MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 09, 2025 2:37 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
wiarus senior
Awatar użytkownika

Mam firmowy samochod, ktory chcac nie chcac biora odemnie czasami ludzie z biura zeby gdzies podjechac (gdy jestem w biurze). I mam male podejrzenie ze jedna z osob pali w samochodzie - a mi generalnie smrod fajek przeszkadza - jako osobie nie palacej...

...przyznac ta osoba sie nie chce ze pali, a ja nie jestem pewien czy mnie nos zawodzi czy nie i czy to co dzis w aucie zobaczylem to popiół czy nie....czy jest jakis sposob zeby stwierdzic (test czy cos co zmienia kolor) ze ktos pali papierosy w aucie?

Kiedyś:
Matiz z kratką - Twardy Zawodnik; MB W124 230TE Aut. - Baleron Forever; Ford Focus II 5d - Fantastic Sam Plastik

Dziś:
Ford Focus kombi III - cholerne 6 biegów!

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

ja na przykład mam taki uraz do fajur, tak ich nienawidzę, że nie ma szansy abym się pomylił, czy było palone czy nie. W takie testy ogólnodostępne to wątpię. Poproś o szczerość, albo ewentualnie wygłoś oficjalny komunikat przy wszystkich, że skoro ta osoba nie ma odwagi się przyznać, to niech chociaż uszanuje to, że nie życzysz sobie aby palono w Twoim służbowym aucie.

nic więcej nie mogę chyba poradzić....

dlatego tutaj jestem
[quote]"Jazda Mercedesem to tak jakby trafić do nieba- bez konieczności umierania"[/quote]

na co dzień skromny ale dumny posiadacz swojego pierwszego auta:
Opel Astra F 1.4 8v :)

Tytuł:
wiarus junior

jak kipuje do popielnika (w co watpie) to przejedz palcem i zobaczysz pyl
jak nie kipuje do popielnika to kipuje przez uchylone okienko - wtedy popiol czasem widac na ramce od drzwi lub uszczelce z ktorej wychodzi szyba [zlosnikz]

W210 300TDT - ex
W210 320 CDI - ex

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Numer GG: 3972849
zwroc uwage po ktorej osobie, po kim jest ten ochydny zapach w aucie. jesli auto ma jasna tapicerke a przynajmniej slupki, podsufitke to przyjrzyj sie w okolicach szyby w drzwiach kierowcy moga byc malutkie brazowawe kropeczki albo bedzie troszke zzolkniete. sprawdz zapalniczke w aucie czy byla uzywana.. nic innego nie przychodzi mi do glowy.. powodzenia "sherlocku" ;)

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Weź pistolet, strzel w jedno kolano, przystaw do drugiego i grzecznie zapytaj, czy pali w Twoim służbowym aucie [zlosnik] Myślę, że się przyzna :lol:

Inna opcja. Zaproś wszytkich pracowników na badanie pojemności płuc. Jak wiadomo, palacze pojemność mają mniejszą [oczko]
Tylko czy takie śledztwo nie narazi Cię na śmieszność, czy gra jest warta świeczki skoro to jest tylko auto służbowe, czyli nie Twoje. Inna sprawa, jeżeli sam za nie zapłaciłeś, a firma jest Twoją własnością.

Tytuł:
postmajtek

azamat pisze:
Tylko czy takie śledztwo nie narazi Cię na śmieszność, czy gra jest warta świeczki skoro to jest tylko auto służbowe, czyli nie Twoje. Inna sprawa, jeżeli sam za nie zapłaciłeś, a firma jest Twoją własnością.

z tego co wiem to w autach firmowych raczej nie mozna palic, tak samo jak w biurze np

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

azamat pisze:
Weź pistolet, strzel w jedno kolano, przystaw do drugiego i grzecznie zapytaj, czy pali w Twoim służbowym aucie Myślę, że się przyzna

to juz troche przechodzony sposob teraz sa lepsze :lol: :lol: lepiej wez wiertarke i zacznij wiercic u dziure tez moze byc w kolanie i mu powiedz niech sie modli zeby pradu nie wylaczyli bo mu to wiertlo zosanie w nodze [zlosnik] [zlosnik]

a tak na serio to tak jak koledzy napisali wyzej, do tego moge dodac tlyko obserwacje siedzen jak sa welurowe to przyjzyj sie dokladnie siedzeniu czy nie jest poprzypalane nie koniecznie musi byc odrazu dziura na wylot moze byc lekko przytopione :)

pozdrawiam i udanego sledztwa [cool]

Ex. MB W124 E250D 93r - skasowany :/ ...... ale wroce do gwiazdy

Tytuł:
wiarus junior

ee nie od razu tam ze przypali ktos
to sie rzadko zdarza - troche powie Ci tez wycieraczka na dole i tylna kanapa [zlosnik]

W210 300TDT - ex
W210 320 CDI - ex

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Dzieki za rady...bede sie przygladac slupkom i uszczelkom...

...bo w aucie nie ma popielniczki i zapalniczki bo "nie wolno" palic w aucie...ale wiecie jak to jest z zakazami...

...Maksio ja tez jestem dosc solidnie uczulony na fajki i ostatnio tak na 90% bylem pewien ze bylo palone, ale brakowalo mi troche tych 10% zeby pojsc i op...lic te osobe...ale bede wahal i przygladal sie...dzieki.

P.S.
Sprawa z wiertarka i pistoletem jest awykonalna odrazu zaznaczam [zlosnik]

Kiedyś:
Matiz z kratką - Twardy Zawodnik; MB W124 230TE Aut. - Baleron Forever; Ford Focus II 5d - Fantastic Sam Plastik

Dziś:

Ostatnio zmieniony wt wrz 30, 2008 8:43 am przez zebda, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Jeżeli auto to sedan to sprawdź okolice tylnej półki przy szybie (na dole przy uszczelce), zbiera tam się dość duża ilość popiołu, jeżeli ktoś pali przy otwartej szybie.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

swoją drogą: daj znać jak tam Ci wyjdą wyniki śledztwa ;)

dlatego tutaj jestem
[quote]"Jazda Mercedesem to tak jakby trafić do nieba- bez konieczności umierania"[/quote]

na co dzień skromny ale dumny posiadacz swojego pierwszego auta:
Opel Astra F 1.4 8v :)

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Dzien po napisaniu posta znalazlem na tylniej polce (jest to hatchback) kilka bialych punkcikow, ale nie wiem czy to byl popiol, po calej nocy w garazu te biale punkciki (tak na oko 1-2 mm) byly calkiem twarde i nie rozpadaly sie jak ich dotykalem, ale z drugiej strony nie wozilem w aucie nic co moglo naniesc takie cos....

...na slupku byl tez jeden bialy punkt, ale to mogl byc jakis syf...generalnie w aucie jest czysto ale nie bylo swiezo po sprzataniu...

...a wczoraj nikt nie bral odemnie auta...jak cos bede wiedziec to dam znac ;) [zlosnik]

Kiedyś:

Dziś:

Tytuł:
wiarus senior

zamontuj monitoring, albo wyciagaj bezpiecznik od el. szyb jak wychodzisz z auta. Ewentualnie polecam rutkowskiego albo inspektora Gadget'a.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00