MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr sie 13, 2025 7:15 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus senior

kuba124 pisze:
Wika pisze:
Trochę w Polsce jest utrudniony dostęp do informacji z tymi punktami ,bo aby dowiedzieć się ile ma się punktów karnych trzeba złożyć podanie w komendzie policji i zapłacić przelewem na poczcie lub w banku .

Trzeba podać PESEL i tyle. Żadnych przelewów. Sprawdzone osobiście. [zlosnik]

Być może masz rację .
Ja potrzebowałem pisemne zaświadczenie i musiałem zapłacić.

'07 E60 530D Sedan
'03 Aprilia SR50

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

MarcinMer pisze:
Wika pisze:
Powodzenia na egzaminie i jak już dostaniesz prawko , to uważaj na drodze .
P.S. Jeśli nie chcesz by to A8 stało i rdzewiało ...

Jak na razie nie ma tego problemu - prawko jest dalej w moich rękach i do momentu następnej kontroli Policji w nich pozostanie.... Mam nadzieję, że do tego czasu uda mi się potwierdzić moje kwalifikacje, przynajmniej w zakresie Beeeee ;-)

A jak Cię skontroluja to powiedz, że zapomniałeś ;)) Lepiej dopłacić 200 PLN, niż za nim później biegać :P

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Mor pisze:
Jak widać z wypowiedzi, poza 2 kolegami wszyscy jeżdżą przepisowo... Naprawdę ciekawe, widocznie to forum to jakiś ewenement w skali kraju.

Droga numer 29 na odcinku Krosno Odrzańskie - Słubice, ustawiono znak "UWAGA PRZEŁOMY" i ograniczenie prędkości do 50km/h. Jadąc ostatnio tą drogą z prędkością około 55-60km/h wszystkie auta, które mnie dogoniły (osobowe i TIR-y) wyprzedzały mnie bez najmniejszych skrupułów i to z prędkościami znacznie przewyższającymi te dopuszczalne "50", a ja czułem się jak zawalidroga. Myślę, że jakby wszyscy dostosowali się do tych rozsądnych "60", to ilość epitetów rzucanych przez kierowców po obu stronach barykady znacznie by spadła.

Pozdrawiam

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

:P dziwnie brzmi u kogoś kto zebrał kpl punktów stwierdzenie ,,potwierdzić kwalifikacje,, :)

Życzę kolejnej baaardzo szybkiej kontroli i zarekwirowania prawka oraz kilku powtórkowych egzaminów :P:P

Cytuj:
Mój post nie ma służyć trenowaniem sztuki generowania jakże dowcipnych, złośliwych komentarzy, a jedynie udzieleniu informacji 0.0001% użytkowników formum, którzy kiedykolwiek złamali lub złamią jakiś przepis

kiedykolwiek rozumiem bo każdy tak ma ale w Twoim wypadku to jest chyba nagminne :P:P a ile razy Cię nie przyłapali ? :P:P Piracie Ty wstrętny .. :P

Bardziej serio niż w żartach :)

jeszcze by tego brakowało żeby policja pisała pisma z informacją ile puntów zostało... Z drugiej strony taki kierowca wiedział by kiedy zacząć jeździć jak po drodze publicznej a nie po torze.... chociaż może czasem taki wypad na tor by się przydał żeby natura sama zweryfikowała ponad przeciętne umiejętności w mniemaniu co niektórych mistrzów kierownicy w swoich pięknych ( bo audi a8 takie jest) autach:P:P
Swoją drogą bo może tacy kierowcy tego nie wiedzą patrząc po tym co wyczyniają....ale takie auta też potrafią zostać skasowane grzebiąc w sobie kierowców i pasażerów.
I nie jest prawdą że odbiją się od innych samochodów w czasie wypadku niczym piłeczki gumowe i jadą dalej całe i zdrowe.

ex 126 280se Kijek
ex 115 220d

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Ja też słyszałem,że pkt karnych sąd grodzki nie nakłada,skoro skorygowali Ci mandat z 400 na 300zł,a o punktach nic w wyroku nie wspomnieli,troche to dziwne,ale niech wypowiedzą się specjaliści

Tytuł:
swój chłop

Ktoś mi powiedział...ja też słyszałem...ble..ble..ble...jeśli zatrzymały cię Psy za przekroczenie prędkości to logiczne jest że od razu dostajesz ileś tam punktów które trafiają od razu do głównego komputera..a mandat według taryfikatora.

W sądzie mogą tylko zmniejszyć kwotę mandatu...w 90% sąd zawsze zmniejsza :) a punkty zostają . Nieznajomość prawa nie tłumaczy.

Zadam jedno pytanie,czy można prowadzić auto w klapkach???...ja odpowiedz znam a Wy? Tak z ciekawości bo ostatnio byłem świadkiem takiej rozmowy między dwoma kierowcami...tylko nie patrzcie do regulaminu i nie pytajcie znajomych.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

leggio pisze:
W sądzie mogą tylko zmniejszyć kwotę mandatu...w 90% sąd zawsze zmniejsza a punkty zostają . Nieznajomość prawa nie tłumaczy.

Zadam jedno pytanie,czy można prowadzić auto w klapkach???...ja odpowiedz znam a Wy? Tak z ciekawości bo ostatnio byłem świadkiem takiej rozmowy między dwoma kierowcami...tylko nie patrzcie do regulaminu i nie pytajcie znajomych.

pytanie 1 - skąd te 90%? jakiś link do badań? bo z doświadczenia wiem że propocja jest odwrotna
ad2) jak nie ma w przepisach to można...

Miałem k...tyle aut co niektórzy w podpisie, na drugie popularność, na trzecie szacunek - teraz mam rower

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

leggio pisze:
Ktoś mi powiedział...ja też słyszałem...ble..ble..ble...jeśli zatrzymały cię Psy za przekroczenie prędkości to logiczne jest że od razu dostajesz ileś tam punktów które trafiają od razu do głównego komputera..a mandat według taryfikatora.

Dla mnie logiczne jest,że jeżeli kieruje się sprawę do sądu to podważasz zasadność uznania przez policjanta popełnienia wykroczenia i to sąd na podstawie ew dowodów,wtedy rozstrzyga sprawę o wykroczeniu lub nie,więc jak automatycznie można nałożyć punkty,jeżeli nie zgadzasz się z tym,że popełniłeś wykroczenie??? Przecież odmawia się przyjęcia mandatu!!!

kto Ci powiedział,że w sądzie mogą tylko zmniejszyć ilość mandatu?

A co do tego,że sąd grodzki nie nakłada pkt karnych dowiedziałem się na wykładzie z prawa wykroczeń,ale wykładowcy też często się mylą także nie będę sie upierał przy tym.pozdrawiam

Tytuł:
swój chłop

Ok może też zwiększyć sumę mandatu ale zazwyczaj zmniejsza...wiem ze statystyk policyjnych kolega jest Nadkomisarzem w drogówce. Ja wiem że dla wielu logiczne są różne sprawy ale pamiętajmy że żyjemy w Polsce...pytanie dlaczego przy odczytaniu wyroku nie spytałeś co z punktami skoro sędzia nic nie powiedział w tej kwestii? No przecież to logiczne ,skoro się odwołujesz i sąd zmniejsza kwotę mandatu to już punkty Cię nie interesowały?...jeśli sąd nic nie nie powiedział w tym momencie to jasne jest że utrzymuje ilość punktów...jeszcze raz przypomnę ...w sądzie trzeba znać swoje prawa bo za niewiedzę trzeba zapłacić jak w Twoim przypadku.

P.S. nieraz wystarczy tylko zadzwonić do drogówki albo podjechać a oficer dyżurny udzieli odpowiedzi i tyle.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

leggio pisze:
.Zadam jedno pytanie,czy można prowadzić auto w klapkach???...ja odpowiedz znam a Wy? Tak z ciekawości bo ostatnio byłem świadkiem takiej rozmowy między dwoma kierowcami...tylko nie patrzcie do regulaminu i nie pytajcie znajomych.

Nie można... tylko nie pytaj skąd wiem i nie wiem czy wiedzą to moi znajomi [zlosnik]

ex: Mercedes Benz W115 200D 1973
ex: Mercedes Benz S123 300TD 1983
ex: Mercedes Benz Actros MPII 1844 2007r.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

A ja jak jest ciepło to prowadze BEZ obuwia zadnego-warunek dłuzsza trasa i auto z automatem-naprawde wygoda duza jest [zlosnik] 8) A poza tym cos Cie sie tak uczepili i nagle wszyscy sa swięci? Kazdy z nas codziennie przekracza predkosc i powinien miec zabrane prawko co 3 dni -takie zycie i oznakowanie.Mnie czasami złapia w zabudowanym 75 km i jest mandat a za dwa dni jade za nimi i osi zapierniczaja po 90-100km /h w zabudowanym (bez sygnału,nie w akcji) i jest ok.....Szkoda gadać.

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

leggio pisze:
pytanie dlaczego przy odczytaniu wyroku nie spytałeś co z punktami skoro sędzia nic nie powiedział w tej kwestii? No przecież to logiczne ,skoro się odwołujesz i sąd zmniejsza kwotę mandatu to już punkty Cię nie interesowały?

Wyrok przyszedł pocztą i zakładałem, jak się okazało nielogicznie, że zawierał informację o wszystkich reperkusjach mojej zbrodni....

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

MarcinMer pisze:
leggio pisze:
pytanie dlaczego przy odczytaniu wyroku nie spytałeś co z punktami skoro sędzia nic nie powiedział w tej kwestii? No przecież to logiczne ,skoro się odwołujesz i sąd zmniejsza kwotę mandatu to już punkty Cię nie interesowały?

Wyrok przyszedł pocztą i zakładałem, jak się okazało nielogicznie, że zawierał informację o wszystkich reperkusjach mojej zbrodni....

A próbowałeś się dowiedzieć na policji dlaczego w wyroku nie ma punktów, a na Twoim koncie są? Jeżeli nie to spróbuj zapytać, nie zaszkodzi, a może pomóc.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

leggio pisze:
jeśli sąd nic nie nie powiedział w tym momencie to jasne jest że utrzymuje ilość punktów...jeszcze raz przypomnę ...w sądzie trzeba znać swoje prawa bo za niewiedzę trzeba zapłacić jak w Twoim przypadku.

W prawie nic nie jest proste!
skoro Sąd zmiejszył kwote mandatu należy spojrzeć w taryfikator czy mieści się w widełkach za dane wykroczenie - jeśli mieści, to może jest i jasne co napisałeś - ale jeśli nie mieści, to pytanie czy Sąd utrzymał w mocy wykroczenie a skoro tak to czy ma prawo orzec niższą sume niż przewiduje kodeks, zmienił jego kwalifikację ( a co za tym idzie ilość punktów) i czemu nie ma o tym onformacji.
W mojej ocenie na przyszłość dla wszystkich którzy to czytają - w analogicznej sytuacji żądajcie umieszczenia tej informacji w wyroku.

Nie chce mi się szukać czy był to element na tyle istotny by móc odwołać się/skorzystać ze środków nadzwyczajnych i nie wiem jak wyglądają wyroki analogiczne ??? może komuś się zechce

Co do statystyk prowadzonych przez Policję - z chęcią bym zobaczył jakieś - bo moja wiedza jest drugo biegunowa w tej kwestii

Miałem k...tyle aut co niektórzy w podpisie, na drugie popularność, na trzecie szacunek - teraz mam rower

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Dorzucę parę uwag do dyskusji :
1) rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 20 grudnia 2002 roku w sprawie postępowania z kierowcami naruszającymi przepisy ruchu drogowego,(Dz.U.2002.236.1998) przewiduje 10 punktów za przekroczenie prędkości powyżej 50 km/h; jest to wykroczenie z art 97 klub 92 par.1 kw,
2) obowiązek informowania o ilości punktów karnych ciąży tylko na funkcjonariuszu nakładającym grzywnę w drodze mandatu karnego(w postępowaniu mandatowym); brak w procedurze w sprawach o wykroczenia takiego obowiązku spoczywającego na Sądzie, tak więc naruszeniem prawa byłoby umieszczenie w wyroku informacji o konsekwencjach wypływających z prawomocnego skazania za wykroczenie drogowe w zakresie punktów ( nie za każde czyny- wykroczenia czy przestępstwa drogowe - rozporządzenie przewiduje punkty karne ; spora liczba zakwalifikowana jest z 0- ową stawką punktów, np. kierowanie pojazdem mimo orzeczonego przez Sąd zakazu - ale ten czyn stanowi przestępstwo z art 244 kodeksu karnego, zagrożone karą pozbawienia wolności do lat 3; Tak samo Sąd skazując za spowodowanie wypadku drogowego, czyli już przestępstwa z art. 177 par 1 kk lub inn. również w wyroku nie zamieszcza takich danych ale przesyła do ewidencji tzw. kartę informacyjną;
3) Sąd nie jest związany taryfikatorami czy wysokością proponowanego wcześniej mandatu ; reguła w wykroczeniach od 20 złotych do 5000 złotych ale np. za wykroczenie z art. 97 kw do 3000 zł. dochodzą koszty postępowania tzn. zryczałtowane w wysokości 100 zł plus 10 % orzeczonej grzywny ale nie mniej niż 30 zł,ewentualne koszty biegłego,
4) kolega z A8 najprawdopodobniej otrzymał wyrok nakazowy ( wydany bez rozprawy ) ew. wyrok zaoczny - od obu przysługuje w terminie zawitym sprzeciw. <br>Dodano po 5 minutach.:<br> Oczywiście w razie sprzeciwu ( 7 dni na złożenie) sprawa kierowana jest na rozprawę : z udziałem oskarżyciela z Policji, wzywa się świadków- zazwyczaj policjantów i nieraz ogląda się np. ciekawe filmy z videoradaru. [zlosnikz]

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00