MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 16, 2025 12:00 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop
Awatar użytkownika

Witam
Ostatnio zaczal mnie interesować temat połosi do W123. Mam kilka par polosi, kazde tłuką, więc pomyslalem zeby kupic nowe, lub zregenerować stare. Regeneracja kosztuje jakies 500zł, ale nie moge nigdzie znalezc informacji jak sie takie regenerowane sprawują, ile wytrzymują doc zasu az zaczna miec luzy na przegubach. Znalalzem jakies zamienniki KAGER, po ok 900zł za sztuke, ednak nie za bardzo ufam tej formie, nie moze tez znalezc bardzoej szczegolowych informacji. Udalem sie więc do ASO MB i ze zdziwieniem dowiedzialem sie ze nowa polos koszuje 1200zł/szt. (nastawilem sie na nowe i nie wydalo mi sie to baaaardzo drogie, spodziewalem sie duzo wyzszej kwoty). Jednak zachwyt nie trwał zbyt długo, bo Pan serwisant powiedział mi że w połosiach wprowadzone zostały jakieś zmiany konstrukcyjne i trzeba dokupić flansze wchodzące do mostu i łączniki za drugie tyle. Więc z 2400 zrobiło sie 4 tys :o . I teraz na temat....te dodatkowe flansze i łączniki miały numery rozpoczynające się na 124....a półoś na 123.... I tu sie pogubiłem. Przecież od W115 do konca produkcji W123 wychodziły jedne i te same połosie, pasujące do każdej wersji silnikowej, a po jakiś zmianach dochodzą części z W124 do połosi z W123.
Ktoś moze interesował się tym tematem i potrafi mi to jakoś wytłumaczyć??

VW Golf II 1.6D '89 "Nieoszlifowany Diament"

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Ja trochę gmerałem w temacie półosi. Kagera odpuść, to szajs.
Dziwi mnie natomiast stanowisko ASO, ja też kiedyś pytałem o to samo i facet nic nie wspominał o flanszach ze 124.
Być może nie był do końca obeznany w EPC do W123 i stąd te kwiatki.

Sam mam zamiar kupić nowe półosie i niestety raczej pozostaje tylko ASO.
Czasami trafi się coś na eBay.de, ale też nie oryginał.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Tak, dochodzą jakieś flansze z W124, ale półosie maja numery od W123...wiec teraz powstaje pytanie.....kupić połosie i wyciągnąć flansze z jakiegoś mostu od W124?? W systemie czesci MB nie ma niestety tych czesci od 124 na zadnych rysunkach. Ciekaw jestem jak wyglądają te połosie....W końcu były tam 2 puszki, zaprasowane na wałkach i tyle, nie było żadnych połączeń śrubowych a podejrzewam że takie będą przy tych nowych. Pytałem też o zdjęcia, ale niestety nie ma możliwości na ich zrobienie. Chyba że pozostaje jeszcze możliwość sprawdzenia w innym ASO....

VW Golf II 1.6D '89 "Nieoszlifowany Diament"

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

A ja mam półośke do sprzedania w bardzo dobrym stanie jakbyś był zainteresowany ;)
Mój numer 501 078282
Pozdrawiam!

http://www.w114-115.org.pl/forum/img01/ ... CN1897.jpg

Octavia 1,9 tdi

Klubowicz
Awatar użytkownika

Thomas pisze:
...lub zregenerować stare. Regeneracja kosztuje jakies 500zł, ale nie moge nigdzie znalezc informacji jak sie takie regenerowane sprawują, ile wytrzymują doc zasu az zaczna miec luzy na przegubach.

kupilem regenerowaną w kwietniu 2007 - zaczęła stukać po jakiś 10000km, wymienilem na następną regenerowaną (w ramach gwarancji) i stukała po ok. 3000km.

Thomas pisze:
Znalalzem jakies zamienniki KAGER, po ok 900zł za sztuke, ednak nie za bardzo ufam tej formie, nie moze tez znalezc bardzoej szczegolowych informacji.
też to wylookalem, ale sobie odpuściłem

Thomas pisze:
Udalem sie więc do ASO MB i ze zdziwieniem dowiedzialem sie ze nowa polos koszuje 1200zł/szt. (nastawilem sie na nowe i nie wydalo mi sie to baaaardzo drogie, spodziewalem sie duzo wyzszej kwoty). Jednak zachwyt nie trwał zbyt długo, bo Pan serwisant powiedział mi że w połosiach wprowadzone zostały jakieś zmiany konstrukcyjne i trzeba dokupić flansze wchodzące do mostu i łączniki za drugie tyle.

tematu dalej nie drążyłem bo mi od razu powiedzieli 2300 PLN / szt.

powodzenia w dalszej walce
pozdrawiam

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00