MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn sie 18, 2025 8:56 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Czeskie mandaty
wiarus senior

Wczoraj mi sie przytrafila taka oto historia:

Jade po wiosce, jak sie okazalo pozniej 85km/h ;) nagle blysk. Jade dalej, olewka, fotoradar czeski, do Polski nie dojdzie. Przedemna policja, jedzie ok 80-90 po tej samej wiosce, to ja za nimi. Nagle za mna na sygnale juz leci nieoznakowana octavia... zatrzymuje sie, pokazuja foto. Fotoradar okazal sie mobilny :)

P: Wie pan ile tu mozna jechac?
J: Nie.
P: 50
J: Nie widzialem znakow.
P: Dokumenty
J: Prosze
P: Czy ma pan jakies inne mandaty na terenie CZ ?
J: nie
P: bo takto bym musial pobrac 500koron kaucji
J: nie nie mam
P: Aha, a alkohol? Pil pan?
J: nie nic
P: ok i poszedl

Zaprasza mnie kolo auta po ok 5 minutach. Podpisalem papiery. Oni odjechali. Koncze palic fajke. I jade. W pewnym momencie, po ok 3 min, widze przedemna ok 100m jedzie jakas stara rozpadlina skoda, max 55 po wiosce, powoli ja dojezdzam, mam na liczniku ok 58. I ci sami znowu stali i znowu blysk :P :P :P

I nic, juz za mna nie jade :P

I pytania:

1. Czy ten blysk oznaczyl ze znowu drastycznie przekroczylem predkosc majac na liczniku niecale 60km/h przy ograniczeniu do 50 ? Czy chcieli sie w ten sposob pozegnac? ( poznali mnie po xenonie? )

2. Wiadomo ze nie zaplace tego ( 2500koron, platne tylko w CZ ). Czy jakos to sie moze ciagnac juz po polskiej stronie ?

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Numer GG: 60349017
heheheh czeski film, i odwiedzi Cię Jozin z Bazin jak nie zapłacisz.

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

1. Też kiedyś pytałem o błyskotki. Jest to tak nastawione, że w pewnym przedziale fleszuje, ale tylko w celach prewencyjnych.

2. Sam sobie odpowiedziałeś. Wsadzisz się drugi raz i narobisz sobie gnoju, bo teraz kaucji od ciebie nie chcieli. Przetestuj jako przedskoczek, jak to działa po Schengen. Najwyżej nie dostaniesz zwrotu podtku za 2009 i jadąc po CZ będziesz miał rozwolnienie.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

dokładnie, a wiem z pewnych źródeł, że on krąży też w okolicach Opola, Nysy i Prudnika. Więc płać chłopie bo Jozin z Bazin nie zna litości.

ps.

a tak na poważnie, ja bym to olał

W210 E220D 97 budyń do sprzedania

Oo==oO

Tytuł:
wiarus senior

Jozin juz nie krazy, bo wczoraj dostal odemnie taki wpie..... pod Billa, za to ze mi wylal Radegasta...

Ogolnie olewam sprawe, ale jak (me: how) zauwazyl, jest schengen i nie wiem jak to bedzie teraz wygladalo :P

a w niemczech mam ok 10-15 fotoradarow i nic do tej pory na przelomie 7 lat nie przyszlo ;)

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Bo niemiecka policja nie miała dostępu do twojego adresu. Do mnie dotarł tylko jeden zagraniczny mandat - za parkowanie, ale na aucie był adres firmy, więc sobie dzielnie poradzili. Warunkiem przystąpienia do Sch. było wdrożenie jakiegoś systemu wymiany informacji. Nikt nie powie ci, na ile jest to skuteczne i czy akurat w CZ są ręce do pracy w ściąganiu mandatów od zagranicznych. Ale pewnie przy następnej kontroli papierów zażądaja tej kaucji lub zabiorą ci drewko z wurzholi na poczet kary.

Co się martwisz? Albo jesteś hojrak i mandaty wysypują ci się ze schowka albo płacisz programowo. Rozwiązania pośrednie są do dupy i szkoda na nie czasu.

Tytuł:
swój chłop

Panowie i Panie ma sie to na dzien dzisiejszy tak.Dostęp krajów do wspolnej bazy danych osob karanych.Na dzien dzisiejszy z tego co się orientuje nie jest dograna kwestia egzekucji np mandatow z nowymi czlonkami tego systemu.Sorry ale ostatnio wypadlem z obiegu ale się mogę zorientowac w tej materii <br>Dodano po 3 minutach.:<br> rozwolnienia dostalem kiedys we Francji jak na 100 mialem 170 i mi cykneli fotkę i przez 30 km na wyswietlaczach nad autostradą wyswietlali mój nr rej. z informacją zemnie sledzą.Dodaję ze w demokratycznaj francji za cos takiego mozna wyladowac w areszcie jezeli nie masz kasy na mandat

kombatant
Awatar użytkownika

drwalu pisze:

Jade po wiosce, jak sie okazalo pozniej 85km/h ;)

Ja bym sie wstydzil takiej glupoty (przepraszam za obrazliwe slowo, ale rzeczy trzeba nazywac po imieniu) i nie przyznal publicznie... wstyd.

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
swój chłop

zapomnialem dodac ze nie tylko osob karanych ale szczegolnie poszukiwanych.System ten to SIS i juz na dzien dzisiejszy sa sukcesy tego systemu w Polsce i w Europie.Wiekszosc osob poszukiwanych listami gonczymi na terenie RP juz od kilku lat siedzi sobie poza granicami RP i do tej pory byli anonimowi.Po wejsciu Polski do strefy Schengen i wprowadzeniu systemu SIS sie to zmienilo. <br>Dodano po 1 minutach.:<br> Aha na dzien dzisiejszy policjant np w Niemczech nie ma dostepu do twojego adresu zamieszkania.Pod warunkiem ze nie byles karany i nie jestes poszukiwany lub nie byles kontrolowany na terenie Niemiec <br>Dodano po 13 minutach.:<br> A tak sobie mysle czy by nie zalozyc osobnego tematu w kwestii dzialania systemu SIS i konsekwencji powodowania wykroczenw ruchu drogowym na terenie Unii Europejskiej.Ciekawy temat bo policja nalozyc moze mandat w kazdej chwili ale egzekucja takiego mandatu to juz jest inna bajka.Każdy kraj ma inne przepisy egzekucyjne,inne okresy przedawnienia wykroczen czy tez egzekucji.temat rzeka.

swój chłop
Awatar użytkownika

drwalu pisze:
Jade po wiosce, jak sie okazalo pozniej 85km/h...

A co jakby tutaj nagle w przyszłości powstało przedszkole... [zlosnik]

Nie życzę nikomu źle ale jak już zapłacisz to pomyśl następnym razem :evil:
Po terenie zabudowanym jeździmy 50km/h

Płyń stary płyń niech wiatry Ci sprzyjają...

wiarus junior
Awatar użytkownika

TReneR pisze:
drwalu pisze:

Jade po wiosce, jak sie okazalo pozniej 85km/h ;)

Ja bym sie wstydzil takiej glupoty (przepraszam za obrazliwe slowo, ale rzeczy trzeba nazywac po imieniu) i nie przyznal publicznie... wstyd.

TReneR, w drodze do pracy mam krzyżówkę gdzie jest 50, kiedyś pod ograniczeniem była tabliczka "wyjazd z budowy" teraz od pół roku nie mam jej, a 50 została. Wale tam co dzień po 90, 110 a nawet czasami 130km/h i jakoś mogę spać i w ogóle mi nie wstyd. I uważam, że to nie jest głupotą. Głupotą było by gdyby ktoś mi wyjechał przed maskę, ale to już tego kogoś głupota. Drwalu widać osądził tę prędkość za odpowiednią (brak przejść dla pieszych? bariery oddzielające chodnik? może fizyczny brak zabudowań?) i nie uważam go za głupka. TReneR, tak bez urazy, nie? ;) Ja wiem że ktoś tu powinien stać w obronie moralności, Ty tego ne 100% nie napiszesz, ale chciał bym widzieć jak Tobie zdarza się jeździć :) Czy zawsze masz 49,9km/h przez wieś? Albo w mieście? ... mhhh.

pozdr

ex MB W124 250D '85 manual w stanie dobrym plus plus (astral silver metalic)

Oo==oO

postmistrz
Awatar użytkownika

Martini pisze:
Drwalu widać osądził tę prędkość za odpowiednią (brak przejść dla pieszych? bariery oddzielające chodnik? może fizyczny brak zabudowań?)

To co wypisujesz jest śmieszniejsze od tego co leci ci z nosa.

wiarus junior
Awatar użytkownika

a jeszcze dodam, ze ja osobiście, to za granicą jezdze jak z kupą. Jest 50, jade 50. Nie znam miasta, obyczajów, lokalnego prawa i wole się nie wychylać. W Polsce to już nie jest tak różowo. Miewam takie dni, że trase wroc - raw robie w pół godziny. Znam te traskę i wiem gdzie zwolnić i zachować daleko idącą ostrożność, a gdzie depnąć i jedynie sarenka może mi zrobić kuku. Zycie w Polsce wymaga przemieszczania się, a warunkó do tego nie ma. No i kolejna sprawa zeby mi nikt nie napisał że jestem kamikazze bo mam dla kogo żyć, NIE RYZYKUJE więcej jak kapelusznik w TICO na tych polaskich drogach. <br>Dodano po 1 minutach.:<br>
(me: how) pisze:
Martini pisze:
Drwalu widać osądził tę prędkość za odpowiednią (brak przejść dla pieszych? bariery oddzielające chodnik? może fizyczny brak zabudowań?)

To co wypisujesz jest śmieszniejsze od tego co leci ci z nosa.

co wy się tak mego nosa przyczepili wszyscy? [zlosnik] chyba czas na zmiane awatara. Ale fakt, leci mi z nosa i włąśnie przechodze apogeum przeziębienia :( jak wydobrzeje, to awatarka zmienie.

ex MB W124 250D '85 manual w stanie dobrym plus plus (astral silver metalic)

Oo==oO

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Jezdzilem sporo przez Czechy i Slowacje i widzialem co tam Polacy wyprawiaja - wstyd mi bylo, ze mialem polskie blachy. Jak Polak wie, ze bedzie bezkarny (bo mandat nie przyjdzie) to sloma z butow zaczyna wychodzic (przepraszam za znowu obrazliwe stwierdzenie, ale trzeba by bylo zobaczyc co sie tam wyprawialo).
Nie widzialem, zeby jakis Czech albo Slowak takie rzeczy u siebie w zabudowanym wyprawial - tylko samochody z PL i A (oczywiscie i te z A jechaly do PL).

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
wiarus senior

Nie da sie jechac autem 50 jesli droga pusta, domow mniej niz cylindrow w aucie, piekny asfalt i auto ponad 250ps. On sam na Drive'ie sie wiecej rozpedza.

Ja zawsze klne jak jedzie obronca pokoju 45km/h i za nim sznur aut. Trudno taki jestem. Zajmuje tez czasami miejsca dla inwalidow, bylo przerabiane. Odnosnie predkosci? Glupek? moze i tak, moze i nie. Sram ogolnie na te mandaty, ale jednak kazdy mandat to jakies chwilowe zmartwienie. Moze nie potrafie albo w te albo wewte. W polsce to wiadomo, ze zaplace poniewaz zawsze mi sciagaja z konta :P Nagminnie wszedzie przekraczam predkosc, czy to o 5 czy 10. Zdarza sie od 15, 20 i jak widac 35. Ale wiem, gdzie mozna a gdzie nie mozna. A jak ktos spyta: co jakby nagle dziecko wyskoczylo? To niech sobie odrazu odpowie zeby sobie wyskakiwalo na pasach a nie na droge.

134325634 obroncow pokoju. Ale jest tez garstka jak dla mnie "normalnych osob", ktore odpowiedza na pytanie, a nie jaki to ja nie jestem, bo nabijajac kolejne posty na 100% niczego we mnie nie zmienia.

Jestem glupi, chamski i wogole be i fuj.

Dobrze tylko, ze nie mam stalaktytow przy nosie :P

PS: Jak sie robi ankiety w tematach ? :P :P :P

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00