MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob cze 28, 2025 10:05 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop

Hej. Mam taki kłopot (W123/M123.921). Ostatnio robiłem "średni remont" silnika i mechanik powiedział, żeby po 1500 km przyjechać na dociągnięcie głowicy, ustawienie zaworów i zapłonu. Niestety auto przejechało już ok. 2500 km a do mechanika nie pojechało bo ten jest nieosiągalny - urlop. Zauważyłem, że wraz z upływem czasu i przejechanych kilometrów (spokojnie bez szaleństw; Vmax = 100 km/h Vobr. = 3000-3500 obr/min) temperatura silnika mio rosła. Teraz już osiąga b. szybko 110 stopni C!!! czego wcześniej (przed remontem) wcale nie było. Oczywiście otwarcie ogrzewania na maxa i włączenie dmuchawy poprawia nieco sytuację gdyż temperatura spada ale nie na długo. Powstaje pytanie: czy przyczyną tego zjawiska jest przypadkowym zbiegiem okoliczności uszkodzenie termostatu (nie otwiera się jak należy) czy też przedmuch spalin do kanału cieczy chłodzącej silnika na skutek nieszczelności uszczelki pod głowicą? Przypadek z uszczelką ćwiczyłem kiedyś w Fiacie. Wtedy w zbiorniku wyrównawczym robił się niezły czajnik a temperatura chłodziwa rosła jak na drożdżach.

Zielony
ex MB W123/250/BG/505kkm "Kanapowóz" R.I.P.

wiarus junior

Hello

Nie wiem, jaki jest powod, ale gwarancje na naprawe zapewne juz straciles. :cry:

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Termostat sprawdź (może uszkodzony lub źle założony), oprócz tego co z wentylatorem? Jak nie chodzi to może wiskoza.

Pan Bóg stworzył kobiete.... a Niemcy Mercedesa

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

mogę Cie pocieszyć;
1)też misię grzeje
2)też jestem w tych sprawach "ZIELONY"
3)kiedyś mnie nazywali "ZIELONY" [zlosnik] (blokowa xywa)
P.S.bez obrazy [oczko]

Ex W123 200D

Tytuł:
wiarus junior

Jeżeli chodzi o remont silnika też robiłem niedawno i po 100km powinienem dosiądnąć głowice tak mi się z tym zchodzi a zrobiłem już 20 tys :) :)

swój chłop

Dalej w związku z przegrzewaniem się silnika. Wymieniłem termostat na nowy (chociaż nie sprawdzałem jak działał stary), o dziwo posiadał odpowietrznik z zaworkiem kulkowym czego w starym termostacie wogóle nie było. Ustawiłem go jak zalecają w książce tak by odpowietrznik w termostacie był w najwyższym punkcie położenia. Skręciłem wszystko razem i uzupełniłem płyn chłodniczy. Po uruchomieniu silnika, rozgrzaniu i krótkiej (3km) jeździe stwierdzam że temperatura dochodzi do 100 st. po czym spada i utrzymuje się na poziomie 92-97 st. Jest to więcej niż tutaj mówią koledzy tj. 82-85 st. Czy to jest jakiś bardzo niepokojący objaw? Aha, dodam jeszcze że mam korek chłodnicy z zaworem który otwiera się już przy 80 stopniach a chłodnica ma dopiero 3-4 lata (była założona nowa). Co tu jeszcze jest niedobrze?

Zielony

ex MB W123/250/BG/505kkm "Kanapowóz" R.I.P.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00