdy. No i można trafić na pijanego w trzy dupy Edgara.

Tytuł:
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Masz racje Bukol. Dom pasywny to nie taki gdzie ładujemy dużo darmowej energii tylko taki, który mało grzeje ptakom ogony.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Numer GG: 4094058
Worek Co do niechęci dla Unii to oczywiście, masz racje. Moralnie to również dziwnie wygląda. Ale po jaką cholerę to blokować? Skoro mogą zbudować coś przydatnego? UE dała... "Polska" zwróciła. Jak dla mnie skandal.
Nie mówię tu o sympatii do Rydzyka, RM itd itp .. bo nie o to tu chodzi a temat ten tylko spowoduje ogrom ostrzeżeń i zamkniecie tematu dot. wod geotermalnych.

PK2 pisze:
m87 napisał:
... ale tez czesto zagladam na ta strone traktujac ja tylko i wylacznie jako chyba jedyne prawdziwe zrodlo informacji z Polsce...

Gratuluję poczucia humoru. Jest to tak samo "prawdziwe" źródło informacji, jak GW. Tylko, że filtrowanie poglądów i manipulacja czytelnikami/słuchaczami odbywa się według innych kryteriów.

A powiem Wam jedno. I nie mówię tego jako moher .. ani jako osoba zmanipuowana przez rękę wielkiego o. Rydzyka... chodzi o to, ze wiadomości na TV Trwam są naprawde ciekawe :) oczywiscie poruszają rolę religijne ... i trzeba powiedzieć że nie są bezstronni (no jak to media... popatrzmy na nasze ulubuone tvn'y i posaty... też wiadomo kto tam siedzi i kto tam dyryguje :P ). W wiadomościach TV Trwam ejst ogrom informacji (i to ważnych) z kraju i ze świata, których niema w informacjach innych stacji (bo tam tlyko sie słyszy o wypadku samochodowym bądź spalonej kamienicy). Serio jest tak. Obejrzyjcie sobie kilka razy wiadomosci na tej znienawidzonej stacji.
Tematu Żydów i Masonerii może lepiej nie poruszajmy :D .. Bo tak jak przed wieloma laty Król Polski, który był masonem pozwolił (bez żadnych podstaw, pod zwykłym naciskiem loży) na "rozpad" państwa polskiego .. tak w ciągu godziny zniknie Nasze forum :D i my razem z nim ;)

Cadillac DeVille Lowrider
Chevy '64 Impala SS Lowrider
C123 280CE
S124 250D
Lincoln Town Car -ex
C124 300CE 24V -ex
W126 420SEL Cali. -ex
W123 240D '84 -ex
W123 200D -ex

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Numer GG: 85536
Bukol pisze:
To tak, jakby zimą popylać bez gaci, za to z trzema czapkami - śrdnio będziemy dobrze chronieni przed zimnem.

Bukolku - spłakałem się, no tekst rewelacyjny [zlosnik] [zlosnik]

A tak na marginesie może podrzuciłbyś trochę informacji (porządnch linków) na temat projektów domów pasywnych.

Sam mam plany (zawieszone na razie przez kryzys) budowy domu i poważnie zastanawiałem się nad domem pasywnym, zacząłem czytać o pompach ciepła itp i wyszło mi że magę coś takiego zrobić bo działke mam 20 arową przez która przepływa całkiem spora rzeka.

Podziel się wiedzą :)

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Worek pisze:
Masz racje Bukol. Dom pasywny to nie taki gdzie ładujemy dużo darmowej energii tylko taki, który mało grzeje ptakom ogony.

Otóż to. A jak połączymy sztukę budowania domów pasywnych z tanią, odnawialną energią to już możemy nie przejmować się ruskimi i ich kurkiem. <br>Dodano po 3 minutach.:<br>
MacKuz pisze:
Podziel się wiedzą :)

Pewnie. Tylko nie będę tu przynudzał. Zadzwonię któregoś popołudnia i pogadamy.

A jeśli chodzi o pasywność domu, to nie źródło energii o tym decyduje. Tu głównie chodzi o zastosowaną izolację oraz o samą bryłę budynku, orientację itp. (orientację budynku, nie właściciela :) )

PS - można prosić o przesunięcie wątków toruńskich do tematu o piernikach? Bo nam się tu ciekawy temat wali.

Tytuł:
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

MacKuz
Linków w internecie jest od metra.

http://www.budynkipasywne.pl/modules.ph ... ictoview=5

dość dużo w tym temacie publikował Murator. Niestety część informacji to jest marketingowy bełkot ale przynajmniej daje jakieś wstępne pojęcie w temacie a i tak kończy się tym, że otwierasz exella i zaczynasz liczyć.
Ile to ciekawych wzorów sobie człowiek przypomni w tym czasie ....

Obecnie jestem na etapie rozważań ekonomiczno/inżynierskich o zbiornikach wody. Wiadomo, że woda jest dobrym akumulatorem ciepła. Polskie firmy polecają na 4 osobową rodzinę (w skrócie) zbiorniki 300 litrów. Według mnie to stanowczo za mało. Niemieckie doświadczenia mówią o zbiornikach min 1000 litrów a ideałem jest 3000 litrów.

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Numer GG: 85536
Bukol pisze:
to nie źródło energii o tym decyduje

No może się źle wyraziłem - generalnie chodzi mi o poznanie szeroko rozumianych domów pasywnych i alternatywnych źródeł ciapła.

Tytuł:
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

MacKuz
Z tych źródeł alternatywnych, które ja rozważałem (na razie) to:
energia elektryczna
- ogniwa fotowoltaiczne - rośnie ich wydajność i z tego co ostatnio czytałem pojawiła się nowa technologia, która przy założenia, że używasz tego tylko do oświetlania budynku zaczyna być ciekawa, tzn. da rade zasilić budynek;
- wiartak - tutaj obawiam się problemów z montażem wiec temat na poważniejsze przemyślenia;
ogrzewanie ciepła woda
- pompa ciepła - niestety duży koszt, po za tym wymaga zasilania w prąd
- kolektory słoneczne - koszt dla 4 osobowej rodziny w granicach 15 tys pln nie licząc zbiornika, bo tak jak napisałem w poprzednim poście 300 litrów to za mało,
- do tego oszczędzacze energii - tak jak Bukol pisał drogą do sukcesu jest właściwe wykonanie budynku a nie późniejsze zastosowanie źródeł energii.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00