MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz sie 17, 2025 6:35 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus junior

Mam jak na razie ten sam dylemat.Typowania mojej to : Micra,Almera,Mazda 323 ,Matiz,Swift,Corsa,Yaris i .......Nissan Patrol:)
Swifta odrzuciłem z w/wym względów.
Corsa odpada, bo ostatnio szkoły nauki jazdy je masowo sprzedawały, a wiadomo w jakim stanie sa te auta po X kursantach:)
Yaris cenowo nie daje rady,a szkoda.
Pewnie wybierzemy z trójcy:Micra,M323,Matiz.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

hmmm...... a moze Ford Ka???? kobitkom sie podoba drogi nie jest i szczesci tanie bo duzo tego na rynku i zamienniokow pelno :):) siora uzytkuje rok czasu i zadnych ale to zadnych problemow z nim niema tylko benzyne leje i jezdzi, teraz planuje zmiane ale tylko ze wzgledu na rodzine i chca zmienic dwa male na jeden wiekszy rodzinny, sam pare razy jechalem (KAczucha) to fajnie sie tym smiga malutkie i jak sie samemu jedzie to naprawde idzie jak burza jak sie depnie :D:D:D a jak nie to tak jak koledzy wczesniej wymieniali obstawiam japonczyka nysana almerke tez bezawaryjne auto jak na polskie drogi znakomite ma zawieszenie bardzo zadko cos trzeba wymieniac, wiem bo kolega jezdzi i bardzo zachwala :)

pozdro

Ex. MB W124 E250D 93r - skasowany :/ ...... ale wroce do gwiazdy

Ostatnio zmieniony ndz mar 02, 2008 5:08 pm przez m87, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
wiarus junior

Na F odpada....

Nie podoba ci się mój styl jazdy?Zejdź z chodnika....

Tytuł:
wiarus senior

czyli Francuskie gowno odpada [zlosnik] [zlosnik] :lol: i dobrze ;) ;)

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Mama miala Forda Ka, nowe salonowe. Rocznik 1998 kupiony w 1999.
Autko fajne po miescie, na biegach I-III bardzo szybkie, IV i V to byly biegi do toczenia.

Jedyna wada auta (procz braku klimy) bylo to ze co 3-4 miesiace trzeba bylo wymieniac gumowe elementy w zawieszeniu. Koszty zadne ale na 1-2 dni auto do mechaniora jechac musialo...

Poza tym jak to Ford wewnatrz plastikowe zatrzaski tapicerki na drzwiach czesto sie rozlatywaly...

...napewno odradzam wynalazek pt.: Ford Fusion...W pracy mamy takich od groma i jest to chyba najgorsze auto jakim jechalem. Nie wygodne, zawieszenie telepie, tragiczne wykonczenie...Ogolnie porażka!

Kiedyś:
Matiz z kratką - Twardy Zawodnik; MB W124 230TE Aut. - Baleron Forever; Ford Focus II 5d - Fantastic Sam Plastik

Dziś:
Ford Focus kombi III - cholerne 6 biegów!

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

agaj666 pisze:
Pewnie wybierzemy z trójcy:Micra,M323,Matiz.

No i tu wybór też nie będzie chyba łatwy...

M323 to już trochę większe autko, nie?

m87 pisze:
Ford Ka???

Kobitki robią spore zakupy, przydaje się czesto druga para drzwi...

ex: W123 D30 '83, W126 E28 '83, S123 E23 '85, W201 E23 '92

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

gizmo pisze:
A nissan Micra w automacie? :)
Bomba! Ale to chyba dorgie?

W123 C 230CE 1983r i W115 220D 1974r
Stare Mercedesy ... są doskonałe.

Tytuł:
wiarus junior

W tym wieku (samochodu) nie ma znaczenia czy manual czy awtomat.NAwet można cos urwac z ceny,bo ...automat:)
Ale moja chce manual. I dobrze.Trzeba sie naumieć biegi wbijac :)
Jak zapragnie ASB to jest Mercedes.

Nie podoba ci się mój styl jazdy?Zejdź z chodnika....

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Jeśli tylko kobieta będzie tym jeździć i będzie to drugie auto w rodzinie, to kup jej tego Matiza i masz kłopot z głowy.

Moja mama jeździ od 5 lat TICO, które było odkupione z firmy, po przedstawicielu. Nalatane ma fifnaście pierdylionów kilometrów, nawet dobrze nie wiem ile, bo licznik cofali przede mną już co najmniej raz albo dwa.
Co do strony technicznej, to nigdy nie spotkałem drugiego auta, które wymaga tak mało pracy i pieniędzy na obsługę - tzn. brak obsługi.
Olej sprawdzam raz na pół roku, bo go i tak nie bierze, wymieniałem chyba ze 3 razy olej z filtrem, jak mi się przypomniało, 1xwymienłem rozrząd, ze 4 lata temu i 1x klocki hamulcowe. Teraz poważnie doinwestowałem, bo kupiem i wymieniłem tylne szczęki i łożyska. A, no i akumulator, bo wyzinął ducha.
Dodatkowo auto śmiga na LPG i przez całe lato jest zapalane na gazie, a na jesień, jak gdyby nigdy nic normalnie można go użytkować na benzynie i nic sie nie dzieje z gaźnikiem.
po prostu szkoda go sprzedać za grosze, bo nie kupię mamie innego tak bezproblemowego samochodu.

Matiz jest lepiej dopracowany i ma wtrysk, więc na pewno będzie bezawaryjny i wdzięczny w eksploatacji.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Numer GG: 8478669
Serio Matiz to najlepszy produkt Daewoo ;) Nie ma co oczekiwac luksusu ale auto w swojej kategorii cenowo-segmentowej ok ;)

-----------------------------
W140 500SEL '93 USA - ex
C124 230CE, S210 E290TD, C208 CLK200, S124 E220-ex

Tytuł:
wiarus senior

Punto I 1,2 lub 1,6 , wiem że na F i że niby odpada, ale naprawde spoko autko. Częsci tanie, praktycznie rozdają za półceny, wnętrze - duże i przestronne. Silnik 1,6 ma 90KM ale pali ok 10L/100km Pb po mieście. Ale klima + wspomaganie + elektryka daje troche komfortu.
Prosty w naprawie, zawieszenie dość wytrzymałe - może to dziwić, ale w porównaniu np do kadeta jest bardzo wytrzymałe.
jak oszczędne to diesel 1,7 na turbinie też jest jakąś alternatywą, ale raczej taki samochód będzie miał nalatane dośc sporo km.

Jak pomalujesz zderzaki pdo kolor nadwozia ( zakładając że nie będzie to biały), lub taki kupisz, to autko prezentuje sie zacnie. A taki punciak 3D cały czarny jest :dobrzex:

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Matiz czy Tico to sie nienadaje wogole-wezcie sobie zobaczcie jak duze chinskie auta wypadaja w testach zderzeniowych [totalszok] Tico jak do mnie przyjedzie to sa pognite,Maska jak sie otwiera to drugi koniec maski opada o 10 cm...To jest konserwa nie auto-poza tym Tico było sprzedawane NIELEGALNIE z Polskimi przepisami.Wzieli łapowe bo ma sztywna kolumne kierowniczą i w razie wypadku kierownica przebija kierowce :roll: [totalszok] No ale było sprzedawane jako dopuszczone do ruchy warunkowo czy jakos tak...Kup to co bedzie w dobrym stanie,CC 900,Clio,Micra k11 czy cos -a nie ten szajs [szalone] <br>Dodano po 3 minutach.:<br> http://moto.allegro.pl/item319468467_ni ... zarny.html

Prosze bardzo -mam sporo znajomych gdzie takie sa katowane na "L" jedno ma cos 400 tkm i to na LPG i smiga ok....

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Co do Ka to muszę dodać, że to straszny paliwożłop (kolega ma i mówi, że zejść poniżej 7 na trasie(!!!!) to osiągnięcie, a on dość spokojnie jeździ).

W123 C 230CE 1983r i W115 220D 1974r
Stare Mercedesy ... są doskonałe.

Tytuł:
wiarus senior

zebda pisze:
napewno odradzam wynalazek pt.: Ford Fusion...

ja tez...

niebawem do sprzedania, 3 lata w FF to za duzo :P 1.4TDci, tandeta na maxa, wogole to ford ma lipne wykonanie, jest gowniany teraz, a silniki to gowno na maxa. ford z silnikami byl okay do 2000r.

ostatnio stalem z 2ma kolegami na fajce i tak mi sie podobalo jedno tico, ktore wyjezdzalo z bocznej ulicy...

a czemu przyciagnelo moja uwage ?

bo tak napi..dalala panewka, ze cisza nocna zostala absolutnie zlekcewazona :P [zlosnik]

dełu śmierdzi gownem. syf na maxa. i jakie to są bezpieczne auta... szkoda gadac. wiekszego syfu na rynku nie ma niz DAJ EWO. Chyba nawet te tandetne fiaty sa lepsze (ktore teraz maja bardzo ladny design).

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

drwalu pisze:
jakie to są bezpieczne auta... szkoda gadac. wiekszego syfu na rynku nie ma niz DAJ EWO. Chyba nawet te tandetne fiaty sa lepsze (ktore teraz maja bardzo ladny design)

Tico pod wzgledem bezpieczenstwa rzeczywiscie odstaje, ale matiz juz niekoniecznie. Ogladam sobie czasem co tam wujek napstrykal na ogledzinach, tandetne fiaty nie sa lepsze, szczegolnie seicento, na 5 powazniejszych dzwonow, dwa z nich sa ze skutkiem smiertelnym dla kierowcy. Matizy trzymaja sie kupy, w seicento zlamanie przedniego slupka i gubalowka na dachu to norma. Chodzi glownie o hortexy i goplany, kapelusznicy raczej rzadko wyskakuja na czolowke.

Ale po co z drugiej strony od razu taki tragizm wprowadzac, ja tam wole nie zakladac z gory, ze w cos walne, kobitki pewnie tymbardziej,a to cale NCAP w normalnych warunkach jazdy mozna sobie wsadzic wiadomo gdzie.

Ja dla siostry szukam micry/corsy/fiesty w automacie, ostatecznie polo. Chciala puga 206, ale skoro nawet ja tam nie widze konca maski, to i ona nie zobaczy.

*C124 E200 94r. brillantsilber *W124 250D 86r. taigabeige *W126 260SE 87r. nauticblau ex*W124 300D 92r. arcticweiss ex *S210 270CDI 01r. antrazitgrun *W202 C180 96r. brillantsilber ex

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00