MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 09, 2025 12:56 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

siekan pisze:
Właśnie wie ktoś co to znaczy te ecopower?

Ja nie wiem, ale Mr Google cos wie:

Cytuj:
Ecopower Technology For Maximum Efficiency

Building a powerful engine is not difficult, but producing an engine that delivers high power, good fuel economy and low emissions is a challenge -- with the exception of Saab's Swedish engineering team. Saab's Ecopower technology, a concept shared throughout the Saab model range, is comprised of intercooled turbocharging, four valves per cylinder and Saab's award-winning 32-bit electronic engine management system known as Trionic. To help lower emissions, all Saab catalytic converters have been moved closer to the engine to allow them to heat to proper operating temperature faster. The Aero's full-boost turbocharger is also monitored by Automatic Performance Control (APC) which adjusts boost pressure based on fuel quality and octane. With water-cooled bearings, the turbo is engineered to last the lifetime of the vehicle.

W skrocie - zamiarem konstruktorow Saaba bylo uzyskanie sporej mocy, znosnego zuzycia paliwa i dobrego wyniku na analizatorze spalin przy zachowaniu trwalosci reaktora. Czy im sie to udalo, nie wiem, kompletnie nie znam tych silnikow.

Pozdrawiam

*C124 E200 94r. brillantsilber *W124 250D 86r. taigabeige *W126 260SE 87r. nauticblau ex*W124 300D 92r. arcticweiss ex *S210 270CDI 01r. antrazitgrun *W202 C180 96r. brillantsilber ex

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Znajomy swego czasu miał 9000, nie pamiętam z jakim silnikiem: 2.0 czy 2.3, na pewno bez turbo. W środku miał baaardzo dużo wypasu. Miałem okazję raz prowadzić to auto akurat nocą i powiem tak: wrażenia nieziemskie. Cały kokpit zaokrąglony wokół kierowcy, w ciemnościach czułem się tak, jakbym siedział w kabine samolotu, w dodatku z racji sporego wypasu miał dużo świecących się naokoło lampek ;) Komfort jazdy świetny, ergonomia wzorowa.Znajomy miał to auto 2 albo 3 lata, przez ten czas zaczęła tu i ówdzie wychodzić rdza. Niestety zakończyło swój żywot ratując życie właściciela.

Ex MB C124 '87 230CE
FSM 126el '95

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

eh--- lubie tak jak jest tak jak w samolocie - pod tym względem deska w mojej gwiazdce mi sie neipodoba!
w moim compackcie tez bylo jak w samoloci ewłasnie noca jak pisze tu kolega! takei porownaie- jezzilo mi si ejak bym siedziala w odrzutowcu - w meredesie jakbym była kapitanem duzego statku pasażerskiego - takiego tytanica:) - hehe takie porwnania:) [zlosnik] [oczko]

FSO Polonez caro plus 1.6

Tytuł:
swój chłop

Myślę, że to bardzo fajne, oryginalne auto, z klimatowym wnętrzem (szczególnie jak ma duży wypas). Jednak wydaje mi się, że absolutnie nie jest to dobra propozycja do kupienia auta użytkowego za 6 tys zł. Nie masz kasy, żeby kupić trzymające się kupy 124 a chcesz się władować w auto, w które można włożyć 2gie tyle w miesiąc. Volvo sobie kup chociaż, jakiegoś kanciaka czy coś co cie nie zrujnuje w przypadku awarii. Chyba, że ten Saab to super stan, igła a kolega nie może go sprzedać za więcej bo takie są ceny - wtedy warto zaryzykować, jednak ewentualne koszty naprawy mogą być wysokie.

ex: W123 200D, S124 250D, W123 200D, W124 250D, W123 240d, S124 300TDT, W210 320cdi

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00