MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr wrz 10, 2025 9:50 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 90 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Jeszce jedno: Bukol nie zmieniaj za nic swojego zdania, bo porwiesz się z prądem i przyczynisz się z innymi do pogorszenia sytuacji.

Pozdrawiam i cieszę się ,że nie mam odosobnionych odczuć na ten temat.

503 076 116

Tytuł:
Klubowicz

Bukol pisze:
Oczywiście, że mam - ile stanowisk pracy tyle programów. Oczywiście takie rzeczy jak Photoshop czy 3dstudio mam po 1 egzemplarzu i zainstalowane na 1 kompie. Legalne stanowisko pracy architekta to koszt:
6000 zł komp + monitor + system
9000 zł AutoCad
= 15.000zł
Do tego dodatki, office przynajmniej na 1 kompie itd.

PS - gry też kupuję legalnie, a jak nie mam kasy to nie gram.

W tej branzy, szczegolnie w wawie, nie warto ryzykowac z nielegalnym softem, bo konkurencja nie spi.

Swoja droga, jesli chodzi o oprogramowanie, to w niemczech dla studentow i uczniow sa specjane ceny np. na windows, office, a takze programy do nauki: jak AutoCAD, czy CATIA v5. Coz u nas tego nie ma i od malego uczy sie na piratach, bo zadnego stydenta nie stac na AutoCAD, nie mowiac juz o CATIA. Mimo ze ta ostania kosztuje 100E, to nie ma problemu z kopia :lol: , ale windowsy i office student ma najczesciej orginalny.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Bukol pisze:
Pszczola pisze:
i ty sie nazywasz pokrzywdzonym szaraczkiem??? saraczkiem jest moja znajoma co ma 700zl na miesiac, mąz bez pracy i 3 dzieci do wyzywienia. PŁAKAC SIE CHCE!!!!

Pszczoła - czytaj uważnie: piszę o swojej firmie, a nigdzie nie pisałem, że jestem "pokrzywdzonym szaraczkiem".

to nie był dosłowny cytat ,w jednym poscie uwazasz sie za pokrzywdzonego a w innym za szaraczka wiec = pokrzywdzony szaraczek [zlosnik] .

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

a ja zgadzam sie z bukolem, pamiętajmy że państwo to my i albo będziemy biernymi obserwatorami albo będziemy czynnie uczestniczyć w jego tworzeniu, bukol trzymaj tak dalej.
a to że prawo jest złe to wszyscy wiedzą, ale jeśli wszyscy przyjmą zasadę, że trzeba kombinować żeby przezyć to jeszcze długo nic się w tym kraju nie zmieni

pax koledzy, jesteśmy społecznością którą połączyła pasja i niech ta pasja dalej nas łączy

W 123 230 1977 M102
(Von Konstruktion bis Kundendienst
- höchste quälitat aus Prinzip)

Tytuł: Przeżycie.
wiarus junior
Awatar użytkownika

Witam. Niechcę zajmować zdania Czy Bukol ma racje czy reszta kolegów.Napiszę tylko tyle naszemu społeczeństwu zaczyna brakować tlenu i zaczyna spadać coraz niżej. Dzisiejsze kombinowanie to dla większości polaków być albo nie być. Albo utrzymamy się na powierzchni albo toniemy a co za tym idzie zadłużone mieszkania powyłanczany prąd gaz. Oraz wiele innych spraw. Ja piszę tu o kombinowaniu tzw od pierwszego do pierwszego. Przeciętnych polaków nie stać na hobby nie mówiąc o legalnych programach jeżeli to wydatek rzędu półrocznej pensji.A co mają zrobić młodzi ludzie brak pracy brak perspektyw.Wszyscy oni mają iść i kupować legalne produkty typu compacty i inne dobra. Jest to bardzo przykre ale prawdziwe.Polskie realia.
Pozdrawiam Marcin.

Pozdrawiam Marcin. [cool]

Tytuł:
swój chłop

A ja ostatnio testuje nowe paliwo do diesla. Olej transformatorowy [zlosnik] . Tylko proszę żeby nikt mi nie mówił że prąd zdrożeje bo trzeba kupować droższy olej do trafostacji [zlosnik] czy coś w tych klimatach. Podatki są po to żeby ich płacić jak najmniej. Komin trzym sie [oczko]

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Nareszcie ktoś ze wsparciem [zlosnikz] . Wooks cieszę się ,że i Ty tak myślisz, 3m się! [oczko]

W116 280SE 75'-"Manual"-sprzedam(3500zł)

Opel Kadett 1,3S 81' - "Kwadrat" - kupiony z przebiegiem 18Kkm w stanie idealnym

503 076 116

Tytuł:
wiarus junior

Hello

laudan pisze:
Swoja droga, jesli chodzi o oprogramowanie, to w niemczech dla studentow i uczniow sa specjane ceny np. na windows, office, a takze programy do nauki: jak AutoCAD, czy CATIA v5. Coz u nas tego nie ma i od malego uczy sie na piratach, bo zadnego stydenta nie stac na AutoCAD, nie mowiac juz o CATIA. Mimo ze ta ostania kosztuje 100E, to nie ma problemu z kopia :lol: , ale windowsy i office student ma najczesciej orginalny.

Z moich czasow studenci mogli kupic jakas wersje AutoCad'a (LT na bazie 13?) za 25$ a MicroStation za 5$. Poniewaz nikt tego nie bral (byly piraty), wiec pewno dystrybutorzy to olali (dla nich to sa jednak jakies koszty i upierdliwosc).

W zeszlym roku z okazji jubileuszu MegaCad w wersji 2D (13,14,LT) byl na cele edukacyjne "for free" (mozna bylo go sciagac bez ograniczen przez WWW). Chyba dalej, jak sie zwrocisz do nich bezposrednio, jako student lub pracownik naukowy, to dostaniesz go za free.

A co do specjalnych cen na Windowsy, to mam swoja prywatna opinie - wprowadzenie specjalnych cen dla studentow doprowadzilo do upadku "przemysl" software'owy na unix'a i linux'a. Wiec deal ze strony mikromiekkiego byl dobry [zlosnik]

Tytuł: Re: Przeżycie.
wiarus junior

Hello

Marcin Nieszkowiecki pisze:
Przeciętnych polaków nie stać na hobby nie mówiąc o legalnych programach jeżeli to wydatek rzędu półrocznej pensji.

Linux? Uzywanie piratow, twierdzac, ze nie ma sie kasy, to jest jednak zlodziejstwo.
To tak jak by ktos powiedzial, ze mam skadaka, ale szybciej bedzie dojechac kolazowka, wiec ja ukradne. Zreszta rower mozna zawsze zrobic samemu ;-))))

A co mają zrobić młodzi ludzie brak pracy brak perspektyw.Wszyscy oni mają iść i kupować legalne produkty typu compacty i inne dobra.

Zaczac pracowac? Wszyscy mysla, ze jak sie zrobilo mature, skonczylo studia, to praca samam przyjdzie. Bedzie mozna zlozyc CV do najblizszej (a co? co bede gdzies dojezdzal?) wielkiej firmy (tam mozna nic nie robic i nikt nie zauwazy) i cie zatrudnia? Oni zatrudniaja najlepszych i majacych duzo szczescia (lub znajmosci) ;-) A pozostali? Sukac, schoac ambicje do kieszeni, pracowac na wlasne konto, robic to co sie umie robic, a nie krzyczec o braku perspektyw.

Pomysl sobie, ze wyjezdzaz do anglii, usa, australii - przeciez tam sa perspektywy. Jaka dostaniesz prace? kelnera w trzeciozednej knajpie, przestawiacza paczek w magazynie, zamiatacza. U nas, bez perspektyw, dostaniesz to samo, za podobne pieniadze (w przeliczeniu na mozliwy do uzyskania poziom zycia).
U nas gorzej jest z emerytami, ale tego tematu nie poruszales. Zreszta jesli idzie o sprawiedliwosc spoleczna, to oni mieli juz okazje zyc w komunizmie, za co traz placimy.

Jest to bardzo przykre ale prawdziwe.Polskie realia.

Polskie realia - samo nie przychodzi?, nikt nie chce wetknac w d*.*? To ukradnijmy!

<font size=-2 color=00BB00>W116 280SE</font>

<font size=-2> http://mb.vsa.com.pl </font>

Tytuł: Re: Przeżycie.
swój chłop

szdowk pisze:
Pomysl sobie, ze wyjezdzaz do anglii, usa, australii - przeciez tam sa perspektywy. Jaka dostaniesz prace? kelnera w trzeciozednej knajpie, przestawiacza paczek w magazynie, zamiatacza. U nas, bez perspektyw, dostaniesz to samo, za podobne pieniadze (w przeliczeniu na mozliwy do uzyskania poziom zycia).
!

pomyśl, że pracując np. w Anglii jako kelner zarabiasz minimalnie 5 funtów na godzinę a litr diesla kosztuje tam 87p. Aby kupić podobną ilość paliwa w Polsce musiałbyś zarabiać netto 2,5 tys złotych . jest chyba różnica, żaden kelner w Polsce w trzeciorzędnej knajpie nie zarabia takiej kasy.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

podsumowujac temat uczciwosci moim zdaniem
uczciwosc jest luksusem ale niestety nie kazdego na niego stac!

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Luk pisze:
Nareszcie ktoś ....Wooks cieszę się .... 3m się! [oczko]

Sam sie trzymaj tam zboczencu :) hehehe (zart)

Prawda jest taka, ze spoleczenstwo dzieli bieda i Ty Bukol zaliczasz sie do tych zamozniejszych i stac Cie na ON i niektorych innych co widac po boxie z samochodami. Spojrz na innych mercmaniakow, ktorzy ciesza sie posiadaniem nedznej W115 200D napedzanej OO.
Osobiscie czuje sie urazony, ze nazwales mnie ZLODZIEJEM bo i ja jezdzilem jesli moglem na opale ze wzgledu na pieniadze bo KURNA mam tylko 500 zl renty inwalidzkiej i nie stac mnie na luksusy.
A to co dorobie sobie mam na utrzymanie sie na powierzchni (przy zyciu).

Za malo aby zyc za duzo aby umrzec.

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

No i niechcący rozpętałem burzę! Szczerze mówiąc to wczoraj bliski byłem poddania się, liczyłem, że w tym gronie jednak większość opowie się po stronie uczciwości, a tu zimny prysznic. Dzisiaj troche humor wraca po przeczytaniu kilku postów "ZA".

Szdowk: AutoCad LT istnieje nadal, kosztuje około 1.800zł i jest to okrojona wersja zwykłego Cada, bez opcji 3D itp. Rozwiązanie dla pracowni: 1-2 pełne Cady, reszta LT - wychodzi taniej. Trochę się pracownicy buntują, ale co zrobić. U nas jest 12 stanowisk w jednym biurze i 3 w drugim - kogo na to stać?

"Prawda jest taka, ze spoleczenstwo dzieli bieda i Ty Bukol zaliczasz sie do tych zamozniejszych i stac Cie na ON i niektorych innych co widac po boxie z samochodami. " [Nilo]
Może i zaliczam się do tych nieco lepiej sytuowanych, ale do cholery: nie jest to wynikiem kradzieży, niczego nie dostałem w spadku itp tylko na wszystko sam zarobiłem. Swego czasu, kiedy pracownia w której pracowałem zwolniła kilka osób z braku projektów, zostałem z dnia na dzień bez roboty i kasy. Ale nie poszedłem kraść czy narzekać w pobliskim barze, tylko pożyczyłem kasę, kupiłem sprzęt i program i rozpocząłem działalność, która trochę już się rozrosła.

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
wiarus junior

Hello

Nilo pisze:
jezdzilem jesli moglem na opale ze wzgledu na pieniadze bo KURNA mam tylko 500 zl renty inwalidzkiej i nie stac mnie na luksusy.

I z tej biedy, za te 500zl miesiecznie, zmieniles 200D na 280SE? Tylko pogratulowac. [rollhehe]

Okrutne, ale tak mi sie nasunelo skojarzenie [zlosnik]

<font size=-2 color=00BB00>W116 280SE</font>

<font size=-2> http://mb.vsa.com.pl </font>

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Cytuj:
tylko pożyczyłem kasę, kupiłem sprzęt i program i rozpocząłem działalność, która trochę już się rozrosła.

No to masz niesamowitego farta! Doceń to, bo jeden taki ze mną spokrewniony 3x próbował rozkręcić interes i trzy razy bankrutował.
Co to znaczy po stronie uczciwości? Nie jestem nieuczciwy, a tym bardziej nie jestem złodziejem, niczego Ci nie ukradłem, a tak mnie nazywasz i jeszcze piszesz, że o to Ci chodziło żeby poczuł sie urażony. Jeszcze się dziwisz, że się zrobiła zadyma. Zresztą gdzie wyczytałeś o tej podwyżce, chcę to sam przeczytać

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 90 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00