MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz sie 17, 2025 1:08 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Waciak pisze:
A teraz już tylko jeden.
Który?
[zlosnikz]

W123 C 230CE 1983r i W115 220D 1974r
Stare Mercedesy ... są doskonałe.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

moze ktos zrobi zdjecia waciakowi lub zapoda jakies linki z ogloszeniami i waciak jako spec od foto sam sobie znajdzie "the best"

"Szkoda Ziutka. Dobry był z niego herbatnik. Mógł jeszcze pożyć..."

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

PK2 pisze:
Kiedyś miałem przez 5 lat Defendera Tdi i psuł się non stop. Może źle trafiłem.

Pozdrawiam

troche odbiegnę od tematu, ale mieć auto przez 5 lat, które wciąż stoi w serwisie? Ja bym to po pół roku przygód sprzedał i nie katował się przez 5 lat takim egzemplarzem

W210 E220D 97 budyń do sprzedania

Oo==oO

Tytuł:
wiarus senior

Numer GG: 12453483
Nilovitz pisze:
moze ktos zrobi zdjecia waciakowi lub zapoda jakies linki z ogloszeniami i waciak jako spec od foto sam sobie znajdzie "the best"

Jakbyś rozumiał to co czytasz to byś zobaczył, że ja nie szukam samochodu lecz informacji, który jest lepszy.
Ale przez ciebie przemawia tylko jad i złośliwość w stosunku do mojej osoby.
Jest mi to obojętne i ,,poniżej mojej świadomości" jak powiedział ostatni cesarz.
Spamuj gdzie indziej nilovitz.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

bujaj... bujaj... (tez w oblokach) i obys wybral jaknajlepiej i nie zalowal [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik] wacinko :)

"Szkoda Ziutka. Dobry był z niego herbatnik. Mógł jeszcze pożyć..."

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Chłopaki! Odpuście sobie i trzymajcie poziom! Zawsze jak czytam rajdy4x4.pl, to mi się włos jeży że nasze forum mogłoby wyglądać podobnie pod względem kultury użytkowników i niezaśmiecania (a raczej zaśmiecania) tematów.

Tytuł:
Klubowicz

Numer GG: 267496
Nilovitz pisze:
bujaj... bujaj... (tez w oblokach) i obys wybral jaknajlepiej i nie zalowal [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik] wacinko :)

Nilo, choć nie jestem modem, to ostrzegam Cię przed pewnymi wypowiedziami na NASZYM forum. Nie prowokuj, a jak nie masz nic do powiedzenia w temacie, to po prostu nie zabieraj głosu.

Waciak, jeśli chcesz się dowiedzieć czegoś więcej o G, to zapraszam na http://www.gelenda.pl, albo do spotkania we wtorek o 19:00 w Róży Wiatrów w W-wie przy Wale Miedzeszyńskim. Zadasz kolegom pytania i dowiesz się, co jest dobre, a z czym miewają problemy podczas przepraw czy rajdów. ja póki co mam małe doświadczenie w temacie G, zatem wolę nie zabierać głosu. Na pewno to auto solidne i nadające się w ciężki teren (oczywiście pewne zmiany sa konieczne).

gelanda pisze:
Wiec tak
Mialem gelende przez 4 lata, samochod fajny, bo lubie mercedesy, bardzo mocna rama, poza tym silniki nie nadajace sie do samochodu terenowego, mosty od busa, z obciazonymi polosiami, ktore nie daja rady z duzymi kolami, sporo wad konstrukcyjnych, mala dostepnosc elementow tunningowych, bardzo droga w zakupie, kosmicznie cięzka.

Na pewno nie zgodzę się ze zdaniem, że G mają zbyt słabe jednostki napędowe, choć i pozostałe argumenty brzmią dla mnie nieco zabawnie. Sporo wad? Prosze podać (spodziewam się naprawdę długiej listy). Cena jest wg mnie adekwatna do możliwości i jakości auta. Tunning? Myslę, że ORC to wystarczająco duża oferta gadżetów do off-roadu. Poza tym - o ilę się orientuję - to w przypadku G dużo nie trzeba zmieniać. Mosty wytrzymałe, no chyba że spada się na koła z dużej wysokości - tego nic nie wytrzyma. Ciężka, bo sama rama sporo waży. Poza tym póżniej piszesz to samo o innych autach to samo, więc po co ten argument?

Waciak, powinieneś spotkać się z użytkownikami wymienionych przez Ciebie aut i zadać im pytanie o te auta, ale nie na tle innych, bo w ten sposób nieczego się nie dowiesz.

Pozdrawiam

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
wiarus senior

Numer GG: 12453483
Dzięki Sebian za konkretną wypowiedź ;)
Ktoś kto mnie poprosił o pomoc, zdecydował się jednak na Patrola.
Ma podobno znajomego w serwisie Nissana.
Pozdrawiam [oczko]

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Numer GG: 3047373
Cytuj:
Na pewno nie zgodzę się ze zdaniem, że G mają zbyt słabe jednostki napędowe, choć i pozostałe argumenty brzmią dla mnie nieco zabawnie. Sporo wad? Prosze podać (spodziewam się naprawdę długiej listy). Cena jest wg mnie adekwatna do możliwości i jakości auta. Tunning? Myslę, że ORC to wystarczająco duża oferta gadżetów do off-roadu. Poza tym - o ilę się orientuję - to w przypadku G dużo nie trzeba zmieniać. Mosty wytrzymałe, no chyba że spada się na koła z dużej wysokości - tego nic nie wytrzyma. Ciężka, bo sama rama sporo waży. Poza tym póżniej piszesz to samo o innych autach to samo, więc po co ten argument?

Silniki sa od samochodow osobowych i dla mnie sie kompletnie nie nadaja do terenu, nie ta konstukcja.
Uklad przeniesienia napedu: uwazam, ze jakims nieporozuminiem sa obciazone polosie, uwierz mi ze te mosty nie sa bardzo mocne, i zdarza sie ze sie sie zmiela. Maja bardzo ciezka rame, faktycznie niezniszczelna, ale niepotrzebna waga. slabe waly napedowe, hamulce tez nie sa najwyzszych lotow, mechanizmy zalaczania blokad w ktorych padaja przesowki.
Orc, to tylko jedna firma i w sumie na tym konczy sie oferta gadzetow do G. Do toyoty, nissaa, lr oferta jest duzo wieksza.
Kazdy samochod ma swoje wady i zalety, jak sam zauwazyles nie nie wybralem samochodu o ktorym napisalem same superlatywy, bo takiego nie ma, ale dla mnie G jest mocno przereklamowana.
Mialem G przez 4 lata, mialem tez zmote oparta na podzespolach G, mam znajomych, ktorzy maja i mieli G, wiec moja opinia jest oparta na doswiadczeniach, a nie wyssana z palca.

Poza tym zauwazylem, ze dzielimy sie na dwie grupy: Ci co mieli G, sprzedali i juz wiecej raczej nie kupia, oraz Ci co maja i nie dadza na nia zlego slowa powiedziec.
Uzywamy samochodow do innych celow, mamy z nimi tez rozne doswiadczenia, ty jedzisz po trasach i autostradach, ja raczej po bezdrozach Kazachstanu, Rosji, Ukrainy, Mongoli, dlatego nasze opinie beda zawsze odmienne.

Mercedes C140 500CL '96
Mercedes W124 300CE '87 - Sprzedam niestety
Toyota Land Cruiser HDJ100 '00

Tytuł:
swój chłop

a może Wrangler, dość bezkompromisowy ale dzielny w terenie :)

Tytuł:
Klubowicz

Numer GG: 267496
gelanda pisze:
Poza tym zauwazylem, ze dzielimy sie na dwie grupy: Ci co mieli G, sprzedali i juz wiecej raczej nie kupia, oraz Ci co maja i nie dadza na nia zlego slowa powiedziec.

Na razie za mało wiem. Zwróciłem po prostu uwagę na to, co wiem, co słyszałem i co przeczytałem tutaj. Myślę, że za jakiś czas nabędę doświadczenia. Ale uważam, że nie można ot tak przekreslić taiej czy innej marki poniekąd uznanej na świecie jako jedno z najlepszych aut terenowych. 30 lat produkcji tego samego modelu musi o czymś świadczyć, prawda? Ja na razie posiadam "kościółek", ale plany delikatnych przeróbek już się krystalizują. Dzięki za konstruktywne uwagi. Szacun. Pozdrawiam.

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00