MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 09, 2025 3:15 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 4 5 Następna
Autor Wiadomość
swój chłop
Awatar użytkownika

Ide sobie ulica (100%trzezwy) :oops: jest ciemna, zimna noc.Nie rozrabiam, nie pluje itp.Zatrzymuje mnie patrol policyjny(trzech chlopa),no i standardzik-dokumenty,gdzie ide,skad ide.No i w koncu jeden z tych kolesi nakazuje podniesc mi lapki do gory i chce wlozyc lapy do moich kieszeni,zrewidowac.Ja sie odsuwam i mowie ze nie ma mowy,ze moge mu pokazac zawartosc kieszeni, ale nie pozwole sie obmacywac.
Kto mial racje w tej sytuacji?
Czy policjant moze mnie od tak sobie przeszukiwac?

Pozdrawiam.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Numer GG: 3939571
Niestety czy stety policjant ma takie prawo.

W124 220E '93
S124 280TE '92
W140 500SE '94

Tytuł:
swój chłop

Od początku.Powinien się przedstawić stopniem imieniem i nazwiskiem oraz podać z jakiej jest jednostki.Nastepnie powinien podać podstawę legitymowania.Powinien też poinformować że na jego działanie można złożyć zażalenie,np zwiazane z kontrolą osobistą,nie mylić z przeszukaniem.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

No mi powiedzial tylko zebym zamknal pape bo mozemy na komisariat pojechac [zlosnikz]

Tytuł:
swój chłop

Naprzyjmowali ludzi z łapanki,bo nie ma komu pracować to i takie później są skutki.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Ja myslalem ze policjant moze naruszyc moja nietykalnosc tylko w uzasadnionych przypadkach(kiedy zlapie mnie na goracym uczynku lub kiedy stawiam opor przy zatrzymaniu) natomiast w czasie rutynowego zatrzymania,jesli chcialby sprawdzic zawartosc moich kieszeni to musi mnie poprosic o ich oproznienie i okazanie rzeczy ktore w nich sa, a nie pchac sie z lapami.Tak myslaem,ale teraz sie waham :roll:

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

gdzie ide,skad ide

A to jego g... obchodzi.
Nie jego interes nie trzeba odpowiadać.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Numer GG: 1442573
A niech szukają mi to nie przeszkadza. Nie mam nic do ukrycia w kieszeniach. Brak kultury ?? od kogo wymagać !!

http://www.zelazko.com.pl

Tytuł:
wiarus senior

Powinien grzecznie poprosić Cię o to (dokładnie tak powinno być) jeśli nie ma żadnych podstaw a jest to rutynowa kontrola.
O ewentualne wyciągnięcie i pokazanie zawartości kieszeni na co Ty niekoniecznie musisz się zgodzić (to także jednak musi w jakiś sposób uzasadnić ) również musi Cię poprosić .
Sprawa wygląda tak , że często na patrolach oczywiście nie ubliżając nikomu trafiają sie własnie taki egzemplarze , którym niestety mundur odbiera rozum i wiedzę jaka została mu przekazana na szkoleniach.
....a spróbuj zapytać o takiego żeby powtórzyl swój stopień i nazwisko bo chciałbys wiedzieć z kim rozmawiasz ...to się na prawdę obrazi
[zlosnik]

Tytuł:
swój chłop

Nie ma czegoś takiego jak rutynowa konntrola!

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Zakładam hipotetycznie, że w ten sam sposób kontrolują zasraną gnidę która urwała mi gwiazdę z mojego autka i właśnie w kieszeni ją ma a ja dziesięć minut wcześniej zgłosiłem to na komisariacie. Wychodząc z tego założenia, nie mam nic przeciwko takiej kontroli mojej skromnej osoby. Może gnój się zastanowi następnym razem i będzie kłaniał w pół gdy mnie spotka następnym razem.
Niedawno miałem wątpliwą przyjemność w sprawie służbowej rozmawiać z policjnatem który miał na pagonach jakieś tam gwiazdki, wrażenia - zero chęci pomocy, zero wiedzy, zero fachowości, filozofowanie i używanie słów o których znaczeniu pojęcia nie miał - skończyło się tak, że znaczenie moich słów spowodowało że "pan" policjant zamknął mi przed nosem okienko dyżurki oświadczając, że ze mną gadał nie będzie. Nie odpuściłem i zażądałem rozmowy z jego przełożonym. Na szczęście drugi policjant z dochodzeniówki powiedział od razu, że nie ma pojęcia jak mi pomóc i zaprowadził do komendanta który okazał się policjantem z prawdziwego zdarzenia i 5 minut rozmowy wystarczyło mi by problem rozwiązać.

ex: Mercedes Benz W115 200D 1973
ex: Mercedes Benz S123 300TD 1983
ex: Mercedes Benz Actros MPII 1844 2007r.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Wszedzie sie trafiaja czarne owce, z policjantami wiekszych problemow nigdy nie mialem, chociaz czasem trafiaja sie gbury, a jak sie okazuje, ze ktos zna lepiej przepisy od nich i wytyka im nieprawidlowosci, to juz w ogole foch z przytupem i pokazywanie kim oni nie sa, chociaz nie maja racji. A tu nie chodzi o ujawnianie ich niewiedzy, tylko o to, zeby interwencja byla zgodna z prawem, ktorego ponoc sa strozami (najczesciej nocnymi ;) ).

A co do pytania, to jak najbardziej maja prawo do szczegolowych ogledzin kieszeni zwanych przeszukaniem, ale powinni podac powod tychze ogledzin, bo rutynowo, to mozna sobie lyzeczke tranu z rana wypic. I co do lapek w gore, to zalezy co przez to rozumiec, bo najczesciej kaza stanac w rozkroku i podniesc rece na wysokosci ramion. Chyba nie kazali Ci rak zakladac na glowe albo podnosic do gory w gescie poddania ;) Jakos nigdy sie nie interesowalem jak wygladaja ich wewnetrzne procedury przy takich akcjach, pisze z wlasnego doswiadczenia, raczej niewielkiego.

Pozdrawiam

*C124 E200 94r. brillantsilber *W124 250D 86r. taigabeige *W126 260SE 87r. nauticblau ex*W124 300D 92r. arcticweiss ex *S210 270CDI 01r. antrazitgrun *W202 C180 96r. brillantsilber ex

Tytuł:
swój chłop

Art. 15. 1. Policjanci wykonując czynności, o których mowa w art. 14, mają prawo:
1) legitymowania osób w celu ustalenia ich tożsamości,
2) zatrzymywania osób w trybie i przypadkach określonych w przepisach Kodeksu postępowania karnego i innych ustaw,
2a) zatrzymywania osób pozbawionych wolności, które na podstawie zezwolenia właściwego organu opuściły areszt śledczy albo zakład karny i w wyznaczonym terminie nie powróciły do niego,
3) zatrzymywania osób stwarzających w sposób oczywisty bezpośrednie zagrożenie dla życia lub zdrowia ludzkiego, a także dla mienia,
4) przeszukiwania osób i pomieszczeń w trybie i przypadkach określonych w przepisach Kodeksu postępowania karnego i innych ustaw,
5) dokonywania kontroli osobistej, a także przeglądania zawartości bagaży i sprawdzania ładunku w portach i na dworcach oraz w środkach transportu lądowego, powietrznego i wodnego, w razie istnienia uzasadnionego podejrzenia popełnienia czynu zabronionego pod groźbą kary,
5a) obserwowania i rejestrowania przy użyciu środków technicznych obrazu zdarzeń w miejscach publicznych, a w przypadku czynności operacyjno-rozpoznawczych i administracyjno-porządkowych podejmowanych na podstawie ustawy - także i dźwięku towarzyszącego tym zdarzeniom,
6) żądania niezbędnej pomocy od instytucji państwowych, organów administracji rządowej i samorządu terytorialnego oraz jednostek gospodarczych prowadzących działalność w zakresie użyteczności publicznej; wymienione instytucje, organy i jednostki obowiązane są, w zakresie swojego działania, do udzielenia tej pomocy, w zakresie obowiązujących przepisów prawa,
7) zwracania się o niezbędną pomoc do innych jednostek gospodarczych i organizacji społecznych, jak również zwracania się w nagłych wypadkach do każdej osoby o udzielenie doraźnej pomocy, w ramach obowiązujących przepisów prawa,
8) dokonywania kontroli rodzaju używanego paliwa przez pobranie próbek paliwa ze zbiornika pojazdu mechanicznego.
2. Osobie zatrzymanej na podstawie ust. 1 pkt 3 przysługują uprawnienia przewidziane dla osoby zatrzymanej w Kodeksie postępowania karnego.
3. Zatrzymanie osoby może być zastosowane tylko wówczas, gdy inne środki okazały się bezcelowe lub nieskuteczne.
4. Osoba zatrzymana, o której mowa w ust. 1 pkt 3, może być okazywana, fotografowana lub daktyloskopowana tylko wtedy, gdy jej tożsamości nie można ustalić w inny sposób.
5. Osobę zatrzymaną należy niezwłocznie poddać - w razie uzasadnionej potrzeby - badaniu lekarskiemu lub udzielić jej pierwszej pomocy medycznej.
6. Czynności wymienione w ust. 1 powinny być wykonywane w sposób możliwie najmniej naruszający dobra osobiste osoby, wobec której zostają podjęte.
7. Na sposób prowadzenia czynności, o których mowa w ust. 1, przysługuje zażalenie do miejscowo właściwego prokuratora.
8. Szczegółowy tryb działań, o których mowa w ust. 1 pkt 1, 2a, 3 i 5-7, określa w drodze rozporządzenia Rada Ministrów.
8a. W przypadku stwierdzenia używania oleju opałowego do celów napędowych Policja niezwłocznie zawiadamia dyrektora izby celnej właściwego ze względu na miejsce dokonanej kontroli.
8b. Minister właściwy do spraw wewnętrznych, w porozumieniu z ministrem właściwym do spraw finansów publicznych, określi, w drodze rozporządzenia, szczegółowy tryb kontroli, o której mowa w ust. 1 pkt 8, uwzględniając sposób przeprowadzenia kontroli i badania próbek rodzaju paliwa znajdującego się w zbiorniku pojazdu.
9. Minister właściwy do spraw wewnętrznych, w porozumieniu z ministrem właściwym do spraw zdrowia, określi, w drodze rozporządzenia, tryb przeprowadzania badań lekarskich, o których mowa w ust. 5, uwzględniając przypadki uzasadniające potrzebę niezwłocznego udzielenia osobie zatrzymanej pierwszej pomocy medycznej lub potrzebę poddania jej niezbędnym badaniom lekarskim, czas i organizację tych badań oraz sposób ich dokumentowania.
10. Minister właściwy do spraw wewnętrznych określi, w drodze rozporządzenia, warunki, jakim powinny odpowiadać pomieszczenia w jednostkach organizacyjnych Policji przeznaczone dla osób zatrzymanych lub doprowadzonych w celu wytrzeźwienia, oraz regulamin pobytu osób w tych pomieszczeniach, uwzględniając ich lokalizację i wyposażenie, niezbędne części składowe oraz warunki techniczne pomieszczeń i ich wyposażenia.
Dziennik Ustaw z roku 2002, nr 7, poz. 58

Tytuł:
wiarus senior

Waldi pisze:
Od początku.Powinien się przedstawić stopniem imieniem i nazwiskiem oraz podać z jakiej jest jednostki.Nastepnie powinien podać podstawę legitymowania.Powinien też poinformować że na jego działanie można złożyć zażalenie,np zwiazane z kontrolą osobistą,nie mylić z przeszukaniem.

Kolego, zwariowałeś? "Ciemna, zimna noc", jak napisał autor postu... Policjanci to nie przedszkolanki...

Pozdrawiam :-)

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

RychuTaryfiarz pisze:
Ide sobie ulica (100%trzezwy) jest ciemna, zimna noc.Nie rozrabiam, nie pluje itp.Zatrzymuje mnie patrol policyjny(trzech chlopa),no i standardzik-dokumenty,gdzie ide,skad ide.No i w koncu jeden z tych kolesi nakazuje podniesc mi lapki do gory i chce wlozyc lapy do moich kieszeni,zrewidowac.Ja sie odsuwam i mowie ze nie ma mowy,ze moge mu pokazac zawartosc kieszeni, ale nie pozwole sie obmacywac.
Kto mial racje w tej sytuacji?
Czy policjant moze mnie od tak sobie przeszukiwac?

Pozdrawiam.

Pierwsze zdanie z Twojej wypowiedzi (oprócz nawiasu) widniało by w notatce policjanta na temat przeszukania gdybyś wniósł skargę. Istnieje (istniało ? kilka lat temu miałem styczność - powiedzmy dość bliską - z pewnym znakomitym gliną) w policji coś takiego jak uzasadnione podejrzenie czy coś takiego. Ciemna noc, zimno, spaceruje sobie samotny typ.... to jest uzasadnienie. Poza tym w policji funkcjonuje stare i niezmywalne prawo, że "papier przyjmie wszystko" ;) choćbyś był najbardziej kulturalną osobą na świecie, kiedy policjant napisze, że zachowywałeś się agresywnie, używałeś wulgaryzmów pod ich adresem itp. to... papier to przyjmie ;) młodzi gliniarze mogą o tym nie wiedzieć, ale jeśli trafią pod szkołę do starych sierżantów to przyswoją to w pierwszej kolejności. Także w Twoim przypadku to policjant miał rację.

Waldi pisze:
Od początku.Powinien się przedstawić stopniem imieniem i nazwiskiem oraz podać z jakiej jest jednostki.Nastepnie powinien podać podstawę legitymowania

wszystko w teorii się zgadza, dlatego zawsze warto niepostrzeżenie nagrywać takową rozmowę i mając tego świadomość zachowywać się całkowicie kulturalnie i opanowanie niezależnie od nastawienia drugiej osoby... działa to jednak w dwie strony ;) to samo może uczynić policjant.

Waldi pisze:
Naprzyjmowali ludzi z łapanki,bo nie ma komu pracować to i takie później są skutki.

w policji liczą się raczej znajomości typu: wujek w komendzie głównej, komisarz tu i tam itd. wierzcie mi... wtedy dopiero się w d.... przewraca.

RychuTaryfiarz pisze:
Ja myslalem ze policjant moze naruszyc moja nietykalnosc tylko w uzasadnionych przypadkach

czytaj pierwsze zdanie swojej wypowiedzi ;) i to o czym pisałem

Cytuj:
Nie ma czegoś takiego jak rutynowa konntrola!

haha, ta wypowiedź mnie najbardziej rozbawiła
:lol:

to tyle co chciałem napisać... nie śledzę dynamizmu przemian w policji, jednak jeśli nic się nie zmieniło to pomimo dość młodego wieku wiem o oficjalnych i (tu bardziej) nieoficjalnych mechanizmach funkcjonowania policji dość sporo :) także chętnie się wypowiem. Pozdrawiam

dlatego tutaj jestem
[quote]"Jazda Mercedesem to tak jakby trafić do nieba- bez konieczności umierania"[/quote]

na co dzień skromny ale dumny posiadacz swojego pierwszego auta:
Opel Astra F 1.4 8v :)

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 4 5 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00