pejpel pisze:
Dziękuję za tak duży odzew i wyjaśnienie o co chodzi, dzięki
filippo za foty. Niewątpliwie są ciężarówki lepsze i gorsze, mocniejsze i słabsze. Te ze zdjęć
filippo na pewno są bardzo fajne, ale nie wiem zbyt dużo o ich silnikach, czy możliwościach. Siłą rzeczy, patrzę powierchownie, po prostu na to jak wyglądają. A wyglądają wszystkie bardzo podobnie! Te aerodynamiczne wyraźnie odstają od tradycyjnych kształtów, natomiast tradycyjne, tak ogólnie rzecz biorąc wyglądają tak samo. Upraszczając, wszystkie mają tą samą bryłę, różnią się jedynie naklejkami i listewkami. To tak jak w osobówkach często bywa, że na tej samej płycie podłogowej robią niby inne marki, inne modele a są prawie takie same. Może projektanci ciężarówek stwierdzili że lepiej się już nie da, a nawet jeśli - to się nie opłaca, niemniej jednak żałuję że nie ma jakiegoś świeżego powiewu w dziedzinie ciężarówek. Takiego powiewu dla mnie, laika, który chce zobaczyć coś fajnego.
Przepraszam za pomyłkę włoski/hiszpański.
Swoją drogą ciekawe, że robili to w latach 90tych. Poza grillem (w tym żółtym), widzę nutę świeżości, na którą czekałem.

Zasadniczo tak jak napisał zebda - są to auta użytkowe więc nie design tu się liczy najbardziej a spalanie, moc, funkcjonalność, przestrzeń wewnątrz, serwisowanie itp, itd. Zasadniczo wszystkie te rzeczy są na podobnym poziomie u wszystkich czołowych producentów aut ciężarowych (Scania, Volvo, Man, Daf, Mercedes i nieco odstające Renault i Iveco) chociaż kierowcy potrafią godzinami rozwodzić się czy też spierać nad wyższością jednych aut nad drugimi. Nie śledzisz zapewne tego na bieżąco ale liftingi mają miejsce średnio co dwa lata u każdego producenta a same auta są w tej chwili wyposażone w naprawdę wszystko co może być kierowcy potrzebne jeśli chodzi o bezpieczeństwo jak i wygodę.
Podaję wartości mocno uśrednione dla ciągników siodłowych bez różnicowania na poszczególne marki:
Spalanie: 32-36l/100km
Pojemności: 12-16l
Moc: od 400 do 620 KM
Prędkości maksymalne: ograniczniki dla wszystkich aut do 89km/h
Cena za sztukę: ok. 100000euro
Wika pisze:
Osobiście nie gustuje w ciężarówkach mb z powodu większego spalania.
Mercedes zachwala nowego Actrosa właśnie niskim spalaniem. Ten automat służy również temu, że komputer ma lepiej dobierać przełożenia niż najlepszy kierowca.
Wika pisze:
Ale muszę przyznać ,że mercedes dobrze wyposaża swoje ciężarówki - mają już pełne automaty , system utrzymywania bezpiecznej odległości za autem , system automatycznego hamowania jakby kierowca zjechał z drogi itp.
Zgadza się ale nowe Volvo FH12 ma też to wszystko
Wika pisze:
Mimo wszystko ,z ciężarówek ,preferuję scanie.
Mój szef też
![[zlosnikz]](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
- na 43 ciągniki w firmie mamy 36 Scanii a jako ciekawostkę podam, że mamy kierowcę z siedemnastoletnim stażem który Scanią R420 jeżdżąc po DE, BE, DK, SE, NO, FR, GB, PL ma spalanie rzędu 28l na 100km gdzie pozostali mają 32-34.