MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr sie 13, 2025 9:01 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus senior

Najnowsza 3-ka jest większa od swojej poprzedniczki .
I jest to bardzo dobre auto .
Czy można nazwać je rodzinnym ? Nie wiem .

'07 E60 530D Sedan
'03 Aprilia SR50

Tytuł:
wiarus junior

PK2 pisze:

BMW "3" to auto rodzinne?

biorąc pod uwagę te kryteria: "Auto musi być pakowne, wygodne na długie dystanse, poręczne w mieście (ale bez przesady, nie może to być mini-hatchback), dynamiczne z silnikiem najlepiej benzynowym, dobrze wyposażone"

to BMW 3 w wersji kombi całkiem pasuje do opisu (pakowne w trasy, a jeszcze poręczne w mieście).

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

PK2 pisze:
BMW "3" to auto rodzinne?

W naszych warunkach jeszcze kilka lat temu Tico i Cinquecento były autami rodzinnymi :lol:
Na dzień dzisiejszy autem rodzinnym jest kompakt (Gulf, Astra, Focus), a C i 3 to auta o numer większe niż kompakty. To już klasa średnia, zatem jak najbardziej auto rodzinne. Bo w końcu E i 5 to już wyższa klasa średnia więc auta powiedzmy luksusowe. Owszem jest jeszcze S i 7 ale to już w ogóle high-class ;) [zlosnik]
Zatem BMW 3 to pełną gębą auto rodzinne [zlosnikz]

W123 C 230CE 1983r i W115 220D 1974r
Stare Mercedesy ... są doskonałe.

Ostatnio zmieniony śr cze 11, 2008 6:41 pm przez broneq, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
wiarus senior

a ja bym nigdy nie kupił nowego auta :D paranoja.... wyjeżdżając z salonu tracisz na wartości, serwis gwarancyjny to zdzierstwo...

polecam nowe audi a6 kombi :) jest poprostu prześliczne i niezawodne 8)

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

drwalu pisze:
a ja bym nigdy nie kupił nowego auta

Ja też nie :D ale pisałem to już w pierwszym poście tego tematu
drwalu pisze:
polecam nowe audi a6 kombi :) jest poprostu prześliczne i niezawodne 8)
O wyglądzie nie będę pisał, bo Audi nie dorasta do pięt MB i BMW, ale A6 to już za wysoka półka cenowa jak na 110-130tys.

Tytuł:
postmajtek

suzuki grand vitara

Tytuł:
wiarus senior

broneq pisze:
O wyglądzie nie będę pisał, bo Audi nie dorasta do pięt MB i BMW, ale A6 to już za wysoka półka cenowa jak na 110-130tys.

W tym przedziale cenowym, w praktyce, odpadają wszystkie Mercedesy, BMW i Audi. Ceny katalogowe owszem, będą w granicach 120+ tysięcy za w miarę przyzwoity silnik (choć nie w przypadku Mercedesa, za te pieniądze będą tylko 4 cylindry), ale dołożenie czegokolwiek ekstra, spowoduje duży wzrost ceny. No i oczywiście trzeba jeszcze pamiętać o ubezpieczeniu. Ja bym operował pojęciem "ceny za wyjazd z salonu", a nie ceną z katalogu. Moim skromnym zdaniem, to są dość różne rzeczy. I nadal będę się upierał, że BMW 3 nie jest samochodem rodzinnym. Z tyłu w ogóle nie ma miejsca. A Audi A6 czy BMW 5, to są już zupełnie inne poziomy cen.

Pozdrawiam

Tytuł:
wiarus junior

Tyle że A6 nie jest autem rodzinnym, a po prostu luksusowym. I na pewno zwinne w mieście nie będzie.

Dużo lepszym pomysłem jest np Grand Vitara, albo BMW 3 kombi. To drugie autko spełnia założenia tego kto pisał (oczywiście z twoim pojęciem rodzinności może się to rozmijać - ale odpowiedzi odnoszą się do tego co mówił pytający).

Więc takie BMW 318i touring - będzie miało klimę, elektrykę i wystarczającą ilość poduszek powietrznych (oczywiście można sobie zażyczyć jeszcze jakieś extra wyposażenie ... ale standardowe, które jest sprawdza się całkiem nieźle, a auto to nie golas).
Taka trójeczka będzie miała 2 litrowy silnik ze 143 KM. Jak ktoś szuka w miarę dynamicznego auta to naprawdę wystarczy - ja mam W124 ze 150 KM i naprawdę jeździ się całkiem przyjemnie (oczywiście można mieć i 3,2 ... można mieć i 5,0 - ale po pierwsze: ile to pali, a po drugie: gdzie to wykorzystać? - jak ktoś potrzebuje auta do normalnej jazdy to i 90 - 100 KM wystarczy).
3-ka w odróżnieniu od innych aut za te pieniądze da: prestiż, fantastyczne właściwości jezdne i naprawdę b.dobre wykonanie środka. Auto jest wystarczająco obszerne i do jazdy na długie trasy wystarczy. Prędkość max też starczy nawet na niemieckie autostrady - a jak ktoś jest maniakiem prędkości i chce koniecznie nowe, rodzinne auto, to musi wyskoczyć z 200-300 000 PLN

Co najważniejsze - wersja kombi 3-ki spełni założenia stawiane w wymaganiach (na pewno jest więcej miejsca z tyłu niż w Golfie czy Kii Ceed - a te auta uchodzą za rodzinne ... zresztą - fajnie jest mieć wielką tylną kanapę ... - tylko po co ? czy w takiej grand Vitarze z tyłu będzie znacząco więcej miejsca niż w 3-ce?)

A w salonie też można się potargować i kto wie ... może za tą cenę można by wyrwać np 318d touring - 143 KM i podkręcić za 2 tys do 170 KM (jeździłem ostatnio 520d 177 KM - i naprawdę nie brakowało temu autu mocy ani przy wyprzedzaniu, ani przy jeździe na autostradzie). A przy 2 litrowym dieselku nawet te 143 KM też spokojnie wystarczą (w pasatach starcza 115 KM, 130 KM też starcza i ludzie są zadowoleni, a przecież to ta sama klasa auta)

Tytuł:
swój chłop

jesli chodzi o duze rodzinne auto to moze POLONEZ CARO ??? ;) moze nie jest juz najnowszy ale napewno dosc spory i podobno dosc bezpieczny, a jesli cos sie zepsuje to w miare tanio naprawisz ;) no i najwazniejsze zobacz ile bys zaoszczedzil kasiory na jakiegos fajnego klasycznego mietka !!! ;) [zlosnik]

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Dżejkop pisze:
suzuki grand vitara
To jest bardzo fajny pomysł :o
W zasadzie Suzuki to w ogóle jest bardzo dobra marka obecnie. Mają dość ładne samochody (to opinia moich znajomy, którzy nie są maniakami motoryzacji jak ja). Vitara to bardzo dobre auto i jedno z niewielu typu SUV, które naprawdę potrafi zjechać z asfaltu!!

Co do BMW 3 to ja nadal się będę upierał, że jest "rodzinne". Rodzina to rodzice + dzieci, a w najnowszym 3 z tyłu jest porównywalna ilość miejsca co w W202. Ja miałem W201 i dało się nim podróżować w 4 dorosłe osoby w miarę wygodnie. W przeciwieństwie do BMW 3 E36, które z tyłu ma tyle miejsca co Audi 80 B3 czyli ... nie ma miejsca. Siedziałem w najnowszej 3 i to mnie tylko utwierdziło w tym, że pod każdym względem góruje nad W203, a W204 ... nie do końca podoba mi się jego stlistyka, czym 3 wygrywa, technicznie 3 jest lepsze, ale nadal pozostaje kwestia silnika. Nie kupi sie dobrego 3 za 130tys, a już MB, który nie musi mieć 200KM się kupi :)

Tytuł:
wiarus senior

broneq pisze:
Co do BMW 3 to ja nadal się będę upierał, że jest "rodzinne". Rodzina to rodzice + dzieci, a w najnowszym 3 z tyłu jest porównywalna ilość miejsca co w W202.

Broneq, a masz rodzinę, dzieci, czy jeździsz z dziećmi na dwutygodniowe wakacje, kiedy musisz spakować na taki wyjazd rzeczy typu wózek, wanienka itd i tonę bagażu? Na czym opierasz te swoje radykalne stwierdzenia i dlaczego się tak upierasz? Dlatego, że "kiedyś siedziałeś z tyłu w BMW 3"? BMW 3 jest wspaniałym samochodem, ale miejsce jest tylko z przodu. Nieporozumieniem jest porównywanie np. Passata, Vectry czy Mondeo kombi z BMW 3. W ww modelach jest znacząco więcej miejsca i w kategorii samochodu rodzinnego biją te modele BMW 3 na głowę. Już się wypisuję z tej dyskusji, dodam na koniec, że mój wybór, poza VW Passat kombi, to byłyby Vectra kombi, Mondeo kombi, Avensis kombi, Accord kombi i Ford S-Max. Za podany budżet można złożyć bardzo dobrze wyposażony samochód i wyjechać nim z salonu. Proszę nie zapominać, że do cen katalogowych, najczęściej trzeba doliczyć dopłatę za lakier metalik, ksenony, różne czujki parkowania, rolety w oknach (dla owych dzieci) i kilka innych udogodnień, których za cholerę nie dostaniemy za takie pieniądze w absolutnie wyjściowych, podstawowych modelach BMW 3, nie wspominając o silnikach z najwyższej półki versus tych z najniższej półki w BMW 3 (za te pieniądze).

Pozdrawiam

Tytuł:
wiarus senior

drwalu pisze:
a ja bym nigdy nie kupił nowego auta :D paranoja.... wyjeżdżając z salonu tracisz na wartości, serwis gwarancyjny to zdzierstwo...

To podziękujmy wspólnie tym ,którzy kupują nowe auta i zamiast je później złomować, łaskawie nam je sprzedają. Jedynie dzięki ich szlachetnej postawie możemy zasiąść za kierownicą wymarzonego,używanego auta :)

'07 E60 530D Sedan
'03 Aprilia SR50

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Moim skromnym zdaniem autem, które bije wszystkie w/w auta na głowę a nie jest tutaj wymienione jest Subaru Legacy Outback. Wyszedł w dieslu, ma genialny napęd , nie psuje się, ma rozsądną utrate wartości i w życiu go nie ukradną 8) Dodatkowo ma fajny fan klub gdzie można się pobawić ;)
C klasa nie dosyć, że mega biedna w tej cenie, to wykonana na żenującym poziomie. Serwis to kosmos. VW Passat , którego użytkuje to też tandetne auto z mega głosny zawieszeniem, które wali na dziurach jkaby koła miały odpaść :-? . Opla nikomu nie polece, ale to moje subiektywne odczucie.Poza tym, jakby ktoś chciał zobaczyć vectrę mojej bratowej z przebiegiem 130 tys to zapraszam. Z bmw nie miałem do czynienia więc się nie wypowiadam. Ciekawym autem może jest nowe A4, ale na rodzine to trochę małe auto.

Jeśli chodzi o suzuki ta zdecydowanie w tej cenie wolałbym Subaru forestera lub mitshibisi outlandera.

Przedział cenowy 110-130tys zł na nowe auto to cięzki przedział bo będzie zawsze dzielił samochody klasy średniej wyższej z przecietnym wyposażeniem a auta klasy średniej zbogatym. Zawsze bedzie dylemat.

Auto nowe to auto nowe i nikt mi nie wmówi, że nie ma wielu konkretnych zalet takiego auta, które będa rekompensowały utrate wartości w pierwszym roku. Mówię tutaj o kwestii obiektywnej nie subiektywnej...

pzdr

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

A ja sobie tak myślę że najlepszy będzie Fiat Ducato chłodnia, pełny zimnych browarków. Daje dużo cienia i jest w sam raz na wakacje ( z tymi browarkami na pace) Jeszcze do tego jakiś grill i luuz [zlosnik]

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

PK2 pisze:
broneq pisze:
Co do BMW 3 to ja nadal się będę upierał, że jest "rodzinne". Rodzina to rodzice + dzieci, a w najnowszym 3 z tyłu jest porównywalna ilość miejsca co w W202.

Broneq, a masz rodzinę, dzieci, czy jeździsz z dziećmi na dwutygodniowe wakacje...

W 2004 roku pojechałem nad polskie morze na dwa tygodnie z moimi rodzicami i moim młodszym bratem (cztery osoby w tym najmłodsza 16 lat, więc w zasadzie same dorosłe). Pojechaliśmy moim W201. Moja 190ka miała gaz, więc 1/3 bagażnika od razu zajmowało koło zapasowe (pełnowymiarowe 205/60/15). Jakoś pomieściliśmy się w 4 osoby i nic nam nie brakowało. Nie wierzę, że najnowsze 3 jest wewnątrz mniejsze od 190tki 8)

Nowe Subaru Legacy to super auto. W moim bliskim otoczeniu trzy osoby kupiły Subaru w ciągu ostatniego roku i wszyscy chwalą je pod niebiosa (czego nie można powiedzieć o Toyotach, którymi również jeździ dwóch moich kolegów).

PS Uprzedzając dalszy bieg wydarzeń. W W201 pomieściliśmy się BEZ PROBLEMU I BEZ KOMPROMISÓW. Po prostu umieliśmy dobrze wykorzystać pojemność 410L bagażnika W201. Naprawdę nie było nam ciasno.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00