Przede wszystkim - należy tu rozgraniczyć dwie rzeczy: Jedna, to urządzenie, a druga - mapa. Nie do każdego urządzenia wgrasz dowolną mapę. Niektóre są takie, że wgrasz tylko i wyłącznie jedną mapę. Takich urządzeń nie polecam, bo bywają potem problemy. Według mojej wiedzy wygląda to tak, że jak urządzenie nazywa się "nawigacja", to ma system zablokowany i nic innego nie da się tam wgrać, a jak nazwa brzmi: "palmtop", to możesz z tym zrobić wszystko - jak ze zwykłym PC-tem. Tak że uważam, że powinieneś najpierw wybrać urządzenie, a potem dobrać odpowiednią mapę. Podobno najlepsza mapa, to "Auto Mapa" - tak przynajmniej twierdzą moi koledzy z pracy (jeżdżę taksówką). MIO - nie polecam. Korzystam z tego świństwa zawodowo. Co prawda nauczyłem się już z tym współpracować, ale wciąż próbuje mnie wyprowadzić w pole. Oczywiście mówimy tu o mapie, a nie o urządzeniu, bo urządzenie jest super. Co prawda moje urządzenie, to właśnie nawigacja, więc nie mogę wgrać Auto Mapy. Mapa firmowana przez MIO posiada strasznie dużo błędów. Często każe mi jechać drogą, której nigdy w tym miejscu nie było, albo dokładnie odwrotnie - z uporem maniaka omija świetną drogę, która jest w tym miejscu od wielu lat. Mapa niestety nie wie, że samochodem osobowym, to tak nie koniecznie po polu ... W Auto Mapie chyba możesz ustawić tak, żeby wskazywała Ci drogę najkrótszą, ale z wyłączeniem dróg gruntowych, osiedlowych, czy jakich tam sobie zażyczysz, więc są dwa parametry: rodzaj trasy (droga najkrótsza, ekonomiczna i najszybsza), oraz można wyłączyć pewne rodzaje dróg. teoretycznie w mapie MIO też są takie opcje, ale to nie działa.
Następną rzeczą jest serwis. zacznijmy od aktualizacji map. Auto Mapa jest aktualizowana kilka razy do roku i jak kupisz licencję, to przez rok masz aktualizacje gratis, MIO - niestety od pół roku pojawiła się jedna aktualizacja, która nic nie zaktualizowała. Czyli aktualizacji brak. Następną sprawą jest sam serwis - w Polsce jest cały jeden (słownie - jeden
![[szalone]](./images/smilies/szalone.gif)
) i to w Krakowie. Fakt, że podobno przyjeżdżają po sprzęt i go potem odwożą, ale na tydzień (minimum) pozbywasz się urządzenia. Jeśli dla kogoś jest to zabawka, to nie ma problemu, ale ja bez tego sprzętu nie wyjadę do pracy (za mało znam jeszcze miasto), więc w moim przypadku jest to spory problem. Ale na pocieszenie napiszę, że jak do tej pory nie miałem ze sprzętem problemów. Moje cacko to MIO-C-520. Jak już wspomniałem - nie da się wgrać innej mapy. Podobno można to odblokować, ale mi się to nie udało.
Mam nadzieję, że pomogłem.
Aha. Jeszcze jedno: Większość moich kolegów korzysta z urządzeń "ASUS" w których są zainstalowane "Auto Mapy". To taksówkarze, którzy używają tego zawodowo, więc chyba coś w tym jest.