MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr sie 13, 2025 9:03 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 4 Następna
Autor Wiadomość
wiarus junior
Awatar użytkownika

Koledzy!
Czy może jest wśród nas jakiś policjant, który mógłby mi wytłumaczyć, dlaczego na naszych ulicach w ogóle nie widuję już drogówki?

To, co wyprawiają kierowcy we Wrocławiu(pewnie w innych miastach też) codziennie jeży mi włos na głowie. Przepisy ruchu drogowego chyba są całkowicie obce dla 80-90% kierowców. Nie respektują żadnych znaków drogowych, ani poziomych, ani pionowych, nawet czerwone światło nie dla wszystkich jest powodem do zatrzymania.
Wszelkiego rodzaju slalomy i inne karkołomne figury, żeby tylko być pierwszym.

A może to ja jestem dziwny jakiś, że jeżdżę tak, jak mnie uczono na kursie prawa jazdy?

Tytuł:
wiarus senior

A ja ponawiam pytania odnośnie skutera :

Odnośnie jazdy na skuterach mam pewne wątpliwości prawne i praktyczne jeśli chodzi o jazdę z pasażerem .
Zaznaczam,że rozmawiamy o motorowerze czyli pojemność <50 cm3 , ogranicznik prędkości . Skutery mam zarejestrowane na dwie osoby .

1.Czy córka ( 14 lat , karta motorowerowa ) może wozić na skuterze np. swoją koleżankę ? Oczywiście obie w kaskach .
Narazie jej nie pozwalam na wożenie kogokolwiek , bo sama musi się jeszcze uczyć jeździć,choć jej wydaje się ,że już umie .
Poza tym nie chcę ryzykować .

2.Czy ja mogę wozić swojego synka ( ma 5,5 roku ) ?
Rowerem mogę, samochodem mogę a motorowerem ?
Jeśli tak , to gdzie ?
Za mną ? Trochę ryzykowne - może się nie utrzymać ,gdy zbyt szybko ruszę.
Wolałbym z przodu ( tak go woziłem po podwórku i tak uważam ,że jest lepiej ) ale co będzie jak zatrzyma nas policja ?

'07 E60 530D Sedan
'03 Aprilia SR50

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

... u mnie pod firmą jest zakaz zatrzymywania z obu stron uliczki ( dostyć wąskie gardło przy zjeździe z głównej)i dzisiaj widziałem obrazek jak radiowóz drogówki na cm mijał się z drugą osobówka nie bez komplikacji , cofania itd bo z każdej strony stoi zaparkowany sznurek samochodów :P zero reakcji :)
Co do jazdy figurowej samochodem i sprintów u mnie jest to samo ciągle jakieś stłuczki i wypadki ale co tam nawet suszarki nie postawią dla postrachu bo po co :) Chociaż przepraszam dawno temu na wjeździe do miasta znak świetlny postawili pokazujący prędkości oraz czerwony napis ,,ZWOLNIJ,, I po co... ? po to żeby teraz panowie bawili się w to kto więcej nakręci na ten licznik :P Faaajanie jest :)

ex 126 280se Kijek
ex 115 220d

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

jak jest wątek o milicji ,to ja też mam pytanie,
czy milicjanci muszą przestrzegać przepisów ruchu drogowego?

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Numer GG: 4094058
ghost2255 w Warszawie jest dużo policji ;) ... i o dziwo zawsze zatrzymują mnie (jako spokojnego kierowce, który stara się nie naginać zbytnio przepisów) [ale szczerze wam powiem, że serio chyba jakoś mniej policji na ulicach się zrobiło.. albo mam takie wrażenie]
Wika Miałem gdzieś książeczke do nauki na egzamin (karta rowerowa i motorowerowa). I tam było napisane, że można małe dziecko przewozić (o ile pojazd jest do tego przystosowany)... i tam były zdjęcia jak gościu wozi swoją pociechę na kanapie przed sobą i za sobą.. więc chyba niema co do tego większych utrudnień prawnych.
Co do Twojej córki to mam wątpliwości. Gdy ja zdawałem kartę na motorowerową wyraźnie było mówione, że (przy ówczesnych 13 wiosnach na karku) nie możemy przewozić pasażera (chyba dopiero od 15 roku życia czy jakoś tak) ... oczywiście nikt nigdy nie zwracał uwagi na ten przepis ale jakoś tak to wygląda.
Jeśli sprawa się nie rozwiąże to jak będę w domu (w sobotę) to sprawdze dokładnie co tam było w przepisach.
Pozdrawiam
p.s policjantem nie jestem :) <br>Dodano po 2 minutach.:<br>
t.king pisze:

M.O powiadasz ;)??
Muszą (powinni) .. jednak mają prawo do nagięcia przepisów (np przy użyciu koguta bądź podczas zatrzymania - jednak tu uwaga! nie mogą zatrzymywać tam gdzie ruch zostanie utrudniony itp).

Cadillac DeVille Lowrider
Chevy '64 Impala SS Lowrider
C123 280CE
S124 250D
Lincoln Town Car -ex
C124 300CE 24V -ex
W126 420SEL Cali. -ex
W123 240D '84 -ex
W123 200D -ex

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

ALPAq pisze:

Jakie pytanie taka odpwiedź
Milicjanci nie muszą przestrzegać ruchu drogowego ponieważ nie ma czegoś takiego jak Milicja

Miałem k...tyle aut co niektórzy w podpisie, na drugie popularność, na trzecie szacunek - teraz mam rower

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

ghost2255 pisze:
To, co wyprawiają kierowcy we Wrocławiu(pewnie w innych miastach też) codziennie jeży mi włos na głowie. Przepisy ruchu drogowego chyba są całkowicie obce dla 80-90% kierowców. Nie respektują żadnych znaków drogowych, ani poziomych, ani pionowych, nawet czerwone światło nie dla wszystkich jest powodem do zatrzymania.
Wszelkiego rodzaju slalomy i inne karkołomne figury, żeby tylko być pierwszym.

we Wrocławiu powiadasz... spróbuj przejechać parokrotnie trasę Nidzica-Olsztyn, która biegnie w dużej mierze po drodze numer E7

LUDZIE ! KTO DAJE WARSZAWSKIM KIEROWCOM PRAWO JAZDY !!!!??!?!?! Kuźwa mać rzuca mnie już normalnie i zbiera mi się na mdłości jak widzę rejestrację na W ! Przecież to jest tragedia co ci ludzie robią ! :roll: ja przysięgam, że jakby mi dali karabin to bym wszystkich ich pod mur i rozstrzelał bo to nie ma słów. Królowie szos, tak im się wydaje. W dupach się chyba poprzewracało jednemu i drugiemu jak myślą że mają duże silniki czarne szybki i lakier. Czasami się zastanawiam czy oni sobie zdają sprawę z tego, że istnieje coś takiego jak przeciwny pas ruchu ? No bo jak inaczej mam to rozumieć, kiedy większość trasy muszę uciekać na pobocze bo gość z rejestracja "Wxxx yyy" wyprzedza moim pasem widząc, że jadę z naprzeciwka ? :|

Ostatnio mało brakowało i byśmy zginęli razem z moimi rodzicami, bo wyjechał nam warszawiak centralnie przed maskę, ojciec odbił na pobocze i wrócił na swój pas, zaczął klnąć a tu na zakręcie kolejny ! I zdąrzylem zobaczyć jego minę: ZERO DO BANI ! Czarne okularki i ma w dupie... -_-

Mogę te przykłady mnożyć TYSIĄCAMI ! trasa 60 kilometrowa a rejestracji warszawskich samochodów poruszających się a-normalnie mogę za każdym razem liczyć od 30 wzwyż. I jeszcze jedno: CZY KIEDYKOLWIEK podziękował Was warszawski kierowca jak zjechaliście mu trochę, żeby spokojnie wyprzedził ? PRZYSIĘGAM, że na stu takich trafia się 0 lub 1.
Przydałoby się jednak więcej tej drogówki jak Boga kocham ludzie :-? :-? :-?

dlatego tutaj jestem
[quote]"Jazda Mercedesem to tak jakby trafić do nieba- bez konieczności umierania"[/quote]

na co dzień skromny ale dumny posiadacz swojego pierwszego auta:
Opel Astra F 1.4 8v :)

Tytuł:
wiarus senior

ghost2255 pisze:
A może to ja jestem dziwny jakiś, że jeżdżę tak, jak mnie uczono na kursie prawa jazdy?

serio jezdzisz tak jak cie uczyli na kursie?! :o wg.mnie nikt tak nie jezdzi [zlosnik]

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Maksio pisze:

LUDZIE ! KTO DAJE WARSZAWSKIM KIEROWCOM PRAWO JAZDY !!!!??!?!?! Kuźwa mać rzuca mnie już normalnie i zbiera mi się na mdłości jak widzę rejestrację na W ! Przecież to jest tragedia co ci ludzie robią ! :roll: ja przysięgam, że jakby mi dali karabin to bym wszystkich ich pod mur i rozstrzelał bo to nie ma słów. Królowie szos, tak im się wydaje.

Zgadzam się w stu procentach. kierowcy z wawy to najwieksza zaraza na drodze ( oczywiscie nie wszyscy ). Ja juz sie nauczylem ze jezdzac po Polsce Warszawiaka nigdy nie przepuszcze, nie zjade na bok bo wiem ze on by tego nie zrobil. chamstwo chamstwo i jeszcze raz chamstwo. Nie dziwota ze istnieje stwierdzenie ze "Polska dzieli sie na Warszawe i reszte kraju..." wiem ze nie dotyczy to wszystkich ale warszawa na wyjezdzie jest panem drogi, przynajmniej w Łodzi i okolicach.

Odnosnie motoroweru. Mialem lat 13 czy 14 i smigalem motorowerem z kolega rok młodszym od siebie na legalu po ulicach, oczywiscie z karta motorowerowa. Raz mialem kontrole i policjanci nie zwrócili mi uwagi ze woże kolege małolata.

Odnośnie mili - policjantów. Radiowóz policji który ma wylaczone sygnalu swietlne i dzwiekowe jest traktowany jak normalny pojazd w ruchu ulicznym. Z właczonymi kogutami i sygnalami to wiadomo. Najlepsze jest to ze pojazd uprzywilejowany powinien miec wlaczone sygnaly swietlneI dzwiekowe. Pojazd ktory ma wlaczone tylko jedne z nich NIE JEST pojazdem uprzywilejowanym.

Obecnie: W124 200E '89

Ostatnio zmieniony czw cze 12, 2008 2:12 pm przez sobolini, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

i jeszcze jedna taka mała uwaga: kiedy człowiek wjeżdza do WWA i tamtejsi kierowcy widzą, że nie bardzo się orientuje w tym całym zamieszaniu to trąbią jak dzicz jakaś z lasu, wielcy cwaniacy...

a przyjeżdzają do nędznej Nidzicy... brak świateł i NAJPROSTSZEGO skrzyżowania nie potrafią przejechać ! sic :-?

dlatego tutaj jestem
[quote]"Jazda Mercedesem to tak jakby trafić do nieba- bez konieczności umierania"[/quote]

na co dzień skromny ale dumny posiadacz swojego pierwszego auta:
Opel Astra F 1.4 8v :)

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Numer GG: 4094058
Może macie sporo racji odnośnie warszawskich driverów .. W sumie ja to spokojnie i grzecznie jeżdżę ale co troche ktoś mi wyjeżdża (przeciętnie raz na tydzien-dwa z pełnej pary odbijam w pole.. żeby nie zmiażdżyć kobiety z trojgiem dzieci w fieście ...)... ALe też tak nie uogólniajcie... "że warszawiacy trąbią na innych" itp .. owszem różni są wszędzie kierowcy ... ja jak jeżdżę to widze ciagle rejestracje na D, G, K itd itp .. i jakoś nawet jak sie gubią, jak mylą pasy czy po prostu się motają przez brak znajomości topografii wawy nie widze zeby ciagle ktoś na nich trąbił i wybiegał z AK-47 ...
... Zauważyłem też że część warszawiaków jest niechętna do innych kierowców właśnie przez ich nie chęć do rejestracji zaczynajacej się na "W"
.... ale nie o tym też temat ... Sam nie mam cierpliwości i nerwów na tych sku*****ów którzy myślą, ze są bogami na jezdni.. mam nadzieje, że żaden nie odbierze mi chociaż by ładnego srebrniutkiego lakieru... i wisi mi czy frajer na WZ, WND, DW, czy na szwajcarskich blachach.
pozdrawiam
mojojojo13 pisze:
ALPAq napisał:

To nie ja napisałem :P .. świni mi nie podrzucicie ... ja tylko zaquoteowałem

Cadillac DeVille Lowrider
Chevy '64 Impala SS Lowrider
C123 280CE
S124 250D
Lincoln Town Car -ex
C124 300CE 24V -ex
W126 420SEL Cali. -ex
W123 240D '84 -ex
W123 200D -ex

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Trzeba tutaj napisać małe sprostowanie że wiele aut z rejestracją na Wxx to auta leasingowe , czyli poruszają się nimi super boscy przedstawiciele handlowi ( czyt. sfrustrowani akwizytorzy). Chociaż jak widzę rej. na W to staram się omijać to zjawisko szerokim łukiem.
Co do Policji (drogówki) na polskich drogach, to też uważam że jest ich zbyt mało i za słabo są egzekwowane przepisy ruchu drogowego. Jeden i drugi "boski" zgarnąłby po 20 pkt. w ciągu miesiąca , to by inaczej zaczęli jeździć.
A Milicjanci (na Ukrainie) powinni przestrzegać zasad ruchu drogowego, ale znając ich mentalność raczej tego ne robią [zlosnik]

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Maksio pisze:
LUDZIE ! KTO DAJE WARSZAWSKIM KIEROWCOM PRAWO JAZDY !!!!??!?!?! Kuźwa mać rzuca mnie już normalnie i zbiera mi się na mdłości jak widzę rejestrację na W !

Powiem tylko tyle -na swięta warszawiacy wyjeżdzają do domów i Warszawa pustoszeje...

ex W110'64 200D "Kaczuszka"
ex W123'81 240D "Niszczyciel" -obecnie tatowóz
ex 353W'87

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

zdrozało paliwo niespodziewanie a Policja ma tyle i tyle kasy na rok przeznaczone.Teraz wyszło ze paliwa mają mniej -to zeby starczyło do grudnia to mniej jezdzą....

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

aegm pisze:
ghost2255 pisze:

serio jezdzisz tak jak cie uczyli na kursie?! :o wg.mnie nikt tak nie jezdzi [zlosnik]

Po prostu nie prekraczam ciągłych linii, zatrzymuję się na czerwonym, z pasa "w lewo" jadę w lewo, z pasa "prosto" jade prosto i nie ganiam po mieście 100km/h a do tego wszystkiego używam kierunkowskazów, taki egzotyczny ze mnie kierowca.
Często jak głąb też stoję w korku, zamiast "normalnie" sunąć drugim pasem, który jest wolny i wcisnąć się "na krzywy ryj" przed samym skrzyżowaniem, nie zważając na linie na jezdni.

Ale tak mnie nauczono na kursie tak jeżdżę. Dlatego też nigdy nie udało mi się dojechać nad morze w 4 godziny, jak niektórym kaskaderom na drodze.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 4 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00