MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 09, 2025 3:16 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 102 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 57 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Az sie dziwie, ze to Palikot wyskoczyl z taka inicjatywa, chyba bedzie z nim trzeba pogadac na jakims happeningu, bo troszke przesadza z problemem sprowadzanych aut. Ja chce sobie w przyszlym roku znalezc ladne W124, pewnie prawie pelnoletnie, nie dosc, ze bede musial zaplacic z 5-6k euro, to jeszcze 500 euro o tak o wyrzucic.. A gdzie drobne na zakupy w lidlu..

*C124 E200 94r. brillantsilber *W124 250D 86r. taigabeige *W126 260SE 87r. nauticblau ex*W124 300D 92r. arcticweiss ex *S210 270CDI 01r. antrazitgrun *W202 C180 96r. brillantsilber ex

Tytuł:
Klubowicz

Janfocus pisze:
W Niemczech jest pełno zabytkowych porshe i innych i jakoś mogą jeździć -ja tez bym chciał aby u nas była taka kultura techniczna...

Jak rejestrujesz tam auto na auto historyczne, zabytowe itd (tablice bodajrze H07) to musisz miec przynajmniej 1 auto do jazdy codziennej. Tamtym mozesz przejechac sie od czasu do czasu. Majac go zarejestrowanego normalnie, co tez mozna, placisz spore podatki, co w przypadku w123 oznacza podwojenie, a przy np 300d potrojenie wartosci auta [oczko] Poza tym takie autko nie wjedzie do wiekszosci duzych miast. A wiec nie jest tak rozowo, ze mozesz oldtimerem codziennie sie poruszac bez przeszkod.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

beet pisze:
Ja chce sobie w przyszlym roku znalezc ladne W124, pewnie prawie pelnoletnie, nie dosc, ze bede musial zaplacic z 5-6k euro, to jeszcze 500 euro o tak o wyrzucic..

A teraz ile zapłaciłbyś akcyzy za takiego w124 jakiego szukasz?

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

b@rtek pisze:
Ja spotkalem sie wiele w mojej miejscowosci z tym ze takie auto nawet nie musialo jechac na przeglad bo pan diagnosta za "flaszke" bez problemu podbijal co trzeba!

Prędzej taki złom zarejestrujesz kupując auto w kraju niż za granicą. Przecież nikt nie jedzie 500km do Niemiec po 20 letniego forda fiestę, bo by się to nijak nie opłaciło. To o czym piszesz, to problem korupcji a nie złego stanu sprowadzanych aut.

Moim zdaniem powinni wycofać te wszystkie akcyzy, opłaty recyklingowe i inne tego typu złodziejskie fanaberie.
Dla kogo w dzisiejszych czasach samochód jest luksusem, żeby akcyzę za niego pobierać!?

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

No tak, wielkie oburzenie, bo ktoś chce ukrócić powszechny proceder oszukiwania Państwa na akcyzie. Winni są ci wszyscy importerzy n.p. Mercedesów za 500Euro, które to 500Euro stanowi podstawę do naliczenia akcyzy. Przy niemal każdym 124, nie licząc 200D i 200E/E200, stawka akcyzy to ponad 13%, czyli aby zapłacić 500Euro to Merc musi kosztować około 4.000Euro. To chyba w miarę normalna cena. Tylko że zaraz po przekroczeniu Odry robi się z tego 400Eurosków i już mamy groszową akcyzę. W słownikach nosi to nazwę oszustwa lub bardziej drastycznie: przestępstwa podatkowego.

Beet, za swojego wymarzonego 124 za 5-6k Euro zapłacisz prawie 800 Euro akcyzy, bo przecież Ty na 100% jesteś uczciwy i nie w głowie Tobie przestępstowo czy też oszustwo. Zatem powinieneś się cieszyć - 300Eu w kieszeni [zlosnik]

I o co tu kopie kruszyć? :lol:

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Bukol: To nadal akcyzę płaci się od kwoty na umowie?

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

zegarek pisze:
Bukol: To nadal akcyzę płaci się od kwoty na umowie?

Z tego co wiem to tak. Ale osobiście nie sprowadzam samochodów, to nie wiem.

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
wiarus senior

Bukol W tym kraju akcyzę płaci się aktualnie od wartości rynkowej w POLSCE ustalanej na podstawie EuroTaxu i to jeszcze tego dotyczącego sprzedaży który jest ok 20% droższy EuroTax niż ten dotyczący zakupu. Więc to nasze "uczciwe" państwo nalicza ci akcyzy od 30tys zł choć w rzeczywistości dałeś np. 4tys euro.
skrajna uczciwość i całkowicie ją popieram. :-? :-?

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 1231765
Cena katalogowa -20%, na umowę nawet nie patrzą jeżeli różnica jest większa niż 30%.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

No dobra pare osob przekonalo mnie zeby zmienic zdanie ale nie do konca :evil: Macie racje nie kazdego stac na nowe auto i fakt lepiej jezdzic starym golfem niz starym maluchem ale tak jak napisal Bukol ludzie oszukuja na kazdym kroku z podatkami akcyzami a to powinno sie zmienic i jeszcze jedno wedlug mnie powinno sie zaostrzyc przepisy odnosnie mozliwosci rejestracji auta i przegladow bo nie wszystko co jezdzi po naszych drogach powinno miec do tego prawo!

Tytuł:
wiarus senior

laudan pisze:
Jak rejestrujesz tam auto na auto historyczne, zabytowe itd (tablice bodajrze H07) to musisz miec przynajmniej 1 auto do jazdy codziennej.

laudan pisze:
A wiec nie jest tak rozowo, ze mozesz oldtimerem codziennie sie poruszac bez przeszkod.

wcale nie prawda!H-Zulasung czyli auto Oldtimer nie ma nic wspolnego z 07. Zreszta 07 jest juz wycofane od marca tego roku. Na zybytkowe tablice czyli H mozna zarejestrowac kazdego oldtimera, ktory jest:
a)30 lat stary
b)w miare oryginalnym stanie
c)stan techniczny nie budzi zastrzezen

Nic poza tym!Zreszta auta z tablicami H sa wykluczone z obowiazlu "glupich zielonych plakietek"i moga wiezdzac we wszystkie Umwelt-Zonen.Zreszta zarowno ubezpieczenie jak i podatek drogowy sa smiesznie niskie w porownaniu do normalnych aut.Tak ze w np.D posiadanie oldtimera na H tablicach wiaze sie wlasciwie z samymi plusami.

p.s.na wielu autach glownie oldtimerach widzialem juz takie cos:
Obrazek

Tez mam taka [zlosnik]

Tytuł:
Klubowicz

aegm pisze:
Nic poza tym!Zreszta auta z tablicami H sa wykluczone z obowiazlu "glupich zielonych plakietek"i moga wiezdzac we wszystkie Umwelt-Zonen.Zreszta zarowno ubezpieczenie jak i podatek drogowy sa smiesznie niskie w porownaniu do normalnych aut.Tak ze w np.D posiadanie oldtimera na H tablicach wiaze sie wlasciwie z samymi plusami.

Aegm Ty to chyba masz klopot ze zrozumieniem slowa pisanego [zlosnik] Nie pisalem jakie sa kryteria rejestracji na H itd. Tylko chodzilo o to w skrocie, zeby miec auto zzarejestrowane na H to musisz miec normalny auto do jazdy na codzien. Poprostu ubezpieczalnia nie da Ci OC na rejestracje H i nie pozwoli jezdzic nim na codzien, chyba ze masz u nich zarejestrowane "normalne" auto i zadeklarujesz sie, ze bedziesz jezdzil okazjonalnie. Reszte co piszesz to prawda, ale czytaj calosc. U nas jest inna sytuacja. Ludzie maja 1 stare auto i nim jezdza ile wejdzie.

Tytuł:
wiarus senior

laudan pisze:
Tylko chodzilo o to w skrocie, zeby miec auto zzarejestrowane na H to musisz miec normalny auto do jazdy na codzien. Poprostu ubezpieczalnia nie da Ci OC na rejestracje H i nie pozwoli jezdzic nim na codzien, chyba ze masz u nich zarejestrowane "normalne" auto i zadeklarujesz sie, ze bedziesz jezdzil okazjonalnie.

nie ja rozumie wszystko!ale to co u gory piszesz to tez nieprawda.Moge miec jednego oldtimera na H i nim normalnie na codzien jezdzic bez posiadania normalnego auta.chyba ze jest cos co nie wiem,ale mi sie wydaje, ze raczej nie [oczko]

Tytuł:
Klubowicz

aegm pisze:
Moge miec jednego oldtimera na H i nim normalnie na codzien jezdzic bez posiadania normalnego auta.chyba ze jest cos co nie wiem,ale mi sie wydaje, ze raczej nie [oczko]

Wlasnie cala zabawa polega na tym, ze nie mozesz [zlosnik] , bo nikt Ci go nie ubezpieczy, a nie ubezpieczonym wogole nie mozesz jezdzic [zlosnik] Warunek jaki uslyszysz w ubezpieczalni to auto z normalna rejestracja u nich. Po 2 jakby tak mozna bylo, to prawie kazdy Niemiec i OMC Niemiec by tak robil, bo 1. nie placilby podatku, 2. nie musialby miec plakietki [oczko] Mysle, ze Kielbik rozwialby watpliwosci, ale one on ma tez normalnie zarejestrowane auto i pewnie nie probowal miec tylko H.

Tytuł:
wiarus senior

laudan pisze:
Wlasnie cala zabawa polega na tym, ze nie mozesz , bo nikt Ci go nie ubezpieczy

dobra napisze tak! ja moge! [zlosnik] A to moze tylko dlatego ze w D jest 16 Landow, ktore maja rozne ustawy i do tego dziesiatki ubezpieczalni, ktore to tez maja swoje przepisy.
Jak jedna ubezpieczalnia mi powie, ze nie moge, bo xxx
to ide tam gdzie moge i gdzie mnie chca [cool]

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 102 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 57 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00