Cytuj:
To teraz bierz auto i jedź do Urzędu Celnego własciwego miejscowo dla Ciebie , ostatecznie odpraw auto - dostaniesz kwit że cię zwalniają z Akcyzy...i na podstawie tego kwitu zarejestrujesz pojazd - samo zaświadczenie od Konserwatora nic nie daje..bo z akcyzy nie zwalnia WK tylko UC.
Pozdrawiam
Paweł
A Auto wygląda ślicznie
No więc byłem w moim urzędzie na ulicu Utrata w wawie ale tylko z dokumentami. Generalnie patrzyli na mnie jak na ufoka ale po kilku wycieczkach po pięterkach od pokoju do pokoju dowiedziałem się że: mogę wystąpić z wnioskiem o dokument stwierdzający zwolnienie mnie z obowiąku płacenia akcyzy i dostałem odpowiedź że dostanę pismo odmowne ponieważ oni nie mogą zwolnić mnie z płacenia czegoś do czego nigdy nie mieli prawa tj. auta kolekcjonerskiego o kodzie taryfy celnej 9705. W taryfikatorze celnym jest jasno napisane że od pojazdów kolekcjonerskich nie ma akcyzy a więc nie mogą od niej zwolnić. Wg. Pani chyba jedynej w miare miłej i kompetentnej osoby w tym teatrzyku to pismo od konserwatora załatwia sprawę w wk bo jest na nim napisane że ten pojazd osobowe jest pojazdem nie o kodzie 8705 od którego pobiera się akcyzę a 9705 od którego nie ma akcyzy i to jest tam napisane. Co więcej jeden z dokumentów od konserwatora adresowany jest w stopce do WK. Odprawy celnej jako takiej nie ma ponieważ auto jest z Niemiec.