MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 16, 2025 1:08 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
swój chłop
Awatar użytkownika

Mam pytanie.W niedziel zgubiłem portfel z wszystkimi dokumentami ( dowód osobisty,dowód rejestracyjny i polise OC,prawo jazdy,karta do bankomatu),najbardziej ubolewam nad strata prawa jazdy bo pozostałe dokumenty ( polisa O.C i dowód rejestracyjny już jutro bede miał ) a dowód osobisty nie jest mi tak bardzo potrzebny.Moja nadzieja w to ,ze ktos odnajdzie i zwróci mi dokumenty jest praktycznie zerowa a na nowe prawo jazdy musze czekac max miesiac.Najgorsze jest to ,ze własciwie codziennie musze używac samochodu .Wiem ze wydział komunikacji nie wyda mi żadnego zaświadczenia i policja tez raczej nie . Co moze mi grozic podczas kontroli policyjnej ,czy tylko zapłace mandat za nieposiadanie dokumentu ,czy tez moze nie bede mógł prowadzic dalej ? Prosze o odpowiedz. P.S Portfel zagubiłem na parkingu w Selgros w Długołęce.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Raczej sam mandat za nieposiadanie dokumentu, natomiast musiałbyś mieć przy sobie dokument potwierdzający tożsamość.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 5048999
Wydaje mi się, że wszystko będzie zależeć od policjanta. Kuzyn kiedyś zapomniał prawa jazdy i pojechał do innego miasta, złapała go tam Policja, dostał mandat 100zł i niepozwolili mu dalej jechać, dzwonił do mnie, żebym z kimś przyjechał, aby mógł wrócić wraz z samochodem do domu.

CHRYSLER SEBRING 2.7 V6 2004r. - ex
JEEP GRAND CHEROKEE LTD 4.7 V8 1999r. - ex

BEZ GWIAZDY NIE MA JAZDY!!!

W124 E220 1995r. - ex
W124 250D 1992r. - ex
W124 200E 1991r. / E220 1994r. - SZCZEPAN - ex

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Numer GG: 60349017
Ja za jazdę bez prawa jazdy dostałem 50zł, ale pamiętam pesel i po tym sprawdzili , że mam uprawnienia .

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Za brak prawa jazdy (ale uprawnienia sa w systemie) przy kontroli dostajesz 50zł, tak samo jak za np brak dowodu rejestracyjnego...I MUSI pozwolic Tobie jechac dalej... Z aut0opsji wiem ze nawet jak przy kolejnej kontroli stwierdzili ze mam przekroczony limit punktowe i zabrali prawko, to wystawili kwitejk jak przy zabraniu dowodu rej. i pozwolili kontynuowac jazde... [zlosnikz] tylko trzeba dokladnie znac przepisyu i sie nie dac w maliny wpuscic...

tylko lepiej miec inny dokument potw. tozsamosc, w innym przypadku patrza krzywo bo moglbys np. podawac sie za kogo innego kto ma prawko a ty bys go nie mial. JEst to czesto stosowana praktyka przez ludzi ktorym zabrali prawko, a policjanci ich nie kojarza z imienia i nazwiska...

R129- 500SL NALEŚNIK
W126C- 560SEC SECZYSKO
W123C- 230 CE 2.8 vel 200D BANDYTA

Klubowicz

Numer GG: 267496
sattann pisze:
Moja nadzieja w to ,ze ktos odnajdzie i zwróci mi dokumenty jest praktycznie zerowa a na nowe prawo jazdy musze czekac max miesiac.

Na prawko czeka się 7 dni - nie dłużej. To nie dowód osobisty. Ew. możesz w wydziale komunikacji potrzebować świstka z policji, że zgłosiłeś utratę dokumentu. To wszystko. Jeździłem tydzień bez prawka z denuncją policji barcelońskiej. Na dzień dobry miałem bajkę, że własnie wracam z wakacji z Hiszpanii. Nawet jak towar na pace miałem, to obok leżały płetwy [zlosnik]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

No ja sie dzis dowiedziałem ze max miesiąc i jestem z Oleśnicy koło Wrocławia więc to moze troche potrwać,kurcze i nie wiem co robic -mam jechac z dziewczyna do Karpacza 4 kwietnia a do miejsca gdzie jade musze wysłac zaliczke najpózniej w piątek i kurcze za przeproszeniem dupa.Gdybym wiedział na bank ,ze jedyna reperkusją bedzie mandat ( przy ewentualnej kontroli ) to bym pojechał a tak to nie wiem ,bo sie juz nasłuchałem o lawetach itp itd.Dzie,i za rady i porady !! Jakbym juz sie nie udzielał tu to życzę wszystkim Wesołych Swiat!!!

Tytuł:
swój chłop

Olej to cieplym moczem i smigaj. Przeciez uprawnienia masz. Najwyzej zaplacisz te 50zl i pojedziesz dalej.

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

szeryf pisze:
Olej to cieplym moczem i smigaj. Przeciez uprawnienia masz. Najwyzej zaplacisz te 50zl i pojedziesz dalej.

JaKon pisze:
przy kontroli dostajesz 50zł

gwarantuje ci ze to tylko tak się może skonczyć, ale wartto miec jakikolwiek inny dokument tożsamości i mowic nie ze zginelo tylko ze sie zapomnialo.. oczywiscie punktów 0 lub jeden... a jezeli strasza laweta to powiedz im zeby sie do szkolki policyjnej cofneli i poczytali przepisy...

R129- 500SL NALEŚNIK
W126C- 560SEC SECZYSKO

Tytuł:
Klubowicz

JaKon pisze:
szeryf pisze:

JaKon pisze:
przy kontroli dostajesz 50zł

gwarantuje ci ze to tylko tak się może skonczyć, ale wartto miec jakikolwiek inny dokument tożsamości i mowic nie ze zginelo tylko ze sie zapomnialo.. oczywiscie punktów 0 lub jeden... a jezeli strasza laweta to powiedz im zeby sie do szkolki policyjnej cofneli i poczytali przepisy...

Sądząc po wczorajszym odcinku Uwaga Pirat - to działa. Jakaś dziunia nie miała żadnego dokumentu przy sobie i sprawdzili ją tylko w komputerku, po czym puścili dalej. Zaskoczyło mnie jednak puszczenie autem kolesia, którego sprawdzili i wg nich nie miał uprawnień (choć podobno ponownie prawko zdał).

sattann pisze:
No ja sie dzis dowiedziałem ze max miesiąc i jestem z Oleśnicy koło Wrocławia więc to moze troche potrwać,kurcze i nie wiem co robic -mam jechac z dziewczyna do Karpacza 4 kwietnia a do miejsca gdzie jade musze wysłac zaliczke najpózniej w piątek i kurcze za przeproszeniem dupa.Gdybym wiedział na bank ,ze jedyna reperkusją bedzie mandat ( przy ewentualnej kontroli ) to bym pojechał a tak to nie wiem ,bo sie juz nasłuchałem o lawetach itp itd.Dzie,i za rady i porady !! Jakbym juz sie nie udzielał tu to życzę wszystkim Wesołych Swiat!!!

Kutno nie jest o wiele większe od Oleśnicy. Wg rozporządzeń 7 dni czeka się na prawko, a 30 dni na dowód osobisty.

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Sebian pisze:
Wg rozporządzeń

a życie życiem,... 7 dni to w dużomniejszym miescie czekalem na zwrot kwitka ktory u nich lezal i po ponownym egzaminie mieli oddac...

R129- 500SL NALEŚNIK
W126C- 560SEC SECZYSKO

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Narobiłem zamieszania ,a tu co ??? Ktos znalazł widocznie mój portfel i odesłał mi dzis w całosci ( oczywiscie bez kasy,której tam na szczęscie wiele nie było) ,pewnie natchneły Go świeta itd.Jako ,ze nie chciałem czekac i miałem mało wiary w ludzi rozpoczołem czynnosci majace na celu przywrócenie moich dokumentów ( wyrobienie nowych ) i kurcze pewnie jest to juz proces nieodwracalny.Mam nadzieje ,ze moja przygoda bedzie przestroga dla innych , i ze dzieki tej sprawie ( która zakonczyła sie szcżęsliwie ) beda wiedzieli na co sie przygotowac.Aha jade do tego Karpacza ze spokojna głową i sumieniem . Ps Zdrowych i spokojnych Świat Wielkanocnych. Ps(2) pilnujcie sie i swoich papierków! :)

Tytuł:
Klubowicz

sattann pisze:
Jako ,ze nie chciałem czekac i miałem mało wiary w ludzi rozpoczołem czynnosci majace na celu przywrócenie moich dokumentów ( wyrobienie nowych ) i kurcze pewnie jest to juz proces nieodwracalny.

Zależy, co zrobiłeś do tej pory. A jeśli zrobiłeś, to odzyskane dokumenty na wiele Ci sie nie zdadzą, choć miło, że się odnalazły. Wesołych Świąt!

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

nowy
Awatar użytkownika

Siema, tak czytam i czytam Wasze opinie -tego właśnie szukałem. Otóż w dniu wczorajszym tj. 24/04/2008 zgubiłem portfel ze wszystkimi dokumentami:dowód rejestracyjny i osobisty, prawo jazdy, karty bankomatowe itp), Karte z bankomatu wiadomo od razu zablokowałem, ale co z tego skoro nie mam reszty dokumentów, a 1 maja miałem wyjechać z dziewczyną na mazury:((( wszystko legło w gruzach;/ Kasa mnie nie obchodzi, w sumie niewiele gotówki miałem w środku ale o dokumenty chodzi:(( Licze ze może ktoś się zgłosi i mi je zwróci/odeśle. Mieszkam w Legionowie k. Warszawy i warto dodać ze portfel zgubiłem(prawdopodobnie) na jednej z głównych ulic w Legionowie. PS. Orientujecie się czy Urząd Komunikacji moze wydać jakiś dowód/papierek ze mogę prowadzić auto mimo zagubienia prawa jazdy do czasu az nie wyrobię sobie nowego? To samo tyczy się dowodu rejestracyjnego(ale tu chyba juz trzeba tylko wrótnik wyrobić) Z góry dzięki i proszę o pomoc. GG:5077500, zip_fly@o2.pl.

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Powtórzę raz jeszcze, brak prawa jazdy 50 zł--> jedziesz dalej (najlepiej jakbys mial cokolwiek aby potwierdzic tożsamosc bo na slowo juz sa troche nieufni) ale jesli nie masz dok tozsamosci nie moga nic zrobic, musza sprawdzic w komputerze i uwierzyc na slowo ze Ty to Ty,,,,
brak dow rejestracyjnego.--> 50zł tylko nie mow ze zgubiles a jedynie zapomniales...
BRAK oc-- wiadomo- nie polecam- to musisz miec, jeszcze lepiej jak oc jest na cieebie... wtedy potrafia przymknac oko na brak 1 i 2 za przyslowiowe dziekuje...
po drugie po otrzymaniu jednego mandatu nie moszesz dostac drugi raz mandatu za to samo (w przypadku dokumentów...)
mysle ze teraz to juz wytlumaczone dosc jasno...

DODAM ZE TO SA FAKTY, SPRAWDZONE NA WLASNEJ SKORZE, A NIE OPINIE ZASLYSZANE OD KOLEGOW>...

R129- 500SL NALEŚNIK
W126C- 560SEC SECZYSKO

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00