MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 16, 2025 12:00 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
swój chłop
Awatar użytkownika

Witam! Wiem ze juz ktos kiedys podejmowal ten temat ale zaproponowali miejsce zupełnie oczywiste a mnie chodzi o ciekawe pomysly zamontowania radia w taki sposob zebym nie musial wyjmowac go na noc ale zeby bylo w poręcznym miejscu... Prosze o sugestie i pomysly, jesli jest taka mozliwosc to zdjecia tez chetnie bym zobaczył [zlosnikz] Chce zamontowac radyjko TTI TCB770 w mercedesie W124. Serdecznie pozdrawiam i z gory dziekuje za pomysly [zlosnik]

CITROEN XM 2,1TD
SKODA OCTAVIA 1,9TDI

wiarus junior

Spróbuj zamiast popielniczki - tzn zamontuj tak, aby klapka popielniczki otwierała się ukazując panelik od CB. Może się da ? Prędzej zamontujesz tak Harrego II

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

dzieki za sugestie [zlosnikz] ale prosze o wiecej pomyslow gdyby z tym nie wyszlo :) chodzi mi głównie o to zeby CB bylo w miejscu zeby nikt mi go nie zwinął ale w takim zebym mial dobry dostep... tez nie chcialbym zbytnio rzeźbić w aucie [zlosnikz]

SKODA FABIA 1,2HTP 2004r

fso POLONEZ 1,6GLi 1995r NO GAZ NO STRESS:)

CITROEN XM 2,1TD

SKODA OCTAVIA 1,9TDI

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Ja swoje mam zamontowane pionowo, przed pasażerem - jest przykręcone z lewej strony do kolumny. Nie rzuca się w oczy i nie muszę go zdejmować, jak parkuję w mieście. (mam W201, a radio to TTI 880 - jest troszkę większe od 770, ale ma więcej bajerów). Możesz też spróbować zamontować je pod podłokietnikiem panelem w stronę przodu auta.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Ten ostatni sposób montażu jest świetny, pod warunkiem że rzadko kręcisz gałkami i masz przełącznik kanałów w gruszce.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Dobry zlodziej jak zobaczy nawet gole mocowanie anteny CB to wyczai ze masz odbiornik w aucie i w koncu znajdzie.. No chyba ze masz na magnesie i zwijasz za kazdym razem lacznie z kablem do bagaznika...
Kiedys sasiadowi tak opedzlowali Punto.. Nie dosc ze gosc stracil sprzet to jeszcze szybe...

'94 BMW R1100GS Balbinka, '95 Honda NTV 650 Honoratka, '60 Awo 425S
ex - '88 MB 124 200TD

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

wiem dobrze ze zlodziej jak bedzie chcial to znajdzie ale chce zamontowac tak aby nie bylo w bardzo widocznym miejscu [zlosnikz] antene mam na magnes i jest na bagazniku wiec na noc ją chowam do bagaznika [zlosnikz] jeszcze raz dzieki za pomysly i jak ktos moze to nie wrzuci foty zebym sobie oblukał [zlosnikz]

SKODA FABIA 1,2HTP 2004r

CITROEN XM 2,1TD

SKODA OCTAVIA 1,9TDI

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

nie wiedziałem, że kradną CB :o zwykłe radia samochodowe to i owszem bo zawsze się jakiś klient na to znajdzie ale CB? fakt że coraz więcej samochodów jest w nie wyposażone ale jaki sens jest dla szarego człowieka kupować "gorące" radio za 100 czy 150 zł. jak nowe kosztuje (prosty dobry uniden) 250 zł i ma się na to papiery i gwarancję. I przy kontroli na drodze nie trzeba się będzie tłumaczyć z braku dokumentów homologacyjnych....

ja mam CB zamontowane z lewej strony tunelu na wysokości popielniczki, gruszka koło kratek wentylacyjnych i antena na stałę w prawym tylnym błotniku i jakoś nie zauważyłem żeby ktoś się interesował tym CB a auto zostawiałem już w różnych dziwnych miejscach, choć panel od radia CD dobrze chowam lub biore ze sobą [zlosnik]

ex: W124, W201, W123 i wiele innych

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

No niestety za CB tez sie biorą... juz kilka razy slyszalem ze komus buchneli radyjko :( dlatego wlasnie chce zamontowac tak zebym nie musial wstawiac nowej szyby i nie byc w plecy kilka setek... dzieki serdeczne za pomysly, mysle ze ktorys z nich wykorzystam ale jak byscie mogli wrzucic jakies zdjecie to bym sie nie obrazil [zlosnik]

SKODA FABIA 1,2HTP 2004r

CITROEN XM 2,1TD

SKODA OCTAVIA 1,9TDI

Tytuł:
swój chłop

Koledzy tak się składa, że pracuję w firmie która handluje cb radiami, radiami i ogólnie całą elektryką i z tego co widzę to nie wiecie, że żadno radio marki Uniden (np 510/520), TTI (np 770/880), Cobra (np 19 DX) NIE MA W POLSCE WAŻNEJ HOMOLOGACJI
Dla ścisłości Uniden stracił homologację, a Cobra ani TTI nigdy nie miały homologacji w Polsce a ich importer dorzucał do pudełka fałszywą homologację. Jak się już czepiłem tematu to napiszę, że każdy się dziwi, dlaczego na ogolnym kanale jest taki trzask....to właśnie dzięki użytkownikom w/w radii. Uniden ma fajny odsłuch ale strasznie śmieci przy nadaniu a o TTI i Cobrze nie chcę nawet mówić bo to nie powinno być nazywane radiem cb.
Niestety większość tych radii jest na rynku właśnie przez nieuczciwość sprzedawców którzy korzystają na niewiedzy ludzkiej. Jeśli ktoś pamięta to dopóki Uniden miał homolologację to kosztował w detalu jakieś 320-350 zl a teraz niby takie samo radio nagle kosztuje 200-250 zl. Sprzedawcy tym handlują bo o radiu krążą dobre opinie ( że niby to samo co president). O radiach TTI mówią, że to tańsze wersje Alana 48 + multi i 78 + multi. Tak się składa, że prywatnie mam dwie sztuki 48 + multi. TTI 880 mówią, że jest to samo w środku tylko inaczej wygląda. To NIE JEST TO SAMO W ŚRODKU a z zewnątrz TTI ( każde) to festyn i świecidełko.
Sorry jeśli ktoś się obrazi ale na forum można wyrażać prywatne zdanie a moje i myślę, że nie tylko moje jest takie. Piszę to świadom, że mogę być zlinczowany za to ale mam styczność z radiami cb praktycznie cały boży dzień i wiem że jeśli uda się wyeliminować chociaż część tych szumofonów to będzie można normalnie używać cb a nie męczyć się słuchając pisków i trzasków emitowanych z tego badziewa.
Pozdrawiam i życzę miłego dzionka wszystkim ( zwłaszcza użytkownikom normalnych radii). Szerokości

W126 260 SE '87r - sprzedany...
W126 ex380> 300D '85r - sprzedany...
VW Passat '91r kombi 1.8i

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Musze przyznac ze mnie zaskoczyles tym co napisales... Dlatego zaczałem sprawdzac informacje na temat homologacji CB. doszukałem sie czegos takiego "Obecne uregulowania prawne nie nakładają na użytkowników urządzeń typu CB Radio obowiązku posiadania przy sobie i okazywania na żądanie organu kontroli ruchu drogowego świadectwa homologacji czy deklaracji zgodności użytkowanego urządzenia". (źródło
www.policja.pl) oczywiscie w skrajnych przypadkach pilicja moze prosic o pokazanie homologacji ale tylko wtedy gdy maja watpliwosc co do jego uzytkowania czy np nie nasłuhujemy policji itp przypadki.... Tak wiec z tego źródła (ktore jest najlepszym zrodlem bo to w koncu policja) nie wynika nic niepokojącego a tym bardziej jesli chodzi o radia TTI. Jeszcze napotkałem sie na takie cos "Kontrolę sprzętu radiowego może przeprowadzać WYŁĄCZNIE nadzór (kontrola) rynku. Właściwym urzędem jest w Polsce WYŁĄCZNIE Urząd Komunikacji Elektronicznej" tak wiec spokojnie bede uzytkowac moje TTI i raczej nic mi nie grozi...

SKODA FABIA 1,2HTP 2004r

CITROEN XM 2,1TD

SKODA OCTAVIA 1,9TDI

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Co do nasłuchiwania policji, nie jest to zakazane. Gorzej z wykożystywaniem nasłuchanych informacji.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

tak czy siak to wyczytałem z dobrego źródła i nie mam zamiaru sie przejmowac homologacjami... słyszałem o unidenach ale nigdy o TTI i nigdzie nie ma takiej informacji ze nie maja homologacji.... mowi ze duzo o homologacjach a nigdy nie slyszalem o przypadku sprawdzenia jej przez policje, a tym bardziej o tym ze policja zabrała komus CB [zlosnikz] <br>Dodano po 4 minutach.:<br> Aha i temat chyba brzmiał "Gdzie zamontować CB radio" a nie "czy TTI ma homologacje"

SKODA FABIA 1,2HTP 2004r

CITROEN XM 2,1TD

SKODA OCTAVIA 1,9TDI

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Temat homologacji do ww marek CB juz jest oklepany z kazdej strony jak ormianska prostytutka, na forach CB-radiowych. Generalnie Policja ma w nosie legalnosc czy tez homologacje odbiornikow CB, a z samymi homologacjami bylo tyle zamieszania ze juz na prawde nikt nie wie co jest prawda a co mitem. Jednym slowem nie ma sie czym przejmowac.
Co do wyzszosci jednych marek CB nad drugimi to podziwiam zawzietosc agitacji kolegi ramzey6. Umowmy sie, kanal 19 jest i tak ogolnie zasmiecony przez tysiace uzytkownikow, niezaleznie od tego jakimi radiami sie posluguja, a wiec jaki jest sens wyszydzania jednych marek CB kosztem drugich? Poziom takiej krytyki jest podobny do poziomu ok 70% rozmow na kanale 19...
Sam posiadam Cobre 19, dostalem do niej jakies tam zaswiadczenie o legalnosci, z pieczatka sprzedawcy itd. Mam na to pudelko, rachunek i to mi wystarczy. Radio chodzi bardzo dobrze, jak na drogowe potrzeby, testowalem je wielokrotnie i mimo ze jest to kiepsciutki model, spelnia swoje zadanie doskonale. Zapewnie taka o nich opinia tworzy sie na podstawie wielu wadliwych egzemplarzy. Gwarantuje jednak ze sprawna Cobra bedzie o wiele lepsza i mniej uciazliwa niz rozstrojony czy zepsuty President.. Kwestia wyczucia, smaku i wechu :)
Pozdrawiam!

P.S. Dyskusja zeszla na boczne tory. Slyszalem cos kiedys o antenach szczelinowych, ktore sa mocowane na krawedzi drzwi czy klapy bagaznika. Do tego dobrze zamaskuj radio (np. pod siedzeniem) i masz zestaw nie do wykrycia..

'94 BMW R1100GS Balbinka, '95 Honda NTV 650 Honoratka, '60 Awo 425S
ex - '88 MB 124 200TD

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Popieram kolege Borysa [zlosnikz] Ja mam TTI i jest to super radio i nikt mi nie wcisnie kitu ze jest to jakis badziew ktorego nie nalezy nazywac CB radiem... Koledze ramzey6 chyba sie cos pomylilo... Gdyby taki sprzet byl nielegalny to by nie byl w sprzedazy a poza tym to napisal niepochlebna opinie o najbardziej popularnych radiach.... rozumiem ze pracuje w sklepie z CB i chce sobie nakrecic klientow na presidenty ale to nie tutaj... TTI to dobre radia i naprawde nie przekonuje mnie opinia jednej osoby na jego temat a poza tym to sam sie przekonałem ze jest warte zakupu... A z tymi homologacjami to pic na wode fotomontaz i nic wiecej....

SKODA FABIA 1,2HTP 2004r

CITROEN XM 2,1TD

SKODA OCTAVIA 1,9TDI

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00