witek-sec pisze:
proszę już nie piszcie głupot
leopold pisze:
Nawet anarchiści postulowali społeczeństwo oparte na poszanowaniu wolności jednostki i solidarności społecznej. W takim razie domagam się poszanowania mojej wolności poprzez nie obciążanie mnie kosztami bezpośrednimi bądź pośrednimi leczenia, utrzymania, opieki i co kto tam chce osób nie stosujących pasów, kosztami, trzeba dodać, ktore z kolei muszę płacić w imię solidarności społecznej. Ja chciałbym tę kasę lepiej zainwestować (chociażby na szampana i panienki).
No, to ja będę w tym temacie kończył, bo wychodzi na moje

Tyle że skoro zgadzasz się na życie w tym/takim społeczeństwie i takie tam bla bla - oraz godzisz się na to aby państwo narzucało Tobie wolę, wówczas godzisz się mimowolnie na to aby z tych składek opłacać takiego bezrozumnego typa jak ja, kiedy zdarzy mi się wypadek i z braku pasów sieknie mi kręgosłup .... powiem wówczas "o ku***, Leopold miał rację", a Ty ze swoich składek oddasz mi na rehabilitację
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)
i nic nie powiesz, bo skoro teraz buntujesz się na płacenie składek dla bez-pasowca, to stajesz się identycznym opozycjonistą jak ja wobec pasów.
Zresztą..... anarchia zawsze była mi obca. Jestem zwolennikiem norm i zasad - ale społecznych, kiedy to prawo ustawodawcze wynika z prawa zwyczajowego, pilnując wolności poszczególnych jednostek społeczeństwa, a nie kiedy prawo ustawodawcze kroczy w kierunku ubezwłasnowolnienia (wiem wiem... pasy to przykład zbyt przejaskrawiony - jednakże ma on już znamiona takiego kroku).
Zaczyna się od pasów - a później kilku "mądrych", bo wybranych przez resztę społeczeństwa wymyśla coraz to bardziej absurdalne przepisy - tylko czekać jak dostanę mandat za to że miałem nieprawidłowo ustawiony fotel ustawiony, bo np. o 3cm do tyłu... Zaczyna się od pasów - później mówią nam jak mamy wychowywać nasze dzieci, jak je uczyć, co je uczyć - i niby nie mam nic przeciwko, póki są to wyłącznie wskazówki i zalecenia, gorzej jeśli obiera to formę prawną identyczną do pasów!....
OTleopold pisze:
to marni herosi demokracji, raczej frakcja polityczna, która zaszczuła Sokratesa
Czyli że Sokrates miał rację twierdząc że demokracja jest złem które będzie rodzić takich *herosów* ... a tacy herosi właśnie tworzą nam przepisy prawa.
(do pracy)
Honda VT 1100 SHADOW
Ex: MB W123 300 d '79
Ex: BMW E32 735i '87
Ex: Honda VF 750 F