MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 09, 2025 1:03 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 385 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 19 10 11 12 1326 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Borys pisze:
Tak wiec w prostej translacji Pan Maciej przegial nie 4-krotnie a 16-krotnie...

Zgadza się. Ek=(mv2)/2. Jakby porównć do swobodnego spadku ciała, odpowiadałoby puszczeniu ferrari z 150metrów wysokosci.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Numer GG: 8478669
Czytajac wypowiedzi niektorych kolegow odnosze wrazenie ze sa oni wzorowymi kierowcami, nie przekraczajacymi dopuszczalnej predkosci asami bezpiecznej jazdy... Chwala im za to [zlosnik]
Dla mnie tacy kierowcy to mówiąc żargonem CB "tempomaty"... Nieraz spotkałem się z sytuacją gdy za dziadkiem w kapeluszu w Tico jadacym 50km/h sunął wielokilemotrowy sznur aut przeklinający gościa... Niestety nie było akurat jak wyprzedzić...
Ja jeżdze raczej szybko i pewnie (to tylko moja subiektywna ocena), zdarza mi się łamać przepisy i sporo przekraczać dopuszczalną prędkość...Przyznaje, jechałem 200km/h Siekierkowską, obwodnicą Garwolina czy A2, również w nocy... Przyznaje, nie było to nic godnego nasladowania, ale zdaje sobie z tego sprawe i w razie "awarii" jestem gotów ponieść wszelkie konsekwencje...
Nie namawiam absolutnie do szybkiej jazdy ale uważam ze kierowcy z wiekszymi niz przecietne umiejetnosciami moga sobie pozwolic tam gdzie to mozliwe na jazde szybsza niz reszta uczestnikow dróg... teraz pewnie zostaną "zjedzony" przez "przepisowych" forumowiczów, ale co tam, taka jest moja wersja i takiej się bede trzymał [zlosnik]
Posdroofka
;)

-----------------------------
W140 500SEL '93 USA - ex
C124 230CE, S210 E290TD, C208 CLK200, S124 E220-ex

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

trocin pisze:
ale uważam ze kierowcy z wiekszymi niz przecietne umiejetnosciami moga sobie pozwolic tam gdzie to mozliwe na jazde szybsza niz reszta uczestnikow dróg... teraz pewnie zostaną "zjedzony" przez "przepisowych" forumowiczów, ale co tam, taka jest moja wersja i takiej się bede trzymał

W takim razie można także w centrum miasto w godzinach szczytu strzelać z broni palnej między ludźmi do poustawianych butelek?
No bo zagrożenie bardzo podobne, co z tego że świetnie strzelasz? Masz prawo to robić? Chciałbyś żeby ktoś koło Twojej głowy rzucał nożem do tarczy?

ex: W123 D30 '83, W126 E28 '83, S123 E23 '85, W201 E23 '92

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Złe porównanie [zlosnik] napisałem: "...tam gdzie to możliwe..."

W140 500SEL '93 USA - ex

Tytuł:
wiarus senior

trocin pisze:
ale zdaje sobie z tego sprawe i w razie "awarii" jestem gotów ponieść wszelkie konsekwencje...

Stary, jakiego typu poniesienie wszelkich konsekwencji masz na myśli? Przybliż to proszę, bo jestem bardzo ciekaw. O kwestii zapłacenia mandatów proszę nie pisz.

Pozdrawiam!

Tytuł:
swój chłop

trocin pisze:
...Nie namawiam absolutnie do szybkiej jazdy ale uważam ze kierowcy z wiekszymi niz przecietne umiejetnosciami moga sobie pozwolic tam gdzie to mozliwe na jazde szybsza niz reszta uczestnikow dróg...

No tak , kierowcy z wiekszymi niz przecietne umiejetnosciami ?? Ktorzy to?? Jak spytasz wielu mlodziakow to w sumie prawie wszyscy maja wieksze niz perzecietne umiejetnosci. Ja jestem mlody w tym roku skończe 23 lata, moj kolega rowiesnik jakis czas temu uznal ze ma wieksze niz przecietne umiejetnosci i moze jezdzic szybciej. Naszczescie mocno nie przywalil, dziadek jadacy tico w ktorego tyl przywalil byl troche tylko oszolomiony, a mu sie nic nie stalo, tylko rozbil auto.

Nie powiem ze jestem swiety, na 50-tce czesto jade te 70 , na trasie 100-110, a uwielbiam szybką jazde i adrenaline. Ale po co na drogach, sa do takich zabaw stworzone różne imprezy. Sam jezdze w KJS-ach- tam sie mozna wyzyc nie narazajac sie za bardzo i po czesci po tro one sa, zeby ludzie lubiacy jezdzic szybko mogli sie wyszalec nie zabijajac sie ani nikogo innego kto sie znalazl tam przez przypadek.

marzenia:
w110 190D
R107 z V8

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Madre slowa rzecze kolega kielek. Jesli ktos chce uwalniac drzemiace w nim poklady umiejetnosci, zapraszamy na tor Poznan, czy na pierwszy lepszy KJS. Zaloze sie ze tam bedzie mogl sie uczciwie a przede wszystkim bezpiecznie zmierzyc z duzo od siebie lepszymi..
Stara prawda slowianska rzecze, ze bohaterow mozna poznac po tym, iz sa oni 2 metry pod ziemia.. Ja sie staram nie byc bohaterem na drodze wsrod innych samochodow, nie warto.. Polecam innym.

trocin pisze:
Nieraz spotkałem się z sytuacją gdy za dziadkiem w kapeluszu w Tico jadacym 50km/h sunął wielokilemotrowy sznur aut przeklinający gościa...

Trzeba bylo go zastrzelic w takim razie. Jakim prawem taki powolny żółw poruszal sie po Twojej kolego drodze?

trocin pisze:
Przyznaje, jechałem 200km/h Siekierkowską, obwodnicą Garwolina czy A2, również w nocy...

A mi sie raz udalo zmienic kolo w 5 minut.. Licytujemy sie?

trocin pisze:
i w razie "awarii" jestem gotów ponieść wszelkie konsekwencje...

Nawet nie masz pojecia o czym mowisz, obys nigdy nie musial tego wiedziec, nie zycze tego Tobia ani nikomu..

trocin pisze:
ze sa oni wzorowymi kierowcami, nie przekraczajacymi dopuszczalnej predkosci asami bezpiecznej jazdy...

Mam prawo jazdy i jezdze czynnie samochotem ponad 10 lat. Nie uwazam sie za bardzo dobrego, a nawet dobrego kierowce. Jestem ledwie dostateczny, moglbym tak powiedziec. Nie lubie pedzic autostrada non stop 180, bo czuje sie niepewnie przy bocznym naglym wietrze, a reakcje samochodu na takowy niepokoja mnie juz powyzej 130-140. Nie powiem, ze nie probowalem. Tak, kilka razy w niemczech, fajne ale mozna sie bez tego obejsc.. Nie lubie pedzic na zwyklej krajowej drodze. Lubie za to jechac ok 90km/h, bo wtedy mam czas na ewentualna reakcje, a i droga hamowania jest znacznie krotsza przy 90 niz przy 110. Wiele razy zostalem opluty za taki styl jazdy na CB przez mocarnych i wszechwiedzacych Tirowcow (bez obrazy panowie, wielu z nich bardzo szanuje), choc tak na prawde spodobala mi sie rola "regulatora" na drodze. Wielu z tych pospiesznych zrozumialo przeslanie i jechalo dalej grzecznie za mna, a po ochlonieciu z emocji potrafili calkiem sympatycznie porozmawiac przez wiele kilometrow.. Da sie? Jasne ze sie k.. da. Trzeba tylko chciec.
Teraz zapytam sie wszystkich miejskich pospiesznych. Argumentem na szybsza jazde takowych w miescie jest to, ze nie moga snuc sie z predkoscia 50km/h, bo beda szybciej u celu. Teraz tak z reka na sercu powiedzcie ile czasu zaoszczedzacie w przypadku takiego przejazdu przez centrum sporego miasta w ciagu dnia? Zakladam, ze nie trafi Wam sie czerwona fala i nie zlapie Was policja. A teraz ile zaoszczedzicie lecac jak wariaci przez miasto w nocy, kiedy ulice sa opustoszale?
Prosze napiszcie, kto najwiecej czasu oszczedzil?
Pozdrawiam

'94 BMW R1100GS Balbinka, '95 Honda NTV 650 Honoratka, '60 Awo 425S
ex - '88 MB 124 200TD

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

trocin pisze:
Złe porównanie napisałem: "...tam gdzie to możliwe..."

No to trzeba było od razu mówić że chodzi o specjalnie wydzielone kawałki asfaltu jak np. tor w Poznaniu ;)

kielek pisze:
Sam jezdze w KJS-ach- tam sie mozna wyzyc nie narazajac sie za bardzo i po czesci po tro one sa, zeby ludzie lubiacy jezdzic szybko mogli sie wyszalec nie zabijajac sie ani nikogo innego kto sie znalazl tam przez przypadek.

I to jest właśnie właściwe postępowanie. Brawo dla takiej postawy!

ex: W123 D30 '83, W126 E28 '83, S123 E23 '85, W201 E23 '92

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Niektórym osobom wystarczy mały dzwon,czy groźna sytuacja i przez jakiś czas pokornieją,a ci którzy są niereformowalni niestety mogą skończyć gorzej...

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

No wlasnie. Ale czy nie lepiej uczyc sie na cudzych bledach? Malo mamy przykladow codziennie? 100 trupow tygodniowo to za slaba nauczka?

ex - '88 MB 124 200TD

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Borys pisze:
Teraz tak z reka na sercu powiedzcie ile czasu zaoszczedzacie w przypadku takiego przejazdu przez centrum sporego miasta w ciagu dnia?

Przeważnie niewiele gdyż i tak na światłach spotykam się z tymi których wyminąłem przed światami.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

piston pisze:
Przeważnie niewiele gdyż i tak na światłach spotykam się z tymi których wyminąłem przed światami.

No wlasnie... Mysle ze jak kazdy tak uczciwie odpowie, to zgodzi sie z Toba..
Wiec jaki jest sens pedzic przez miasto, tasowac sie, wymuszac, przejezdzac nieraz na przeciwny pas ruchu? Moglbym takie sytuacje mnozyc, bo widzialem ich przez lata cale mnostwo... Jaki jest sens wyprzedzac na wariata tylko po to zeby za 100m zatrzymac sie, a ze soba wszystko co sie wyprzedzilo, i czekac na wolne do skretu w lewo? Bezmyslnosc moi drodzy koledzy, glupota, brawura i wodoglowie.
Ktos powie ze na autostradzie mozna nadrobic. Owszem, na dlugich odcinkach oczywiscie, ze bedzie jakas roznica, nawet spora czasem. Jednak nie zwalnia to nikogo od uzywania wyobrazni. Czasem tam gdzie mozna jechac 130 warto zwolnic do 100 a nie patrzac tylko w predkosciomierz deptac do 200, bo mozna nie zauwazyc kiedy zycie ucieknie z nas bokiem...

ex - '88 MB 124 200TD

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Borys pisze:
Wiec jaki jest sens pedzic przez miasto, tasowac sie, wymuszac, przejezdzac nieraz na przeciwny pas ruchu? Moglbym takie sytuacje mnozyc, bo widzialem ich przez lata cale mnostwo... Jaki jest sens wyprzedzac na wariata tylko po to zeby za 100m zatrzymac sie, a ze soba wszystko co sie wyprzedzilo, i czekac na wolne do skretu w lewo?

Myślę że żaden z kierowców robiących większość z wymienionych przez ciebie rzeczy ( w tym ja ) nie zna odpowiedzi na zadane przez Ciebie pytania.
Jednak przy wykonywaniu tych karkołomnych manewrów używam wyobraźni i staram się je wykonywać bezpiecznie. Zgadzam się z tobą że nieraz warto odpuścić nogę z gazu i często tak robię, jednak na codzień przekraczam dozwolone prędkości dlaczego ? - nie wiem [szalone]
W sumie po przemyśleniu już wiem [zlosnik]
Po prostu nie mogę wytrzymać jadąc 40 km/h a mając możliwość jechania <b>bezpiecznie</b> ale szybciej.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Mowilem, ze wywolam burze... ;)
Nie chce sie z nikim licytowac ani porownywac...
Po prostu mówię:ja jeżdżę niezgodnie z przepisami, podobnie jak większość kierowców, których obserwuję... i w razie czego ponoszę konsekwencje swego postępowania, nie mam na myśli punktów czy mandatów, tylko jak będę czemuś poważnemu winny po prostu... wiadomo... :( ... zdaję sobie z tego sprawę...
Pozdrawiam

W140 500SEL '93 USA - ex

Tytuł:
wiarus senior

Czasami oglądam program TVN Turbo " Uwaga Pirat " i patrząc na niektóre wyczyny kierowców zmieniłbym troszkę taryfikator mandatów .
Za przekroczenie dopuszczalnej prędkości często kierowcy dostają maksymalny wymiar kary czyli 10 pkt. i 500 złotych .
Więcej taryfikator nie przewiduje . Moim zdaniem to błąd .
To nie jest zawsze sprawiedliwe i niektórzy nic sobie z tego nie robią - szczególnie ci majętniejsi .
Facet , który Gl420 leci 194 km/h dostaje tyle samo , co inny kierowca który jechał np.VW 150 km/h ( w takich samych warunkach ) .
Może lepszy byłby system płacenia mandatów proporcjonalnie do zarobków ( czy tak jest w Szwecji ? ) aby kara była dotkliwa ?
A co z pomysłem zabierania prawka gdy 2-krotnie przekroczy się dopuszczalną prędkość ?
Poza tym przepis o tym ,że kierowanie po alkoholu jest przestępstwem i grozi za to kara więzienia uważam za przepis martwy , bo i tak 99 % osób za takie przestępstwo dostaje wyrok w () .
Nikogo to więc nie odstrasza od siadania po alkoholu za kierownicą .

Poza tym dalej uważam , że poza dyscyplinowaniem kierowców należy też bardziej zadbać o drogi , stan pojazdów etc.

'07 E60 530D Sedan
'03 Aprilia SR50

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 385 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 19 10 11 12 1326 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00