MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn sie 18, 2025 12:57 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
postmajtek

słuchaj dlamnie tez najlepszym wyjsciem było by zmienicsame gumy, nie wiem tylko przy takich tanich czesciach sprzedaja takie żeczy.

a co do tego ze im nie powiedziałem to jaka w tym moja wina. to oni sa fachowcami a nie ja. ja miałem prawo nie wiedziec oni musza patrzec co robia. zniszczyli przez swoja nieuwage i nieprofesjonalizm i tyle. jak beda robic problem zasiegne informacji w PIH -u co z nimi robic.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

heniekx pisze:
Czy żaden z was nigdy nie widział końcówki na własne oczy ???

ja se codziennie oglądam [zlosnik]

ex W110'64 200D "Kaczuszka"
ex W123'81 240D "Niszczyciel" -obecnie tatowóz
ex 353W'87

Tytuł:
postmajtek

dodam jeszcze ze wszystkie felgi sa od merca (w sumie moze nie od tego modelu) bo maja wybita gwiazde MB specjalnie zerknołem po feralnej naprawie. <br>Dodano po 10 minutach.:<br> zakładajac ze felgi sa nie od tego modelu, jakie sa efekty jazdy na takich kołach. ??? wiecej pali ?? predkosciomiez zle wskazuje (znaiza zawyza ?)?, bo ze przeswit wiekszy to wiem.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

zależy czy są większe czy mniejsze, są do tego kalkulatory

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Abstrahując od tematu wymiany w warsztacie; co to za pomysł żeby do 200D zakładać takie szerokie felgi?
Do tego silnika (i nie tylko) powinny być standardowe 175x80 R14.
Pomyśl ile musi się namęczyć te 55 koników, aby ruszyć na takich laczach!

Dlatego wg mnie najlepszym wyjściem będzie powrót do oryginalnego rozmiaru.
Na allegro jest sporo stalówek z oponami 175.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Nie przesadzaj, pędziłem 200D na 220 swego czasu i jakoś sobie radziła...

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Nie przesadzam, dla mnie to bezsens przy tym silniku.

Tytuł:
swój chłop

Jeżeli można przełożyc sama gumę to kup nową najtańszą końcówkę i zmień sama gumke, jak jestes z Łodzi to moge Ci dać nową końcówkę tak za piwko.

ps ja wczoraj też przekładałem koła i tak sie najarałem ze zapomniałem dokręcic jednego z kół, ale nie odpadło uffffffffff.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

ZielakMctrawiak pisze:
dodam jeszcze ze wszystkie felgi sa od merca (w sumie moze nie od tego modelu)

Sorry, ale nie dziwię się, że oponiarze nie wpadli na to, że masz z przodu felgi o mniejszym ET ("wysadzone" bardziej na zewnątrz) niż z tyłu - na ogół wszystkie są takie same, albo bardziej na zewnątrz są tylne.... Jeżeli masz stalowe 15, to obstawiam, że tylne masz od 124, a przednie od 126.... Felgi od 124 w 123 właśnie dotykają do końcówek i uniemożliwiają jazdę.
Swoją drogą gratuluję uporu w chęci ruszenia - obcierać musiało mocno...

Moja rada - zrób porządek z felgami - po pierwsze lepiej mieć porządek, niż burd...., po drugie samochód będzie się lepiej prowadził

Tytuł:
Klubowicz

Popieram mojego przedmówcę. Zacznij kolego od siebie ,a potem zwalaj winę na innych. Jak już koniecznie się chcesz czepiać to przyczep się do tych specjalistów którzy wcześniej na tych samych felgach / różnych wobec siebie względem ET / robili Ci zbieżność. Oni prędzej powinni to zauważyć.
W/g mnie to ty chłopie teraz szukasz sponsora końcówki i ponownej zbieżności. Myślę iż są na tyle profesjonalni, że w razie czego będą mieli duży klucz dla Ciebie. [zlosnik]

Tytuł:
kombatant

heniekx pisze:
Czy żaden z was nigdy nie widział końcówki na własne oczy ???

Mamercik się bawi, bo mu sobie znalazł gdzieś w domu i ma teraz razem z klockami do zabawy:)

A tak serio to ja nie jestem przekonany, czy jak naparli na końcówke z pneumata, a następni jeszcze próbowali wystartować, to obciążenie dla geometrii jest dużo mniejsze niż lepsz dziura...
A felgi od 124 na 123 to biją po oczach nas, a nie kolesi swieżo po szkole, co oglądają się za Peugeotami 206 czy co tam teraz innego jest produkowane.
Niestety, im sytarszy samochod tym wiecej trzeba o nim wiedzieć samemu, bo coraz bardziej odbiega od powszechnego standartu.

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Nie ważne jest dla sprawy jakie to były felgi, chyba, że nad wjazdem jest napisane, że za takie sytuacje nie odpowiadają.

Auto wjechało na stanowisko, właściciel, jak sam zauważył nie ma obowiązku znać niuansów technicznych związanych z osadzeniem felgi, więc może się odwrócić, zapalić papierosa i oczekiwać, ze tak samo z niego zjedzie. Szkoda powstała w wyniku nieuwagi pracownika, bo niedość, że nastąpiła zmiana miejsc, to jeszcze dokręcając śruby nie zauważył zblokowanego koła.

W żadnym serwisie oponiarskim nikt sam z siebie nie zamienił mi jeszcze felg miejscami, ale to pewnie kwestia przyzwyczajenia i organizacji.

PIH sprawdza wg mnie inne rzeczy. Jeśli uważasz, że szkoda jest dla ciebie na tyle duża, że warto się nią zajmować, zgłoś się do Rzecznika Praw Konsumenta w twoim mieście lub okolicy, a na pewno posługuj się nazwą tej instytucji w rozmowie z warsztatem. Określ sobie min i max żądań i popatrz co się będzie działo. Pamiętaj też, że w takich sytuacjach nie zawsze darcie mordy jest najlepszym rozwiązaniem.

A to, że na 123 warto miec felgi od 123 lub przynajmniej bardziej pasujące to oczywiście prawda.

Powodzenia!

Tytuł:
Klubowicz

Sorry me:how ale nie do końca się z tobą zgodzę.
Po pierwsze przy montażu koła prawdopodobnie nie było ono zblokowane ponieważ samochód wisiał na podnośniku i do końcówki brakowało 2-3 mm .Dopiero po opuszczeniu felga dotykała końcówki. Po drugie w wulkanizacjach b. często są zamieniane felgi miejscami zwłaszcza wtedy kiedy np. "nie są pierwszego sortu " ( w 123 to możliwe [zlosnikz] ) i co prawda wyważają się ale niezbyt elegancko co przy montazu na przodzie słabo rokuje. Wtedy wybieramy najlepsze i montujemy z przodu , gorsze na tył. Oczywiście informujemy klienta , że powinien kupić nowe felgi a on leci do domu i na allegro .......kupuje takie same jak miał. [zlosnik] . [/quote]

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

TOMEK126SEC pisze:
Sorry me:how ale nie do końca się z tobą zgodzę.
Po pierwsze przy montażu koła prawdopodobnie nie było ono zblokowane ponieważ samochód wisiał na podnośniku i do końcówki brakowało 2-3 mm .Dopiero po opuszczeniu felga dotykała końcówki.

Przyznaję, nie brałem tego pod uwagę.

Jednak dalej twierdzę, że wpuszczając na stanowisko toczące się swobodnie auto, kolesie wzięli na siebie odpowiedzialność i jak się później okazało garba.

Gdyby ktoś podszedł do klienta i powiedział, że felgi proponują zamienić ze wzgl. o jakich piszesz, zmieniło by to postać rzeczy.

Wg mnie oprócz oczywistej oczywistości w postaci dupowatych kół, pracownika zawiódł instynkt, który dobrego mechanika chroni przed takimi zasadzkami.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

TOMEK126SEC pisze:
Wtedy wybieramy najlepsze i montujemy z przodu , gorsze na tył.

Właśnie tak się powinno robić!!!
TOMEK126SEC pisze:
przyczep się do tych specjalistów którzy wcześniej na tych samych felgach / różnych wobec siebie względem ET / robili Ci zbieżność. Oni prędzej powinni to zauważyć.

Dokładnie!!! Na niewłaściwych felgach nie ma mowy o poprawnym ustawieniu geometrii.
ZielakMctrawiak pisze:
ak beda robic problem zasiegne informacji w PIH -u co z nimi robic.

To mi przypomniało pewną sytuację : jedna babka kupiła ode mnie auto i po powrocie do domu "sąsiad mechanizator" powiedział jej że coś tam jest nie tak, babka za telefon i dzwoni do mnie że auto oddaje, ja jej na to "jaki powód??" "bo coś tam a jak nie to ja Pana do Sądu pracy podam" w tym momencie umarłem ze śmiechu [zlosnik] [auto było w porządku tylko kończyło się OC i BT a kosztowało to parę stówek łącznie a do zrobienia BT trzeba było kupić nowe kapcie (felgi były OK [zlosnik] ]

Mechanika, Instalacje LPG, Holowanie 24/7

Ostatnio zmieniony śr kwie 16, 2008 10:41 am przez heniekx, łącznie zmieniany 1 raz.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00