MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 09, 2025 9:02 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 385 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 112 13 14 15 1626 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus senior

Nikomu nie życze śmierci ani kalectwa, ale trzeba sobie powiedziec, że w 100% winna jest głupota kierowcy. Stan naszych dróg jest tragiczny, ale nie upowaznia to nikogo do jazdy 200km/h po miescie, bo przy tej prędkości nawet nie widac znaków takich jak tam stał. Poprzeczny garb na jezdni, a Ferrari wzbiło się w powietrze, ale winny jest kierowca i jego brak wyobraźni dlatego nie wiem o co afera w telewizjii, wyciaganie filmów z monitoringu.

Skoda Favorit 135L+LPG (ex) - pierwsza dziewczyna-przeinwestowana, dobrze, że z nią nie wpadłem

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Lokalizacja: Królewskie Stołeczne i Rezydencjalne Miasto Wrocław
holyfido pisze:
. Jak ssłyszy się w branży, że jakaś testówka przedterminowo skończyła swoją rolę, to jest to święto lasu.

Czy chodzi Tobie o to, że dziennikarze testowi mogą szybko jeździć bo potrafią?

To jak kto jeździ zależy przede wszystkim od niego samego - bez względu czy jest dziennikarzem czy pieśniarzem, czy woli P.O.M. czy OeS, itd. Chcę tylko zwrócić uwagę na to, że dziennikarze trochę wyrywają się ze statystyk, i przykładanie do nich miary pt "przekroczył prędkość = wariat drogowy" jest trochę powierzchowne.

kruszyn pisze:
że po mieście nie jeździ się 200km/h chyba wie każdy nawet pieszy który nigdy za kierownicą nie siedział...

Dziwi mnie taka wybiórczość, przecież nie ma drogi w Polsce, gdzie dozwolone jest 200 km/h. Za to potok samochodów ul.Legnicką we Wrocławiu w suchy dzień powszedni "płynie" w tempie 90-100 km/h, a gdy w piątek jechałem krajową ósemką do Kudowy, to nikt 80 km/h nie przekraczał. Przepisy i logika jedno, a jak się przyjrzeć szczegółowo, to każdy po prostu musi odpowiadać za to co robi, oceniać warunki, ryzyko, itd.

Tytuł:
Klubowicz

Numer GG: 267496
Tak czy inaczej cała ta gadanina - w tym momencie - młodego Z. o bezpieczeńswie na drogach trafiła do mojego zlewu. WIELKIE ZERO!

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Sebian pisze:
trafiła do mojego zlewu

Czymże sobie twój zlew na to zasłużył? :P

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

TrickyKid pisze:
Ja przez 3 lata słyszałem o 2 takich przypadkach.

I o 2 za dużo - nie sądzisz?
Ja przez 15 lat testowania bardziej, lub mniej "fajnych" aut doprowadziłem do 1 (o 1 za dużo) kolizji, która skończyła się jedynie zbitą lampą zespoloną w samochodzie poszkodowanego. Nie dorosłem do tego, żeby otrzymać taką testówkę, choć prawo jazdy mam dłużej i zrobiłem więcej kilometrów (bezpiecznej jazdy) niż niejeden dziennikarz motoryzacyjny. Jak już wspomniałem wcześniej: Wielkość umiejętności spada wraz ze zdobywanym doświadczeniem i rozumem. Posiadam bardzo malutko umiejętności (choć jeszcze czasem mnie ponosi :oops: ), za to chyba trochę więcej rozumu.
Nie wiadomo na 100%, który z Nich prowadził, nie wiadomo z jaką prędkością jechali, więc nikomu nie wolno mówić, że przekroczyli dozwoloną (choć to nie ulega wątpliwości).
życzę Maćkowi, żeby szybko wrócił do zdrowia i nadal propagował bezpieczną jazdę, podpierając się własnymi doświadczeniami. Jego Ojciec już to robi.

Każdemu z Was życzę jak najmniej umiejętności i jak najwięcej rozumu w głowie, żeby nie skończyć tak, jak Ci wszyscy (nie tylko Ci dwaj), którzy uznali, że mieli większe umiejętności (niż mieli) i utracili kontrolę nad pojazdem. Bo umiejętność przewidywania chroni nasze życie najlepiej.

MERCEDES-BENZ A 160 CDI 2005r. Jeszcze nie mój.
Mercedes W123 240D 1979r. - do sprzedaży jako dawca.
VW GOLF 1,6 LPG AUTOMAT 3D 1990r. -"CZARNY LOTNIK" - Sprzedany.

Tytuł:
wiarus junior

bartekmw pisze:
nie wiadomo z jaką prędkością jechali, więc nikomu nie wolno mówić, że przekroczyli dozwoloną (choć to nie ulega wątpliwości).

Szanowni Koledzy oraz krewni i znajomi krolika, mam propozycję: w ferworze dyskusji nie bzdurzmy i nie używajmy absurdalnych argumentów rodem z dysput naszych pseudo-politykierów. Dobra?
Pozdrawia zniesmaczony Leopold

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

szczerze to raz jedyny w życiu miałem 200km/h jadąc swoim Golfem mkII full power łery turbo g60 i od tamtego czasu jakoś mnie nie korci aby ścigać się z dźwiękiem. Raz mi wystarczyło, wszakże nic się nikomu nie stało, dwupasmówka zrobiła się jak ścieżka rowerowa w lesie i spasowałem. Spasowałem gdy po tej długiej prostej stałem na czerwonym w Lesznie i dojechało do mnie auto, które wyprzedziłem na początku tego "pasa startowego". Tak więc z czystym sumieniem pisze, że prędkość 200km/h na polskich nieutwardzonych drogach mija się z celem i jest czystą głupotą. Prędkość 200km/h tylko w przygotowanym aucie na zamkniętym torze.

ps. kompletnie nie mogę sobie wyobraziź tego, co czują zawodnicy jadący przez rawicką obwodnice lub wrocławskie ulice na jednośladowych szlifierkach po 200km/h, przecież to jest podatniejsze na nierówności terenu bardziej niż Ferrari (tak mi się zdaje) a i prawie niewidoczny gdy tak pędzi i gna.

W210 E220D 97 budyń do sprzedania

Oo==oO

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Czekałem tylko na to, że nasz Miłościwie Panujący wprowadzi żałobe narodową, bo przecież to członkowie "elyty" warszawskiej. A że ktoś ma trociny zamiast moźgu, to już nie bede się wypowiadał. Tak wiec całe jego słodkie gadanie o bezpiecznej jeździe spuścilem do kibla....

Sorka za OT <br>Dodano po 23 minutach.:<br> Dodam tylko, że zgubiła go pewność siebie. Bo jestem dziennikarzem motoryzacyjnym, to umiem jeżdzić... Posiadanie karty pływackiej nie chroni przed utonięciem......

W123 240 `83 Lady

Obrazek

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Przepraszam kiedy to bedzie zamkniete? 14 stron kłotni czy jechał za szybko czy niejchał i czy dziennikarze mają moralne prawo jezdzic 200km/h w miescie... [szalone] [szalone] [szalone]

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

MERCEDES 4 EVER pisze:
Przepraszam kiedy to bedzie zamkniete?

To jest dyskusja a nie klotnia, na tym polega idea funkcjonowania forum dyskusyjnego w zakladce Hyde Park :) Nie widze powodu zamykania watku.
Wlasnie na tym m.in polega problem w naszym Panstwie. Jest problem, to nalezy go jak najszybciej splawic i zajac ludzi seksafera, aborcja, konkordatem tudziez innymi pierdolami, a problem nadal pozostaje, skoro malo kto wyciaga z niego jakas nauke.

'94 BMW R1100GS Balbinka, '95 Honda NTV 650 Honoratka, '60 Awo 425S
ex - '88 MB 124 200TD

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

wniosków nasuwa mi się kilka:
1. Zientarski nieujażmił czerwonego konia (zbyt słaby był)
2. drogi w Polsce poza KILKOMA (i to odcinkami) powinny być uznane ze jakieś "tereny utwardzone" lub może "skład asfaltu o charakterze wstęgi" bo nawet TIRy w tych przez nie wyzłobionych koleinach jadą już 60km/h bo więcej się nie da (autem buja jak bosmanem na łajbie)
3. i chyba najważniejszy, edukacja adeptów 4 kółek od podstaw, od zarodka, że to śmiertelnie groźna zabawka to autko (może nawet w przedszkolu uświadamianie dzieci co to jest prędkość w połączeniu z bezmyślnością), nie wiem moze na zasadzie rozbijania jajek w plastikowych samochodzikach na zasadzie: jaką prędkość jajeczko wytrzyma? I to nie na przedszkolnym czystym dywanie, ale na podwórku, na nierównym krawężniku, tak aby oddać rzeczywistość polskich dróg.

ex MB W124 250D '85 manual w stanie dobrym plus plus (astral silver metalic)

W210 E220D 97 budyń do sprzedania

Oo==oO

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Martini pisze:
i chyba najważniejszy, edukacja adeptów 4 kółek od podstaw, od zarodka, że to śmiertelnie groźna zabawka to autko (może nawet w przedszkolu uświadamianie dzieci co to jest prędkość w połączeniu z bezmyślnością), nie wiem moze na zasadzie rozbijania jajek w plastikowych samochodzikach na zasadzie: jaką prędkość jajeczko wytrzyma? I to nie na przedszkolnym czystym dywanie, ale na podwórku, na nierównym krawężniku, tak aby oddać rzeczywistość polskich dróg.

świetny pomysł, trzeba to jakoś do ME przekazać

są także najnowsze wieści o stanie zdrowia Macieja Z.

http://www.rp.pl/artykul/101422.html

http://www.beczkolandia.pl
http://www.kali-tramp.pl

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Martini pisze:
...moze na zasadzie rozbijania jajek w plastikowych samochodzikach na zasadzie: jaką prędkość jajeczko wytrzyma? ...

Ja sadze, ze nawet predkosc siwatla takie jajko wytrzyma ;-) - to nie predkosc zabija a nagle jej wyzerowanie.

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

TReneR pisze:
Ja sadze, ze nawet predkosc siwatla takie jajko wytrzyma ;-)

Ta, ale pare ładnych lat by musiało sie rozpedzać, żeby nie pękło ;)

Tytuł:
wiarus junior

zegarek pisze:
Ta, ale pare ładnych lat by musiało sie rozpedzać, żeby nie pękło ;)

Jajeczko bez kłopotu wytrzymuje 1G (jak leży na stole, to nic mu nie jest), a jak by je ładnie podeprzeć to i 2-3 G mu nie zaszkodzą. Przyjmując stałe przyśpieszenie 2G, do prędkości podświetlnej rozpędzimy jajeczko w 174 dni czyli mniej niż pół roku. A dzięki dylatacji czasu jajeczko postarzało by się nawet mniej. Smacznego.
Pozdrawia wyrachowany Leopold

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 385 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 112 13 14 15 1626 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00