MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz cze 29, 2025 10:50 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Plany!!
swój chłop
Awatar użytkownika

Zastanawiam się nad uczciwym wyremontowaniem mojej mesi.

z doświadczeń których macie napewno sporo, napiszcie mi z jakimi kosztami powinienem się liczyć (remont blacharski). Na chwilę obecną tylko gdzieniegdzie purchelki?

Pytanie może lakoniczne ale...

Proszę o info dobrych blacharzy lakierników, którzy podejmują się takiego dzieła w okolicach W-wy!

W123-200D-1982

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Pierwsza ważna sprawa to ocenić stan faktyczny blachy, a nie wizualny. Te małe purchelki to mogły wyjść tu i ówdzie bo:

1. Orginalne i nigdy nie ruszane elementy po wieloletniej walce z chemią z zimowych dróg walkę tę przegrały. (naprawa z udziałem niedużej ilości gotowych blach, głównie reperaturek)
2. Miejsca gdzie pojawia się korozja były już naprawiane i wychodzi bo zostało źle zrobione (jw)
3. Wychodzi bo całe elementy są przegnite/prostowane/naprawiane i tylko na wierzchu jeszcze jakoś wyglądają. (inwestowanie w takie auto osobiście bym odradzał, bo z naprawy nigdy nie będziesz w pełni usatysfakcjonowany, a na wymianę większości oblachowania wydasz sporo.)

Druga sprawa to na czym miałaby polegać naprawa:

1. Na zatuszowaniu ubytków i malowaniu częściowym.
2. Na rzetelnej naprawie z udziałem blach renomowanych producentów, przy użyciu wielowarstwowych sposobów zabezpieczenia naprawianych elementów, u blacharza, który nie wmawia w kilenta, że szpachle kładzie się tylko na gołą blachę, bo innaczej odpadnie. Z malowaniem całego nadwozia (z demontażem przynajmniej zewnętrznym a nie oklejaniem wszystkiego taśmą)

Musisz wiedzieć że:
1. Przy naprawie blacharskiej tak starego samochodu zawsze wychodzą dodatkowe niespodziewane koszty. Zakup nowych uszczelk bo stare przy zdejmowaniu się porwały albo rozsypały, wymiana części listew, kołki do listew, elementy mocowania gum zderzaków, szyby boczne (to tylko część z tych, które musiałem wymianiać u siebie)
2. Koszt materiałów lakierniczych na zrobienie całego auta w wariancie ekonomicznym (lakier akryl jednowarstwowy, podład, szpachle, grunty, itd) będzie oscylował w granicach 1000 - 1500 zł.
3. Za samo polakierowanie (wykańczanie szpachli, podkład + lakier właściwy) zapłacisz od 1200 w górę.
4. Trudno powiedzieć ile zapłacisz na naprawy blacharskie bo to zależy od stanu auta i czy do zakresu napraw dojdzie też podłoga, progi, nadkola itp elementy konstrukcyjne. Może to być od 500 do nawet 4000 zł
5. Dolicz koszt blach (http://osp.netium.pl), jakiegoś montażu - demontażu.

Uff... trochę się rozpisłem.
Pozdrawiam [oczko]

.....
Golf 1.2 TSI
maniek@w114-115.org.pl

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00