MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr sie 13, 2025 7:57 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Czasami po prostu jest to niemożliwe. Pomijam kwestię tego, że jak jedziesz zgodnie z przepisami, to ciągle masz wrażenie, że ktoś Cię chce staranować, to jeszcze często są sytuacje tego typu:
Szeroka droga, po dwa pasy w każdym kierunku, szerokie pobocze, w pobliżu żadnych zabudowań,droga jest świeżo wyremontowana(remont skończony) i na początku tego pięknego, zdawać by się mogło pokazowego odcinka - ograniczenie prędkości do 30 km/h. I jak tu przestrzegać przepisów w Polsce? A żeby było śmieszniej zaraz stoją i "suszą", bo doskonale wiedzą, że to ograniczenie będzie respektowane w najlepszym razie przez traktorzystę, lub rowerzystę. Inną sprawą są debile jeżdżący 80 km/h po drogach osiedlowych, pelnych bawiących się dzieci. :evil: :evil: :evil:

MERCEDES-BENZ A 160 CDI 2005r. Jeszcze nie mój.
Mercedes W123 240D 1979r. - do sprzedaży jako dawca.
VW GOLF 1,6 LPG AUTOMAT 3D 1990r. -"CZARNY LOTNIK" - Sprzedany.

Tytuł:
Klubowicz

Numer GG: 267496
Małgosi przysłali niedawno mandat na dosłownie kilka dni przed upływem roku. Fakt, że mieli problem z ustaleniem własciciela pojazdu i kierowcy - podobno teczka z aktami była po roku bardzo gruba.

Co do wykroczeń za granicą. Pocztówki nie przychodzą tylko dlatego, że nie ma stosownej umowy między Polską i innymi krajami. Nie mniej jednak jadąc ponownie w kraju, w którym popełniło się wykroczenie, należy się liczyć z tym, że można zostac zatrzymanymi obciążonym za stare i nieprzedawnione wykroczenia.

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
wiarus junior

odgrzebie temat, mam pytanie, dzisiaj dostalem wyrok z sadu grodzkiego w sprawie fotki z fotoradaru,fotoradar z zlapal mnie 14.12.07 na komende zostalem wezwany w lutym, wszystko zalatwielem jak nalezy, przyznalem sie do winy, "Pan wladza" poinformowal mnie ze w przeciagu 30 dni przyjdzie do mnie mandat na kwote 100 zl bo na tyle mnie obciazyli, dzisiaj czyli po 5 miesiacach dostalem wyrok z SG na kwote 180 zl, wyczytalem tu ze jezeli komenda nie wysle mandatu w ciagu 30 dni, sprawa trafia do SG, i moje pytanie jest takie, czy mozna sie odwolac od tego wyroku, bo dlaczego mam placic wiecej dlatego ze komus sie nie chcialo zalatwic sprawy w terminie,
wiem,wiem w jakim kraju zyje, no ale lekko mowiac to jest grabiez, po za tym dodam delikatnie ze zapienila mnie grozba dodatkowej kary nie wiem w sumie za co?
mandat mam zamiar zaplacic, ale dlaczego mam byc dodatkowo obciazany, jak moge to rozwiazac? bawil sie ktos z tym jakos?

Mercedes W124 90r. 3.0D Turbo
Mercedes W123 81r. 2.8E Kombi
Mercedes W123 82r. 2,4D "Taryfa"
Mercedes W123 81r. 2.4D "beczkowóz"
Mercedes W123 78r. 2.4D automat

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

^80zl to koszty SG, jakies zamieszenie skoro przynales sie do mandatu to czemu sad byl ?

ex- W124 200D '92- skradziony w DW
ex- W124 300TD '92
ex- W115 240D 3.0 '74

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Chętnie odpowiem Gieniek, ale mam pytania wstępne:

- czy jest to wyrok nakazowy czy zaoczny, czy z dobrowolnego poddania sie karze( umieszczony) we wniosku o ukaranie;
- czy grzywna jest za wykroczenie 100 zł i koszty 80 zł( jak się domyślam 50 zł jest z tytułu tzw. ryczałtu za postępowanie i 30 zł opłata od grzywny)
-kiedy wyrok został tobie doręczony?

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

masz 7 vdni na zazalenie, gdyz dopiero po zazaleniu ktos "rzeczywiscie" zajmie sie sprawa...

R129- 500SL NALEŚNIK
W126C- 560SEC SECZYSKO
W123C- 230 CE 2.8 vel 200D BANDYTA

Tytuł:
wiarus junior

jest to wyrok nakazowy
co do kosztow to wygladaja tak:
100 zl za wykroczenie
50 zl koszty sadowe
30 zl na skarb panstwa

dostalem to w czwartek 24.07

chodzi mi o odwolanie sie w celu unikniecia oplat za koszty sadowe i na skarb panstwa, co do mandatu sie przyznalem i zaplace go, ale dlaczego mam placic za postepowanie sadowe skoro sie przyznalem do wykroczenia?

co mi grozi jezeli sie odwolam a sad nie uzna mojego odwolania?

Tytuł:
Klubowicz

Też tak miałem. Po prostu nasze wspaniałe prawo działa w ten sposób ,ze po upływie 30 dni stróże prawa nie mogą osobiście obdarować Cie mandatem. Nie istotne jest nawet to ,że dobrowolnie poddajesz się karze i przyznajesz do wykroczenia. Sprawa idzie do SG który oczywiście orzeka zgodnie z Twoją wolą , że jesteś bracie winien , dodają koszta sondowe itd i wtedy dopiero grzecznie możesz zapłacić . Tyle tylko, że to juz parę złoty więcej. I jakoś nikomu to chyba nie przeszkadza. [zlosnikz]
I ludzie mają pracę. [zlosnikz] I w ogóle to wszyscy są zadowoleni. [zlosnik] [zlosnik] Troszkę paranoja , wolałbym żeby pieniądze podatników były inaczej wykorzystywane niż na głupie sądy w durnych sprawach , a z drugiej strony było nie z......ć tak szybko.
Tomek.

Tytuł:
wiarus junior

TOMEK126SEC pisze:
Też tak miałem. Po prostu nasze wspaniałe prawo działa w ten sposób ,ze po upływie 30 dni stróże prawa nie mogą osobiście obdarować Cie mandatem. Nie istotne jest nawet to ,że dobrowolnie poddajesz się karze i przyznajesz do wykroczenia. Sprawa idzie do SG który oczywiście orzeka zgodnie z Twoją wolą , że jesteś bracie winien , dodają koszta sondowe itd i wtedy dopiero grzecznie możesz zapłacić . Tyle tylko, że to juz parę złoty więcej. I jakoś nikomu to chyba nie przeszkadza. [zlosnikz]
I ludzie mają pracę. [zlosnikz] I w ogóle to wszyscy są zadowoleni. [zlosnik] [zlosnik] Troszkę paranoja , wolałbym żeby pieniądze podatników były inaczej wykorzystywane niż na głupie sądy w durnych sprawach , a z drugiej strony było nie z......ć tak szybko.
Tomek.

chmm, bylo-nie bylo, robiac w owym czasie ok 8 tys km miesiecznie to i tak dobrze ze przez rok tylko jedna taka sprawe mam, tego fotoradaru nie zauwazylem :evil:

wracajac do tematu to chyba PRAWIE wszyscy sa zadowoleni :evil: moge sie od tego jakos odwolac zeby nie placic dodatkowych oplat? bo z jakiej racji mam placic dodatkowo za cos co bylo zbedne, o chodzi mi tu o postepowanie sadowe, skoro sie przyznalem do winy na komendzie, wiem ze marze w tej chwili mowiac ze jezeli nie zdaza mi przeslac mandatu w ciagu 30 dni to powinno ulegac przedawnieniu [zlosnik]

do kompletu powinni mi jeszcze doliczyc oplate na ojca dyrektora, wtedy to juz napewno wszyscy byliby szczesliwi :evil: [zlosnik]

z takim prawem, albo raczej z fatalna ludzka natura po co sie spieszyc, kiedy kazda zwloka procentuje i to az o 80% :evil:

cos ci nasi cudotworcy slabo sie staraja by ludziom zylo sie lepiej

Tytuł:
Klubowicz

O , TO,TO,TO ..... O To właśnie chodzi! :o :o Dziury w budżecie , niedofinansowanie policji itd. Po co się spieszyć , skoro po 30 dniach można zgarnąć więcej kasy i to przy poklasku sądu . Zwykły mandat jeszcze pewnie co niektórzy nosiliby w kieszeni miesiącami az zainteresowała by się skarbówka blokując konto delikwenta , a tak jest wyrok sądowy czarno na białym. Piękna sprawa , kolejny przykład jak uczciwośc popłaca. Było się nie przyznawać , udać " Niemca na rowerze " to przynajmniej wiedziałbyś za co Cię sądzą i za co jest kara. [zlosnik]
Tomek.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Gieniek - do czwartku 31.07 b.r. możesz zgłośić sprzeciw- zgodnie z pouczeniem ,które otrzymałeś - sprawa będzie rozpoznana na zasadach ogólnych czyli na rozprawie .
Napisz w sprzeciwie ,że wnosisz o rozprawę ale zaoczną( bez twojego udziału sąd wyda wyrok) i zwolnienie z kosztów sądowych z powołaniem sie na zasady słuszności , tj. art. 624 kpk,gdyż nie dałes powodu byś był nimi obciążony . Powstały one na skutek opieszałości policji. <br>Dodano po 2 minutach.:<br> Zawsze pozostaje odwołanie i po sprzeciwie apelacja do Sądu Okręgowego. Zobaczysz - w twoim przypadku pochwycą art. 624 kpk.

Tytuł:
wiarus junior

Danek pisze:
Gieniek - do czwartku 31.07 b.r. możesz zgłośić sprzeciw- zgodnie z pouczeniem ,które otrzymałeś - sprawa będzie rozpoznana na zasadach ogólnych czyli na rozprawie .
Napisz w sprzeciwie ,że wnosisz o rozprawę ale zaoczną( bez twojego udziału sąd wyda wyrok) i zwolnienie z kosztów sądowych z powołaniem sie na zasady słuszności , tj. art. 624 kpk,gdyż nie dałes powodu byś był nimi obciążony . Powstały one na skutek opieszałości policji. <br>Dodano po 2 minutach.:<br> Zawsze pozostaje odwołanie i po sprzeciwie apelacja do Sądu Okręgowego. Zobaczysz - w twoim przypadku pochwycą art. 624 kpk.

dzieki Danek za konkretne info, ale mam jeszcze jedno pytanie, nie zebym marudzil ale chodzi o to zeby nie wpasc z deszczu pod rynne,

co sie stanie jezeli zloze taki sprzeciw i sad go nie uzna, w wyroku zalaczyli pogrozke o wyzszej karze, czy jezeli sad nie uzna mojego sprzeciwu, automatycznie moge sie spodziewac powazniejszych konsekwencji, jezeli tak to jakich?

sprawa o tyle mnie irytuje, gdyz mam zamiar zostac instruktorem nauki jazdy, i dlatego nie chce sie za bardzo draznic

slszalem ze kiedys Janusz Wajs poruszal dokladnie taki sam przypadek jak moj, sprawa chyba rowniez oparla sie o jakiegos rzecznika praw, nie chce klamac ale taka plotke slyszalem, i podobno osoba ktora zglosila sie z tym do Wajsa nie miala nic do gadania, nic udalo sie zalatwic temu kolesiowi bo podobno takie prawo :evil: [zlosnik]
minelo sporo czasu i moze cos sie zmienilo w tej kwestii

ale poki co interesuja mnie konsekwencje zwiazane z odwolaniem

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Jeżeli złożysz tzw. sprzeciw w terminie wyrok wcześniejszy automatycznie traci moc. Sprawa zostanie rozpoznana na zasadach ogólnych. Nie wierze,że sedzia pogorszy ci sprawę , czyli uzna za właściwe wymierzenie wyższej kary , ale bedzie rozpoznawał to inny sedzia niż ten, który wydał wyrok nakazowy. Z kosztami - powtarzam masz duże szanse na zwolnienie.
Sąd nie bada zasadności sprzeciwu . Wystarczy ,że go złożysz to taka gwarancja procesowa strony.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3

Strefa czasowa UTC+02:00