MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr wrz 10, 2025 9:51 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 90 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus junior

Hello

Bukol pisze:
Szdowk: AutoCad LT istnieje nadal, kosztuje około 1.800zł i jest to okrojona wersja zwykłego Cada, bez opcji 3D itp. Rozwiązanie dla pracowni: 1-2 pełne Cady, reszta LT - wychodzi taniej. Trochę się pracownicy buntują, ale co zrobić. U nas jest 12 stanowisk w jednym biurze i 3 w drugim - kogo na to stać?

a) Wiem, ze istnieje, ale i tak bym go nie kupil. Gdybym musial zostalbym przy MegaCAD'zie. Zdaje sie, ze za Lite 2D kosztuje cos 1000zl, za 2000 mozna kupic juz jakas wersje z pelnym 3D, A full-wypas z powierzchniami itp to kolo 3000. (Ceny mniej-wiecej z grudnia 2002).
Natomiast rozumiem, ze pozostaje problem wymiennosci danych - glownie w relacji z klientami.

b) Wiesz, kiedys (nie tak dawno) systemy cad, kosztowly tyle co nowe MB i pracowaly tylko na stocjach roboczych z Unix'em. Wtedy sobie radzono tak, ze na kazdych 5-10 pracownikow, przypadaly tylko 2-3 stacje robocze z CAD. Dlaczego? Bo efektywnie kazdy z pracownikow wykorzystywal je w zakresie 5-30% czasu pracy. Stacje i systemy mialy okazje sie zamortyzowac. Teraz w sumie mozna zrobic tak samo. Kazdemu pracownikowi dac do szkicowania jakis systemik za 30-100$ (ze sprawnie dzialajacym exportem do DXF - do przenoszenia danych), a calosc byla by opracowywana i dokanczana na wielouzytkownikowym komputerze z "PROfesjonalnym" [zlosnik] cad'em.

Jak chcesz pogadac o cad'zie, sieciach lokalnych, komputerach dla wielu uzytkownikow jednoczesnie, profilach mobilnych, internecie, serwerach itp. To mozemy sie kiedys spotkac - jestem specjalista od rozwiazan niskobudzetowych (Woytek i Maxit swiadkiem) [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik]

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Bukol pisze:
Może i zaliczam się do tych nieco lepiej sytuowanych, ale do cholery: nie jest to wynikiem kradzieży, niczego nie dostałem w spadku itp tylko na wszystko sam zarobiłem. Swego czasu, kiedy pracownia w której pracowałem zwolniła kilka osób z braku projektów, zostałem z dnia na dzień bez roboty i kasy. Ale nie poszedłem kraść czy narzekać w pobliskim barze, tylko pożyczyłem kasę, kupiłem sprzęt i program i rozpocząłem działalność, która trochę już się rozrosła.

Tylko zauważ ze u nas nie jest tak ze ten, kto się stara i kto pracuje dochodzi do bogactwa. U nas z reguły wygrywa albo jakiś lepszy cwaniak, albo wielki szczęściarz. Ilu jest takich ludzi, co pracują jak woły, nigdy nawet nie pomyśleli o kradzieży, przekretach i ledwo ciągną do pierwszego. Pewnie można powiedzieć „trzeba było się uczyć”, ale raz ze nauka kosztuje ( jasne darmowe studia: na 1000 chętnych jest 35 miejsc.) A dwa ze mam dużo znajomych z wyższym, którzy się proszą o nędzną prace np. dozorcy za nędzne 720zl.

p.s. mój dziadek: kombatant wojenny ( SB za obronę ojczyzny wsadziło go do kicia ) , 3 kadencje radny miasta ( w tedy darmowa, społeczna funkcja a nie jak teraz. ) ,25 lat ławnik w sądzi , uczciwy , płacący podatki obywatel – i co dostaje 800zl emerytury a babcia co oficjalnie nie pracowała tylko pomagała dziadkowi dostaje 25zl. Gdzie tu jest sprawiedliwość. Dla mnie TO jest złodziejstwem a nie kupowanie OO. Kupowanie OO to jest tylko metą żeby jeszcze jakoś żyć na poziomie

2x.p.s Linux jest dobrą alternatywą: Darmowy i jest duzo progamów zastepujących produkty microsyfu. a nawet na WinBlowsa jest duzo darmowych programów zastepujących np. Offiece .

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Proponuję dyskusję zakończyć hasłem, które jak to zwykle bywa w biedzie koi rany i gwarantuje WSZYSTKO:

BALCEROWICZ MUSI ODEJŚĆ!!!

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
wiarus junior

Hello

Pszczola pisze:
p.s. mój dziadek: kombatant wojenny ( SB za obronę ojczyzny wsadziło go do kicia ) , 3 kadencje radny miasta ( w tedy darmowa, społeczna funkcja a nie jak teraz. ) ,25 lat ławnik w sądzi , uczciwy , płacący podatki obywatel ? i co dostaje 800zl emerytury a babcia co oficjalnie nie pracowała tylko pomagała dziadkowi dostaje 25zl. Gdzie tu jest sprawiedliwość. Dla mnie TO jest złodziejstwem a nie kupowanie OO. Kupowanie OO to jest tylko metą żeby jeszcze jakoś żyć na poziomie

Nie. OO to jest wlasnie okradanie Twojego Dziadka, siebie i nas wszystkich. Co sie stalo ze skladkami emerytalnyi Twojego Dziadka nikt nie wie (zapytaj Millera). Natomiast to, ze teraz dostaje tyle a nie wiecej, to jest wlasnie m.in. wynik jezdzenia na OO. Czym wiecej cwaniaczkow bedzie udawalo, ze omija system m.in. jezdzac na OO, tym Twojemu Dziadkowi bedzie gorzej - tak samo jak calej swerze budrzetowej. Prosta zaleznosc. Podobnie z podatkami. Czym wiecej osob omija placenie podatkow, tym pozostali musza je placic w wiekszym wymiarze.

<font size=-2 color=00BB00>W116 280SE</font>

<font size=-2> http://mb.vsa.com.pl </font>

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

szdowk pisze:
Hello

Pszczola pisze:
p.s. mój dziadek: kombatant wojenny ( SB za obronę ojczyzny wsadziło go do kicia ) , 3 kadencje radny miasta ( w tedy darmowa, społeczna funkcja a nie jak teraz. ) ,25 lat ławnik w sądzi , uczciwy , płacący podatki obywatel ? i co dostaje 800zl emerytury a babcia co oficjalnie nie pracowała tylko pomagała dziadkowi dostaje 25zl. Gdzie tu jest sprawiedliwość. Dla mnie TO jest złodziejstwem a nie kupowanie OO. Kupowanie OO to jest tylko metą żeby jeszcze jakoś żyć na poziomie

Nie. OO to jest wlasnie okradanie Twojego Dziadka, siebie i nas wszystkich. Co sie stalo ze skladkami emerytalnyi Twojego Dziadka nikt nie wie (zapytaj Millera). Natomiast to, ze teraz dostaje tyle a nie wiecej, to jest wlasnie m.in. wynik jezdzenia na OO. Czym wiecej cwaniaczkow bedzie udawalo, ze omija system m.in. jezdzac na OO, tym Twojemu Dziadkowi bedzie gorzej - tak samo jak calej swerze budrzetowej. Prosta zaleznosc. Podobnie z podatkami. Czym wiecej osob omija placenie podatkow, tym pozostali musza je placic w wiekszym wymiarze.

Pszczoła, a skąd Twój dziadek dostaje kasę? Z ZUS'u. A ZUS to kasa państwowa, a jak mniemam popierając oszustwa paliwowe popierasz także, jak inni Twoi przedmówcy, oszustwa podatkowe i ZUS'owe. Czyli popierasz okradanie Twojego dziadka. Rozumując jak większość szanownych kolegów w tym wątku (nielicząc kilku chlubnych wyjątków) ktoś kto omija płacenie podatków i ZUS'u to mega kozak zasługujący na społeczne poparcie. Gratuluję hipokryzji. POnieważ większość ludzi tak myśli jak Ty, Twój dziadek ma 700. Oby się nie dowiedział, jak myśli jego wnuczek.

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

szdowk pisze:

fakt. ale czy nie mozna obizyc znacznie ceny paliw - wtedy ludzie bedą wiecej jezdzili za czym idzie wiecej kasy. tak samo bylo z alkoholem.
Kolotko niby profesor ekonomi a na taki prosty pomysł nie mogl wpasc

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Pszczola pisze:
fakt. ale czy nie mozna obizyc znacznie ceny paliw - wtedy ludzie bedą wiecej jezdzili za czym idzie wiecej kasy. tak samo bylo z alkoholem.
Kolotko niby profesor ekonomi a na taki prosty pomysł nie mogl wpasc

Jakie to proste, prawda? Wszyscy cholera najlepiej wiedzą, jak wyciągnąć kraj z biedy. Pszczoła - do sejmu!

PS - z tym alkoholem to genialny pomysł, ludzie od zawsze domagali się "Panem et circenses" , a wóda daje i jedno i drugie. Przez pewien czas górnicy, stoczniowcy itp zamiast iść na Warszawę, chlali wódę. Super.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Kurna ludzie !!! Po co ta dyskusja... Sprobujmy przez miesiac, dwa, trzy, no moze rok piec lat czy szesc a moze dziesiec placic uczciwie aby dziadek mial z ZUSu dzialke:) aby Bukol mogl sobie lac paliwo bez odliczen (choc moze odliczac ale tego mu nie wypominam), aby Rzad mial na dziure w piczce (sorry w budzecie) aby mial na reaktory jadrowe, elewatory zbozewe, afery koperkowe i inne takie numery nie opmijajac pieniedzyna samochody budzetowe. I wtedy moi mili po tym okresie napewno bedzie lepiej (nie mowic). Tylko nikogo to nie bedzie obchodzic, ze nie masz chlopie na chleb (ale to twoja sprawka bo kradeles ! wg. mniemania Bukola i innych towarzyszy z Wawy - tych biednych). Ale to nikogo nie obchodzi, ze komornik wypierdzieli cie na bruk za nieplacenie czynszu.. (pod mostem jest jeszcze duzo miejsca (szczegolnie w Wawie). Wiec uszy do gory...
Lepsze jutro bylo wczoraj...

A do kolezki Szdowiaka, to mimo, ze mam ta nedznaemeryture (łaske od ZUS za to, ze moi rodzice placili przez lata skladki) to na szczescie jak moge to dorabiam do jalmuzny i stad mam 280SE + LPG wkrotce

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

"Z dnia na dzień [Nasze Forum] szarzeje, jak skóra umierającego człowieka..."
(Roger Waters)
PASS!!
[zmienione przez autora i odbiegające od orygnału]

Ostatnio zmieniony pt sie 29, 2003 2:46 pm przez klucha116, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Nilo pisze:
Kurna ludzie !!! Po co ta dyskusja... Sprobujmy przez miesiac, dwa, trzy, no moze rok piec lat czy szesc a moze dziesiec placic uczciwie aby dziadek mial z ZUSu dzialke:) aby Bukol mogl sobie lac paliwo bez odliczen (choc moze odliczac ale tego mu nie wypominam), aby Rzad mial na dziure w piczce (sorry w budzecie) aby mial na reaktory jadrowe, elewatory zbozewe, afery koperkowe i inne takie numery nie opmijajac pieniedzyna samochody budzetowe. I wtedy moi mili po tym okresie napewno bedzie lepiej (nie mowic). Tylko nikogo to nie bedzie obchodzic, ze nie masz chlopie na chleb (ale to twoja sprawka bo kradeles ! wg. mniemania Bukola i innych towarzyszy z Wawy - tych biednych). Ale to nikogo nie obchodzi, ze komornik wypierdzieli cie na bruk za nieplacenie czynszu.. (pod mostem jest jeszcze duzo miejsca (szczegolnie w Wawie). Wiec uszy do gory...
Lepsze jutro bylo wczoraj...

A do kolezki Szdowiaka, to mimo, ze mam ta nedznaemeryture (łaske od ZUS za to, ze moi rodzice placili przez lata skladki) to na szczescie jak moge to dorabiam do jalmuzny i stad mam 280SE + LPG wkrotce

Afery i okradanie nas przez kolejne rządy biora się ze społecznego przyzwolenia na taki stan rzeczy. Skoro sami kradniemy, to nie wypada wypominac tego innym. To ludzie daja łapówki urzędasom - gdyby nie dawali nie było by korupcji. Pokazowo teraz "ukamienują" Rywina, a w tym czasie ... $$$
Trzeba zmienić podejście Koledzy. Koniecznie.

Tytuł:
wiarus junior

A wiecie kto zato wszystko jest odpowiedzialny, nasz rząd w którym w skład wchodzą sami ŻYDZI z najwiekszym złodziejem na czele kwachem, jezeli ich nie obchodzi nasz los to kogo ma obchodzić, człowiek który niema na chleb on nie bedzie czekał na to że ktoś mu pomorze bo mu nikt nie pomorze, a nasz rząd obchodzĄ jacyś biedni ludzie czy bezrobotni oni mają ich w dupie przejmóją sie tylko własnym interesem i miejscem przy korycie. Jest żle ale bedzie jeszcze gorzej oni rozpier.. olą nasz kraj już to robią czy wy tego nie widzicie ludzie obudzcie się bedziecie sie tak kłucić im własnie oto chodzi zkłócic naród i nas poniżyć, zresztą to my ich wybraliśmy ludzie ich wybrali naród zufał kilu skurw...ynom a oni co wypieli sie do nas plecami, ja nie licze że bedzie kiedykolwiek lepiej chyba ze by uruchonił piece w oświecimiu i wydusił tą plage. :evil: :evil: :evil:

Tytuł:
wiarus junior

Hello

Nilo pisze:
wg. mniemania Bukola i innych towarzyszy z Wawy

Tak, tak. "To wszystko wina tych ku*.* z warszawy. A my tu na prowincji jestesmy biedni i poszkodowani, wiec mozemy krasc i nic wam do tego" - mniej/wiecej taki sens ma Twoja wypowiedz.

<font size=-2 color=00BB00>W116 280SE</font>

<font size=-2> http://mb.vsa.com.pl </font>

Tytuł:
swój chłop

Jokker pisze:
A wiecie kto zato wszystko jest odpowiedzialny, nasz rząd w którym w skład wchodzą sami ŻYDZI z najwiekszym złodziejem na czele kwachem, jezeli ich nie obchodzi nasz los to kogo ma obchodzić, człowiek który niema na chleb on nie bedzie czekał na to że ktoś mu pomorze bo mu nikt nie pomorze, a nasz rząd obchodzĄ jacyś biedni ludzie czy bezrobotni oni mają ich w dupie przejmóją sie tylko własnym interesem i miejscem przy korycie. Jest żle ale bedzie jeszcze gorzej oni rozpier.. olą nasz kraj już to robią czy wy tego nie widzicie ludzie obudzcie się bedziecie sie tak kłucić im własnie oto chodzi zkłócic naród i nas poniżyć, zresztą to my ich wybraliśmy ludzie ich wybrali naród zufał kilu skurw...ynom a oni co wypieli sie do nas plecami, ja nie licze że bedzie kiedykolwiek lepiej chyba ze by uruchonił piece w oświecimiu i wydusił tą plage. :evil: :evil: :evil:

:o nie zapomnij tylko o cyklistach

Tytuł:
Klubowicz

Bukol pisze:
PS - z tym alkoholem to genialny pomysł, ludzie od zawsze domagali się "Panem et circenses" , a wóda daje i jedno i drugie. Przez pewien czas górnicy, stoczniowcy itp zamiast iść na Warszawę, chlali wódę. Super.

Rosjanie dawno to odkryli i dlatego najtansza woda kosztuje tyle u nich, zeby kazdy mogl sie nawalic [zlosnik]

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 90 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00