MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob cze 28, 2025 2:20 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop
Awatar użytkownika

Witam
Jakisz czas mnie tu nie bylo ale wrocilem i od razu z problemem. Od paru dni moj 123 po prostu przerywa, przy przyspieszaniu szarpie, na wolnych obrotach co jakis czas charakterystycznie "kopie", oprocz tego zaczal bardziej kopcic, no i oslabl chyba troche...
tyle objawow, co to moze byc?? wymienilem filtry i to samo, w koncu oddalem go ale do autoryzowanego serwisu boscha bo jak niektorzy moze pamietaja mialem troche przejsc z mechaniorami i zaden nigdy nic dobrze nei zrobil, a kase zawsze brali, taki serwis wydaje mi sie ma przynajmniej jakas odpowiedzialnosc za to co zrobi, no i po dniu grzebania w nim sprawdzania wszystkiego powiedziano mi ze kompresja dobra wtryski dobre, zawory dobre, no i rozebrali pompe... podobno lozysko w pompie czy cos ??? o co w ogole chodzi?? i mozeliwe ze jeszcze zaworki... 1200 samo lozysko, z zaworkami 1500, plus robota okolo 2000 za wszystko razem .. czy to normalna cena???? :-? :-?

Klubowicz

Jak na lozyko to spora przesada. Jesli nowe sekcje to koszt okolo 1200 trzeba liczyc, ale w tej sumie to powinna zamknac sie regeneracja calej pompy na org. czesciach. Jesli zdecydujesz sie na wymiane sekcji to tylko orginal Bosh, innych nie zakladaj, bo to pomyla, a kosztuja niewiele miej. Uzywana mozna kupic za okolo 300 lub taniej jak dobrze poszukasz. (Podalem ceny z tamtego roku z Wawy)

Tytuł: Pompa
postmajtek

Jaki masz silnik ?200 D?mam taką pompę

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

dzieki

a silnik to 300D(jak widac w podpisie:) ), a to pewnie nie pasuje...

ps. chyba jednak sie zdecuduje na regeneracje tej, troche kosztuje ale auto musi przejezdzic cala zime, a w sumie to pierwsza taka powazniejsza naprawa, poza tym chodzi igielka, na wiosne pojdzie do sprzedania i kto wie ... moze jakies 107 :D [zlosnik]

SimpeR

w123 300D '78

Tytuł:
Klubowicz

Simper pisze:
dzieki

a silnik to 300D(jak widac w podpisie:) ), a to pewnie nie pasuje...

ps. chyba jednak sie zdecuduje na regeneracje tej, troche kosztuje ale auto musi przejezdzic cala zime, a w sumie to pierwsza taka powazniejsza naprawa, poza tym chodzi igielka, na wiosne pojdzie do sprzedania i kto wie ... moze jakies 107 :D [zlosnik]

Hmmm, ja bym na Twoim miejscu poszukal uzywanej pompki, acha remoncik pompki do 300D bedzie drozszy o 1/4 tego co pisalem, bo dochodzi jeszcze jedna sekcja:) Poza tym popytaj sie w innych.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

tak tylko on stoi juz rozebrany w tym warsztacie a poza tym z wlasnego doswiadczenia wiem ze jak cos jest uzywane i tansze to bardzo zadko jest sprawne... wymienialem kiedys dyferencjal na uzywany bo tamten bil, nowy mial byc dobry a po wsadzeniu go tez bil i teraz mam dwa bijace i za wymiane tez placilem :) boje sie ze z tym bedzie to samo i wiecej wyjdzie niz naprawa... a oni tu przynajmniej gwarancje daja...

SimpeR

w123 300D '78

Tytuł:
Klubowicz

Mi sie udalo na dobra pompe trafic, ale tez robilem ja u faceta, ktory gwarantowal to.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

chcialem tylko napisac ze po raz pierwszy jestem w 100 % zadowolony z naprawy, zdecydowalem sie jednak na regeneracje tej pompy wlasnie w serwisie boscha i wymienili mi dwa lozyska w tej pompie oraz zaworki no i oczywiscie na orginalnych czesciach z boscha, no i co prawda kosz to 900 zl czesci i 600 robocizna czyli w sumie 1500 :o :o ale przynajmniej mam swiety spokoj nie jezdzilem jak burak za mechaniorami poprokami, dostalem gwarancje na pol roku, no i wszystko mi fajnie ustawili sprawdzili kompresje i inne rzeczy i autko chodzi cycus-malinka po prostu igielka:):):):) [zlosnik]

SimpeR

w123 300D '78

Tytuł:
Klubowicz

To sie chwali, a wymienili same zaworki, czy cale sekcje?

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00