MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz sie 17, 2025 8:09 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Numer GG: 85536
Jacku pisze:
Osobiście nie wiem czy skany tego arykułu powinny wisieć na forum

Osobiście nie widzę przeciwwskazań.

1. Autorem tekstu jest nasz klubowicz a nawet viceprezes :)
2. szkodliwość czynu jest znikoma
3. może to być reklama dla CA bo może ktoś zobaczy ww skany i poleci kupić pisemko.

Cały ten dym to przerost formy nad treścią ....

Takie mam zdanie.

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

no i sie wyjasniło.... miłej lektury [zlosnikz]

http://www.w116.pl

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

MacKuz pisze:
Jacku pisze:
Osobiście nie wiem czy skany tego arykułu powinny wisieć na forum

Osobiście nie widzę przeciwwskazań.

1. Autorem tekstu jest nasz klubowicz a nawet viceprezes :)
2. szkodliwość czynu jest znikoma
3. może to być reklama dla CA bo może ktoś zobaczy ww skany i poleci kupić pisemko.

Cały ten dym to przerost formy nad treścią ....

Takie mam zdanie.

Wobec czego przepraszam za zamieszanie.

Ad.1.Podwójne gratuacje
Ad.2 Wobec tego proponuję zmienić reguamin forum by można byo publikować różne materiały-bo zawsze można powiedzieć że to mała szkodliwość czynu.
Ad.3
Cytuj:
może ktoś zobaczy ww skany i poleci kupić pisemko
- lub już nie poleci bo po co ma kupować skoro ma co go interesowało za free [oczko] .

Rozumiem wyjątkowość tej sprawy, wiem też, że chcemy się wspierać i traktować niemal jak rodzina , ale wg.mnie jest to "puszczenie oczka" i przyzwoleine na naciąganie prawa.
Takie mam zdanie.

MB S210 E430 4matic

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Jacku pisze:
Rozumiem wyjątkowość tej sprawy, wiem też, że chcemy się wspierać i traktować niemal jak rodzina , ale wg.mnie jest to "puszczenie oczka" i przyzwoleine na naciąganie prawa.
Takie mam zdanie.

Ja już Panu napisałem artykuł prawa, który mówi, że łamaniem prawa ten skan nie był. Jeśli masz jakiś nowszy kodeks albo lepszy paragraf to proszę przytoczyć.
Jeśli takiego paragrafu nie przytoczysz, to proszę o nie pisanie tu o "naciąganiu prawa" bo to równoznaczne z nazwaniem kogoś przestępcą, a to bardzo poważna sprawa.

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Jacku daj juz sobie spokój... naprawde. Nie masz racji , pienisz sie cały czas - szkoda zdrowia.... Nie chcesz , nie czytaj. Psujesz tylko atmosfere... WYLUZUJ !!!!!!

W201 2.3

http://www.w116.pl

Tytuł:
Klubowicz

Panowie to nie do końca tak jest z 107 jak w artykule .Trzeba kierować się też zdrowym rozsądkiem i własnym nosem

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Numer GG: 309237
Bartek gratuluję artykułu, a classicauto warto kupić także ze wzgledu na obszerne artykuły o DS czy Jagusia XK 120.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

O fajny wątek :]

Ja już Panu napisałem artykuł prawa, który mówi, że łamaniem prawa ten skan nie był.

Moim zdaniem nie da się zastosować art. 23 do publikacji na forum ogólnodostępnym. Nie jest to forum zamknięte, prywatne, więc każdy może wejść, przeczytać nie pozostając w stosunkach towarzyskich z jakimkolwiek innym forumowiczem. Zatem ten artykuł nie obroni przed oskarżeniem o rozpowszechnianie bez zezwolenia.
Ze stopki nie wynika, żeby autor tekstu posiadał prawa autorskie do artykułu,
a wręcz wynika coś zupełnie przeciwnego. Nie wolno publikować niczego bez zgody wydawcy. Chyba, że udostępniający skan taką zgodę uzyskał.
Moim zdaniem Piątal, mamy tu do czynienia ze zwykłym piractwem, z rozpowszechnianiem bez zgody właściciela praw autorskich i to Jacku ma tutaj rację.
Poza tym, czuję się dziwnie, gdy miłośnicy Mercedesów, fani motoryzacji, odmawiają i namawiają do odmawiania należytego wynagrodzenia tym, którzy piszą o tej motoryzacji.

O wiele lepszym rozwiązaniem byłoby zamieścić fragment artykułu, podać skąd się go wzięło, żeby ludzie popędzili do sklepu i kupili jeśli ich zaciekawi. Bo tak myślę, że za jakiś czas, to forum stanie się źródłem, z którego, nielegalnie będzie można pobrać dowolny artykuł o tematyce związanej z Mercedesem.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Każdy może sobie wejść i przeczytać, ale nie każdego to interesuje, a jak kogoś interesuje jak kupić SL'a, to jest moim przyjacielem i już [zlosnik]

Możliwe, że nie jest to do końca zgodne z prawem, ale mnie osobiście zdenerwowała przesadzona reakcja pana Jacku.

W kraju, w którym kradzież sklepowa jest wykroczeniem a nie przestępstwem, w którym studenci kserują po 300 stron książki, w którym działają dziesiątki serwisów o tematyce P2P, ściganie za skan 2ch kartek A4 jest śmieszne jak dla mnie.
Niby każdy sobie może kupić, ale jak już nie będzie w kiosku, to sobie nie kupi ;]
Patrzcie na życie realnie- gdyby tylko takie przestępstwa były w tym kraju, to żyłoby się nam dostatniej i nikt by do Irlandii nie wyjeżdżał. Równie dobrze można ścigać za wrzucanie fotek do działu "cycata blondynka w starym mercedesie" jeśli ten kto wrzuca nie ma praw do zdjęcia [szalone]

ex Jawa 50 typ23

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Piątal pisze:
Możliwe, że nie jest to do końca zgodne z prawem, ale mnie osobiście zdenerwowała przesadzona reakcja pana Jacku.

Nie wiem czy zdania cyt:
Cytuj:
Osobiście nie wiem czy skany tego arykułu powinny wisieć na forum , Przecież, każdy może sobie poczytać wydając 9 PLN na Lutowy nr Classicauto.

można nazwać przesadną reakcją :o .

Polecam przeczytac swoje posty w tym wątku i zastanowić się kto tak naprawdę reaguje przesadnie mimo, iż nie do końca ma rację.

MB S210 E430 4matic

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Może kompromisem byłoby wstrzymanie się z wrzucaniem skanów na forum do czasu, aż dany numer stanie się archiwalny (znaczy nie będzie go można normalnie kupić)? Do tego czasu na forum można by zamieścić tylko informację lub zajawkę o artykule, który wart jest przeczytania. Wtedy Ci co mają kupić kupią, Ci co nie wiedzieli to się dowiedzą i być może też kupią, a Ci co i tak nie kupią to przeczytają z opóźnieniem.
Taka tylko moja sugestia na przyszłość.

PS Jednak obrót pirackich kaset, płyt itp. głęboko i często nieodwracalnie zmienił w Naszym Kraju postrzeganie własności (pojęcie absolutne) i praw autorskich (pojęcie abstrakcyjne) tych dóbr.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00