MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob cze 28, 2025 8:47 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop
Awatar użytkownika

Cześć. W moim aucie wyje tylny most. Mechanicy radzą mi wymianę na używkę niewyjącą. Ale wg mnie to ostateczność. Na razie zamówiłem preparat http://www.xado.com.pl/tresc3.htm#sb i zobaczę czy coś to da czy tylko utopiłem 50 zł. A jeśli to nic nie da to co jest najczęstszą przyczyną wycia tylnych mostów? Czy można to jakoś naprawić bez wymiany całego? Będę wdzięczny za każdą podpowiedź. A ja ze swojej strony oczywiście podzielę się z Wami efektami wlania powyszej miksturki. Ale to dopiero po tym jak ją dostanę i wyjeżdżę wymagane kilometry.
Pozdrawiam Przemo

Tytuł:
wiarus senior

A na pewno most? czasem sie zdaży ze to wyje łożysko tylnej piasty albo zużyty jest przegub metalowo-gumowy między wałem a mostem ....a co do wycia też mam zamiar wprowadzic do mostu płyn tyle ze X-CERAMIC czy ktos to próbował może?

Tytuł: Wyjacy most
swój chłop
Awatar użytkownika

Na 99 % to most. Zresztą przewiozłem mechaniora i to potwierdził. Wyje mi w momencie przyspieszania. Gdy przekazywana jest jakaś siła poprzez wał. W momencie gdy puszczam gaz i jadę z jednostajną prędkością natężenie hałasu się znacząco zmniejsza albo zupełnie zanika.

Przemo

MB 124T 300D '87

Klubowicz

Witam,

Jak to wyjacy most, czyli charakterystyczny gwizd przy predkosciach powyzej 100, a takze przy odejmowaniu gazu to preparat na niewiele pomoze. Znawcy tematy wkladali banana lub trociny, ale zaraz sie pozbywali auta. Przyczyna glosnej pracy tylnej mosty sa km, ktore one przejechaly. W MB setki tysiecy km. Najczesciej padaja lozyska stozkowe lub para kol zebatych stozkowych. Obie rzeczy mozna naprawic, ale wiaze sie z wymiana zuzytych elementow, a te sporo juz kosztuja. Lozyska jeszcze dostaniesz w zamiennikach, ale pare kol tylko MB, albo regeneracja w Niemczech (koszt okolo 600E - 2-3 razy mniej niz nowy orginal). Ja zdecydowalem sie na uzywany (okolo 200tkm, cena 50E i w aucie jest o wiele ciszej). Jednak na naszych szrotach nie jest latwo trafic na dobry most. Co wiecej nie da sie go sprawdzic w reku. Czy wyje, czy nie slychac dopiero po probnej jezdzie i to na zimnym jak i cieplym oleju. Mozna sprawdzic luz, im wiekszy tym gorzej. Sladem wspolpracy widoczny na zebach wystepuje zawsze:) i doswiadczony mechanik, rozpozna czy jest niewlasciwy (ale nawet jak jest wlasciwy nie ma gwarancji, czy para kol stozkowych bedzie cicho chodzila - zmora nowych Polonezow), poza tym mozna spojrzec na wzery na zeba i ich ewentualne braki. Jedno i drugie dyskwalifikuje most.

U mnie po wymienie poprawilo sie, ale okazalo sie ze jest luz pomiedzy polosia a piasta kola. Polos wymieniona i nadal, pozniej piasta i znow ciszej. Jak Twoje auto ma duzo km to moze sie okazac, ze most to tylko czesc czalosci halasu. Aha masz mocne autko z napedem na 4 kola, wiec most jest mocniej obciazony, ale znalezc dobry most do w124 nie powinno stanowic problemu, duzo gorzej jest ze starszymi autkami.

Powodzenia

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Dzięki za rady. Wiem że z trafieniem na dobry uzywany most może być problem. Dlatego najpierw chcę spróbować tego środka. Jeśli to nie wyda będę jednak zmuszony do szukania dobrej używki. Bo z tego co piszesz jest ona znacznie tańsza niż remont.

Przemo

MB 124T 300D '87

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

A tak przy okazji jak juz jestesmy przy mostach to moze wiecie ile i jakiego oleju wchodzi do tylnego mostu i skrzyni biegow w mercedesie 123 220D z 77`??? :oops:

memonick@02.pl

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Mi tez wydaje sie ze most wyje w momencie odpuszczania gazu. Albo kiedy jedziesz na wysokim biegu z mniejsza szybkoscia.

Tytuł:
Klubowicz

memonick pisze:
A tak przy okazji jak juz jestesmy przy mostach to moze wiecie ile i jakiego oleju wchodzi do tylnego mostu i skrzyni biegow w mercedesie 123 220D z 77`??? :oops:

Tylny most 1l, olej do przekladni, np Moblil HD
Skrzynia, tez chyba 1 litr, olej klasy ATF - taki jak do automatow, na innym skrzynia zaraz padnie.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

do skrzyni chyba 1,5l

wolny wakat na beczkę :)

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

dlaczego olej ATF taki jak do automatow? czy on nie bedzie za rzadki? dlaczego na innym ma pasc skrzynia?

Tytuł:
Klubowicz

niedz pisze:
dlaczego olej ATF taki jak do automatow? czy on nie bedzie za rzadki? dlaczego na innym ma pasc skrzynia?

To dobre pytanie:) Taki zaleca MB (http://macmerc.netium.com.pl/w123/manua ... age83.html) - czytajcie manuale!, to ze rzadki to + w zimie, bo nie trzeba sie meczyc z lewarkiem. Co do zwyklych przekladniowych, to po 1-1,5tkm kola zebate nadaja sie ponoc do wymiany, tak jak mowia mechanicy. Przy stosowaniu ATF, manual w123 jest prawie niezniszczalny, po naprawde duzych przebiegach padaja lozyska. Pewnie chodzi tu o sklad oleju.

ps. Do mechanicznej skrzyni wchodzi 1,6 litra, ale chyba do tych nowszych mniej.

Tytuł:
swój chłop

Z tym olejem do skrzyni to prawda, znam to z autopsji. Robiłem kiedyś sprzęgło i "natchneło" mnie żeby wymienić olej przy okazji. W polskiej książce o W115 przeczytałem ze Hipol to i nalałem. Jak łatwo się domyśleć po około 1,5 tyś. km miałem stado wyjców pod autem. Szczególnie zaś gdy auto było nierozgrzane jesienią i zimą. Nalałem później ATF, ale skrzynia nie odzyskała dawnej świetnosci. Wyjec pozostał. [szalone]

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Wiec jusz wszystko jasne. Tak jak mowil laudan do skrzynki wchodzi 1,6 oleju klasy ATF a do tylnego mostu litr oleju klasy HD. Serdecznie dziekuje wszystkim za podpowiedz. [zlosnikz]

memonick@02.pl

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00